in ,

Το «Α μπα» δεν θα γιορτάσει την ημέρα της γυναίκας

Διότι όλα αυτά που πρέπει να λέγονται για την θέση της στην κοινωνία, τα λέμε κάθε μέρα

Δεν είμαι αντίθετη στην ημέρα της γυναίκας. Η γυναίκες χρειάζονται ειδική προστασία ως πιο αδύναμη κοινωνική ομάδα, και δυστυχώς για την ώρα μια τέτοια μέρα είναι απαραίτητη. Επειδή όμως έχουμε αφιερώσει ολόκληρο σάιτ σε αυτόν τον σκοπό ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν είμαι αντίθετη στην ημέρα της γυναίκας. Η γυναίκες χρειάζονται ειδική προστασία ως πιο αδύναμη κοινωνική ομάδα, και δυστυχώς για την ώρα μια τέτοια μέρα είναι απαραίτητη. Επειδή όμως έχουμε αφιερώσει ολόκληρο σάιτ σε αυτόν τον σκοπό, δεν πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι ακόμη πιο ξεχωριστό για αυτή την επέτειο.

Θα ήταν χρήσιμο όμως να διαβαστεί το εξής, όπως αναφέρεται στη Wikipedia

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο[1] ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Στις 8 Μαρτίου 1857 (1917 με βάση το Γρηγοριανό Ημερολόγιο) στην Αγία Πετρούπολη- πρωτεύουσα της Ρωσική Αυτοκρατορίας- οι εργάτριες στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας βγήκαν στο δρόμο και ξεκίνησαν μια διαδήλωση που κατέλαβε όλη την πόλη. Αυτή η κινητοποίηση μαζί με την Οκτωβριανή Επανάσταση σηματοδότησαν την έναρξη ενός οργανωμένοι γυναικείου κινήματος, και της Ρωσικής Επανάστασης.

Nőnap Petrográd 1917.03.08
Διαδήλωση των γυναικών για ψωμί και ειρήνη – 8 Μαρτίου 1917, Πετρούπολη, Ρωσία

QuemaDeSímbolosImperiales1917 russiainrevolut00jone

Οι γυναίκες στην Αγία Πετρούπολη ξεκίνησαν την απεργία εκείνη την ημέρα παλεύοντας για το «Ψωμί και την Ειρήνη», διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και απαιτώντας τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τον τερματισμό της έλλειψης τροφίμων και το τέλος του τσαρισμού. Ο Λέω Τρότσκι έγραψε: «23 Φεβρουαρίου ήταν η μέρα της Γυναίκας, όπου είχαν προβλεφθεί συναντήσεις και δρώμενα, ωστόσο δεν περιμέναμε ότι αυτή η «Ημέρα της Γυναίκας» θα κήρυττε την έναρξη της επανάστασης. Σημειώθηκαν επαναστατικές ενέργειες αλλά χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία. Το πρωί εκείνο, παρά τις διαταγές που είχαν λάβει οι εργαζόμενες, εγκατέλειψαν τη δουλειά τους στα διάφορα εργοστάσια και έστειλαν αντιπροσώπους, ζητώντας υποστήριξη για την απεργία κάτι που οδήγησε σε ομαδική απεργία. Βγήκαν όλοι στους δρόμους. Επτά ημέρες αργότερα, ο αυτοκράτορας της Ρωσίας, Νικόλαος Β, παραιτήθηκε και η προσωρινή κυβέρνηση χορήγησε στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου.

1280px 1Марта1917

Annie Kenney and Christabel Pankhurst
Η Άννυ Κένυ και η Κρίσταμπελ Πάνκχερστ κάνοντας εκστρατεία για τις Σουφραζέτες

Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

32 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν

Eνα από τα πιο γελοία ποστ που διάβασα τη σημερινή ημέρα ήταν το παρακάτω σε ποστ φίλης του φβ Στη Γυναικα με την μαστεκτομη Στη Γυναικα που εχασε τα μαλλια της στις χημειοθεραπειες Στην Γυναικα με κινητικη αναπηρια Στην Γυναικα που μεγαλωνει παιδι με αναπηριες και συνδρομο Στην Γυναικα που μεγαλωσε παιδι με σπανια ασθενεια και το εχασε Στην Γυναικα που τα βαζει στα ισια με τον Δαιμονα που αρρωσταινει τον συζυγο της Στην Γυναικα που επιμενει να κανει ξανα και ξανα εξωσωματικη με καθε κοστος Στη Γυναικα Μανα που βάζει τον εαυτο της σε δεύτερη μοιρα Στις ΓΥΝΑΙΚΕΣ που… Διαβάστε περισσότερα »

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Θα το έστελνα στον καζουαλ σεξισμο, αλλά δεν είναι διόλου καζουαλ. Πιο πολύ με σόκαρε η πρώτη γραμμή. Στη γυναίκα με μαστεκτομή. Δηλαδη είναι διαπραγματευσιμος ο σεβασμός απέναντι σε έναν άνθρωπο πολύ κοντά στο θάνατο, επειδή πια δεν θα έχει ζουμερά στήθη να πηγαινοερχονται καμαρωτά, για να κάνουν οφθαλμολουτρο οι περιοικοι. Εγώ θα πεθάνω και εσύ σκέφτεσαι ότι τι κρίμα που δεν θα είμαι πια σεξι.

Μουσίτσα
Μουσίτσα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Γιατι ως γνωστόν :´ Αφού δεν έκανες καριέρα κάνε τουλάχιστον παιδιά , ή αφού δεν θες παιδιά κάνε τουλάχιστον ΤΗΝ καριέρα . ´

Flying Grandma
Flying Grandma
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Σαν προσευχή (η εκδοχή του Παπάρα). Αμήν παιδιά μου.

Penthesilea
Penthesilea
5 χρόνια πριν

ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ. Αγωνιστικούς χαιρετισμούς και ενός λεπτού σιγή για όλα τα “Χρόνια Πολλά” που θα ακούσουμε σήμερα και για όλα τα νιουζλέτερς που θα λάβουμε, τα οποία μας προτρέπουν να γιορτάσουμε την ημέρα αυτή αγοράζοντας κραγιόν και αρώματα.

Μουσίτσα
Μουσίτσα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

Έλα ντε.Στα μάτια της πατριαρχικής κοινωνίας τα κραγιόνια και τα φτιασιδώματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την γυναικεία φύση.
Να μη σου πω ειδικά τη μέρα αυτή θα έπρεπε να τολμάμε βγαινουμε έξω άβαφες .Αυτό είναι μία καποια ´επανάσταση ´ .

Little lemon
Little lemon
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

Εγώ πάντως χάρηκα πολύ σήμερα όταν είδα πως ένα site που πουλάει κραγιόν και αρώματα, σήμερα μου έστειλε νιουζλέτερ για να μου διαφημίσει δύο νέες τους σειρές – η μία για προϊόντα περιποίησης της ευαίσθητης περιοχής (καθαριστικά συμβατά με το pH της περιοχής) και η άλλη για sex toys!

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Little lemon

Τα προϊόντα για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής είναι κατ εξοχήν σεξιστικά. Εγώ τα αντιπαθώ με όλη τη δύναμη της ψυχής μου γιατί κάνουν τη γυναίκα να νιώθει συνεχώς λάθος και μόνο με το πανάκριβο τάδε προϊόν είσαι οκ.Μια χαρά είναι το γατάκι σου κοπελιά.

Μουσίτσα
Μουσίτσα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Με το αφρόλουτρο σώματος μια χαρά πλένεις και το νινί.
Όλα μάρκετιν είναι να μας κάνουν να νιώθουμε οτι χρειαζόμαστε 300 διαφορετικά πράγματα για να είμαστε ισάξιοι με τους άντρες άνθρωποι.

Little lemon
Little lemon
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Η γυναικολόγος μου διαφωνεί μαζί σας και θα την ακούσω. Εάν πλένεις το γατάκι σου με απλό νερό, βεβαίως βεβαίως όλα καλά. Εάν θέλεις ένα τσικ πάνω από αυτό για να νιώθεις εσύ καλά και καθαρή, για εμένα τουλάχιστον το αφρόλουτρο και το σαπούνι έφερε 2 χρόνια συνεχών κολπίτιδων που υποχώρησαν μόνο όταν άρχισα να χρησιμοποιώ κατάλληλο καθαριστικό. Όπως βολεύεται ο καθένας αλλά καλό είναι να διαβάζουμε και λίγο για το θέμα… Δεν είναι θέμα μάρκετινγκ το ότι έχει διαφορετικό pH η ευαίσθητη περιοχή. Είναι θέμα ανατομίας.

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Little lemon

30 χρόνια αφρόλουτρο και δεν έπαθα ποτέ τίποτα παιδιά διαδώστε.

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eleanor Oliphant

Εγώ ειμαι και εξτρα παλαιολιθικιά και πλένομαι με σαπούνια και ακούστε να δείτε πράματα ,τίποτα δεν επαθα.Βασικα διαφωνώ με την συγκεκριμένη κατηγορία προιόντων γιατι εκτος όλων των άλλων ειναι και πανακριβα ,ενω ενα προιόν που υποτίθεται ειναι τοοοσο πια χρησιμο και απαραιτητο θα είχε διαδοθεί και θα ειχε προσιτή τιμη .Μπήκα να δώ τιμες για να γράψω το σχόλιο ,θυμομουν κατι του τυπου 6-7 ευρω για μια σταλιά προιόν.Ναι τοσο περίπου κανουν τελικά ,την ωρα που ένα αφρόλουτρο κανει 4-5ε και ειναι μια νταμιτζάνα.Βεβαια ανακάλυψα και κατι ακομη πιο τρομακτικο.Εχει βγεί προιόν για την ευαισθητη περιοχη για κοριτσια απο 3… Διαβάστε περισσότερα »

Flying Grandma
Flying Grandma
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

Στα χρόνια πολλά απαντάμε, καλούς αγώνες.

Chaotic Jester
Chaotic Jester
5 χρόνια πριν

Ναι εντάξει, αλλά άλλη φορά να το λέτε πιο μπροστά, τι να τις κάνω τώρα διακόσιες σαμπάνιες;

polkadots
polkadots
5 χρόνια πριν

Α,μπα μου και εγώ βρίσκω περιττό στο συγκεκριμένο site να υπάρξει ‘γιορτή’ για αυτό το θέμα αλλά απαραίτητο για την κοινωνία. Απαραίτητο να μαθουμε για αυτή την ημέρα, απαραίτητο να μαθουν τι απαιτήσεις έχουμε , αφορμή για να ακουστεί ο λόγος μας και τα προβλήματα μας και να μην το δούμε ως ευκαιρία για εκπτώσεις σε μαγαζιά λόγω της ημερας. Δεν ζητάμε πιο φθηνό ποτό , ζητάμε μια καλύτερη ζωή.

demonoula
demonoula
5 χρόνια πριν

Έχω παραιτηθεί από το να προσπαθώ να εξηγώ γιατί η σημερινή ημέρα (θα έπρεπε να) είναι μια άλλου είδους γιορτή, κι όχι ένας δεύτερος Άγιος Βαλεντίνος… Αλήθεια, τα ελληνικά κανάλια κάνουν ακόμα εκείνα τα καταπληκτικά ρεπορτάζ για το πώς διασκεδάζουν οι γυναίκες τη συγκεκριμένη ημέρα;
Και btw φέτος έχω δει στο fb τα περισσότερα μισογυνιστικά memes από κάθε άλλη χρονιά (σε σχέση με τη σημερινή ημέρα). Φυσικά κρυμμένα πίσω από το “χιουμοράκι κάνουμε, αμάν πια τι ξινές είστε, όλα σας φταίνε” !

SailorMouna
SailorMouna
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  demonoula

Και γω αλλά νομίζω ότι απλά φέτος το παρατηρώ, ενώ πέρυσι διάβαζα και δεν μου έκανε εντύπωση, μου φαινόταν οκ..

Bobos
Bobos
5 χρόνια πριν

Κάθε μέρα κι από λίγο μέσα από τη στάση ζωης μας διεκδικούμε την ισότητα. Η κοινότητα του Α, μπα κάθε μέρα βάζει το λιθαράκι της δίνοντας βήμα στις γυναίκες να εκθέσουν τις διακρίσεις που υφίστανται. Νιώθω πολύ καλά που είμαι μέλος της κοινότητας. Σήμερα όμως νιώθω και πικρία γιατί πριν από 1,5 χρόνο περίπου εξαναγκάστηκα σε παραίτηση έπειτα από συνεχή ηθική παρενόχληση και άκρατο σεξισμό που δέχτηκα σε ένα κατεξοχήν ανδροκρατούμενο περιβάλλον όπου τόλμησα να κάνω τη δουλειά μου και να μην υποκύψω στην “αντρίλα” τους. Η καταγγελία μου στο μηχανισμό παραπόνων της εταιρείας μπήκε στο αρχείο και αυτοί που… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν

Στη διπλωματική του προπτυχιακου μου είχα γράψει και για αυτή τη Μέρα, έτσι έμαθα τι πραγματικά γιορτάζουμε. Από τότε όταν μου λένε χρόνια πολλά απαντάω “να χαιρόμαστε τι φεμινιστικό κίνημα”.

Now or never
Now or never
5 χρόνια πριν

Την ιστορία μου αναφέρεις Λένα μου την διάβασα με κάθε λεπτομέρεια χθες για το πώς ξεκίνησε η μέρα της γυναίκας και μπράβο σου που το ανέβασες και εδώ. Εγώ πάντως πρώτη χρονιά φέτος είμαι τόσο συγκινημένη αλλά και τόσο περιφανή ταυτόχρονα..

zero-gravity
zero-gravity
5 χρόνια πριν

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας άκουσα πολλά σεξιστικά υπο τη μορφή κοπλιμέντου.
Και ναι δεν είναι μέρα για λουλούδια αλλα κυρίως μια αφορμή για σκέψη.

mojo jojo
mojo jojo
5 χρόνια πριν

Στα 20 μου θυμάμαι απορούσα γιατί υπάρχει “ημέρα της γυναίκας” , “γραμματεία γυναικείων θεμάτων” σε πολιτικούς οργανισμούς κ.α. Δε καταλάβαινα γιατί αυτός ο διαχωρισμός από τους άντρες και τι εξυπηρετεί αφού τα ίδια δικαιώματα έχουμε βρε, πάει περάσαν οι δύσκολες μέρες κάποιες αγωνίστηκαν για εμάς και όλα κομπλέ…
Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες.