in

Αγαπητή «Α, μπα»: Στη δουλειά δεν μας επιτρέπεται να κάτσουμε ενώ οι άντρες μπορούν

Λες και το άζαξ θα τους ρίξει τον αντρισμό

Λένα μου η δουλειά που βρήκα μου ανεβάζει τον φεμινισμό μου στο ταβάνι!Η έτσι μου λένε οι συνάδελφοι τουλάχιστον γιατί εγώ δεν το θεωρώ φεμινισμο αλλά ζήτημα δικαίου. Ας στην περιγράψω γράφοντας σου τον κανόνα αυτής ο οποίος προειδοποιώ είναι ένας με παρακλάδια ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Davide Bonazzi111

Λένα μου η δουλειά που βρήκα μου ανεβάζει τον φεμινισμο μου στο ταβάνι!Η έτσι μου λένε οι συνάδελφοι τουλάχιστον γιατί εγώ δεν το θεωρώ φεμινισμο αλλά ζήτημα δικαίου. Ας στην περιγράψω γράφοντας σου τον κανόνα αυτής ο οποίος προειδοποιώ είναι ένας με παρακλάδια οπότε ολίγον ντιπ μεγάλος! Οι κοπέλες υπάλληλοι πρέπει να εξυπηρετούμε τους πελάτες, να τοποθετούμε τα προϊόντα στα ράφια και στα σωστά σημεία στην αποθήκη και να καθαρίζουμε. Ακόμα και αν καθαρίσουμε κάποιο σημείο αν δεν υπάρχει πελάτης στο μαγαζί και ούτε παραλαβή ξανακαθαριζουμε αυτά που καθαρίσαμε και πριν! Οι άντρες κουβαλούν την παραλαβή και όταν αυτή δεν υπάρχει, θα κάθονται! Ναι θα κάθονται! Τέλος κανόνα! Και από που να το πιάσω αυτό. Το ότι οι άντρες πληρώνονται 5 κατοστάρικα τον μήνα για να κουβαλούν δύο ώρες την ημέρα και το υπόλοιπο 6ωρο να κάθονται ή από το ότι εμείς οι γυναίκες είμαστε υποχρεωμένες για τα ίδια λεφτά να είμαστε ένα 8ωρο στην τσίτα; Κι αντε να πούμε ναι οκέι κουβαλούν τα βαριά. Βεβαια δεν θα έλεγες ότι κουβαλούν τα βαριά στην πλάτη τους. Ένα παλετοφορο παίρνουν, τα πάνε στην αποθήκη, τα ελέγχουν και τα αφήνουν εκεί, αφου η τακτοποίηση είναι θέμα των γυναικών. Και ρωτώ, είναι σωστό αυτό; Το ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να κάθονται, αλλά να εξυπηρετούν, να τακτοποιουν και να καθαρίζουν σε όλο το 8ωρο ενώ οι άντρες κάνουν μια τεμπελοδουλεια και να κάθονται λες και το να πιάσουν το αζαξ θα καταστρέψει το σπέρμα τους; Εκτός αν κάποια έρευνα εχει γίνει και όντως το αζαξ τους ρίχνει τον αντρισμο. Και να σκεφτείς ότι το κεφάλι αυτής της εταιρίας είναι γυναίκα! Το έχω πει πολλές φορές, το έχω θέσει και στην υπεύθυνη πολλές φορές και η απάντηση που παίρνω είναι αν δεν σου αρέσει παραιτησου. Και ναι ρε Λένα ψάχνω άλλη δουλειά αλλά δεν είναι και εύκολο να βρεις. Τώρα γιατί σου γράφω…. Ξέρω κι εγώ; Να μου πεις αν έχω δίκιο; Να μου πεις μήπως υπάρχει κάποιος σύνδεσμος όπου μπορώ να καταγγείλω όλα τα παραπάνω…. Δεν ξέρω…. Δώσε μια βοήθεια αν θες γιατί “φεμινιζομαι” πολύ έντονα και θα πλακώσω κάναν άντρα!

Φεμινιστρια

Κι εγώ δεν ξέρω τι να πω, τι θα μπορούσες άλλο να κάνεις εφόσον έχεις διαμαρτυρηθεί, μακάρι να υπάρχει κάποιος σύνδεσμος, θα σου πω από τα λίγα που ξέρω τι πετυχαίνει: η δημοσιοποίηση. Είναι βέβαιο ότι αν γίνει γνωστή αυτή η πρακτική, η πλειοψηφία του κόσμου θα είναι με το μέρος σου (βγάζω τα γνωστά τρολ του ίντερνετ απ’ έξω, όταν λέω κόσμος εννοώ τον κόσμο με ονοματεπώνυμο). Ίσως είναι καλή ιδέα να οργανωθείτε οι γυναίκες και να κάνετε πχ μια σελίδα στο facebook, μια δημόσια ανακοίνωση, κάτι τέτοιο; Πολύ μεγάλο το ρίσκο; Δεν ξέρω τι να πω. Καμία ιδέα, παιδιά;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

32 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Μπελ Ρεβ
Μπελ Ρεβ
5 χρόνια πριν

Φαντάζομαι έχετε δει την viral είδηση μιας επιστολής από μια διευθύντρια σε μεγάλο σούπερ μάρκετ που ζητούσε να χαμογελάνε οι εργαζόμενοι (https://www.lifo.gr/now/greece/228783/salos-me-epistoli-dieythyntrias-toy-my-market-poy-leei-stoys-ypalliloys-na-xamogelane-epeidi-exoyn-doyleia).
Ο μόνος τρόπος ν αντιδράσουν αυτοί οι άνθρωποι ήταν να το δημοσιοποιήσουν. Δεν ξέρω αν θα αλλάξει δραματικά κι άμεσα η εργασιακή τους καθημερινότητα – δύσκολο το βρίσκω- αλλά ένα – δυο βήματα έγιναν: η διευθύντρια απολύθηκε κι μεγάλη μερίδα του κόσμου συνειδητοποίησε τις συνθήκες εργασίας/εκβιασμού στον κλάδο. Δεν είναι κ λίγο αυτό για την πρόοδο των πραγμάτων.

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μπελ Ρεβ

κι εγώ αυτό σκέφτηκα, τελειο το timing της ερωτησης

I_am_the_law
I_am_the_law
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μπελ Ρεβ

Η στόχευση στη φήμη της επιχείρησης είναι ένας -αποτελεσματικός- τρόπος αντίδρασης αλλά σίγουρα όχι ο μόνος.

I_am_the_law
I_am_the_law
5 χρόνια πριν

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το σεντόνι 😉 Σύμφωνα με το αρ. 22 παρ. 2 του Συντάγματος όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή διάκριση έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας. Στο αρ. 4 Ν 3896/2010 αναφέρεται ότι ανδρες και γυναίκες δικαιούνται ίση αμοιβή για όμοια εργασία ή για εργασία ίσης αξίας και ότι Φορέας για την παρακολούθηση και προώθηση της εφαρμογής της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος νόμου ορίζεται ο Συνήγορος του Πολίτη, …. ο οποίος συνεργάζεται με τη… Διαβάστε περισσότερα »

Karlee
Karlee
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Χαχα, γεια σου ρε I am the law! (Επειδη το χω παθει, γραφω στις σημειωσεις και μετα copy paste :s)

Πουπουλόπαπια
Πουπουλόπαπια
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

We are the law 🤠
Όπως με το Groot!
Χαχα φαντάζομαι όλ@ το έχουμε βιώσει, ταυτίζομαι κ γω με τη διαγραφή της τελευταίας στιγμής – εγώ τα στέλνω σε μένα σε pm στο messenger, όταν μου έκλεψαν το κινητό πριν ξεκινήσω να το κάνω μόνο αυτά μου έλειψαν😅

Marilyn
Marilyn
5 χρόνια πριν

Κοίτω τώρα πώς συνέπεσε αυτή η ερώτηση τη μέρα που βγήκε στη δημοσιότητα το μήνυμα από το My Market. Εγώ θα πρότεινα να ζητήσετε την περιγραφή των καθηκόντων σας γραπτά. Ένα τέτοιο αν διαρρεύσει ίσως αναγκαστούν να αλλάξουν κάτι.

hanomai giati remvazo
hanomai giati remvazo
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marilyn

Καλή ιδέα γιατί κι εγώ δεν έχω καλύτερη – αλλιώς κινδυνεύει η θέση τους 🙁

Leave it to Beaver
Leave it to Beaver
5 χρόνια πριν

Γιατί δε ζητάς κάτι πολύ απλό; Να αλλάξεις πόστο και αντι για την τακτοποίηση να κάνεις εσύ το κουβάλημα.

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Leave it to Beaver

Εσύ το λες ειρωνικά αλλά εγώ αυτό ήθελα να της προτείνω. Μετά σκέφτηκα πως η εργοδοσία δεν θα ήθελε άντρες πωλητές και καθαριστές (πάει μαζί με την τακτοποίηση στο πόστο) και δεν έγραψα τίποτα.

Leave it to Beaver
Leave it to Beaver
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Δεν είναι οτι η εργοδοσία δεν θέλει άντρες πωλητές, η εργοδοσία δε θέλει γυναίκες κουβαλητές γιατί αυτό είναι μια πολύ πιο βαριά και επίπονη εργασία από το να τακτοποιείς τα προϊοντα στα ράφια ή να ξεσκονίζεις.

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Leave it to Beaver

Άσε γιατί τα έχω κάνει και τα δύο, ταυτόχρονα. Δούλευα σε μεγάλη κάβα πολυτελείας και από τη μία έπρεπε να είμαι ντυμένη, βαμμένη, σενιαρισμένη και από την άλλη κουβαλούσα κούτες με κρασιά γιατί δεν προλαβαίναμε και είμαι και σχετικά μισή μερίδα. Καθόλου δεν νοιαζόταν η εργοδοσία για τη μεσούλα μου, το θέμα ήταν αυτός που φαινόταν στον πελάτη να ήταν ευπαρουσίαστος και γυναίκα και αφού χρειάζεται θα κουβαλήσει κιόλας τί να γίνει. Κι εμένα δεν με ένοιαζε τότε, η αλήθεια είναι, γιατί πληρωνόμουν ΠΟΛΥ καλά, και υπερωρίες και νυχτερινά, άλλα χρόνια.

Πουπουλόπαπια
Πουπουλόπαπια
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Leave it to Beaver

Ε τότε “να το αφήσουμε σε σένα ρε Κάστορα” Μάστορα, που ξέρεις κ τι σκέφτονται στην εργοδοσία (“οι άντρες είναι πασπαρτου κ οι γυναίκες εύθραυστες” #yawn) – λειτουργείς κ ως πάστορας; Να σου πάρουμε μια πάστα 💁

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν

Εγώ θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο σκεπτικό με λογική πίσω από αυτή την τακτική και πολύ θα ήθελα να το μάθω. Θα ρωτήσω βασικά έναν συγγενή κάποια στιγμή, που δουλεύει σε σ/μ, ως κρεοπώλης βέβαια, αλλά πιστεύω κάποια ιδέα θα έχει. Στα χρόνια που πηγαίνω σε σ/μ, έχω δει μόνο έναν άντρα σε ράφια, στα ποτά συγκεκριμένα. Είχα δουλέψει πολύ παλιά σε μικρή βιοτεχνία/εμπόριο τυποποιημένων, που τροφοδοτούσε μικρές επιχειρήσεις εστίασης, καταγραφή και τιμολόγηση παραγγελιών. Από βαρεμάρα ή αλληλεγγύη, αναλόγως, πήγαινα κι εγώ να βοηθήσω στη συλλογή των ειδών προς αποστολή. Δούλευα με τρεις άντρες, τον εργοδότη και δυο υπαλλήλους,… Διαβάστε περισσότερα »

Κώστας
Κώστας
5 χρόνια πριν

Εγώ θα σου πρότεινα να αιτηθείς στη διεύθυνση να αναλάβεις ένα πόστο στη αποθήκη. Αν είναι όπως το περιγράφεις, το κλαρκ δεν απαιτεί ιδιαίτερη δύναμη για να το χειριστείς

Sailor Earth
Sailor Earth
5 χρόνια πριν

Εγώ ξέρω ιδιοκτήτρια παιδικού σταθμού που για 9 ώρες την ημέρα κάθε μέρα δουλειάς φύλαξη παιδιών, μάθημα, κατασκευές κτλ πληρώνει τις κοπέλες 300 ευρώ το μήνα και τον οδηγό του λεωφορείου που απλά τα πηγαινοφέρνει, 2 ώρες δουλειά καθημερινά δηλαδή, τον πληρώνει 500 ευρώ το μήνα. Είχα φίλη τέρμα ανόητη που δουλεύει εκεί. Δεν είμαστε πλέον φίλες τώρα για διάφορους λογους. Η κοπέλα δεν σκάμπαζε, όταν της έλεγα ότι η εργοδότριά της είναι άδικη, σεξίστρια και εκμεταλλεύτρια κι ότι πρέπει να αρχίσει να ψάχνει αλλού δουλειά, μου έλεγε απλά “ελα τώρα. Είσαι υπερβολική. Έχουμε οικονομική κρίση ποσα να μας πληρώνει… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Granita Lemoni
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Sailor Earth

Μην αρχίσω τώρα με τους εργοδότες που πληρώνουν ΨΙΧΟΥΛΑ επειδή έχουμε οικονομική κρίση και τι να κάνουν και αυτοί οι καημένοι που δεν βγαίνουν,. Ειδικά στον τομέα της φύλαξης/εκπαίδευσης (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα ειδικών θεραπειών κτλ) που ο γονέας πληρώνει ακόμη αδρά, είναι γελοία αυτή η καραμέλα. Δεν ξέρω αν είδατε ανακοίνωση φροντιστηριούχων που ζητούσαν να πληρώνουν τους καθηγητές 3,5 Ε την ώρα μεικτά, γιατί “Δεν βγαίνω, μάνα μου!” Αν δεν μπορείς να πληρώσεις τους εργαζόμενούς σου ΤΟΥΧΑΛΙΣΤΟΝ τα νόμιμα (που και πάλι είναι λίγα σε δουλειές που ανέφερα και που σου κάνουν τσίρο 100-200 Ε την ώρα)… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν

Νομίζω κι εγώ θα τους έκανα ρεζίλι στα σόσιαλ. Εξαρτάται βέβαια πόσο ανάγκη έχεις τη δουλειά σου και πόση υποστήριξη θα πάρεις από τις υπόλοιπες. Οτι έχεις δίκιο πάντως έχεις!

iwm
iwm
5 χρόνια πριν

Γκουγκλαρε να δεις αν υπάρχει κάποια οργάνωση που μπορεί να σας στηρίξει, γιατί μόνες σας μπορεί απλά να χάσετε ομαδικά τη δουλειά σας. Γραμματεία ισότητας; Φεμινιστικά σωματεία;

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν

Αχ από που να το πιάσω! Το οτι προσλαμβάνουν μόνο γυναίκες για πωλήτριες και μόνο άντρες για το κουβάλημα είναι σεξιστικό! Άκρως σεξιστικό. Αν δηλαδή ένας άντρας θέλει να δουλέψει στο πόστο του πωλητή απαγορεύεται; Και μια γυναίκα να κουβαλά; Δεν ξέρω αν αυτά τα πόστα είναι ίδια. Δηλαδή η περιγραφή της δουλειάς λέει πωλητής σε κατάστημα και μετά την πρόσληψη κάνουν αυτή την διάκριση. Αν συμβαίνει αυτό τότε σηκώνει μέχρι και μήνυση για διάκριση με βάση το φύλο. Πάντως αυτό που λέει η Λένα είναι πολύ καλή ιδέα. Πλέον τα social media έχουν περισσότερη δύναμη από μια απλή σύσταση… Διαβάστε περισσότερα »