in

«Α, μπα» classics: Δεν θέλω να μετανιώσω που έμεινα μαζί του αφήνοντας πίσω τα επαγγελματικά μου όνειρα

Να μείνω στην Αθήνα ή να επιστρέψω στην πόλη μου;

Διαβάζω πολύ καιρό τη στήλη και εκτιμώ πολύ τις στοχευμένες και αντικειμενικές απαντήσεις τόσο τις δικές σου όσο και των σχολιαστών! ‘Ηρθε η ώρα να ακούσετε και το δικό μου πρόβλημα λοιπόν που αυτή τη στιγμή μου φαίνεται βουνό ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

503ce77f49e25da30586d5ec9bcd173c

Διαβάζω πολύ καιρό τη στήλη και εκτιμώ πολύ τις στοχευμένες και αντικειμενικές απαντήσεις τόσο τις δικές σου όσο και των σχολιαστών! ‘Ηρθε η ώρα να ακούσετε και το δικό μου πρόβλημα λοιπόν που αυτή τη στιγμή μου φαίνεται βουνό: Κατάγομαι από μυστηριώδη επαρχιακή πόλη (εντάξει ονειρεμένο Ναύπλιο) και τα τελευταία 13 χρόνια ζω στην Αθήνα, όπου σπούδασα και σε 1 χρόνο τελειώνω την ειδικότητα μου ως γιατρός. Από τα 18 μου (ειμαι 31 πλέον) είχα ως πλάνο να τελειώσω με τη σχολή και να ανοίξω το δικό μου ιατρείο στην πόλη καταγωγής μου, όπου βρίσκεται και ο ευρύτερος κύκλος μου και ενδεχομένως θα ήταν αρκετά πιο ευοίωνο το ξεκίνημα για έναν ελεύθερο επαγγελματία σε σχέση με μια μεγάλη πόλη. Τα τελευταία 2 χρόνια έχω σχέση με έναν πολύ αξιόλογο συνομήλικο με εμένα άνθρωπο που αγαπώ πολύ με τον οποίο και συγκατοικούμε εδώ και 1 χρόνο, κάνοντας σχέδια για κοινή ζωή και οικογένεια. Κατάγεται από Αθηνα και έχει μια αρκετά καλή για την εποχή θέση σε δημόσια υπηρεσία (στα λέω όλα αυτά για να καταλάβεις περίπου τη φάση που βρίσκομαι). Εδώ και 1 εξάμηνο γίνονται συζητήσεις για το κοινό μας μέλλον και εγώ έχω εκφράσει την επιθυμία μου να γυρίσουμε μαζί στην πόλη καταγωγής μου και να ξεκινήσουμε εκεί τη ζωή μας, κάτι στο οποίο εκείνος ενώ φαινομενικά δεν απορρίπτει, είναι σχεδόν βέβαιο ότι λόγω της δουλειάς του δε θα μπορεί να ακολουθήσει (δεν υπάρχει η αντίστοιχη θέση εκεί). Δεν ξέρω τι να κάνω α, μπα. Να μείνω στην Αθήνα και να αφήσω ανολοκλήρωτο το όνειρο της δικής μου δουλειάς (ή να προσπαθήσω να το οργανώσω στην Αθήνα με λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες) ή να επιστρέψω στην πόλη μου, με τους φίλους και την οικογένεια μου και επαγγελματικά καλύτερες συνθήκες (ετσι όπως το σκέφτομαι τώρα τουλάχιστον). Αγαπάω τον άνθρωπό μου αλλά δε θέλω να φτάσει η στιγμή που θα μετανιώσω που έμεινα μαζί του αφήνοντας πίσω τα επαγγελματικά μου όνειρα (για τα οποία έχω παλέψει πολύ σκληρά όλα αυτά τα χρόνια). Πραγματικά ξέρω ότι είναι απόφαση ζωής αλλά θα ήθελα πάρα πολύ να ακούσω και την αντικειμενική γνώμη σου (και των σχολιαστών φυσικά)!

-Με το ένα πόδι στην Αθήνα

Δεν υπάρχει αντικειμενική γνώμη, και μη ρωτάς για τέτοια θέματα αγνώστους. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι αν δεν είναι έτσι δομημένη η σχέση σας ώστε να είναι εντελώς ξεκάθαρό ότι είναι η απόφαση ΣΑΣ και όχι η απόφαση σου, τότε χρειάζεται να σκεφτείς πολύ καλά πολλά από αυτά που θεωρείς δεδομένα, ξεκινώντας από το «το οποίο φαινομενικά δεν απορρίπτει». Τι θα πει «φαινομενικά;» Θα πει ότι κάνεις υποθέσεις χωρίς να έχουν γίνει οι σοβαρές συζητήσεις, και όταν δεν έχουν γίνει οι σοβαρές συζητήσεις για το μέλλον, όλοι έχουμε την τάση να υποθέτουμε ότι ο άλλος θέλει αυτό που θέλουμε κι εμείς αφού «φαινομενικά» δεν έχει φέρει αντίρρηση. Δεν θέλω να σε τρομάξω αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο δύο άνθρωποι να έχουν το ίδιο όραμα για το μέλλον. Δεν γίνεται αυτόματα, χρειάζεται τριβή, και δεν φαντάζεσαι πόσο καλή θέληση. Δεν αρκεί να εκφράσεις επιθυμία, γιατί οι επιθυμίες αλλάζουν και «φαινομενικά» μπορεί κι αυτός να υποθέτει ότι δεν είσαι και τόσο φανατική με την ιδέα. Πρέπει να πεις αυτό που θέλεις, για τους πολύ σοβαρούς λόγους που το θέλεις, και να διευκρινίσεις ότι είναι τόσο σημαντικό αυτό για σένα που θα μπορούσε να βάλει την σχέση σας σε δεύτερη μοίρα. Αυτή είναι η σοβαρή συζήτηση που πρέπει να γίνει.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

9 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Velay
Velay
5 χρόνια πριν

Κοίταξε, χοντρικά, και επειδή έγω βρεθεί στη θέση σου 1000 περίπου φορές, εγώ θα έμενα Αθήνα και θα προσπαθούσα να πραγματοποιήσω τους επαγγελματικούς μου στόχους εκεί Δεν είναι ότι σου πρότειναν μία υψηλόβαθμη θέση Ναύπλιο και είναι ή τώρα ή πότε. Εννοώ, πως αν κάτι δεν σου βγει, μπορείς να γυρίσεις Ναύπλιο. Αυτό προυποθέτει να είσαι τελείως σίγουρη για τη σχέση σου και επίσης να είσαι σίγουρη ότι μια τέτοια θυσία (γιατί είναι θυσία) θα εκτιμηθεί και στο μέλλον ίσως περιμένεις εσύ αντίστοιχους συμβιβασμούς από αυτόν. Τουλάχιστον εμείς έτσι κάναμε. Εχουμε απορρίψει τουλάχιστον 5 καλές ευκαιρίες ο καθένας (εγώ και… Διαβάστε περισσότερα »

Φριζαρισμένο μαλλί
Φριζαρισμένο μαλλί
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Velay

Τωρα μου ηρθε στο μυαλο, η σκηνη απο το sex and the city, οπου η Σαρλοτ απαιτεί απο τον Χαρι να κλεισει τον αγωνα που βλεπει εκεινη την στιγμή για να δειπνήσουν, γιατί “εγω παρατησα τον Χριστο για σενα, εσύ δεν μπορείς να παρατησεις τους Μετς”?. Και εκεινος, αναρωτιεται πως θα συνεχίσουν, με αυτην την “βγάλε τα σκουπίδια έξω, παρατησα τον Χριστό για σένα, σήκωσε τις κάλτσες, παράτησα τον Χριστό για σενα” στάση. Τι πάει να πει “θυσία”? Οτι της οφείλει καποιο τιμητικό βραβείο για την αφοσίωση στις συντροφικές σχέσεις? Οτι προτιμάει την εργασία της, αλλα του κανει την χαρη… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν

Δεν ξέρω αν υπάρχει ακριβώς δίλημμα εδώ πέρα. Χμμμ. Αν έπρεπε να διαλέξεις μεταξύ της Ανω Ραχούλας και της πόλης σου, θα σου έλεγα ότι φίλη, αν μεινεις στο χωριό, χλωμή η καριέρα σου. Αλλα εδώ μιλάμε για την Αθήνα for f.. shake! Οπου έχεις ευκαιρίες να ανοίξεις δικό σου ιατρείο, να συστεγαστείς, να διοριστείς σε κάποιο από τα δεκάδες νοσοκομεία ή σε κάποια από τις εκατοντάδες μικρότερες δομές υγείας. Επίσης, να σου πω τι κάνουν πολλοί συνάδελφοί σου; Εχουν ιατρείο στην Αθηνα και κάποιες φορές το μήνα πάνε σε μικρότερες πόλεις ή νησιά που δεν έχουν τέτοιες ειδικότητες μονίμως… Διαβάστε περισσότερα »

mongrel
mongrel
5 χρόνια πριν

“Φαινομενικά” δεν απορρίπτει σημαίνει μάλλον ότι αποφεύγει να το σκεφτεί, αφού έτσι κι αλλιώς δε μπορεί να πάει, ή ίσως και να του άρεσε ως ιδέα αν μπορούσε να πάρει μετάθεση. Πάντως, δεν αφήνεις τα επαγγελματικά σου όνειρα, δεν θα πλένεις πιάτα στην Αθήνα, πάλι μπορείς να δοκιμάσεις ξεκινήσεις το ιατρείο σου ή και να συνεργαστείς με άλλους. Μπορεί να είναι πιο δύσκολα στην αρχή αν δεν έχεις στρωμένο κύκλο φίλων και συγγενών, αλλά απ’την άλλη υπάρχουν περισσότεροι δυνητικά πελάτες σου. Εκτός αν το όνειρο δεν είναι η επαγγελματική ολοκλήρωση, αλλά η ζωή στο Ναύπλιο – ονειρεμένο, όντως.

Neverlander
Neverlander
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mongrel

Αχ ναι, Ναύπλιο… εγώ πήγαινα χτες!

Μαρμελάδα frau-λα
Μαρμελάδα frau-λα
5 χρόνια πριν

Καταλαβαίνω πως το ενδεχόμενο να εργαστείς στην πόλη που μεγάλωσες σου δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας και ασφάλειας. Και είναι πολύ σημαντικό να έχεις μια δικλείδα ασφαλείας όταν πρόκειται να κάνεις το πρώτο σου μεγάλο επαγγελματικό βήμα. Αυτήν την δικλείδα την ονομάζεις “ευρύτερο κύκλο”. Όμως χρειάζονται πολλά παραπάνω από αυτό προκειμένου να σταθεί οικονομικά ειδικά στην αρχή ένα γραφείο. Θέλω να πω, μην πέσεις στην παγίδα να εξιδανικεύσεις το Ναύπλιο, ούτε να δαιμονοποιήσεις την Αθήνα. Τις ίδιες δυσκολίες θα αντιμετωπίσεις και στις δύο πόλεις. Αντίστοιχα, εάν αγαπάς τη δουλειά σου, και προσπαθείς να εξελίσσεσαι και να γίνεσαι στο πέρασμα των χρόνων… Διαβάστε περισσότερα »

Kritikothessalonikia
Kritikothessalonikia
5 χρόνια πριν

Καλησπέρα και από μένα! Δεν είμαι 100% σίγουρη ότι η σκέψη ότι επιστρέφοντας στο Ναύπλιο από όπου κατάγεσαι θα σέ διευκολύνει όσο φαντάζεσαι αγαπητή ερωτωσα! Έκανα ακριβώς την ίδια σκέψη τελειώνοντας τίς σπουδές, και ούσα σέ θέση τέτοια που έπρεπε να διαλέξω άν θα μείνω στην Κρήτη ή άν θά γυρίσω στην πατρίδα Θεσσαλονίκη. Επέστρεψα τελικά και διαπίστωσα ότι χωρίς τίς γνωριμίες που έκανε στο πανεπιστήμιο και στην πρακτική άσκηση, ήταν αδύνατον να ξεκινήσω. Χρειάζεσαι δικτύωση στην αρχή της καριέρας σου και το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσεις τίς γνωριμίες από μέσα από το επάγγελμα, παρά να βασιστείς σε φίλους και… Διαβάστε περισσότερα »

polkadots
polkadots
5 χρόνια πριν

Έρχεσαι σε μια κατάσταση που πρέπει να συζητήσεις μαζί του και να αποφασίσετε μαζί σοβαρά με όλα τα ενδεχόμενα πάνω στο τραπέζι. Μην βάζεις τις επιθυμίες του συντρόφου σου χαμηλότερα από τις δικές σου. Είναι εξίσου σημαντικές και οι δυο. Στην τελική, είναι δύσκολο στις μέρες μας να έχεις μια καλή σταθερή δουλειά και να πας σε μια πόλη που σου δίνει λιγότερες ευκαιρίες και δεν τη γνωρίζεις. Ο ίδιος υπάρχει πιθανότητα αν φύγετε στην άλλη πόλη και δεν του έρθουν έτσι όπως θέλει να σου χρεώσει την ευθύνη, θα το αντέξεις; Γιατί για εσένα ξέρεις. Ξέρεις πως αν δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Tropique
Tropique
5 χρόνια πριν

Ο φίλος σου είναι δημόσιος υπάλληλος, άρα θα μπορεί να ζητήσει μετάθεση για Ναύπλιο, κι αν το Ναυπλιο δεν έχει αντίστοιχη υπηρεσία, ίσως Άργος – αν δεν υπάρχει τίποτα αντίστοιχο ή έστω παραπλήσιο εκεί υπάρχει θέμα, γιατί να πεις να ανεβοκατεβαίνει Κόρινθο ή Τρίπολη πάει πολύ. Είσαι τυχερή βέβαια, γιατί αν κάνετε και παιδί, στο Ναύπλιο θα ζήσετε πολύ πιο άνετα, περιτριγυρισμένοι από ομορφιά, με λιγότερα έξοδα (αν σας ενδιαφερει αυτό) με περισσότερες καθημερινές επιλογές για το παιδί σε χρόνο dt, πόδια ή ποδήλατο αντί για αυτοκίνητο, κάθε μέρα μπάνιο το καλοκαίρι (με το μπαμπά το Δ.Υ που 3-330μμ θα… Διαβάστε περισσότερα »