in

Αγαπητή «Α, μπα»: Μας ρωτάνε πόσα λεφτά βγάζουμε και πόσα ξοδεύουμε

Μου ανάβουν τα λαμπάκια

Αγαπητή Α, μπα, μεγάλωσα σε μία οικογένεια που οι γονείς μου με την πατρική τους οικογένεια και τα αδέρφια τους δεν συζητούσαν ποτέ πόσα έδωσαν για να αγοράσουν σπίτι, πόσα για το σούπερ μάρκετ, πόσα για τις διακοπές κ.ο.κ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

55337961b66231b600153b963d6409ca

Αγαπητή Α, μπα, μεγάλωσα σε μία οικογένεια που οι γονείς μου με την πατρική τους οικογένεια και τα αδέρφια τους δεν συζητούσαν ποτέ πόσα έδωσαν για να αγοράσουν σπίτι, πόσα για το σούπερ μάρκετ, πόσα για τις διακοπές κ.ο.κ. Αντίστοιχα, οι γονείς μου δεν ρωτούν ποτέ εμένα τέτοια πράγματα. Είμαι 35 ετών και όταν κάποιος από το φιλικό μου περιβάλλον με ρωτάει πόσα δώσαμε για το ξενοδοχείο που πήγαμε διακοπές, πόσα δώσαμε στην ταβέρνα κ.ο.κ μου ανάβουν τα λαμπάκια. Πιο πολύ μου ανάβουν τα λαμπάκια όταν τέτοιου είδους ερωτήσεις γίνονται από την πατρική οικογένεια του άντρα μου. Στην οικογένειά του συζητούν όλες αυτές τις λεπτομέρειες μεταξύ τους. Ό άντρας μου σταμάτησε να τους δίνει λογαριασμό, δίοτι μια μέρα η αδερφή του γύρισε και του είπε «εσείς τι ανάγκη έχετε, λεφτά έχετε» και έτσι κατάλαβε το point μου, ότι δουλεύουμε, δεν επιβαρύνουμε κανέναν, δικός μας λογαριασμός πόσα βγάζουμε και που τα ξοδεύουμε. Το αποκορύφωμα, όταν ο άντρας μου έπιασε πρόσφατα μια καινούρια δουλειά, επειδή αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση της μαμάς του πόσα λεφτά θα παίρνει, η μαμά άρχισε να αναρωτιέται πως είναι δυνατόν το παιδί της να μην εμπιστεύεται την ίδια του τη μάνα (η οποία παρεμπιπτόντως εάν κρατούσε την πληροφορία για τον εαυτό της, δε θα με ενοχλούσε, αλλά μαζί με τη μάνα παίρνει την πληροφορία και όλο το σόι). Η ερώτησή μου είναι, πως απαντάς στους ανθρώπους όταν ξεπερνούν τα όρια που περιέγραψα παραπάνω και γίνονται αδιάκριτοι, χωρίς να παρεξηγηθούν μαζί σου και με γνώμονα ότι θέλεις να κρατάς καλές σχέσεις, αλλά να μην ανακατεύονται στη ζωή σου, τόσο φίλοι όσο και οικογένεια;

Swedish girl

Δεν φαντάζεσαι ποιο είναι το μυστικό.

Ας το πάρει το ποτάμι:

Να μη σε ενδιαφέρει αν θα παρεξηγηθούν!

Ας παρεξηγηθούν. Θα το ξεπεράσουν. Ή όχι. Έχεις όμως να διαλέξεις μεταξύ του α) να παρεξηγηθούν, και το αποτέλεσμα θα είναι ίσως ψυχραμάρα, ίσως σπόντες, αλλά τέλος της αδιακρισίας, και β) να συνεχίσεις να καταπιέζεσαι για μια ζωή.

Επειδή είναι πιθανό να συνεχίσεις να καταπιέζεσαι για μια ζωή για να «μην παρεξηγηθείς», όπως κάνουν χιλιάδες, εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον πλανήτη, θέλω να σου πω ότι με αυτή την «αυτοθυσία», κάνεις μια τεράστια τρύπα στο νερό, διότι αν δεν παρεξηγηθούν με αυτό, κάποια στιγμή θα παρεξηγηθούν με κάτι άλλο. Έτσι είναι οι αδιάκριτοι. Θα βρουν να παρεξηγηθούν, είναι αδύνατο να τους προλάβεις, είσαι χαμένη από χέρι, τέρμα και τελείωσε.

Καλές σχέσεις να κρατάς με ανθρώπους που είναι επίσης πρόθυμοι να έχουν καλές σχέσεις μαζί σου, που τους απασχολεί το «να μην παρεξηγηθούν». Εδώ πάτησε πόδι ο άντρας σου με τη μάνα του, για σένα θα έπρεπε να είναι πολύ πιο εύκολο. Δεν είναι δική σου μόνο δουλειά η διατήρηση των ισορροπιών, ή είναι συλλογική προσπάθεια, ή θα τα λέτε κάθε Πάσχα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

43 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Jelly Roll
Jelly Roll
5 χρόνια πριν

Μα ναι ρε παιδιά. Άμα με λούσεις με φωτογραφίες από το ταξίδι σου στη Βενετία θα σε ρωτήσω πόσο πήγε το μαλλί για να δω κατά πόσο έχω την οικονομική δυνατότητα να κάνω κάτι αντίστοιχο, όχι για να σου κάνω έλεγχο ή να αρχίσω τις κακεντρέχιες. Έλεος πια με το ταμπουρωμα αυτού του είδους, παντού και άκριτα. Αν έχεις λίγο αίσθηση του ποιον έχεις απέναντί σου ξέρεις με τι κίνητρο σε ρωτάει. Φιλοσοφικό ερώτημα: αν έχεις την εντύπωση ότι οι φίλοι σου θα γίνουν κακεντρεχείς με τέτοιου είδους πληροφορίες, γιατί τους έχεις φίλους;

Clocloudaki
Clocloudaki
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Jelly Roll

Ακριβώς, ξέρεις τι και με ποιόν μοιράζεσαι τις πληροφορίες. Είναι αστείο να κρύβεται κάποιος πίσω από το δάχτυλο του. Αλλά έστω, ακόμα και αν κάποιος σε ρωτήσει με κακεντρέχεια, απαντάς ανάλογα. Γιατί να γίνει τόσο μεγάλο θέμα το να κρύβουμε τα φράγκα που βγάζουμε και που τα σκορπάμε; Οι τριγύρω ξέρουν πως και που τα βρήκες. Ακόμα και αν ξόδεψες πολλά με τα λεφτά του μήνα ή έφτυσες αίμα για να κάνεις οικονομία. Αυτούς που ρωτάνε με φθόνο τους ξεκόβεις σιγά σιγά. Αλλά δε ρωτάνε ΟΛΟΙ από ζήλια και κακία. Φτάνει πια με τις Μαρίες Αντουανέτες!

Zouzouna Goutsouna
Zouzouna Goutsouna
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Jelly Roll

Άτοπο το φιλοσοφικό ερώτημα
Δεν τους έχεις .
Η ερώτηση αφορούσε φορτικόυς συγγενείς.

aiyo
aiyo
5 χρόνια πριν

Θεωρώ αρκετά νορμάλ να ρωτήσω ένα φίλο μου πόσο πλήρωσε στις διακοπές του, αν σκοπεύω να επισκεφτώ τον ίδιο προορισμό πχ.
Άλλο να είναι ο άλλος τέρμα αδιάκριτος άλλο να ρωτάει κάτι από ενδιαφέρον, δεν καταλαβαίνω γιατί σου ανάβουν τα λαμπάκια με όλους.

Zouzouna Goutsouna
Zouzouna Goutsouna
5 χρόνια πριν

Άσε εμένα η μητέρα και ο αδερφός μου με ρωτούν πάντα μα πάντα τέτοιου είδους πράγματα. Με κάνουν να νιώθω ενοχές όταν αγοράσω κάτι με τα ΛΕΦΤΑ μου . Ούτε η ΣΔΟΕ να ήταν . Προχθές ο αδερφός μου όταν έμαθε ότι πήρα ένα κινητό που η μάρκα θεωρείται high end , το πρώτο πράγμα που με ρώτησε ήταν που τα βρήκα τα λεφτά και με έκανε να νιώσω σαν κλέφτρα ότι δεν έχω στον στον ήλιο μοίρα και μάλλον με κάποιο αθέμιτο τρόπο θα περιήλθε στην κατοχή μου το ποσό. Απαραδεκτος με έβαλε να κάτσω να του θυμίζω ότι… Διαβάστε περισσότερα »

Κοσμική Νεράιδα
Κοσμική Νεράιδα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Zouzouna Goutsouna

Η περίπτωση αυτή είναι διαφορετική.αλλο να ρωτήσω από περιέργεια πόσο το πήρες γιατί με ενδιαφέρει και μένα να το πάρω.και άλλο να σου πω που τα βρήκες εσύ τα λεφτά για τέτοιο κινητό.το τελευταίο έχει να κάνει μάλλον με την σχέση που έχετε ως αδέρφια
Ένα απλό δεν σ αφορά σ αυτές τις περιπτώσεις είναι αρκετό

Clocloudaki
Clocloudaki
5 χρόνια πριν

Επειδή πηγαίναμε εκδρομή γύρω στις 5 φίλες στο ίδιο λειζεράδικο, με την αδιακρισία μου έμαθα ότι πλέρωνα περισσότερο από όλες για τα ίδια πράγματα. Συνέχισε να ρωτάς, βγάζεις λαυράκια!

Zouzouna Goutsouna
Zouzouna Goutsouna
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Clocloudaki

Clocludaki, το επιχείρημα με τα λαβράκια δεν ευσταθεί γιατί ο άλλος μπορεί άνετα να πει ψέμματα για τους δικούς του λόγους ή να μην θυμάται καλά.
Υπάρχουν άπειροι τρόποι να μάθεις το κόστος.
Ο καλός ο καταναλωτής οφείλει να κάνει έρευνα αγοράς από σοβαρεσ πηγές όχι φυσικά ρωτώντας τη μαρα και τη σαρα .

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Zouzouna Goutsouna

Σοβαρότατες πηγές είναι η προσωπική εμπειρία. Πολύ συχνά ρωτάω τιμές και απόδοση για κάποιον επαγγελματία η μία υπηρεσια. Πιστεύω όλοι μας. Και όσο εμπιστεύεσαι το άτομο τόσο μετράει η γνώμη του.

Zouzouna Goutsouna
Zouzouna Goutsouna
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Οκ, αλλα η υπηρεσια που θα σου παρεχει ο ιδιος επαγγελματιας μπορει για το ιδιο δικο σου προβλημα να χρεωνεται περισσοτερο άπο της φιλης σου λογω ιδιαιτερης περιπλοκοτητας ή περισσοτερου χρονου, ή λογω αλλων αγνωστων στον πελατη παραγοντων.

Clocloudaki
Clocloudaki
5 χρόνια πριν

Παρατηρώ, στο μικρό δείγμα της στήλης αλλά και των γνωστών και φίλων μου πως τέτοιες ερωτήσεις ή ενοχλήσεις έρχονται όταν κάποιος κερδίζει ικανοποιητικό εισόδημα και όταν αντίστοιχα ξοδεύει αρκετά χρήματα σε διακοπές, ρούχα κτλ. Όπως και η μυστικοπάθεια που είχαμε πιάσει σαν θέμα της προάλλες. Για παράδειγμα όταν κάποιος είναι να αλλάξει δουλειά και θα παίρνει περισσότερα χρήματα, ή θα αγοράσει σπίτι, αυτοκίνητο ή κάτι άλλο αξίας τέλος πάντων, υπάρχει μια άλφα μυστικοπάθεια και ένας φόβος μη μαθευτεί. Αναρωτιέμαι, όταν κάποιος παίρνει μείωση στη δουλειά του ή αλλάζει σπίτι γιατί δεν μπορεί να δίνει 600 € πλέον ενοίκιο, μένουν το… Διαβάστε περισσότερα »

Heliotropium
Heliotropium
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Clocloudaki

Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι, που σε φθονούν και για τη δουλειά σου και για τα χρήματά σου. Δεν είναι και πολυ της φαντασίας μας αυτο. Σίγουρα υπάρχουν και οι περιπτώσεις σνομπισμού, όπως λές, αλλα αν παρατηρήσεις υπάρχει ενα παράξενο κλίμα εδω και χρόνια στην Ελλάδα. Το “σε περίοδο κρίσης εσεις κανετε ταξίδια/έχετε ακριβό αυτοκίνητο/αγοράζετε ακριβά ρούχα, προκαλείτε, αλλοι δεν έχουν να φάνε”. Δυστυχώς για ό,τι κι αν κάνουμε κρινόμαστε. Ειχα “φίλους” και συγγενείς τέτοιους Η αγαπημένη μου περίπτωση είναι μιας “φίλης”, η οποία επιδεικνύει τα πάντα και λεει πόσα χρήματα κοστίζουν αυτα που κανει (αυτη δεν εργάζεται, τα χρήματα ειναι… Διαβάστε περισσότερα »

Alex Rainers
Alex Rainers
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Clocloudaki

Δεν είναι καλή τακτική να μιλας ανοιχτα για τα λεφτα που εχεις. Δεν ξέρεις σε ποιανού τ αυτιά μπορεί να φτάσει ότι κάποιος σκορπάει χιλιάρικα σε ταξίδια και λούσα- για τον άλλο λόγο ότι μπορεί να γίνεις στόχος μικρόκακοποιων η και άλλων με πιο σκοτεινά κίνητρα. Και στο φινάλε δεν είναι τόσο considerate να λες συνέχεια για τα πλούτη σου- πόσο μάλλον αν είσαι από πλούσια οικογένεια. Ποσό εκνευριστικό είναι αυτοί που βάζουν τον εαυτό τους εκτός κοινότητας και λένε “Εγω που πηγα στην Αμερικη και πηρα αυτα τα ρουχα και εσκασα και στην Παολα ενα χιλιάρικο μπλαμπλα” – χεσε… Διαβάστε περισσότερα »

Curly Princess
Curly Princess
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Clocloudaki

Clocloudaki μου καλό δεν είναι πάντα τα πράγματα όπως τα λες :-). Ούτε θέμα σνομπισμού είναι, ο σνομπ θα πει πόσα βγάζει/πόσα ξοδεύει γιατί γουστάρει να επιδεικνύεται κ δεν σε πολύ κάνει και παρέα αφού δεν είσαι του ειπιπεδου του, για αυτό άλλωστε είναι κ σνομπ! Η πλειοψηφία αυτωνων που έχουν σοας της φρένας και καταντάνε να γίνονται μυστικοπαθείς είναι για να μη γίνουν υποχείρια συναισθηματικού εκβιασμού και για να αποφύγουν μ@λ@κιες σαν κι αυτές στο κείμενο: δεν έχετε ανάγκη εσείς εσείς έχετε λεφτά! Ξέρεις παρά πολύ καλά κι αν δεν το ξέρεις είσαι πααααρα πολύ τυχερή, ότι αυτός που… Διαβάστε περισσότερα »

Bomba
Bomba
5 χρόνια πριν

Εχουν τεράστια σημασία τα κίνητρα του άλλου και πάνω κάτω τα ξέρεις αν ξέρεις τον άνθρωπο ή τα καταλαβαίνεις απο το ύφος της ερώτησης. Τις τιμές για το ξενοδοχείο, το εστιατόριο, μια τσάντα, ένας μαστορας, το γυμναστήριο σε φίλους και γνωστούς τα ρωτάμε συνήθως για reallity check και μερικές φορές προκύπτουν στη συζήτηση ενδιαφέροντα πράγματα. Οχι οτι δεν αποκλείεται ο άλλος να ρωτάει για να σε ελέγξει… Καλύτερα είναι να φιλτράρεις τον κόσμο, αντί να τσατίζεσαι με όλους. Ανθρώπους αδιάκριτους και επικριτικούς γενικά τους κόβεις τη φόρα και ας παρεξηγούνται, άλλωστε πιθανόν δεν περιορίζονται μονο στο θέμα των χρημάτων.

isminious
isminious
5 χρόνια πριν

Θεωρώ αγένεια να σε ρωτάει κάποιος ακόμα και για ταξίδι ή ξενοδοχείο πόσο σου κόστισε. Πλέον στην εποχή που ζούμε αυτές οι πληροφορίες είναι ευρέως διαθέσιμες και με ενα απλό google search την παίρνεις την απάντησή σου. Τώρα αν πάλι ο άλλος έχει βρει κανένα φοβερό μυστικό deal και μπορεί, θα το μοιραστεί κι από μόνος του! Το να μιλάς κοινωνικά για το πόσα λεφτά έχεις ή δεν έχεις μόνο αμηχανία μπορεί να προκαλέσει, κατά την άποψή μου.

aeromango
aeromango
5 χρόνια πριν

Εγω εχω το αντίστοιχο πρόβλημα αλλα με τους δικούς μου. Έχουν μάθει να συζητάνε τα οικονομικά τους με την ευρύτερη οικογένεια και τα παιδιά τους και ανεκαθεν ρωτουσαν και μαθαιναν και για τους αλλους. Παντρευτηκα ομως αντρα το εντελως αντιθετο. Δεν συζηταει οικονομικά και επαγγελματικα θέματα σχεδον με κανεναν και ειναι πολυ κλειστος γενικα με προσωπικές πληροφορίες. Δεν καλοαρεσε στους γονείς μου που δεν εχουν μια στενη ανοιχτή σχεση ολα στη φορα με το γαμπρό τους. Συνεχιζουν να ρωτανε και τρωνε πορτα. Δεν βρηκαμε ισορροπίες ακομα. Πουλησαμε σπιτι και δεν το μαθανε. Ο αντρας μου ξεκίνησε επιχειρηση δικη του παραλληλη… Διαβάστε περισσότερα »

Δεσποινις Ρενα
Δεσποινις Ρενα
5 χρόνια πριν

Θυμαμαι εναν γνωστο μου να με ρωτα καθε φορα που τον εβλεπα αν βγαζω πολλα λεφτα στο ξεκουδουνο. Μια, δυο, τρεις σταθηκα λανθασμενα ευγενικη. Μετα απο ενα χρονο επιθεσεων του ειπα πως δεν απαντω σε προσωπικες ερωτησεις και οτι ειναι αγενης. Οχι μονο δεν παρεξηγηθηκε αλλα ηταν υποδειγμα ευγενειας. Χαρακας που ελεγε κι ο μακαριτης ο Φωτοπουλος.

Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν

Πιστεύω ότι το κλειδί της απάντησης είναι το ποιός ρωτάει και για ποιό λόγο. Αν με ρωτούσε πόσα ξόδεψα σ ενα ταξιδι πχ η κολλητή μου και η πεθερά μου μαντέψτε με ποιόν από τους 2 θα τα έπαιρνα στο κρανίο. 😁