in

Αγαπητή «Α, μπα»: Πήγα δύο φορές σε ψυχολόγο αλλά δεν βοηθήθηκα

Εσύ πώς τον συστήνεις;

Πήγα 2 φορές σε ψυχολόγο, δε βοηθήθηκα. Προτίμησα να μην αναζητήσω άλλον και να προσπαθήσω να δουλέψω κάποια κομμάτια μόνη μου. Με πολλή επιφύλαξη θα σύστηνα σε κάποιον να πάει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

f2756c069833d4a4ccb47719368b4149

Πήγα 2 φορές σε ψυχολόγο, δε βοηθήθηκα. Προτίμησα να μην αναζητήσω άλλον και να προσπαθήσω να δουλέψω κάποια κομμάτια μόνη μου. Με πολλή επιφύλαξη θα σύστηνα σε κάποιον να πάει. Πρόσφατα που συζητούσα με μια φίλη μου ένα πρόβλημά της, μού πέρασε από το μυαλό η σκέψη να της το προτείνω, αλλά κάτι μέσα μου με εμπόδισε, και δεν το έκανα. Κάποτε είχες αναφέρει ότι δεν έχεις κάνει ποτέ ψυχοθεραπεία. Πώς το συστήνεις όμως εφ’ όσον δεν το έχεις δοκιμάσει;

– μία απλή απορία

Πρέπει να έχω κάνει μπαϊπάς για να προτείνω καρδιολόγο σε κάποιον που έχει θέμα με την καρδιά του; Επίσης, αν το είχα δοκιμάσει, τι θα είχε αλλάξει στην δική σου εμπειρία;

Έχω πει ότι ο ψυχολόγος είναι η μόνη λύση. Δεν ισχυρίστηκα ότι όποιος πάει σε ψυχολόγο θα βοηθηθεί χωρίς καμία αμφιβολία. Είναι όμως το μόνο που μπορείς να κάνεις. Υπάρχουν προϋποθέσεις για να πετύχει η συνεργασία, όπως συμβαίνει σε κάθε συνεργασία. Δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν βοηθήθηκες, σίγουρα θα υπάρχει κάποιος λόγος, κατά πάσα πιθανότητα παραπάνω από ένας. Δεν είναι αρκετοί δυο ψυχολόγοι για να κρίνεις την διαδικασία, αλλά όπως προτιμάς, αρκεί να μην είσαι βέβαιη ότι ο λόγος που δεν πέτυχε σε σένα είναι ότι δεν πετυχαίνει σε κανέναν. Πώς να το κάνουμε; Σε αρκετούς πετυχαίνει, τόσο αρκετούς, που δεχόμαστε αυτόν τον κλάδο ως επιστήμη.

Προτείνω να διαβάσεις αυτό, αυτό κι αυτό.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

22 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ευαγγελία Σχοινά
Ευαγγελία Σχοινά
4 χρόνια πριν

Δε μπορώ να ξέρω τους λόγους που δε βοηθήθηκε η φίλη της ερώτησης, αλλά ως επαγγελματίας υγείας, θα ήθελα να πω κάτι.

Όσοι έχετε επισκεφθεί ψυχολόγο κ δεν αισθάνεστε πως βελτιώνεται το θέμα που σας απασχολεί, ζητήστε κ μια ψυχιατρική εκτίμηση. Η ψυχοθεραπεία είναι βασική, βασικότατη, αλλά πολλές φορές μια ιατρική διάγνωση ή ο συνδυασμός της με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Προσωπικά έχω δει σημαντικό αριθμό ανθρώπων που μια τέτοια προσέγγιση τους άλλαξε τη ζωή.

Marianna_Mitsi
Marianna_Mitsi
4 χρόνια πριν

μα ειναι δυνατόν να βοηθησει με 2 φορες?
ή να βγει συμπερασμα με 2 φορες?
ψυχολογος ειναι ,δεν ειναι μαγος

Μιμομι
Μιμομι
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marianna_Mitsi

Πραγματικά..

Marianna_Mitsi
Marianna_Mitsi
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marianna_Mitsi

ελπίζω να / νομίζω εχεις δικιο!!

bluesea
bluesea
4 χρόνια πριν

Το σημαντικότερο είναι να θέλεις να βοηθηθεις, από μόνοι τους οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι δεν κάνουν θαύματα. Απαιτεί πολύ καλή συνεργασία αυτή η διαδικασία, θέλει υπομονή,χρόνο και διάθεση για αλλαγές.
Έχοντας ζήσει χρόνια με αγχώδεις διαταραχές βρήκα σωτηρία με τη βοήθεια ψυχιάτρου και ψυχανάλυσης. Οπότε έχοντας πλέον την εμπειρία έγω το προτείνω ανεπιφύλακτα. Άλλωστε μιλάμε για έναν αναγνωρισμένο κλάδο της επιστήμης που έχει βοηθήσει πλήθος κόσμου.

Ofglen
Ofglen
4 χρόνια πριν

Άλλαξα 3 ψυχολόγους μέχρι να βρω αυτόν που μου κάνει (κ έχει αλλάξει η ζωή μου) αλλά και μέχρι να βρεθώ στην κατάσταση να θέλω πραγματικά να βοηθηθώ.

μαύρο πρόβατο
μαύρο πρόβατο
4 χρόνια πριν

Δεν δίνεις καθόλου πληροφορίες για να καταλάβουμε γιατί δεν βοηθηθηκες. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Σίγουρα δεν μπορείς να απορρίψεις την ψυχοθεραπεία επειδή δεν σε βοήθησαν 2 επαγγελματίες. Καταρχάς παίζει ρόλο το πόσο καλός επαγγελματιας είναι ο θεραπευτής/τρια στον/ην οποίο/α απευθύνεσαι και αν η προσέγγιση που ακολουθεί σου ταιριάζει ή όχι. Υπάρχει όμως μια μεγάλη πιθανότητα εσύ να σαμποτάρεις τη θεραπεία σου.. Να ξέρεις ότι η αλλαγή είναι πολύ δύσκολη και θέλει μεγάλη προσπάθεια και χρόνο από μέρους σου. Οι ψυχολόγοι δεν δίνουν μαγικές λύσεις. Να το έχεις κατά νου!

Eliza
Eliza
4 χρόνια πριν

Η διαδικασία αναζήτησης ψυχοθεραπευτή ειναι χρονοβόρα και επίπονη. Όπως αναφέρει κ η Λένα, πρόκειται για μια συνεργασία. Απαιτείται δυο άνθρωποι να γνωριστούν να συνδεθούν να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλο. Προσωπικά, η αναζήτησή μου πήρε τέσσερα χρονια και ήταν πολυ δύσκολη. Και αλλα τρία χρονια ο κύκλος ψυχοθεραπείας-ανελλιπώς εννοείται-εφτά. Και φυσικά η διαδικασία της ψυχοθεραπείας είναι επίπονη. Ουσιαστικα σκαλιζεισ μια πληγή για να την καθαρίσεις. Και αυτό πονάει. Ο ψυχοθεραπευτής δεν θα σου πει τι να κανεις. Θα σε ακούσει, θα σου εξηγήσει γιατί νιωθεις όπως νιωθεις, και θα σου δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές να αποφασίσεις εσυ για εσένα, να… Διαβάστε περισσότερα »

Αριάδνη Δετ.
Αριάδνη Δετ.
4 χρόνια πριν

Ακομη και μετα απο εγχειρησεις μπαι πας καποιοι ανθρωποι πεθαινουν. Αυτο δε λεει τιποτα για την αξια της επεμβασης ουτε αναιρει το ποσους εχει σωσει.
Βρες το θεραευτη που σου ταιριαζει με τη μεθοδο που σου ταιριαζει και μη φυγεις πανω στο μηνα. Ακομα και τα θαυματα θελουν το χρονο τους, ποσο μαλλον η ψυχοθεραπεια.

Katfisakis
Katfisakis
4 χρόνια πριν

μπορεί να μην είσαι ακόμα έτοιμη να βοηθηθείς

Camus
Camus
4 χρόνια πριν

Εγώ που κάνω ψυχοθεραπεία το συστήνω σε όλους και μπορώ να πω με βεβαιότητα, παρα τις δυσκολίες που περνάει κανείς μέσα από αυτήν την διαδικασία, οτι είναι το καλύτερο δώρο που έχω κάνει ποτέ στον εαυτό μου και είμαι πεπεισμένη ότι αν βρείς τον κατάλληλο ψυχολόγο/ψυχίατρο και θες πραγματικά να δουλέψεις με τον εαυτό σου δεν υπάρχει περίπτωση να μην σε βοηθήσει. Για τις 2 φορές που λες οτι πήγες και δεν σε βοήθησε προφανώς πολλά πράγματα δεν πήγαν καλά και θεωρώ οτι σε αυτό έχεις το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Είναι πολύ κρίμα που έχεις κρατήσει αυτή την στάση χωρίς… Διαβάστε περισσότερα »

Μιμομι
Μιμομι
4 χρόνια πριν

5 χρόνια κουκλίτσα μου και είναι λίγα Χαχαχα ακου δε βοηθάει πφφ