in

Αγαπητή «Α, μπα»: Οι ανάπηροι με τους ανάπηρους;

Με ενοχλεί που μου προτείνουν μόνο τέτοιες περιπτώσεις

Αγαπημένη μου Α,μπα. Κοντεύω τα σαράντα και είμαι εδώ και πολλά χρόνια μόνη μου. Έχω ένα ελαφρύ κινητικό πρόβλημα το οποίο προέρχεται από ιατρικό θέμα κι όχι από ατύχημα. Περιορίζει κάπως τη ζωή μου, όχι όμως αρκετά για να πεις ότι δεν είναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αγαπημένη μου Α,μπα. Κοντεύω τα σαράντα και είμαι εδώ και πολλά χρόνια μόνη μου. Έχω ένα ελαφρύ κινητικό πρόβλημα το οποίο προέρχεται απο ιατρικο θεμα κι οχι από ατύχημα. Περιορίζει κάπως τη ζωή μου, όχι όμως αρκετά για να πεις ότι δεν είναι συμβατή με ανθρώπους που δεν έχουν κανένα κινητικό πρόβλημα. Επηρεάζει βέβαια την εικόνα του σώματός μου που γενικά είναι καπως κακή. Καθώς άρχισαν να περνούν τα χρόνια άρχισα και εγώ να πιστεύω ότι είμαι μόνη μου λόγω του κινητικού προβλήματος μου αλλά και της δυσμορφίας στο σώμα μου. (Ναι ολοι ξερουμε καποιον η εχουμε δει βιντεάκι απο καποια με κινητικα προβληματα που το βρηκε τον-υγιεστατο- πρίγκιπα κλπ αλλα ειναι εξαιρεσεις γι’αυτο και κανουν τον γυρω του δικτύου) Για κάποιον περίεργο λόγο δεν έχω χάσει το κουράγιο μου στο ότι θα βρω καποιον να μοιραστώ τη ζωη μου και ποτέ μα ποτέ δεν σκέφτηκα να περιοριστώ σε άτομα που έχουν παρόμοια κινητικά προβλήματα με μένα. Δεν θα ήθελα να αδικήσω τον εαυτό μου με το να προδικάσω και να περιορίσω την ομαδα των ατομων που θα θεωρούσα οτι θα μπορουσα να κανω σχέση. Παρολα αυτα, με πειράζει αφάνταστα οταν καποιος γνωστος μου προτείνει να βγω με καποιο ατομο που εχει παρομοια προβληματα με μενα γιατί θεωρώ ότι ειναι κοινωνικός ρατσισμός, οι ανάπηροι με τους ανάπηρους, με προσβάλλει που αποκλείουν στο χαλαρό, δεδομενα και ασυζητητί την ελαχιστη πιθανοτητα να τυχει να προκυψει κατι με κάποιον που δεν εχει τίποτα ρε παιδι. Ξεκαθαριζω. Με ενοχλει που μου προτεινουν μονο τετοιες περιπτώσεις, αν τύχαινε να γνωρισω μονη μου καποιον υπεροχο ανθρωπο με κινητικό πρόβλημα δεν θα το σκεφτομουν καν. Οσες προτασεις για γνωριμια ειχα ηταν απο φιλους ή γνωστους που προτειναν καποιον που ειχε καποιο θεμα με το κινητικο κομμάτι. Μια φορα μου προτειναν και καποιον που ειχε σοβαρα ψυχολογικα προβλήματα. Το αστειο ειναι ότι δεν ζητησα προξενια και blind dates απο κανεναν. Τί να απαντάω;

ερπερούνα

Γιατί αναρωτιέσαι τι να απαντάς; Αφού έχεις γράψει εδώ μια αναλυτική απάντηση, με αρχή, μέση και τέλος. Αυτό να απαντάς, στο πιο σύντομο, και επίσης ότι δεν έχεις ζητήσει ούτε προξενιά, ούτε blind dates. Δεν είναι αρκετά καλή η αλήθεια;

Αν ρωτάς τι να απαντάς, είναι σα να παραδέχεσαι ότι δεν είναι σωστός ο τρόπος που σκέφτεσαι, άρα πρέπει να απαντάς κάτι άλλο, για να μην αποκαλύπτεις τις πραγματικές σου σκέψεις. Γιατί; Είναι, ή δεν είναι κοινωνικός ρατσισμός; Σε προσβάλλει, ή όχι; Αυτό ακριβώς να λες. Με ένταση ανάλογα με την περίπτωση.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

28 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν

Στο τέλος του βιβλίου “Ο Ημίαιμος Πριγκιψ” της Τζόαν Ρόουλινγκ (Ναι το έκτο βιβλίο του Χάρι Πότερ) Η κυρία Ουέσλι λέει στον Λούπιν που δεν θέλει να παντρευτεί την νέα και όμορφη Τονκς γιατί είναι “φτωχός και γέρος” πως “Οι νέοι και όμορφοι δεν είναι σίγουρο πως θα μείνουν έτσι” κοιτάζοντας τον τραυματισμένο και παραμορφωμένο γιο της. Κανείς δεν υπογράφει συμβόλαιο ότι θα παραμείνει γερός για πάντα, ή όμορφος, ή υγιής. Κανείς δεν υπογράφει συμβόλαιο ότι σε μία σχέση θα είναι πάντα και οι δύο το ίδιο “ικανοί” κινητικά ψυχολογικά σωματικά. Παίζεις πάντα ανάλογα με το χέρι που σου μοιράζεται.… Διαβάστε περισσότερα »

Piripiri
Piripiri
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

Να αναφερω εδω ποσο καημενουλα η Τονκς και ο Λουπιν… Σ’αγαπησα λιγο παραπανω για το σχολιο σου. Να ξερεις.

al gf
al gf
5 χρόνια πριν

Μην το παίρνεις προσωπικά.Ο κόσμος πάντα έχει γνώμη για το τι είναι σωστό για μας.Εισαι χωρισμένη πάνω από σαράντα,σου προτείνουν προξενιά με χωρισμένο πάνω από σαράντα,είσαι χήρος,σε προξενευουν με χήρα και πάει λέγοντας.Δεν έχει να κάνει με το κινητικό σου πρόβλημα.Εγω είμαι 1,5 μέτρο και μου κάναν κονέ με άντρες περίπου στο ίδιο ύψος χαχαχαχα!!!Απάντησε τους όμορφα κι ωραία όπως τα λες εδώ αλλά μη σκας.

Melia
Melia
5 χρόνια πριν

Η πιο μακροχρόνια σχέση που είχα ήταν με ένα αγόρι που είχε ελαφρά αναπηρία. Τον πρώτο χρόνο οι γονείς μου και η αδελφή μου μου είχαν πει ξεκάθαρα να τον χωρίσω. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, τον πρώτο μήνα το σκεφτόμουν κι εγώ. Ευτυχώς, δεν χώρισα. Γιατί είναι πιο σημαντικό να ταιριάζεις στα ουσιαστικά με κάποιον από ότι στην εμφάνιση. Το γελοίο είναι ότι όποτε μου προτείνουν να μου γνωρίσουν κάποιον είναι συνήθως τύποι μαζεμένοι εκ πρώτης όψεως, ελαφρώς συντηρητικοί στο ντύσιμο. Γιατί έτσι είμαι κι εγώ. Μόνο που εγώ είμαι και άθεη φεμινίστρια και οι υποψήφιοι μνηστήρες συνήθως είναι… Διαβάστε περισσότερα »

seagull
seagull
5 χρόνια πριν

Α _ _ _ _ _ _ Σ
κινείται με καροτσάκι.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Άνθρωπος είναι η λέξη που ψάχνεις.

Darth Vader Anakin Skywalker
Darth Vader Anakin Skywalker
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  seagull

Γιατί κινείται με καροτσάκι;

seagull
seagull
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Darth Vader Anakin Skywalker

Καταρχάς να αναφέρω ότι δεν είναι κάτι που σκέφτηκα εγω αλλά ήταν κάποια αφίσα για την παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από εκεί και πέρα αυτό που ήθελα να θίξω με το συγκεκριμένο σχόλιο είναι ότι δεν πρέπει να χωρίζουμε τους ανθρώπους σε ανάπηρους, τυφλούς ή οτιδήποτε γιατί η ουσία τους δεν αλλάζει. Είναι άνθρωποι. Αν ένας άνθρωπος κινείται με καροτσάκι, μπαστούνι, κουτσαίνοντας δεν σημαίνει ότι χάνει την ανθρώπινη υπόσταση του.

user
user
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  seagull

Θυμάμαι την- πιστεύω καλοπροαίρετη- καμπάνια και τη βρήκα από αφελή ως πατροναριστική από την πρώτη στιγμη. Ναι σαφώς και οι ΑΜΕΑ είναι άνθρωποι (αν είμαστε στο σημείο που τίθεται υπό αμφισβήτηση αυτό?! ) και όποιος υποβιβάζει την ανθρώπινή τους υπόσταση είναι για πέταμα. Αλλά το color blindness δεν βοήθησε ποτέ στην πάταξη του ρατσισμού ,ακόμα και όταν οι εν λόγω κοινωνικές ομάδες διαφέρουν σε κάτι εκ των πραγμάτων ανούσιο που για κοινωνικοπολιτικούς λόγους έχει αναχθεί σε σημαντικό (εθνικότητα, χρώμα δέρματος). Η διαφορά ενός ανθρώπου που κινείται με καροτσάκι επειδή έτσι του τη βάρεσε και ενός ανθρώπου που έχει σοβαρά κινητικά… Διαβάστε περισσότερα »

seagull
seagull
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  user

Νομίζω ότι κάνετε άλματα. Ποιος είπε κάτι τέτοιο; Αυτό που μου χτύπησε και θυμήθηκα αυτή την καμπάνια είναι ακριβώς ότι αντιμετωπίζεται με το κινητικό της πρόβλημα και όχι σαν άνθρωπος.

Πουπουλόπαπια
Πουπουλόπαπια
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  seagull

Αναπηρικό αμαξίδιο είναι η λέξη που ψάχνει αυτή η καμπάνια…

Karlee
Karlee
5 χρόνια πριν

Ειναι το ιδιο με το ο ομορφος με τον ομορφο, ο χοντρος με τον χοντρο, ο κοντος με τον κοντο, ο ασπρος με τον ασπρο κοκ. Ειναι αυτο που βλεπεις ενα ζευγαρι στο δρομο και αμεσως αναρωτιεσαι πώς γινεται να.ειναι μαζι αυτοι οι δυο. Ειναι ρατσισμος.

Aguafiestas
Aguafiestas
5 χρόνια πριν

Το ίδιο κι αν είσαι χοντρή. Εμένα ακόμα και καλές μου φίλες με αποκλείουν από συζητήσεις για “γκομενακια”. Εδώ που τα λέμε, κι εγώ είμαι σίγουρη ότι αν ποτέ με κοιτάξει κανένας, μόνο χοντρός θα είναι κι εκείνος. Κάργα ρατσιστικό αλλά επίσης πολύ “φυσιολογικό”.

Elfa
Elfa
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aguafiestas

Η σχέση μου ζυγίζει το διπλάσιο απ’όσο εγώ και λίγο παραπάνω. Και ξέρει ότι μου αρέσει όπως είναι, ακόμη κι αν πάρει ή χασει κιλά, ακόμη κι όταν κλείνεται στη μαύρη της την τρύπα ή απογοητεύεται από την κοινωνία.

Aguafiestas
Aguafiestas
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Elfa

Πολύ χαίρομαι. Επιβεβαιωνετε τον κανόνα, ωστόσο. Το τονιζετε γιατί είναι σπάνιο και άρα άξιο αναφοράς. Δεν εννόησα φυσικά ότι δε συμβαίνει ποτέ.

.dancingdays
.dancingdays
5 χρόνια πριν

Σκέφτηκα πολύ πριν γράψω αυτό το σχολιο για τον λόγο ότι και εγώ είμαι ανθρωπός με κινητική αναπηρία (52% για την ακρίβεια). Θα διαφωνήσω στο ότι οι περιπτώσεις που ένας ΑΜΕΑ βρησκεί συντροφό χωρίς αναπηρία ανήκει στις εξαιρέσεις! Νομίζω ότι επείδη πιστέυεις ότι έτσι είναι τα πράγματα, αυτό είναι που μεταφέρεις στους άλλους και με την σειρα τους πιστευουν το ιδιο. Εγώ ποτέ δεν θεωρήσα οτι δεν ημουν ίδια και ισάξια με τους υπόλοιπους (και ας μην ήμουν πρακτικά). Νομίζω ότι το κλειδί βρήσκετε σε αυτο που λες οτι «αν τύχαινε να γνωρισω μονη μου καποιον υπεροχο ανθρωπο με κινητικό… Διαβάστε περισσότερα »

Papaki
Papaki
5 χρόνια πριν

Τι εννοείς;;; Ότι νιώθεις να απαντήσεις, είτε ευγενικά είτε όχι ευγενικά. Προσωπικά, έφυγε από πάνω μου, τερααααααστιο βάρος όταν σταμάτησα να ασχολούμαι με το τι θα πουν και αν θα στραβωσουν και απαντάω όπως ακριβώς νιώθω. Άλλωστε, να σου πω κάτι; Οι δικοί σου άνθρωποι που σε αγαπάνε και σε ξέρουν, δε θα σε έφερναν σε δύσκολη θέση. Κι από την άλλη, πρέπει να συμφιλιωθούμε με το γεγονός ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια αντίληψη με εμάς. Όποτε, δε θες, πες το, μη ντρέπεσαι, μπορεί κι ο άλλος να μη καταλαβαίνει ότι ενοχλείσαι..

Τσουμπλέκια
Τσουμπλέκια
5 χρόνια πριν

Μετά το προξενιό πιάνεις τους φίλους σου και ρωτάς με χαμόγελο και βλέμμα “θέλω να σας σκοτώσω αλλά όχι να πάω φυλακή” για ποιο λόγο σκέφτηκαν ότι θα ταίριαζες με το άτομο που σου πρότειναν. Αν δεν δαγκωθούν ήδη από εκεί, πάει ως εξής: “‘έχουμε κοινό γούστο στη μουσική;”, “τρελαίνεται κι αυτός για αιθιοπική κουζίνα;” κ.ο.κ. , αναλόγως τα χόμπυ/γούστα σου. Αν δεν είναι τελείως γκαούτσαλοι οι φίλοι σου, δε θα ξανακάνουν το ίδιο λάθος. Στις περιπτώσεις που σου λένε από πριν ότι “α θα είναι και ο Τάδε εκεί, πρέπει να τον γνωρίσεις”, κάνε αυτές τις ερωτήσεις επί τόπου.

Rainbow
Rainbow
5 χρόνια πριν

Το ίδιο ισχύει κ για τους παχύσαρκους όπου όλοι γύρω σου προτείνουν παχύσαρκο στο παχύσαρκο ή κοντούς με κοντούς και πάει λέγοντας … Ο κόσμος δεν θέλει να βλέπει διαφορετικά ζευγάρια εμφανισιακά για αυτό τα περισσότερα από εμφάνιση ταιριάζουν πολύ

Elfa
Elfa
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Rainbow

Και αν δε ζευγαρώσουμε έτσι, γινόμαστε ζώα και μας κάνει ταινία ο Λάνθιμος