in

Και η λιγότερο φεμινιστική χώρα στον κόσμο είναι η Δανία;

Είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να είσαι γυναίκα, με το μικρότερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, ίσα εργασιακά δικαιώματα, εκτενή νομοθεσία για την φροντίδα των παιδιών από τους γονείς και κάποιες από τις πιο χαρούμενες συνταξιούχες στον κόσμο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

201117 denmark

Ακολουθεί μετάφραση αυτού του ενδιαφέροντος άρθρου 

Είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να είσαι γυναίκα, με το μικρότερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, ίσα εργασιακά δικαιώματα, εκτενή νομοθεσία για την φροντίδα των παιδιών από τους γονείς και κάποιες από τις πιο χαρούμενες συνταξιούχες στον κόσμο.

Εν γνώση των παραπάνω δεδομένων, ίσως έρχεται σαν έκπληξη το γεγονός ότι μια παγκόσμια έρευνα για τις συμπεριφορές των φύλων, τα ίσα δικαιώματα και το κίνημα #MeToo, βρήκε ότι η Δανία είναι μια από τις λιγότερες φεμινιστικές χώρες στον αναπτυγμένο κόσμο.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το YouGov-Cambridge Globalism Project, και συμπεριλάμβανε 25.000 ανθρώπους σε 23 μεγάλες χώρες, βρήκε ότι μόνο ένα στα 6 άτομα από τη Δανία θεωρεί τον εαυτό του/ης φεμινιστη/ρια. Το ένα τρίτο απάντησε ότι το σφύριγμα στο δρόμο είναι αποδεκτό και δυο στους πέντε έχουν αρνητική γνώμη για το κίνημα #MeToo. 

«Είναι μια δύσκολη ερώτηση, τι είναι μια μοντέρνα φεμινίστρια?», ερωτάται η 37χρονη Helene Frost Hansen. «Δεν θέλω να είμαι ίση στα πάντα».

«Εξαρτάται από το τι εννοείς. Είμαι μια απλή καθημερινή γυναίκα» λέει η 55χρονη Charlotte Venvike. «Δεν βγαίνω και σε πορείες στους δρόμους».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις το ένα τέταρτο των Δανών γυναικών θεωρούν τον εαυτό τους φεμινίστρια, αποτέλεσμα δυσανάλογο με το ποσοστό των Σουηδών γυναικών, που το 46% ταυτίζεται με την ιδέα, αλλά και μικρότερο από το ποσοστό των γυναικών σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένων Βασίλειο (χώρες οι οποίες θα είχαν πολλά να μάθουν από τη Δανία σε θέματα φυλετικής ισότητας).

Ακόμα, οι Δανές θα προτιμούσαν να τους σφυρίζουν στο δρόμο, παρά να αποκαλούνται φεμινίστριες. Το ένα τρίτο των γυναικών υποστηρίζει το παραπάνω, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη χώρα με εξαίρεση την Νιγηρία.

«Δεν με πειράζει να μου σφυρίζουν, αρκεί να είναι με ωραίο τρόπο», λέει η Hansen. «Το βλέπω σαν κομπλιμέντο βασικά. Πολλές Δανες λένε ότι θα ήθελαν οι Δανοί να είναι περισσότερο σαν τους άνδρες από τις μεσογειακές χώρες και να σου λένε ποσό όμορφη είσαι».

Η καθηγήτρια επικοινωνιακών σπουδών Rikke Andreassen θεωρεί ότι ένας από τους λόγους που οι Δανές υπομένουν ελαφριές μορφές παρενόχλησης είναι γιατί πιστεύουν ότι εάν κάτι συμβαίνει με καλές προθέσεις, θα πρέπει να συγχωρεθεί. «Στην κουλτούρα μας, μια συμπεριφορά δεν είναι ρατσιστική ή σεξιστική αν δεν θεωρείς ότι είναι. Μπορείς να ακουμπήσεις ανάρμοστα μια γυναίκα και να θεωρείς ότι το έκανες για «πλάκα» – τότε αυτή η συμπεριφορά δεν θα θεωρηθεί κατακριτέα».

Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που μόνο το 4% των ανδρών και το 8% των γυναικών στην Δανία είχε θετική στάση απέναντι στο κίνημα #MeToo, σε αντίθεση με την Σουηδία, με ποσοστά 16% και 34% αντίστοιχα, και με τις υπόλοιπες χώρες της έρευνας σε ποσοστά 19% και 24%.

Η έρευνα της Andreassen για το κίνημα #MeToo βρήκε ότι στη Σουηδία, τα ΜΜΕ έθεσαν το θέμα ως πολιτικό, ενώ στη Δανία ως θέμα «κουλτούρας και άποψης» στις εφημερίδες, και για πολλούς από τους άνδρες δεν αναγράφηκε η σεξουαλική τους ταυτότητα.

«Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται για το αν όντως οι γυναίκες τους κινήματος παρενοχλήθηκαν, ή απλά ήταν πολύ ευαίσθητες. Και επίσης επικεντρώνονταν στο τι θα απογίνουν οι άνδρες που κατηγορήθηκαν άδικα».

Η Andreassen ακόμα αναφέρει ότι η μη παραδοχή της παρενόχλησης σαν ένα κοινωνικό πρόβλημα ίσως διαφαίνεται και στο ότι οι πολιτικοί στη Δανία θεωρούν ότι η παρενόχληση γυναικών υφίσταται μόνο στην μουσουλμανική κοινότητα της χώρας.

«Βέβαια ίσως υπάρχει και ένας άλλος λόγος, αλλά σας παρακαλώ μην τον βάλετε στο άρθρο σας. Ίσως απλά η χώρα μου είναι βαθιά μισογυνιστική»

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

13 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Lifoworm
Lifoworm
4 χρόνια πριν

Δεν δηλώνουν φεμινίστριες γιατί νιώθουν ότι δεν χρειάζεται αφού σπάνια έρχονται αντιμετωπες με βαθιά πατριαρχικές απόψεις και ιδέες όπως στην Ελλάδα και αλλού. Όσον αφορά το metoo, catcalling κλπ, οι Δανεζες είναι σεξουαλικά απελευθερωμένες, κάνουν συχνά την πρώτη κίνηση, και η κοινωνια δεν τους βάζει την στάμπα της «εύκολης» αν κάνουν περιστασιακό σεξ. Όποτε σκέφτονται « ε σιγά, δεν έγινε και τίποτα που μου την έπεσε ο τάδε, θα μπορούσα να του την πέσω κι εγώ.»

Αυτές είναι οι δικές μου παρατηρήσεις επι του θέματος και ζω στην κοπεγχαγη πάνω από 15 χρόνια.

Lifoworm
Lifoworm
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Κι όμως είναι αυτό που λες, chain reaction. Δεν πολυκατάλαβαν επειδή δεν πολύασχολήθηκαν. Αυτό με το μικρόκοσμο τους που λες παρακάτω ισχύει. Να πω και κάτι άλλο. Εδώ όταν υπάρχει παρενόχληση τύπου me too, σε επαγγελματικό περιβάλλον, πέφτουν κεφάλια με συνοπτικές διαδικασίες αν γίνει καταγγελία. Αυτό σημαίνει ότι στη συνείδηση των περισσότερων Δανών υπάρχει η σκέψη: «αν έγιναν έτσι τα πράγματα γιατί δεν μίλαγαν νωρίτερα» να αναλάβει η δικαιοσύνη, η διοίκηση κλπ κλπ.

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lifoworm

συμφωνώ Lifoworm με τις παρατηρήσεις σου, αν και δεν έχω μείνει τόσα χρόνια όσο εσύ στη Δανία, έχω βγάλει τα ίδια συμπεράσματα. Πχ στο θέμα του catcalling, οι Δανέζες το βρίσκουν κάπως εξωτικό και χαριτωμένο, ακριβώς γιατί δεν το αντιμετωπίζουν σχεδόν ποτέ στην καθημερινότητά τους. Δεν μπορούν να ταυτιστούν με τον όρο “φεμινίστρια” γιατί ζουν σε μια κοινωνία που η πατριαρχία δεν υφίσταται σε μεγάλο βαθμό, άρα δεν υπάρχει κάτι στο οποίο να αντιδράσουν. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να κοιτούν και παραέξω όμως…

Aloutero
Aloutero
4 χρόνια πριν

Ο ορισμός του “μιλάω εκ του ασφαλούς”.

Ert1
Ert1
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aloutero

Ο ορισμός του προνομίου (privilege) και της αορατοτητας της ελλείψεως του στους άλλους.

Shea
Shea
4 χρόνια πριν

Κατά πως φαίνεται, έχουμε τεράστια ανάγκη από νόμους που προστατεύουν -στην πράξη, οχι μόνο στην θεωρία- την φυλετική ισότητα. Επίσης, όμως, χρειαζόμαστε και την αντίστοιχη παιδεία. Και μάλλον καμμία εκατοσταριά χρόνια ακόμα..πφφ

Bobos
Bobos
4 χρόνια πριν

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως προέκυψε αυτό το άρθρο καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διαχρονικά πάγια τακτική αυτής της χώρας, να εξασφαλίσει ισότιμο περιβάλλον δραστηριοποίησης στους πολίτες της, ανεξαρτήτως φύλλου. Πρακτικά αυτό σημαίνει αρκετά χρήματα του εθνικού προϋπολογισμού που δαπανήθηκαν και συνεχίζουν να δαπανώνται για τη διασφάλιση της πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων παρενόχλησης και προσβλητικής συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα, σ’ ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, που φημίζεται για την εξειδίκευση του σε μια “ανδροκρατούμενη” – για εμάς τους μεσόγειους- ειδικότητα, πληρώνονται δυο π λ η ρ ο υ ς απασχόλησης σύμβουλοι σε θέματα διαχείρισης ευαίσθητων παραπόνων,… Διαβάστε περισσότερα »

Jim is learning greek
Jim is learning greek
4 χρόνια πριν

Δεν θα έλεγα πως οι κομπασμοί στον περίγυρο γίνονται ως διαπιστευτήριο ετεροφυλίας, αλλά ως απόδειξη ανδρικής αξίας μέσα σε ένα περιβάλλον όπου ένα από τα κύρια μέτρα ανδρισμού είναι το πόσες κρεβατώνεις. Ένας άνδρας χωρίς επιτυχία στις γυναίκες θα θεωρηθεί λούζερ και θα χλευαστεί αλλά δεν θα υπάρξουν υπόνοιες για τον ανδρισμό του, εφόσον για να δικαιολογηθεί προσφύγει επαρκώς στον μισογυνισμό, στην ομοφοβία κτλ. Ο κίνδυνος να σταμπαριστεί ως γκεί υπάρχει αν – αντί να αρχίσει να κατηγορεί κάρχιες και καρχιόδουλες- αποδεχθεί την αποτυχία του στις γυναίκες με ωριμότητα και δει την προσωπική του ευθήνη…

vaggelis
vaggelis
4 χρόνια πριν

αυτο συμβαινει λογω αυστηρων νομων κ παιδειας υπαρχει αρκετη ασφαλεια καθως κ ελευθερια σκεψης κ κινησεως των γυναικων η αλλιως με βαση τους νομους κ εφοσον δεν τους παραβαινεις εισαι ελευθερη να κανεις οτι γουσταρεις,κανενας δανος δεν θα σου πει τινος εισαι εσυ? η ποσα λεφτα βγαζεις,οσον αφορα την προτιμιση των μεσογειων-λατινων κλπ εχει να κανει με την αποστειρωση των σχεσεων των βορειων γενικα απο την αλλη οι μεσογειοι ειμαστε φρου φρου κ αρωματα κ αυτο αρεσει παντα εκ του ασφαλους μη νομιζουμε οτι η δανη θα ερθει να μεινει ελλαδα πχ,γι αυτο κ αρκετες βγαινουν με ισπανους ιταλους αφρικανους… Διαβάστε περισσότερα »

Ert1
Ert1
4 χρόνια πριν

Όταν ένα κίνημα έχει πετύχει τους πρωταρχικούς τού στόχους, και αυτοί πλέον έχουν εμπεδωθεί ως κάτι κοινά αποδεκτό, ο ενθουσιασμός φθίνει. Δε λέω αν είναι καλό ή κακό, απλά ότι είναι κάτι συνηθισμένο -δεν είναι εύκολο να είσαι ενθουσιασμένος με κάτι που θεωρείς δεδομένο. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα κινήματα πχ του εθνικισμού. Αν κάνω εδώ ένα γκάλοπ σχετικά με το ποιες νιώθουν εθνικιστριες προβλέπω ότι οι θετικές απαντήσεις θα είναι μηδαμινές. Αν πάλι ρωτήσω αν στηρίζετε την κατάργηση του ελληνικού κράτους και την υπαγωγή μας στην Οθωμανική αυτοκρατορία μαντεύω ότι οι θετικές απαντήσεις θα είναι πάλι σπάνιες. Όμως… Διαβάστε περισσότερα »