in ,

The Rhythm of Small Things: Έξι γυναίκες πρόσφυγες μιλούν για τις μνήμες και τη νέα τους ζωή

Από 01 – 15 Φεβρουαρίου 2019

Ένα Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών 4 εβδομάδων, σχεδιασμένο για να προσφέρει σε νέους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες την ευκαιρία να ζήσουν και να διεξάγουν έρευνα στην Αθήνα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Capture 13

To This is not a feminist project είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την έκθεση της σειράς βίντεο με τίτλο The rhythm of small things στο χώρο του Victoria Square Project, στα πλαίσια του Προγράμματος Φιλοξενίας Καλλιτεχνών του This is not a feminist project για το έτος 2018/2019.

Καθώς το This is not a feminist project αναπτύσσεται, η χρήση των εικαστικών τεχνών ως εργαλείο διαλόγου και αλληλεγγύης εντάσσεται περαιτέρω στον χαρακτήρα των δραστηριοτήτων και της προσέγγισης του εγχειρήματος, αυξάνοντας τις ευκαιρίες για καλλιτέχνες και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μιας πιο ενημερωμένης αφήγησης γύρω από ζητήματα φύλου και ταυτότητας.

43828345 1947544762001894 37482527484542976 o

Το This is not afeminist project Residency είναι ένα Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών 4 εβδομάδων, σχεδιασμένο για να προσφέρει σε νέους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες την ευκαιρία να ζήσουν και να διεξάγουν έρευνα στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους έχουν την δυνατότητα να εργαστούν στενά με την ομάδα του This is not a feminist project, να ασχοληθούν ειδικά με θέματα που αφορούν τη γυναικεία εμπειρία, να συνεργαστούν με τοπικές κοινότητες, να προωθήσουν το δημιουργικό διάλογο και την αλληλεπίδραση, να εκφράσουν προσωπικές θέσεις, να εξελίξουν την πρακτική τους, και τέλος να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία μέσων για να επικοινωνήσουν όλα τα παραπάνω και να δημιουργήσουνένα ατομικό καλλιτεχνικό project/έργο τέχνης ανακαλύπτοντας παράλληλα τον αθηναϊκό πολιτιστικότομέα.

Capture 15

Κάθε καλλιτεχνικό project/έργο τέχνης που παράγεται κατά τη διάρκεια του Προγράμματος
Φιλοξενίας θα συμπεριλαμβάνεται στη ψηφιακή πλατφόρμα του This is not a feminist project και θα
παρουσιάζεται με τη μορφή έκθεσης.

Capture 12

To φετινό πιλοτικό Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών επικεντρώνεται στις επιπτώσεις της
κινητικότητας, της μετανάστευσης και του εκτοπισμού στις ζωές των γυναικών και στο πώς μπορούν να καλλιεργηθούν η αίσθηση του ανήκειν και η ικανότητα αυτοπροσδιορισμού κάτω από αυτές τις συνθήκες, ως αποτέλεσμα της άσκησης μιας προσωπικής ρουτίνας. Μέσα από την κοντινή παρατήρηση διαφορετικών καθημερινών μικροδουλειών, τελετουργιών, δραστηριοτήτων και συναντήσεων, πνευματικών και σωματικών, που περιλαμβάνουν συγκεκριμένους ανθρώπους, τόπους και αντικείμενα, η φιλοξενούμενη καλλιτέχνιδα Jana Koelmel διερεύνησε τους τρόπους με τους οποίους γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες συντηρούν την προσωπικότητά τους και την ευημερία τους, ενώ προσαρμόζονται σε ένα νέο περιβάλλον, ως άτομα και ως μέλη πολλαπλών κοινοτήτων. Η σειρά βίντεο The rhythm of small things απεικονίζει στοιχεία της ζωής έξι γυναικών, που από τη μία μεριά αντανακλούν τις προσωπικές στιγμές, τις μνήμες, τις παραδόσεις, τα όνειρα και τις αλήθειες τους, και από την άλλη αποτελούν πράξεις αυτοφροντίδας και χειρονομίες συναισθηματικής ισορροπίας.

Capture 9

To συγκεκριμένο έργο είναι αποτέλεσμα της βιωματικής προσέγγισης της Jana και των συνεργατικών, καλλιτεχνικών ή/και διαπροσωπικών σχέσεων της με τις συμμετέχουσες, που ενθάρρυναν την ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και μορφών έκφρασης. Παράλληλα με τη σειρά βίντεο, η Jana μοιράζεται τις προσωπικές τις σκέψεις, τόσο οπτικά όσο και γραπτά, αναλογιζόμενη την επαφή της με αυτές τις γυναίκες, την παραμονή της στην Αθήνα και τις συνδέσεις μεταξύ των ξεχωριστών ιστοριών που της αποκαλύφθηκαν αλλά και της ίδιας. Επειδή για διάφορους λόγους υπάρχει μια τάση να παραβλέπουμε την «ιερή» και ενδυναμωτική λειτουργία που μπορεί να έχει μια ρουτίνα στη ζωή μας, το έργο αυτό επιχειρεί να χρησιμεύσει ως κίνητρο σκέψης και στοχασμού, και ως καταλύτης ενδοσκόπησης, και να προσφέρει χώρο εξοικείωσης όχι μόνο με άλλες κοινότητες αλλά και με το ίδιο μας τον εαυτό.

Capture 10

Capture 11

Η Jana Koelmel είναι καλλιτέχνης με έδρα στην Κολωνία, και δουλεύει με τη φωτογραφία, την κινούμενη εικόνα και τη γραφή. Σπούδασε Φωτογραφία και Κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Folkwang της Γερμανίας και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Royal College of Art της Αγγλίας.

Συνυφαίνοντας στοιχεία προφορικής, γραπτής και οπτικής γλώσσας, η πρακτική της επικεντρώνεται στην εξέταση του εύρους των βαθύτερων συναισθηματικών τοπίων μας και στη διερεύνηση τρόπων οπτικής μετάφρασης των ενδόμυχων στοιχείων της ανθρώπινης εμπειρίας και των διαπροσωπικών σχέσεων.

49337451 2078347955588240 395836336461840384 o
Η καλλιτέχνης Jana Koelmel εν δράσει, ενώ καταγράφει στιγμές από τη ζωή μιας Αφγανής μετανάστριας στην κατοικία της στην Αθήνα.

Capture 14

Έργα της έχουν παρουσιαστεί διεθνώς σε χώρους και θεσμούς όπως:

Kunstmuseum Bonn & ThePhotographic Collection/SK Stiftung Kultur (Κολωνία/Βόννη), Kunsthalle Nürnberg/Kunsthaus Nürnberg, (Νυρεμβέργη), Pump House Gallery (Λονδίνο), Kunstverein Wilhelmshöhe e.V (Έτλινγκεν), Photokina (Κολωνία), Salon Photo Off (Παρίσι), Kingsgate Project Space (Λονδίνο), Night Contacts/Brighton Photo Biennale (Μπράιτον), Michael Hoppen Gallery (Λονδίνο), Metro Polanco Art Space (Πόλη του Μεξικού), Sheffield Doc Fest/DocPlayer 2017 (Σέφιλντ). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας της δουλειάς, κατέγραψε το πώς οι κάτοικοι του νησιού Mua της Αυστραλίας καταφέρνουν να διατηρήσουν ζωντανό τον τοπικό πολιτισμό και τις παραδόσεις τους μέσα από χορούς, τραγούδια και άλλα έθιμα.

Capture 16

Το This is not a feminist project Residency 2018/2019 διοργανώνεται σε συνεργασία με το Victoria Square Project και το Melissa Network, ως μέρος του προγράμματος Transfer International 2018, και με την ευγενική υποστήριξη του NRW KULTURsekretariat και του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας.

Capture 17

Capture 18

 

Διαχείριση και παραγωγή: Βάσια Ντούλια
Επιμέλεια και επικοινωνία: Μάρη Σπανουδάκη
Συντονισμός: Δήμητρα Μαραγκάκη
Σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας: Γιώργος Τριανταφυλλάκος
Συμμετέχουσες: Farahnaz Ahmadi, Roqaya Mohammadi, Fatima Sedaghat, Asma Alheder, Fatima, Euphemille Yenowilsoni

Διάρκεια: 1 έως 15 Φεβρουαρίου 2019
Ημέρες και ώρες προσέλευσης:
Τρίτη έως Παρασκευή, 13:00 – 20:00
Σάββατο & Κυριακή, 12:00 – 16:00
Διεύθυνση: Victoria Square Project, Ελπίδος 13, Αθήνα 104 34
Είσοδος ελεύθερη

2019 rhythm of small things poster final opening day white

Περισσότερες πληροφορίες:
www.notafeministproject.gr
www.janakoelmel.com
www.nrw-kultur.de
www.facebook.com/VictoriaSquareProject
www.facebook.com/Melissanetworkgreece33

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια