in

#YouKnowMe: Oι γυναίκες που έχουν κάνει άμβλωση μοιράζονται τις ιστορίες τους δημοσίως

Το κίνημα #YouKnowMe δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση του ακραίου νόμου στην Αλαμπάμα, που απαγορεύει τις εκτρώσεις ακόμα και σε θύματα βιασμού. Ένα κύμα από ιστορίες γυναικών παγκοσμίως, ξέσπασε με σκοπό να ακυρωθεί το νομοσχέδιο.

Σοκ έχει προκαλέσει η απόφαση να απαγορευτούν δια νόμου οι αμβλώσεις στην Αλαμπάμα. Πρόκειται για το πιο αυστηρό νομοσχέδιο σχετικά με τις αμβλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο νόμος που εγκρίθηκε από την Πολιτειακή Γερουσία, δεν εξαιρεί ούτε τις γυναίκες που έμειναν έγκυες μετά από βιασμό προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 31

Σοκ έχει προκαλέσει η απόφαση να απαγορευτούν δια νόμου οι αμβλώσεις στην Αλαμπάμα. Πρόκειται για το πιο αυστηρό νομοσχέδιο σχετικά με τις αμβλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο νόμος που εγκρίθηκε από την Πολιτειακή Γερουσία, δεν εξαιρεί ούτε τις γυναίκες που έμειναν έγκυες μετά από βιασμό προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις.

Ο νέος νόμος προβλέπει πως όσες θελήσουν να κάνουν έκτρωση, σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης και αν βρίσκονται, καθώς και οι γιατροί που θα τις εκτελούν, θα αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης από 10 εως 99 χρόνια. Μόνη εξαίρεση όταν η υγεία της γυναίκας διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

AP 19135809590151
H Κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Kay Ivey, ενέκρινε το νομοσχέδιο

Σε μια προσπάθεια να προστατευτούν τα δικαιώματα των γυναικών και η πρόσβαση τους στην άμβλωση, δημιουργήθηκε το κίνημα #YouKnowMe. Η ηθοποιός Μπίζι Φίλιπς πήρε την απόφαση να ενθαρρύνει τις γυναίκες που την ακολουθούν στο Twitter, να μοιραστούν τις ιστορίες τους και την προσωπική τους εμπειρία άμβλωσης, προσθέτοντας πάντα το hastag #ΥouKnowMe. H ίδια μοιράστηκε την δική της εμπειρία, να διακόψει την κύηση, όταν ήταν 15 χρονών. Το κίνητρο της πίσω από την εκστρατεία είναι να δείξει πόσο συνηθισμένο είναι για τις γυναίκες να τερματίσουν τις εγκυμοσύνες τους. «Μία στις τέσσερις γυναίκες έχουν κάνει έκτρωση. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν γνωρίζουν κάποια που να έχει κάνει, αλλά #YouKnowMe, (ξέρετε εμένα)» έγραψε στο Twitter.

Καταγραφή 30

Μία μέρα μετά την έναρξη της εκστρατείας, οι γυναίκες ξεκίνησαν να μιλάνε και να μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις προσωπικές τους ιστορίες και το πως η άμβλωση βοήθησε τη ζωή τους. «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Αν είστε μία από τις τέσσερις, ας το μοιραστούμε και ας δώσουμε τέλος σε αυτή την ντροπή» 50.000 άτομα έκαναν like στην ανάρτηση της ηθοποιού και σχεδόν 2.000 χρήστες δεν δίστασαν και δημοσίευσαν τις δικές τους εμπειρίες.

«#Με ξέρεις. Πίσω αυλή. Καθετήρας και ρούχα. Ήμουν 19, ήταν το 1966. Δεν πέθανα. Αλλά θα μπορούσα», έγραψε η Charla Garth.

Καταγραφή 27

Μια άλλη γυναίκα έγραψε στο Twitter της, την σοκαριστική εμπειρία που βίωσε και την ανάγκη να προβεί σε άμβλωση.

«#Ήμουν δεκαέξι. Είχα βιαστεί από έναν εθελοντή σχολείου. Το έμβρυο μου είχε προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία και ήμουν δεκαπέντε λεπτά από το θάνατο. Ήμουν στο δεύτερο έτος του Γυμνασίου και πέθαινα επειδή το επέλεξε ένας άνδρας. Στο τέλος ή θα πέθαινα εγώ ή το έμβρυο. Τώρα πια με ξέρεις»

Καταγραφή 28

Διάσημοι αστέρες στάθηκαν στο πλευρό των γυναικών της Αλαμπάμα. Η Ριάνα, Μίλα Γιόβοβιτς, Μπάρμπαρα Στρείζαντ, Lady Gaga.

H τελευταία έγραψε στο twitter:

«Είναι προσβολή να απαγορεύεις τις αμβλώσεις στην Αλαμπάμα και το πιο αποτρόπαιο απ΄ όλα είναι πως δεν εξαιρούνται όσες γυναίκες έχουν βιαστεί. Επίσης υπάρχει η μεγαλύτερη των ποινών για όσους γιατρούς συνεχίσουν τις αμβλώσεις, πράγμα το οποίο δεν ισχύει για τους βιαστές; Αυτό είναι παρωδία και προσεύχομαι για όλες τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια που θα υποφέρουν λόγω αυτού του συστήματος».

Καταγραφή 29

Η Τζαμίλα Τζαμίλ, δήλωσε πως η απόφαση να κάνει άμβλωση, όταν ήταν νέα «ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρε». 

Ωστόσο η Αλαμπάμα δεν είναι η μόνη πολιτεία που απαγορεύει την έκτρωση. Δεκαέξι κράτη έχουν εισαγάγει νομοθεσία για τον περιορισμό των εκτρώσεων φέτος. Η έκτρωση είναι ένα θέμα που διχάζει στην Αμερική και πρόκειται να συζητηθεί ευρέως κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2020.

 

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

25 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Thereisalwayshope11
Thereisalwayshope11
4 χρόνια πριν

Είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Δεν το χωράει το μυαλό μου. Άκουγα ένα podcast που μιλούσε ο άντρας που έγραψε το νομοσχέδιο. Σε όλες τις- πολύ καλές- ερωτήσεις του δημοσιογράφου, απαντούσε με την εξής τσίχλα: “Άπό τη στιγμή που το έμβρυο είναι άτομο (“person”) έχει δικαίωμα στη ζωή και δεν μπορεί να υπάρξει κανένας περιορισμός στο δικαίωμά του αυτό”. Πραγματικά τον άκουγα και με είχε πιάσει βαθιά στενοχώρια. Η ζωή της γυναίκας δεν έχει καμία αξία για αυτούς τους ανθρώπους. Ένα αγέννητο σύμπλεγμα κυττάρων, χαίρει περισσότερων δικαιωμάτων από μία γυναίκα. Η γυναίκα και τα τραύματα που εννοείται θα έχει όσο εγκυμονεί για… Διαβάστε περισσότερα »

Elfa
Elfa
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Thereisalwayshope11

Είναι ο ίδιος που δήλωσε ότι μια γυναίκα μπορεί ακόμη να κάνει έκτρωση απλώς όχι από τη στιγμή που θα μάθει ότι είναι έγκυος, ε;

Makaronia MeKima
Makaronia MeKima
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Thereisalwayshope11

Θα μπορούσες να μας κοινοποιήσεις το συγκεκριμένο podcast;

Thereisalwayshope11
Thereisalwayshope11
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Makaronia MeKima

Ναι, εννοείται. Το podcast λέγεται Today explained και είναι του VOX. Το συγκεκριμένο επεισόδιο λέγεται “The race to ban abortion”. Γενικώς, και πέραν του συγκεκριμένου επεισοδίου, το Today explained είναι πολύ καλό podcast. Αναλύει ζητήματα της επικαιρότητας που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Το συνιστώ.

Thereisalwayshope11
Thereisalwayshope11
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Makaronia MeKima

Ναι εννοείται! Είναι από το Today explained podcast. Το επεισόδιο λέγεται «the race to ban abortion”.

luckystrike
luckystrike
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Thereisalwayshope11

Το τι άκουσαν τ’αυτιά μας. Βλέπω John Oliver και στο debate αν κατάλαβα καλά για τον νόμο μια representative στην Georgia μιλάει εκ μέρους τους του εμβρύου. Και μάλιστα λέει I quote the baby named fetus! Quote. Δηλαδή μας μετέφερε τα λόγια που είπε το έμβρυο. Quote!

iwm
iwm
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Thereisalwayshope11

Καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλά μέχρι να γίνει αντιληπτή και να προγραμματιστεί η έκτρωση είναι παραπάνω από κυτταρα. Επίσης, υπάρχει το αναπάντητο επιστημονικά ερώτημα, πότε αποκτά ζώη; με την αναπνοη; δηλ. μπορούμε να κάνουμε έκτρωση και στον 9ο μήνα; Δύσκολα πράγματα. Το θέμα δεν είναι ότι η ζωή της γυναίκας αξίζει λιγότερο από κάποιου άλλου, αλλά το ότι η ζωή αξίζει.
Για να μη με κατηγορήσεις με άλλα, φυσικά και δε θεωρώ όποια γυναίκα έχει κάνει έκτρωση απόβλητη.

Louk Ritia
Louk Ritia
4 χρόνια πριν

Έχω θυμώσει τόσο πολύ που δε μου φτάνει ένα πληκτρολόγιο. Η σελίδα womensrights_news στο insta έχει ανεβάσει πολλά σχετικά posts, ένα από τα καλύτερα ήταν ένα σχόλιο που λέει “there’s not a single thing in this world a male could experience that would even come close to the indignity of being legally forced to carry your rapist’s baby to term”. Δεν είναι δυνατόν το 2019 στο δυτικό κόσμο να υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα συζητάνε για την έκτρωση, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΩΣΗ λες και είναι κάτι που ανακαλύφθηκε χθες και απαιτείται να συζητήσουμε την αναγκαιότητα της ύπαρξής της. Όλα έχουν να κάνουν… Διαβάστε περισσότερα »

Neverlander
Neverlander
4 χρόνια πριν

Ματώνει η καρδιά μου, πραγματικά. Σκέφτομαι πως η Αμερική τα τελευταία χρόνια με την στρατηγική, αθόρυβη εισβολή του Tea Party στη Γερουσία και ακολούθως την εξωφρενική εκλογή του Τραμπ, σε συνδυασμό με τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε η κρίση και θρέφουν τον συντηρητισμό, οπισθοδρομεί όλο και περισσότερο. Έχουμε πολλά να δούμε ακόμα δυστυχώς. Κάθε ευάλωτη κοινωνική ομάδα θα καταπιεστεί εκ νέου, όπως γίνεται ήδη με τους Αφροαμερικανούς, τους μετανάστες και εν γένει τους φτωχούς. Το white straight male privilege θα υπερασπιστεί τον εαυτό του με λύσσα πριν νομοτελειακά ψοφήσει (όσο ζω ελπίζω). ΥΓ. Btw, έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ για το… Διαβάστε περισσότερα »

TER
TER
4 χρόνια πριν

Η ποινή δε φαντάζομαι να επεκτείνεται και στον άνδρα που συμμετείχε, έτσι;

Elfa
Elfa
4 χρόνια πριν

Εμένα από την άλλη, μου φαίνεται υγιές ότι δε συζητάμε για το δικαίωμα στην έκτρωση! Είναι νόμος, υπάρχει, μπορείς να επιλέξεις τη διακοπή κύησης για οποιοδήποτε λόγο. Γιατί θα έπρεπε να το συζητάμε; Ο αριθμός των εκτρώσεων θα έπρεπε να χτυπάει μόνο καμπανάκια ως προς την ελλειπή αντισύλληψη και τη βία κατά των γυναικών.

Όσο για το αν είναι ταμπού ή όχι, την κοινωνία τη φτιάχνουμε και εμείς, καθένας και καθεμιά χωριστά. Αν εμείς επιλέγουμε να μιλάμε δημόσια/σε τρίτους για κάποια θέματα, κανένας δεν μπορεί να μας πει ότι αυτά είναι ταμπού.

Darth Vader Anakin Skywalker
Darth Vader Anakin Skywalker
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Elfa

Γιατί να συζητάνε για τις εκτρώσεις που έχουν κάνει ;Αυτό είναι προσωπικό ιατρικό θέμα, δεν είναι αντικείμενο κοινωνικής ψιλόκουβεντουλας.

Darth Vader Anakin Skywalker
Darth Vader Anakin Skywalker
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Darth Vader Anakin Skywalker

Φωτεινή, κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν συζητά τις δυσάρεστες ιατρικές του εμπειρίες στις παρέες. Αλλά πέραν αυτού, ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους που δεν συζητά τα προσωπικά του θέματα, γι αυτό και λέγονται προσωπικά.Εσεις αποδίδετε σε όλες τον ίδιο λόγο, δηλαδή αυτόν που σας βολεύει.

Elfa
Elfa
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Elfa

Η μητέρα μου έκανε έκτρωση το 1981, γιατί ήξερε πως αντικειμενικά θα ήταν πολύ δύσκολο να αποκτήσει και τρίτο παιδί. Το αποφάσισε από κοινού με τον πατέρα μου, και είχε όλη του την υποστήριξη. Εγώ έκανα έκτρωση στα 22, έγκυος μετά από αντισυλληπτικό ατύχημα με τον σύντροφό μου. Ήταν εξαιρετικά γρήγορη και απλή και συνειδητοποιημένη απόφαση. Ποτέ μου δεν το μετάνιωσα, ούτε αναρωτήθηκα αν ήταν σωστό γιατί το ήξερα ήδη πως ήταν. Ξεκινήσαμε να κάνουμε παιδιά πέντε χρόνια αργότερα. Έμεινα έγκυος στο τρίτο πάλι μετά από πρόβλημα στην αντισύλληψη (αλλαγή μάρκας στα χάπια) και το ανακάλυψα σχετικά αργά, στην ένατη… Διαβάστε περισσότερα »

Elfa
Elfa
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Elfa

Ναι. Είπαμε, μένω σε χώρα που οι αμβλώσεις είναι εκτός νόμου, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις (που δεν περιλαμβάνουν βιασμό). Φυσικά ο τύπος έπαψε να είναι γιατρός μου. Και όποτε με ρωτάν τη γνώμη μου λέω ότι πρέπει να είναι αποκλειστικά δικαίωμα κάθε γυναίκας να αποφασίσει αν θέλει να κάνει παιδί ή όχι. Ακόμη και τότε όμως μου έχει τύχει πολλές φορές, να μου πουν ότι δεν έχω δικαίωμα να μιλάω γιατί είμαι ξένη.

luckystrike
luckystrike
4 χρόνια πριν

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα. Πολύ φοβάμαι πως η Αμερική με τον Trump έχει πάει πάρα πολλά βήματα πίσω. Οι φόβοι των δημοκρατικών πως απο την ώρα που μπήκε ο Κάβανο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο το πρώτο που θα γινόταν θα ήταν να καταργήσει το δικαίωμα στην άμβλωση επιβεβαιωνονται. Με την απόφαση αυτή του δικαστηρίου της αλαμπάμα αν γίνει ένσταση και πάει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο με πέντε από τα μέλη να είναι ρεπουμπλικανοί παίζει να γίνει αυτό ομοσπονδιακός νόμος. Πάει η αμερική πάρα πολλα χρόνια πίσω. Πολύ τραγικό

Darth Vader Anakin Skywalker
Darth Vader Anakin Skywalker
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Σε ποια απόφαση του δικαστηρίου της Αλαμπάμα αναφέρεστε; Εννοώ, υπήρξε ήδη απόφαση δικαστηρίου;

luckystrike
luckystrike
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Darth Vader Anakin Skywalker

Έχετε δίκιο. Μερικές φορές γράφω μέσα σε διαλειμμα από τη δουλειά ή λίγο πριν πέσω για ύπνο οπότε είμαι λίγο απρόσεκτη. Προφανώς και κάνω λάθος κι αναφέρομαι στον νόμο που υπογράφτηκε από την κυβερνήτη της Αλαμπάμα. Υπάρχει η ανησυχία πως, δεδομένου πως υπάρχει ομοσπονδιακός νόμος που καλύπτει τις αμβλώσεις, δικαίως θα διαμαρτυρηθούν για τον νόμο οι πολίτες της πολιτείας. Κι αν αυτό φτάσει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, με πλειοψηφία των ρεπουμπλικανών, με τελευταίο τον Kavanaugh ο οποίος έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση αλλά δεν παρακολούθησα δυστυχώς εκείνη τη φάση για να ξέρω τι έγινε αλλα και μόνο που τον στηρίζει ο… Διαβάστε περισσότερα »

Darth Vader Anakin Skywalker
Darth Vader Anakin Skywalker
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Καταλαβα. Φοβήθηκα, ξέρετε, μήπως είχαμε ήδη απόφαση δικαστηρίου. Ευχαριστώ.

Maggie
Maggie
4 χρόνια πριν

Χαλαρή οπλοφορία και απαγόρευση αμβλώσεων. Τελικά η Αμερική Είναι όντως το far West. Στο θέμα της προοδευτικότητας Νομίζουν ότι καθάρισαν με τη νομιμοποίηση των γκέι γάμων για την επόμενη δεκαετία. Τα υπόλοιπα Μεσαίωνας.

mm
mm
4 χρόνια πριν

Εκτός από τις γυναίκες που αποφάσιζαν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη υπήρχαν πολλές άλλες που αμφιταλαντεύονταν. Εκεί λοιπόν στην «γκρίζα» ζώνη είναι που θα γίνει η τεράστια ζημιά με την απαγόρευση των εκτρώσεων, στις γυναίκες που σε περίπτωση απρόσμενης εγκυμοσύνης θα αποφάσιζαν συνειδητά να μην χρησιμοποιήσουν την δυνατότητα της έκτρωσης, όμως από εδώ και πέρα που δεν θα έχουν επιλογή ΟΛΑ αυτά τα παιδιά γίνονται αυτόματα ανεπιθύμητα. Ότι και να γίνει, πάντα η μητέρα τους θα έχουν μια σκιά στο πίσω μέρος της σκέψης του «αν μπορούσα να κάνω έκτρωση θα την έκανα;»

Elfa
Elfa
4 χρόνια πριν

Πριν από είκοσι χρόνια διάβασα το Αλλάζοντας θέσεις του Ντέιβιντ Λοτζ. Διαδραματιζόταν (και είχε γραφτεί) στα τέλη της δεκαετίας του 60. Ξεκινούσε με μία πτήση αεροπλάνου από Αμερική για Μ.Βρετανία, γεμάτη από γυναίκες που αγόραζαν “πακέτα all inclusive υπηρεσιών” έκτρωσης γιατί στην πολιτεία τους απαγορεύονταν. Το βιβλίο είναι σε γενικές γραμμές κωμωδία και δεν ασχολείται πολύ με αυτό το θέμα, όμως βλέποντας τον πρόσφατο νόμο της Αλαμπάμα και τον νέο της Τζόρτζια που λέει ότι μια γυναίκα μπορεί να διωχθεί απο το νόμο ακόμη κι αν κάνει έκτρωση σε άλλη πολιτεία, σκέφτηκα ότι ο κόσμος πάει εντελώς από το κακό… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν

Έχω πάθει σοκ, δεν μπορεί να το ζούμε αυτό