in

Κλέβω πολλά χρόνια και δεν έχω πάει σε ψυχολόγο

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Είναι ένα θέμα που με απασχολεί, κλέβω, είναι πολλά χρόνια τώρα που το κάνω. Όχι βέβαια σε καταστήματα. Αυτό, ΠΟΤΕ. Αλλά σε σπίτια φίλων, πραγματάκια, αντικειμενα που σκέφτομαι ότι κανείς δεν θα δώσει σημασία σ’ αυτά, ή σε σπίτια που νοικιάζω επιπλωμένα, γιατι έχω αλλάξει πολλά σπίτια.Πριν από καιρό, στο σχολείο κόντεψε να γίνει έρευνα […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Cua8 YkXgAAUGhr

Είναι ένα θέμα που με απασχολεί, κλέβω, είναι πολλά χρόνια τώρα που το κάνω. Όχι βέβαια σε καταστήματα. Αυτό, ΠΟΤΕ. Αλλά σε σπίτια φίλων, πραγματάκια, αντικειμενα που σκέφτομαι ότι κανείς δεν θα δώσει σημασία σ’ αυτά, ή σε σπίτια που νοικιάζω επιπλωμένα, γιατι έχω αλλάξει πολλά σπίτια.Πριν από καιρό, στο σχολείο κόντεψε να γίνει έρευνα με δαχτυλικά αποτυπωματα από την αστυνομία (έκλεβα πορτοφόλια ) . Το περιστατικό το έχω ξεχάσει, τελικά όμως δεν έγινε αυτό από την αστυνομία , το μόνο το οποίο θυμάμαι, και ένιωσα τεράστια ντροπή ήταν ότι για να προετοιμάσω τους γονείς μου (που ήταν εξωτερικό) τους το είπα από το τηλέφωνο. Θα μου πεις γιατί δεν πάω σε ψυχολόγο; έστω και τωρα. Οι γονείς μου το έχουν απωθήσει κι αυτοί , είμαι σίγουρος. Ποτέ δεν μου ξαναθύμισαν όλο αυτό. Και για τους τρεις μας είναι σαν να μη συνέβη ποτέ. Φχαριστώ που με άκουσες.

 

Από όλα μας είπες, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το «έστω και τώρα». Δεν περιγράφεις κάτι που συνέβη στο παρελθόν, περιγράφεις κάτι που συμβαίνει από μικρή ηλικία μεν, αλλά που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, και σε απασχολεί. Οπότε όποια στιγμή και να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία, θα έχεις όφελος και θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τον προβληματισμό σου και τη δραστηριότητα σου κατάματα.

Πιθανολογώ ότι πάσχεις από κλεπτομανία, μία διαταραχή του ελέγχου των παρορμήσεων (δηλαδή το άτομο δεν μπορεί να ελέγξει την πράξη του, η οποία γίνεται σχεδόν αυτόματα) αλλά επειδή δεν μου αρέσει να κάνω τηλεδιαγνώσεις, δεν θα μπω στη διαδικασία να αναλύσω τη διαταραχή, πληροφορίες για την οποία υπάρχουν αφειδώς στον ιστό, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Να διαβάσεις για τη διαταραχή, ξεκίνα από αυτό, και δες πως ερμηνεύεται από ψυχαναλυτική σκοπιά και πως ερμηνεύεται από τη γνωσιακή συμπεριφοριστική. Θα είναι μια αρχή, ώστε να επιλέξεις τον θεραπευτή που θεωρείς ότι σου ταιριάζει καλύτερα.

Κανείς δεν ζημιώνεται που θα χάσει ένα πραγματάκι, η ζημία είναι μόνο δική σου. Για όλες τις σκέψεις που ακολουθούν μετά την πράξη σου και που μάλλον σε ταλαιπωρούν, αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία στη θεραπεία. Και να έχεις υπομονή. Δεν θα αλλάξεις σε μία μέρα. Αλλά θα μπορέσεις να μάθεις καλύτερα τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτό που κάνεις και θα μπορέσεις να ανακουφίσεις τους προβληματισμούς σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

14 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Chachacha
Chachacha
4 χρόνια πριν

Σου εύχομαι να βρεις το θάρρος να ακολουθήσεις τις συμβουλές της Φένιας για τον εαυτό σου κυρίως αλλά και για τους άλλους. Είχαμε και δουλειά κάποιον/κάποια που είχε κλεπτομανία. Την πρώτη φορά εξαφανίστηκαν τα γυαλιά μου, μετά ένα μπουφάν, μία τσάντα υπολογιστή, ένα φουλάρι όλα αυτά μέσα σε μια εβδομάδα σε ώρες εργασίας. Το ανέφερα όταν εξαφανίστηκε και ένα γλαστράκι από το γραφείο μου (μέχρι τότε πίστευα ότι δεν μπορεί κάποιος να με κλέβει στο χώρο εργασίας). Αρχικά κατηγόρησαν μία καημένη καθαρίστρια, αλλά ευτυχώς βρήκαν το άτομο από τις κάμερες ασφαλείας και δεν έμαθα ποτέ ποιος ήταν. Δεν ήθελα να… Διαβάστε περισσότερα »

no-no
no-no
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chachacha

Συμφωνώ, σκέφτεται ότι κανείς δεν θα δώσει σημασία στα πραγματάκια αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Μου είχε τύχει κι εμένα μια κλεπτομανής στη δουλειά, την πήραμε χαμπάρι και την ξεμπροστιάσαμε, είχε κλέψει από όλους μας. Ακόμη τη θυμάμαι με θυμό. Ίσως επειδή ήταν και ο χαρακτήρας της έτσι αντιπαθής, αλλαζονική και δήθεν.

Neverlander
Neverlander
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chachacha

Σε κατάκλεψαν λέμε! Γέλασα πάρα πολύ και συγγνώμη, όντως είναι πολύ άσχημο να σου παίρνουν έστω το γλαστράκι, ψυχολογικά αν μη τι άλλο…

Chachacha
Chachacha
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Neverlander

Καλά έκανες και γέλασες:-) Μη νομίζεις, για τα υπόλοιπα είχα φάει τον τόπο σε άσχετα μέρη, μήπως και δεν θυμόμουν καλά, αλλά το γλαστράκι;

Chachacha
Chachacha
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chachacha

Μα γιατί; Απλά ήθελε να σε στρέψει στον μινιμαλισμό (με ταυτόχρονη δική της στροφή στον μαξιμαλισμό)

Louk Ritia
Louk Ritia
4 χρόνια πριν

Όταν κλέβει πορτοφόλια όμως δε ζημιωνεται μόνο ο εαυτός του. Πρέπει να ζητήσεις βοήθεια.

are_you_talking_to_me
are_you_talking_to_me
4 χρόνια πριν

Φαίνια διαφωνώ, τι θα πει “κανείς δε ζημιώνεται που θα χάσει ένα πραγματάκι”; Η κλοπή είναι κλοπή, παραβατική συμπεριφορά, και τιμωρείται απ το νόμο. Επίσης έκλεψε πορτοφόλια, όχι τσίχλες. Όσο για τον φίλο που έστειλε την ερώτηση, επιβάλλεται να ζητήσεις βοήθεια διότι αφ ενός μεν οι άλλοι δεν φταίνε σε τίποτα, αφ ετέρου αν πιαστείς θα πας φυλακή.

bittergirl
bittergirl
4 χρόνια πριν

Ή αλλιώς, κλέβω πολλά χρόνια και δεν έχω πάει ακόμα στο κρατητήριο

Bomba
Bomba
4 χρόνια πριν

Εφόσον το έχεις εντοπίσει και το αναγνωρίζεις ως αρνητικό να πας… Όσο δεν πας, κλέβεις εν γνώση σου. Τους κλεπτομανείς και τους μυθομανείς στον ευρύτερο κύκλο όλοι τους καταλαβαίνουν και ας νομίζουν οι ίδιοι ότι είναι stealth, όλοι τους σχολιάζουν και όλοι είναι έτοιμοι να τους στήσουν στον τοίχο. Αν δεν το τελειώσεις εσύ, θα το τελειώσουν οι άλλοι για σένα και θα είναι πολύ άσχημο (όπως υποψιάζεσαι)

Darth Vader Anakin Skywalker
Darth Vader Anakin Skywalker
4 χρόνια πριν

“Κανείς δεν ζημιώνεται που χάνει ένα πραγματακι” όπως το πορτοφολάκι του, ας πούμε; Υπάρχουν πραγματάκια όπως μολυβακια και πραγματάκια όπως μονοπετρακια. Δεν είναι πάντα ανώδυνα τα πράγματα για τα θύματα των κλεπτομανων. Αλλά ούτε και για τους ίδιους τους κλεπτομανεις, ακόμα κι αν δεν κλέβουν σε μαγαζιά. Αγαπητέ φίλε, τότε στο σχολείο, που ήρθε η αστυνομία, παρά τρίχα τη γλυτωσατε, μπορούσατε να μπείτε σε μεγάλους μπελάδες, δεν σας προβληματίζει αυτό; Αλλά ακόμα κι αν δεν μπλέξετε με το νόμο, αν σας πάρουν είδηση, που κάποια στιγμή θα σας πάρουν, κινδυνεύετε να χάσετε φίλους σας ή και να ρεζιλευτειτε.Ακομα και για… Διαβάστε περισσότερα »

calamity jane
calamity jane
4 χρόνια πριν

Να προσπαθήσεις να το αντιμετωπίσεις άμεσα, να ζητήσεις βοήθεια από ψυχολόγο πριν μείνεις μόνος, γιατί εφόσον το κάνεις και σε φίλους σου είτε σε έχουν καταλάβει είτε κάποια στιγμή θα σε καταλάβουν. Πριν χρόνια είχα μία φίλη που έκανε το ίδιο, έμπαινε σπίτι μου και έκλεβε ρούχα, χρήματα από το πορτοφόλι μου, από το πορτοφόλι της μαμάς μου, μου έκλεβε προσωπικά μου αντικείμενα μέχρι που δεν άντεξα και της πρόσβαλα και ξέκοψα από την ίδια γιατί δεν άντεχα αυτό που έκανε. Η ίδια ισχυρίζονταν πως δεν ήταν εκείνη διότι δεν την είχα πιάσει την στιγμή που το έκανε όμως ήμουν… Διαβάστε περισσότερα »

Κοσμική Νεράιδα
Κοσμική Νεράιδα
4 χρόνια πριν

Είχα μια φίλη που έκλεβε σποραδικα.εκλεβε χρήματα απ’ την οικογένεια της και μικροπραγματα απ’ τα καταστήματα.Ηταν ευκατάστατη και η οικογένεια της,της έδινε χρήματα. Ε λοιπόν ποτέ δεν την έπιασαν.Βγαιναμε από κάποιο κατάστημα πχ με αξεσουάρ και όλο χαρά μου έλεγε:το μαγαζί με κέρασε μια υπέροχη θήκη για το κινητό μου! Είτε το κατάστημα δεν είχε κάμερες, γιατί δεν το έκανε σε μεγάλα καταστήματα η απλώς είχε γίνει εξπερτ.Κοιτωντας πίσω απορώ πως δεν είχα καταλάβει ότι είχε πρόβλημα. Της είχα πει σε κάποια φάση πως αυτό που κάνει λέγεται κλεπτομανία.Μου λέει πως δεν θα έκλεβε ποτέ από σπίτια φίλων και πώς… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
I_am_the_law
4 χρόνια πριν

Αγαπητή φίλη, πέραν της ψυχολογικής υποστήριξης που ξεκάθαρα χρειάζεσαι, θα σου προτείνω να αρχίσεις το gaming, να διευρύνεις τους μουσικούς ορίζοντες αλλά και να συμμετέχεις σε νέες δραστηριότητες:

https://www.skroutz.gr/s/4210186/Thief-PS4.html

https://www.discogs.com/System-Of-A-Down-Steal-This-Album/master/35646

https://escaperoommap.it/en/category/furto/

GKoromilas
GKoromilas
4 χρόνια πριν

Νομίζω πως θα ψηφίσω οικειοποίηση της φτώχειας