in

«Α, μπα» classics: Δεν έχω βασικές γνώσεις ιστορίας ή πολιτικής

Είναι σαν να ψάχνω ψύλλο στα άχυρα

Γεια σου Α,μπα! Θέλω τη γνώμη σου! Είμαι πρωτοετής φοιτήτρια, μου αρέσει πολύ το αντικείμενο και η σχολή μου. Τώρα που γνωρίζω περισσότερο κόσμο συνειδητοποιώ ότι δεν έχω βασικές γνώσεις ιστορίας ή πολιτικής ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

769d2d00f5c2e0c32e6cdb5f3d676371

Γεια σου Α,μπα! Θέλω τη γνώμη σου! Είμαι πρωτοετής φοιτήτρια, μου αρέσει πολύ το αντικείμενο και η σχολή μου. Τώρα που γνωρίζω περισσότερο κόσμο συνειδητοποιώ ότι δεν έχω βασικές γνώσεις ιστορίας ή πολιτικής (και άλλων πραγμάτων). Μια φίλη μου, είναι δύο χρόνια μεγαλύτερη, αναρχική, μένει σε κατάληψη και έχει άποψη και πολιτικά πιστεύω. Ε, δεν μπορώ να συζητήσω μαζί της για πολιτικά θέματα. Με κάλεσε να παρακολουθήσω κάποια μαθήματα αυτομόρφωσης, που γιναν σε μια κατάληψη στέγης, πάνω στον κομμουνισμό και κάποιες απόψεις του Φουκώ για την εξουσία. Εννοείται ότι δεν έβγαλα κανένα νόημα από το κείμενο που διαβάζαμε, ενώ έννοιες όπως μεταδομισμός, φυγιτισμός, τειλορισμός κ.λπ. είναι για μένα ξένη γλώσσα. Άτομα αντε 5 χρόνια μεγαλύτερα μου, σχολίαζαν το κείμενο και το επεξεργάζονταν με μεγάλη ευκολία. Το θέμα είναι οτι δεν ξέρω από που να αρχίσω, τι να διαβάσω. Ψάχνω βιβλία για εισαγωγή στην πολιτική ιδεολογία και δεν βρίσκω κάτι γενικό για αρχή. Μου φαίνεται ανούσιο και χαοτικό να πάρω ένα βιβλίο του Μακιαβέλι, ένα του Μαρξ ή ένα του Φουκώ, όταν δεν ξέρω ούτε ιστορικά που εντάσσονται. Σε μια απλή αναζήτηση του όρου αναρχία προκύπτουν εκατοντάδες πολιτικές φυσιογνωμίες και ιστορικά γεγονότα. Άνοιξα να διαβάσω στη Βικιπαίδεια για τον πόλεμο στο Βιετνάμ και δεν κατάλαβα ούτε γιατί έγινε ούτε ποιος ήταν αντιμέτωπος με ποιον. Τα παιδιά που ήξεραν και σχολίαζαν στην αυτομόρφωση, δεν με κατεύθυναν και δεν με βοήθησαν να αποκτήσω ένα βασικό αλφαβητο ας πούμε, ούτε λένε το πώς αυτοί κατέκτησαν τη γνώση που διαθέτουν. Δεν θέλω να γίνω δογματική και να έχω μονόπλευρη άποψη, έχοντας εντρυφήσει μόνο π.χ. στην αναρχία. Το θέμα είναι, ότι βγαίνοντας από το σχολείο που μου έδινε μασημένη τροφή, η αναζήτηση και η απόκτηση γνώσης για ένα σύνθετο θέμα είναι σαν να ψάχνω ψύλλο στα άχυρα. Τι θα μου πρότεινες; Ελπίζω να μην σε έκανα πυρ και μανία, πραγματικά έχω ξοδέψει χρόνο στην αναζήτηση στο ίντερνετ και στα αγγλικά εννοείται, αλλά η βιβλιογραφία είναι αμέτρητη και δεν ξέρω από που να αρχίσω.

-άλφα βήτα

Mου φαίνεσαι πολύ ξύπνιο παιδί από τον τρόπο που γράφεις, και αυτό που σε εμποδίζει είναι η βιασύνη σου, θαρρώ, μαζί με την έλλειψη εμπειρίας που σε κάνει να πιστεύεις ότι όλοι οι άλλοι ξέρουν, εκτός από σένα. Αν κάποιος α) δεν μπορεί να σου μεταφέρει γνώση με κατανοητό τρόπο, β) δεν μπορεί να σου πει πώς έμαθε αυτό που έμαθε, τότε, νομοτελειακά, ούτε αυτός ξέρει για τι πράγμα μιλάει. Ότι δεν καταλάβαινες τι έλεγαν όλοι αυτοί δεν σημαίνει ότι τα έλεγαν σωστά. Πρέπει να τους απομυθοποιήσεις πριν τους αποδεχτείς.

Και τώρα πάμε στο «βιάζεσαι». Ακριβώς επειδή η βιβλιογραφία είναι αμέτρητη, δεν υπάρχει κοινώς παραδεκτός τρόπος για να ξεκινήσεις να μαθαίνεις ιστορία και πολιτική. Δεν έχει σημασία από πού θα αρχίσεις. Δεν χρειάζεται να πάρεις τόμους ιστορίας και να αρχίσεις το διάβασμα σα να είναι η αλφαβήτα. Πρέπει να δεχτείς ότι δεν θα καταφέρεις ποτέ να μάθεις τα πάντα, ούτε θα φτάσεις σε σημείο να ξέρεις πάντα όσα ξέρουν οι άλλοι, όπου και να βρίσκεσαι. Γι’αυτό, σκέψου τι θα ήθελες να μάθεις, έτσι αυθόρμητα, κι ας μην ξέρεις γιατί το θέλεις. Για τον πόλεμο στο Βιετνάμ; Το λήμμα στο wiki είναι πολύ αναλυτικό και μάλλον σε έπιασε πάλι η βιασύνη σου, γιατί στην πρώτη παράγραφο υπάρχει η περίληψη της ιστορίας. Νομίζω ότι έχεις μάθει να ‘μαθαίνεις’ με τον τρόπο του σχολείου, και δεν ξέρεις πώς αλλιώς να προσθέσεις πληροφορίες στο κεφάλι σου. Δεν χρειάζεσαι καν βιβλία ιστορίας για να μάθεις ιστορία. Και μόνο διαβάζοντας σοβαρές εφημερίδες κάθε μέρα, όχι για τα πάντα, αλλά για αυτά που σε ενδιαφέρουν, με τον καιρό θα αρχίσεις να συνδέεις γεγονότα και να διαβάζεις και πίσω από τις λέξεις. Και πάλι όμως, δεν πρέπει να βιάζεσαι και να απογοητεύεσαι. Χρειάζεται πολύς χρόνος και διάβασμα για να αρχίσεις να καταλαβαίνεις μια ιστορική περίοδο έστω και λίγο. Το μυστικό για μένα, είναι να έχεις αληθινό ενδιαφέρον για κάτι. Μην προσπαθείς να μαζέψεις γνώσεις γενικά, χωρίς να σε οδηγεί εσωτερικά αληθινή περιέργεια για μάθηση για κάτι συγκεκριμένο, για κάτι που νιώθεις ότι σε αφορά προσωπικά, αλλιώς θα είναι αγγαρεία, και ό,τι μάθεις, θα το ξεχάσεις το επόμενο λεπτό.

Για παράδειγμα, μιας και έφερες τον πόλεμο του Βιετνάμ στην κουβέντα, στο τέλος του λήμματος έχει τα external links. Το Wikipedia έχει συνήθως πολύ ωραία external links, μερικές φορές είναι καλύτερα και από την αρχική ανάρτηση. Δες με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορείς να πληροφορηθείς: υπάρχουν ντοκιμαντέρ, υπάρχουν ταινίες, υπάρχουν μυθιστορήματα, υπάρχει η ιστορική λογοτεχνία, υπάρχουν βιογραφίες, χρονικά, μαρτυρίες, δεν έχει τελειωμό. Δεν είναι μόνο τα ιστορικά βιβλία που έχουν τη γνώση μέσα, αυτά είναι χρήσιμα στους ιστορικούς, και σε όσους ήδη σκαμπάζουν από το θέμα.

Ρώτα τους γονείς σου για τους παππούδες σου, για την καταγωγή τους, για την πορεία της οικογένειας σας τρεις γενιές πίσω. Δεν φαντάζεσαι πόση ιστορία βρίσκεται μέσα στις οικογενειακές σας περιπέτειες, και δεν έχεις ιδέα τώρα. Ίσως τελικά αυτή να είναι η καλύτερη αφετηρία από όλες.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

15 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
elgirl
elgirl
5 χρόνια πριν

Ένα πολύ ευχαριστο ανάγνωσμα για κάθε ηλικία είναι και το “Μικρή ιστορία του κόσμου” του Gombrich 🙂

Chublis
Chublis
5 χρόνια πριν

Ηθελα και γω να μαθω για τον πολεμο τπυ βιετναμ αλλα ποτε δεν εκατσα πραγματικα να διαβασω. Επεσα κατα τυχη σε ενα νοτκυμαντερ του νετφλιξ πιυ καλυπτε ολη τη περιοδο. Να μηστα πολυλογω κολλησα τοσο πολυ που περασα ολο το σκ μπροστα στην οθονη και ηταν απο τα καλυτερα σκ που εχω περασει ποτε (10δυωρα επεισοδια..καψινο αλλα αξιζε)

Φατσούλα
Φατσούλα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chublis
Φατσούλα
Φατσούλα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chublis

να δεις νετφλιξ!!!
https://www.youtube.com/watch?v=jqXViPK0OYo

Velay
Velay
5 χρόνια πριν

Ερωτώσα είσαι θεά! Και συ Λένα επίσης! Μα τι ωραία σκέψη και πόσο out of the box το να αρχίσει με την οικογενειακή της ιστορία! Εγώ έμαθα κάποια πράγματα αρχίζοντας από απτά πράγματα, και σιγά-σιγά (τότε δεν είχαμε και γρήγορο ιντερνετ). Δεν είμουν ποτέ ο δοκιμιακός τύπος (που ξέρεις, ίσως κάποια μέρα τα καταφέρω), οπότε έμαθα πολλά από ντοκυμαντέρ, ταινίες και ιστορικά μυθιστορήματα. Απορώ γιατί οι γνωστοί σου δεν σου συνέστησαν “Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας”, ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα (ή ντοκουμέντα) για το θέμα. Μπορεί να με κράξουν κάποιο συνσχολιαστές αλλά εγώ χρησιμοποιώ πολύ και το youtube. Πχ… Διαβάστε περισσότερα »

A pie
A pie
5 χρόνια πριν

Ένας εύκολος τρόπος για να “προσανατολιστείς” ιστορικα είναι η ανάγνωση του βιβλίου ” Η μικρή Ιστορία του κοσμου” E.H Gombrich. Ένας από τους πιο σοβαρούς ιστορικούς τέχνης αναλαμβάνει την παράθεση της Ιστορίας από την αρχή του κοσμου μέχρι και τον 20ο αιώνα με τον πιο σύντομο και “ελαφρύ” τρόπο. Αποτελεί έναν σκελετό για να κατατοπιστεις ιστορικά και βάσει αυτού αν θελησεις, να εμβαθύνεις σε ζητήματα που θα σου τραβήξουν το ενδιαφέρον μέσω πιο αναλυτικών και εξειδικευμένων βιβλίων. Υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα βιβλία στην αγορά όπως το “ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ” WELLS HERBERT-GEORGE και άλλα πολλά. Δεν κάνω διαφήμιση.

A pie
A pie
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  A pie

Κορυφαίο! ” Το χρονικό της Τέχνης”

kavouraki
kavouraki
5 χρόνια πριν

Σου προτείνω οπωσδήποτε για μια φοβέρα ευχάριστη διήγηση της ιστορίας του κόσμου να παρακολουθήσεις τις διαλέξεις της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου στο Μεγάρο Μουσικής. 19 βίντεο από μια εξαιρετική ομιλήτρια και δασκάλα που θα εύχεσαι να μην τελειώσουν ποτέ: https://www.youtube.com/playlist?list=PLdiqvcASbG8bPNx7SB2U-T-XgWuYMuWZc Ενιωθα όπως εσύ ωσπού ανακάλυψα αυτές τις διαλέξεις τυχαία στο YouTube και, χωρίς υπερβολή, μου άλλαξε τη ζωή και τον τρόπο που βλέπω και ερμηνεύω τα πράγματα γύρω μου. Άλλωστε αυτός είναι κατα τη γνωμη μου και ο πιο ουσιαστικός λόγος για να διαβάσεις/μάθεις ιστορία, πολύ περισσότερο απ’το να μη νιωθεις left out 🙂 Φυσικά πάντα κρατά υπόψη ότι η ιστορία… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  kavouraki

kavouraki, ευχαριστούμε! Την είχα στο πανεπιστήμιο, καταπληκτική, δεν έχανα μάθημα αλλά θέλω πολύ να την ξανακούσω.

Vasilikos
Vasilikos
5 χρόνια πριν

Ξεκίνησα και γω με την “Μικρή ιστορία του κόσμου” του Gombrich. Διάβασα επίσης την “Λαϊκή ιστορία του κόσμου” του Κέις Χαρμαν και συνέχισα με τον τρόπο που πρότεινε η Λένα. Διάβαζα μυθιστόρηματα και ιστορικά βιβλία, έβλεπα ντοκιμαντερ και ταινίες.. Με μόνο κριτήριο επιλογής να μου αρέσουν και να τα βρίσκω ενδιαφέροντα 🙂 καλή αρχή (ή συνέχεια)!

Κοτόπουλο με μπάμιες
Κοτόπουλο με μπάμιες
5 χρόνια πριν

Εξαιρετική γραφή έχει επίσης και ο Ραφαηλίδης.Θα σου αρέσουν πολύ πιστεύω τα βιβλία του.

Φαίδρα
Φαίδρα
5 χρόνια πριν

Αγαπητή άλφα βήτα, σου προτείνω το ‘Συντομη Ιστορία της Ευρώπης’ του Τζον Χιρστ. Πολύ ευκολοδιαβαστο αλλά ταυτόχρονα μεστό!αν δεν κάνω λάθος έχει γράψει και παρόμοιο για την ιστορία του κόσμου

russian doll
russian doll
5 χρόνια πριν

Εγώ θα σου πρότεινα για αρχή το “Sapiens – Μια μικρή ιστορία του ανθρώπου” του Harari Yuval Noah. Το θεωρώ ένα εκπληκτικό βιβλίο, γραμμένο πολύ βατό που κατά τη γνώμη μου σε εξοπλίζει ώστε να αντιλαμβάνεσαι και να αξιολοξείς τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα με μια διαφορέτικη ματιά και να αποκτήσεις μια συνολική εικόνα (στο βαθμό που είναι εφικτό) για την ιστορία της ανθρωπότητας!

Κάπως έτσι θα ήθελα να είναι τα σχολικά βιβλία ιστορίας….

TER
TER
5 χρόνια πριν

Υπάρχει μια σειρά βιβλίων “Μικρή Ιστορία του/της…..” γραμμένες από διαφορετικούς συγγραφείς ανάλογα με το θέμα. (Ενδεικτικά, “Μικρή Ιστορία της Λογοτεχνίας”, “Μικρή Ιστορία της Επιστήμης” κλπ.