in

Αγαπητή «Α, μπα»: Mορφωμένοι φίλοι που…

Πρέπει κάποτε να διαλέξεις στρατόπεδο

Εχω φίλους μορφωμένους, έξυπνους, αλλά όταν πχ έρχεται η συζήτηση στα εμβόλια ξαφνικά μου θυμίζουν την γιαγιά από το χωριό. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

tumblr ne7rykzzdF1qz6f9yo1 500

Είμαι σε μόνιμη διαμάχη με φίλους, συναδέλφους και οικογενειακό περιβάλλον σχετικά με γεγονότα, με αποδείξεις επιστημονικές. Έχω φίλους μορφωμένους, έξυπνους, αλλά όταν πχ έρχεται η συζήτηση στα εμβόλια ξαφνικά μου θυμίζουν την γιαγιά από το χωριό. Με αφορμή το εμβόλιο της γρίπης που αποφάσισα να κάνω καθώς δουλεύω στο χώρο της υγείας με παιδιά, δέχτηκα πάλι κριτική γιατί θετω τον εαυτό μου σε κίνδυνο.  Άλλο ένα πρόσφατο παράδειγμα: αποφάσισα να πάρω αντισυλληπτικά χάπια. Είμαι 33,δεν καπνίζω, μίλησα με τον γιατρό μου και μου έδωσε μια συνταγή. Πάλι αντιδράσεις από την οικογένεια και φίλες που δεν σκέφτομαι τον εαυτό μου και που με τα χάπια έχω αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο κλπ. Διαβάζω έρευνες και διαπιστώνω πάλι ότι αυτά που μου λένε είναι βλακείες. Και αυτό γίνεται καθημερινά από το αν θα φάω αυγό με ψάρι μέχρι το αν θα είναι υγιή τα παιδιά των γκέϊ.  Έχω βαρεθεί να τους απαντάω ότι αυτό δεν ισχύει και έχω γίνει η γραφική.

-Βασιλική

Κι εγώ κινδυνεύω να γίνω γραφική αλλά δεν μπορείς να λες κάποιον έξυπνο και μορφωμένο όταν δεν έχει καταλάβει τι είναι τα εμβόλια. Πες τους σπουδαγμένους ή πτυχιούχους με ευφυία γύρω στον μέσο όρο. Ας κρατήσουμε τις λέξεις «έξυπνος» και «μορφωμένος» για τους έξυπνους και τους μορφωμένους. Αν προσαρμόσουμε τόσο πολύ το μέτρο θα φτάσουμε να αποκαλούμε Αϊνστάιν όσους έχουν καταλάβει τι είναι η βαρύτητα.

Για τους συγγενείς και τους συναδέλφους μπορείς να κάνεις ελάχιστα ως τίποτα, δεν τους έχεις διαλέξει, εκτός από το προφανές, να μην τους λες ποτέ μα ποτέ τα προσωπικά σου, ειδικά αν άπτονται της ιατρικής. Αφού ξέρεις τι μυαλά κουβαλάνε, μην τα λες. Είναι πολύ απλό. Σταμάτα να προσπαθείς να τους αλλάξεις. Για τους φίλους θα πω κι εγώ το γνωστό ρητό, αν είσαι ο πιο έξυπνος σε ένα δωμάτιο, είσαι σε λάθος δωμάτιο. Μπορεί να είναι καλές και χρυσές οι φίλες σου, και δεν λέω να τις εγκαταλείψεις, πρέπει όμως να συνειδητοποιήσεις τους περιορισμούς που έχουν και να μην περιμένεις να γίνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι. Πιο σημαντικό ακόμα, πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι γύρω σου που δεν χρειάζεται να τους εξηγήσεις για το αβγό και το ψάρι και τα παιδιά των γκέι, αλλά δεν είναι φίλοι σου. Γιατί δεν είναι;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

6 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν

Έχω μια φίλη με την οποία έχουμε τις ίδιες σπουδές περίπου – το λέω γιατί έτσι γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι έχει κάνει μικροβιολογίες, χημείες, ανατομίες και άλλα σχετικά. Και είναι και έξυπνος και εύστροφος άνθρωπος.
Παρ’ όλα αυτά βρέθηκα πριν λίγους μήνες “κατηγορούμενη” που έκανα το αντιγριπικό και κάθισα να της εξηγήσω βασική ανοσολογία με τον ίδιο τρόπο που τα εξηγώ στην κόρη μου. Δε νομίζω να την έπεισα πάντως κι ας έχω μεταδοτικότητα χαχα. Δεν έχει σχέση ούτε η μορφωση, ουτε η εξυπνάδα. Αυτοί που είναι ημιμαθείς την πατάνε και χειρότερα με θεωρίες συνωμοσίας και λοιπές βλακείες.

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

Τα ίδια βρε Φούστα. Παραϊατρικές σπουδές, ανατομίες, βιολογίες, χημείες και η επιμονή της για τα εμβόλια εκεί. Κι έχει και γιατρό άντρα. Παρόλα αυτά τα παιδάκια τους ανεμβολίαστα θα πάνε. Ή μάλλον, θα κάνουν κάποια “προσεκτικά επιλεγμένα”. Με τι κριτήρια, το φτωχό μου μυαλό δεν μπορεί να τα αντιληφθεί, γιαυτό και δεν τα συζητάει (!)

Και δεν ήξερες, υπάρχουν πλήθος μελέτες για τις βλάβες που προκαλούν τα εμβόλια αλλά καμία δεν έχει δημοσιευτεί, γιατί τις καταπνίγουν οι φαρμακευτικές 😀

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

(η τελευταία πρόταση στο προηγούμενο σχόλιο είναι σαφώς σαρκαστική, για να μην παρεξηγούμαι. Αν υπήρχαν τέτοιες μελέτες θα είχε γίνει πάταγος.)

Άρης Δημοκίδης
Editor
Άρης Δημοκίδης
5 χρόνια πριν

(Ωραία απάντηση, αλλά ήθελα να σχολιάσω κάτι άσχετο: Πολύ μ’ αρέσει που οι φωτογραφίες που επιλέγεις τώρα πια αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο)

Kei Κei
Kei Κei
5 χρόνια πριν

Θέλω να φάω αυτό το κομμάτι τούρτα

Δανάη Βαρδαλή
Δανάη Βαρδαλή
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Kei Κei

χαχα! να ζητήσουμε από την Μαρίνα να μας δώσει συνταγή!