in

Αγαπητή «Α, μπα»: Μειώνουν τα μπόνους σε εργαζόμενες που βρίσκονται σε άδεια μητρότητας

Ποια είναι η γνώμη σου;

Λοιπόν Α, μπα σε μυστηριώδη χώρα του εξωτερικού όπου ζω, φουλ στα τυριά, τις σοκολάτες κ τις αγελάδες, πέφτει πριν λίγο το μάτι μου σε επικεφαλίδα άρθρου ειδησεογραφικού site ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

b8b8b520014a6ba746f91ac1ece1e381

Λοιπον Α,μπα σε μυστηριωδη χωρα του εξωτερικου οπου ζω, φουλ στα τυρια, τις σοκολατες κ τις αγελαδες, πεφτει πριν λιγο το ματι μου σε επικεφαλιδα αρθρου ειδησεογραφικου site: ” Πασιγνωστη πολυεθνικη τραπεζα αναμεμιγμενη σε ουκ ολιγα σκανδαλα στο παρελθον(οκ,δεν ελεγε ετσι ακριβως:Ρ), μειωνει τα μπονους σε γυναικες εργαζομενές της που βρισκονται σε αδεια μητροτητας. Και απο κατω στα σχολια ολοι μα ολοι επιχειρηματολογουσαν του τυπου “οποιος δεν παραγει εργο δεν παιρνει κ μπονους”. Ποια η γνωμη σου? Σημειωση: στην συγκεκριμενη,αναπτυγμενη,απο τις πιο πλουσιες μυστηριωδεις ευρωπαικες χωρες, η νομιμη αδεια μητροτητας ειναι 14 εβδομαδες με 80% του μισθου, προϋποθεση ειναι να εχει δουλεψει τουλαχιστον 5 μηνες κατα τη διαρκεια της εγκυμοσυνης. Ακουω γνωμη. (Και σ ευχαριστω για ολα) Υπαρχουν διαφορα γραφηματα με ποσες εβδομαδες δινει σε μητερες κ πατερες καθε χωρα,δεν μπορω να το στειλω δυστυχως απο δω.

Padme Amidala

Θα ήταν δίκαιο το «όποιος δεν παράγει έργο δεν παίρνει μπόνους» αν ήταν κοινωνικά και πρακτικά αποδεκτό να μην παίρνει άδεια μητρότητας μια γυναίκα και να δίνει το παιδί της σε νταντάδες και βρεφονηπιακούς μετά από δυο εβδομάδες χωρίς να ανοίγει ρουθούνι, και μάλιστα αυτό θα πρέπει να παρέχεται από το κράτος, να χρηματοδοτείται από τους φόρους (που πληρώνει και η ίδια, δουλεύοντας).

Από τη στιγμή που τα παιδιά «χρειάζονται τη μάνα τους», και όποια γυναίκα τολμήσει να δουλέψει αμέσως ακούσει τον εξάψαλμο, και αν δεν τον ακούσει, το ντρεσάρισμα που έχει δεχτεί για τις ανάγκες του παιδιού της δεν θα την αφήνουν να κοιμηθεί τα βράδια από τις τύψεις, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα λύση για μια γυναίκα. Αν κάνει παιδί, αυτό σημαίνει ότι θα παίρνει λιγότερα λεφτά, ακριβώς στην χρονική περίοδο που χρειάζεται περισσότερα λεφτά. Αυτό την κάνει να είναι εξαρτημένη οικονομικά από τον άντρα της (ή από τον πατέρα της), οπότε ο στόχος της πατριαρχίας επετεύχθη 100%.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

31 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Pardalo Katsiki
Pardalo Katsiki
4 χρόνια πριν

Ο στόχος της πατριαρχίας, συνδιασμένος με τους στόχους του καπιταλισμού, όπου ο εργαζόμενος είναι “κόστος”, και άρα όποιες παροχές καλύτερα να κόβονται. Καλό παράδειγμα η Ελβετία πάντως, όπου αναδεικνύεται ότι η σχετική ευμάρεια δεν συνοδεύεται πάντα από κοινωνικά και εργατικά δικαιωμάτα, όταν λείπουν οι αγώνες.

Evil
Evil
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Pardalo Katsiki

Στην Ελλάδα που δεν μας λείπουν καθόλου οι αγώνες η αδεια μητρότητας ειναι 2 μηνες.

Maxima
Maxima
4 χρόνια πριν

Εδώ θέλω να προσθέσω την εμπειρία μου από τράπεζα (του εσωτερικού) που γενικά είναι από τους πιο καλούς εργοδότες της χώρας και διαχρονικά σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων (οκ το τσουνάμι της κρίσης έχει επηρεάσει αλλά σε κάθε περίπτωση παραμένει πολύ αξιοπρεπής). Ήδη πολύ πριν από την κρίση όταν έρχονταν η σειρά για προαγωγή σε γυναίκες που τύχαινε να είναι σε άδεια μητρότητας δεν την έπαιρναν ποτέ! Μιλάμε για γυναίκες που για να φτάσουν να δικαιούνται αυτή τη βαθμίδα είχαν ήδη δουλέψει 10 χρόνια κ είχαν προσφέρει πολλά (τουλάχιστον αυτές που γνώριζα). Έτυχε λοιπόν να μας έχουν προτείνει εμένα κ… Διαβάστε περισσότερα »

Chachacha
Chachacha
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maxima

Maxima μια χαρά τα λες. Κουσούρι θεωρείται και μάλιστα από αυτά που δεν μπορούν να διορθωθούν. Μπράβο σου πάντως για την αντικειμενικότητα, πάντως μη νομίζεις ότι αν δεν το άξιζες θα σου έδιναν την προαγωγή απλά επειδή έλειπε η συνάδελφος

Maxima
Maxima
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chachacha

Ευχαριστώ πολύ, πάντως η προαγωγή δεν ήταν “ή εγώ ή εσύ” θα γινόμασταν κ οι 2 ταυτόχρονα, δεν ήμασταν στο ίδιο τμήμα. Εργαζόμασταν εξίσου πολύ κ ακριβώς τα ίδια χρόνια, απλά η κοπέλα κόπηκε ξεκάθαρα λόγω μητρότητας κ της το είπαν δλδ δεν το υποθέσαμε! Το ίδιο είδα ξανά κ ξανά… τραγικό απλά!

Ταλ_εμε
Ταλ_εμε
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maxima

Το κακό είναι οτι στην Ελλάδα για να αποδείξεις οτι αποδίδεις κρίνεσαι μόνο απο το γεγονός οτι κάθεσαι μέχρι το βράδυ στην εταιρεία θυσιάζοντας οποιαδήποτε προσωπική ζωή ακόμα κι αν δεν είσαι μητέρα.

AllesGoed
AllesGoed
4 χρόνια πριν

Εαν γενναγαν οι άντρες θα τα είχαμε ξεπεράσει όλα αυτά. Πάντως σε άλλη εξωτική χώρα με αγελάδες,όταν γύρισα από άδεια μητρότητας μου είπαν ότι παρ’όλο το exceeding expectations performance review των προηγούμενων χρόνων και παρ’όλο που είχα φτάσει στα χρόνια που έπρεπε και παρ’όλο που έκανα αναγνωρισμένα δουλειά above my paygrade θα πρέπει να περιμένω ένα χρόνο για προαγωγή γιατί ήμουν σε άδεια μητρότητας. Και ρώτησα αν η λοχεία είναι penalty και άρχισαν να τα μασάνε όχι εμείς,οι κανονισμοί δεν επιτρέπουν. Και ξαναρωτησα γιατί είναι penalty η μητρότητα και θα έλεγα κάτι και για τον ombudsman (πολύ φιλος) αλλα φοβήθηκα.… Διαβάστε περισσότερα »

Chachacha
Chachacha
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

Το έχουνε αυτό οι χώρες με τις αγελάδες μου φαίνεται (και οι εταιρίες που έχουν έδρα εκεί βεβαίως-βεβαίως). Σε μένα ήταν μηδενική αύξηση για την τρέχουσα χρονιά γιατί θα έφευγα για να γεννήσω, αλλά και για την επόμενη γιατί γέννησα! Και εννοείται ότι δεν έλλειψα όλη τη χρονιά, έφυγα ως over achiever (μη χ..ω) και δούλευα μέχρι μία μέρα πριν γεννήσω. Αλλά μείναμε στα ευχαριστήρια email, η αύξηση ήταν για τους άλλους. Και μένεις με το “γαμώτο” πίσω από τα δόντια, γιατί δεν ζήτησες να σου χαρίσουν την προαγωγή/αύξηση, την κέρδισες, αλλά έλα που τη θέλεις τη δουλίτσα σου…

Shea
Shea
4 χρόνια πριν

Πολύ ωραία. Όταν έρχεται όμως η υπογεννητικότητα, δημιουργεί χίλια δυο προβλήματα (ασφαλιστικό), κακές είναι οι “καριερίστριες γυναίκες” που πχια δεν γουστάρουν να γίνονται μάνες. Ας το πούμε άλλη μια φορά: η αναπαραγωγή είναι κοινωνικό φαινόμενο και αν με την πρόφαση ότι κυοφορεί/γεννάει/θηλάζει/φροντίζει η γυνή την αποκλείουμε από μπόνους/προαγωγές/εργασία θα έχουμε όλοι πρόβλημα. Αν θέλουμε (ως κράτος/κοινωνία) να έχουμε γεννήσεις θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι μια πολύ απαιτητική αποστολή που χρειάζεται κίνητρα, όχι αντικίνητρα… Υ.Γ. Αν, με την παρούσα φυλετική ιεραρχία, οι άντρες ήταν που έφερναν στον κόσμο τα παιδιά, όχι δεν θα στερούνταν μπόνους και μισθούς, θα τα δικαιούνταν… Διαβάστε περισσότερα »

mongrel
mongrel
4 χρόνια πριν

Οκ, λογικό φαίνεται να κόβουν το μπόνους που συνδέεται με την απόδοση στην εργασία για όσο διάστημα καποια απουσιαζει, δεν θα έπρεπε όμως να αντικαθισταται από ένα αξιόλογο επίδομα μητροτητας; και ο μισθός γιατί να μειώνεται στο 80%;

Chachacha
Chachacha
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mongrel

Διευθύνων σύμβουλος: “Γιατί να μειωθεί στο 80%, εγώ θα ήθελα να μην τις πλωρώνω καθόλου”

Chachacha
Chachacha
4 χρόνια πριν

Πρώτον τα bonus βασίζονται στα αποτελέσματα της εταιρίας και στην απόδοση του εργαζομένου για το έτος που πέρασε. Αν μειώνεται το bonus τη χρονιά κατά την οποία η γυναίκα λείπει με άδεια στην ουσία πρόκειται για τιμωρία που έγινε μητέρα καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη η καλή επίδοση της προηγούμενης χρονιάς, κάτι που θεωρητικά δεν επιτρέπεται από το νόμο υποθέτω και σε αυτή την χώρα (στην Ελλάδα απαγορεύεται- γελάμε πικρά βέβαια…). Το επόμενο έτος της άδειας μητρότητας, αν δεν θεωρείται παράνομο, θα μπορούσε να είναι αναλογική τουλάχιστον η μείωση. Κατά την άποψή μου δεν είναι η κοινωνική πλευρά το θέμα αλλά… Διαβάστε περισσότερα »

Evil
Evil
4 χρόνια πριν

Ρε παιδιά το μπονους ειναι επιπλέον του μισθού αν έχεις υπερβεί τα αναμενόμενα τη χρονιά που πέρασε. Αν δεν εχεις καν δουλέψει πως θα γίνει αυτο? Και τι κινητρο θα εχει ο αλλος να σκοτωθεί στη δουλειά αν βρέξει χιονίσει ολοι παίρνουν μπονους? Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με πατριαρχία το συγκεκριμένο.

Cycling in the rain
Cycling in the rain
4 χρόνια πριν

Άνοιξη 2011:Είμαι έγγυος στο δεύτερο παιδί βρίσκομαι για επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό και ανακοινώνω στους συναδέλφους ότι είμαι έγγυος (κυρίως για να με βοηθήσουν με τα πράγματα και να μη κουβαλάω βαλίτσες). Η μάνατζερ γυρνάει και μου λέει: “αχ τώρα που ανακοινώσεις την εγγυμοσυνη δεν μπορείς να πάρεις αύξηση”….

Louk Ritia
Louk Ritia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cycling in the rain

“Μπορώ να αναπνέω ή θα σας ρουφήξει τον αέρα το έμβρυο;”

Cycling in the rain
Cycling in the rain
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

Ίδια μανατζερ στην πρώτη εγγυμοσυνη:
Εγώ : “Έχω μια ερώτηση, την αλλη Παρασκευή έχω τον υπέρηχο πρώτου επιπέδου και θα χρειαστεί να αργήσω 2 ώρες το πρωί”.
Μάνατζερ: “αυτό δεν είναι ερώτηση, είναι ανακοίνωση”….

Jelly Roll
Jelly Roll
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cycling in the rain

Κοινώς, μην τολμήσεις να το ανοίξεις το ριμάδι…

Morgana
Morgana
4 χρόνια πριν

Για μένα εξαρτάται τι μπόνους είναι. Για παράδειγμα καποιες εταιρίες έχουν στάνταρ μπόνους συνδεδεμένα με επίτευξη προσωπικών στόχων αυτά μου φαίνεται λογικό να τα χάσεις αν δεν τους επιτύχεις καθώς είναι δυσκολότερο σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Γενικά μπόνους όμως που έχουν σχέση με γενική επιτυχία της εταιρίας θα έπρεπε να περιλαμβάνουν όλους μέλη της εταιρείας ανεξάρτητα από το αν βρίσκεσαι σε άδεια μητρότητας η πατρότητας. Αποτελείς γρανάζι της εταιρίας. Αναρωτιέμαι αν αναφέρουν κάτι σε περίπτωση μεγάλης απουσίας για ιατρικούς λόγους ή αν εστίασαν μόνο στην άδεια μητρότητας. Καραμπινατος σεξισμός η άσχημο πρόσωπο καπιταλισμού;

google_user
google_user
4 χρόνια πριν

Περισυ μια συναδελφος ελειπε 6 μηνες σε αδεια μητροτητας, συμπεριλαμβανομενων και των καλοκαιρινων που ειναι η πιο busy περιοδος για μας. Η δουλεια της μοιραστηκε σε μενα και μια αλλη συναδελφο, και καναμε τρελες (απληρωτες)υπερωριες για να τα βγαλουμε περα. Θα ηταν δικαιο λοιπον να παρουμε ολοι το ιδιο μπονους, απ’τη στιγμη που εμεις οι 2 βγαλαμε το φιδι απο την τρυπα με προσωπικο μοχθο και θυσιαζοντας τον χρονο μας; Η κοπελα πληρωνοταν καθε μηνα κανονικα, αλλα, ας ειμαστε ειλικρινεις, τους μηνες που ελειπε δεν ειχε συμβαλλει στην αποδοτικοτητα της εταιρειας, αρα γιατι να πληρωθει εξτρα για αυτο; Σημειωση: εννοειται… Διαβάστε περισσότερα »

Padme Amidala
Padme Amidala
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  google_user

Η κοπελα πληρωνοταν “κανονικα” μεσω του ικα ή αλλου ασφαλιστικου φορεα παντως. Το βαρος επεσε πανω σας για να κανει οικονομια ουσιαστικα ο εργοδοτης,αφου πληρωσε για την ιδια δουλεια 2 αντι 3 εργαζομενους.