in

Αγαπητή «Α, μπα»: Μια νταντά πρέπει να κάνει και δουλειές στο σπίτι;

Τι πιστεύεις;

Α μπα Αγαπημένη! Θέλω να πω κι εγώ το πρόβλημά μου! Θα ξεκινήσω με ολόιδιο τρόπο με μία άλλη αναγνώστρια, αλλά θα καταλήξω αλλού ντ’αλλού! Είμαι 42 χρονών με ένα κοριτσάκι 2 ετών κι επειδή δουλεύω άπειρες ώρες έχω από την πρώτη μέρα που γέννησα μια νταντα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

fa3443cdaa4a4d032272d4f18c0567bc

Α μπα Αγαπημένη! Θέλω να πω κι εγώ το πρόβλημά μου! Θα ξεκινήσω με ολόιδιο τρόπο με μία άλλη αναγνώστρια, αλλά θα καταλήξω αλλού ντ’αλλού! Είμαι 42 χρονών με ένα κοριτσάκι 2 ετών κι επειδή δουλεύω άπειρες ώρες έχω από την πρώτη μέρα που γέννησα μια νταντα.. Ναι ξέρω ,κι εγώ ντροπή μου, πρέπει να κάτσω σπίτι, γιατί έκανα παιδιά κλπ κλπ.. άλλο είναι το θέμα μου όμως. Πιστεύεις πως μία νταντά πρέπει να κάνει και καμιά δουλειά στο σπίτι? Εγώ πιστεύω πως όχι! Όταν την προσλάβαμε, της ξεκαθαρίσαμε ότι θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το παιδί όπως και κάνει.. Αλλά ρε Α μπα, με έχουνε φάει οι θείες μου, οι συνάδελφοι κλπ κλπ ότι με έπιασε κοροΐδο, ότι αυτά δεν υπάρχουν πουθενά, ότι πρέπει έστω να πλένει τα πιάτα κλπ κλπ… Σημειωτέον αυτά μου τα λένε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που βλέπουν το παιδί πακέτο με το σπίτι! Εγώ απαντώ ότι με την ίδια λογική, οι καθηγήτριες που κάνουν ιδιαίτερα, όταν τα παιδιά γράφουν τεστ, πρέπει να βάζουν αυτές σίδερο και οι μπογιατζήδες όταν περιμένουν το χρώμα να στεγνώσει για να το περάσουν δεύτερο χέρι, μπορούν να ρίχνουν ένα σφουγγαρισματάκι! Το πιστεύω ακόμα ρε Α μπα αλλά λέγε λέγε έχω αρχίσει και κάμπτομαι… Και εννοείται δε θα με χάλαγε καθόλου να γύρναγα σπίτι και να έβλεπα έτοιμα κάποια πράγματα αλλά ο καλός μου εαυτός μου λέει πως αν ζητήσω κάτι τέτοιο θα είναι κάτι σαν εκμετάλλευση.. Πες μου ρε Α μπα τι λες για όλα αυτά??… ΥΓ: Όταν διάβαζα για τη συνομήλικη που αγαπούσε τη νταντά, όλοι κοιτούσαν να κουνήσουν το ηθικό τους δάχτυλο κι εγώ ξεκοκκάλιζα το κείμενο να δω αν προκύπτει από κάπου ότι της έκανε και δουλειές! Κάψιμο!!!! Σε αγαπάμε πολύ Α μπα!!!!

dadada

Εξαρτάται από τη συμφωνία που έχεις κάνει. Υπάρχει αυτό που κάνεις, υπάρχει και αυτό που λένε οι απ’έξω. Ότι αυτό που κάνεις εσύ «δεν υπάρχει πουθενά» είναι αστείο, εφόσον υπάρχει στο δικό σου σπίτι, άρα κάπου υπάρχει.

Οι μπογιατζήδες πάντως, κάνουν δουλειές όταν περιμένουν να στεγνώσει η μπογιά, ο καλός μάστορας είναι ο τακτικός μάστορας που προστατεύει τα έπιπλα και τα σοβατεπιά και τα αφήνει όλα καθαρά στο τέλος. Η απασχόληση με ένα παιδί αφήνει μεγάλη ακαταστασία πίσω και δεν ξέρω αν δικαιολογείται να πλύνει τα πιάτα άλλων, δικαιολογείται όμως να περιμένεις ότι θα μαζέψει ένα μέρος του χαμού που δημιουργείται μέσα στη διάρκεια της μέρας, όπως τα πιάτα και τα ποτήρια του παιδιού.

Η ερώτηση είναι: την εμπιστεύεσαι αρκετά ώστε να της ζητήσεις κάτι τέτοιο (με μεγαλύτερη αμοιβή); Θα μπορούσε να κάνει κι άλλες δουλειές, χωρίς να πέσει η ποιότητα της δουλειάς για την οποία την έχεις προσλάβει; Πολλά θα μπορούσε να κάνει παράλληλα κανείς έχοντας στη φροντίδα του ένα δίχρονο παιδί, ειδικά αν πρόκειται για παιδί ανεξάρτητο που έχει καλό πρόγραμμα, αλλά αυτά τα πολλά μειώνουν τον χρόνο απασχόλησης με το παιδί, κι αυτό δεν είναι άποψη, είναι γεγονός. Είναι δική σου ευθύνη το παιδί, δική σου απόφαση το πώς θέλεις να περνάει τη μέρα του το παιδί σου με τη νταντά, και αν άλλοι βάζουν ψηλά σε προτεραιότητα να είναι καθαρό το σπίτι κι ας βλέπει το παιδί τρεις ώρες τηλεόραση τη μέρα, εσύ μπορεί να έχεις άλλες προτεραιότητες. Πραγματικά είναι θέμα προτεραιοτήτων. Μπορεί εσύ να βρεις μια νέα ισορροπία, αλλά μην κάνεις κάτι επειδή σου λένε κάποιοι ότι «μόνο εσύ είσαι έτσι». Ό,τι και να κάνεις, δεν είσαι η μόνη που το κάνει, αυτό είναι σίγουρο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

31 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
I_am_the_law
I_am_the_law
5 χρόνια πριν

Δηλαδή μέχρι τώρα έχει διαμορφωθεί η συνήθεια, τουλάχιστον σιωπηρά, να μην κάνει δουλειές. Θα πρέπει να υπάρξει νέα συμφωνία. Επίσης, αυτό είναι ετεραπασχόληση. Κανονικά θα πρέπει να πληρώνεται παραπάνω. Δεν μιλάμε για συμπληρωματικές εργασίες την βασικής απασχόλησης, π.χ. να μαζέψει τα πράγμα του παιδιού ή να το αλλάξει ή έστω να χύσει κάτι να το καθαρίσει. Η μία εργασία είναι νταντά, η άλλη οικιακή βοηθός. Αλλιώς είναι γιαγιά.

Dr. Arisa
Dr. Arisa
5 χρόνια πριν

Εμείς πάντως είχαμε συμφωνήσει οτι θα ετοιμάζει κάποια γεύματα για το παιδί ή θα στίβει κανένα χυμό κτλ. Ότι σκεύη χρεισιμοποιεί η κοπέλα και το παιδί τα πλένει πάντως χωρίς να της το πω εγώ. Εννοείται δεν αφήνω δικά μας απλυτα. Μια φορά είχα αφήσει μια απλώστρα με ρούχα του παιδιού και τα μάζεψε και τα δίπλωσε επίσης χωρίς να της το πω. Τα παιχνίδια είναι όλα συμαζεμένα όταν γυρίζω. Γενικά είναι μια πολυ άξια κοπέλα αλλά οτι και να λέμε όλα είναι μέρος τις συμφωνίας. Δεν θα περίμενα να κάνει δουλειές που δεν αφορούν άμεσα το παιδί εάν δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Chachacha
Chachacha
5 χρόνια πριν

Όταν αρχίσαμε να ψάχνουμε με τον άντρα μου κάποια κυρία να προσέχει την κόρη μας, ήταν αυτονόητο και για τους δυο μας ότι προτεραιότητα έχει το παιδί. Από την αρχή ξεκαθαρίσαμε ότι ενδιαφερόμαστε για την απασχόληση του παιδιού, το φαγητό του και το σίδερο των ρούχων του μόνο όσο το παιδί κοιμόταν (1 φορά την εβδομάδα). Το μάζεμα των παιχνιδιών δεν το θεωρώ δουλειά σπιτιού, είναι μέρος της δουλειάς της κοπέλας να μάθει το παιδί ότι μαζεύουμε τα πράγματά μας. Προς έκπληξή μας, στις συνεντεύξεις ήρθαν κυρίες που μιλούσαν για τα φαγητά που κάνουν, την καθαριότητα, το σίδερο, τις πίτες… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν

“έχω φίλη, φιλόλογο μάλιστα, που καθόταν και καθάριζε όλη την ημέρα το σπίτι και στα παιδιά της δεν διάβασε ΠΟΤΕ ένα βιβλίο, δεν έπαιξε ποτέ ένα παιχνίδι. Τους έπαιρνε βεβαια τα ακριβότερα τάμπλετ.”

Να την πετροβολήσουμε τη μάνα-φιλόλογο τότε. Διότι πώς τολμά.

AllesGoed
AllesGoed
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Συγγνώμη που πετάγομαι σε άσχετη συζήτηση (μισο-διαφωνω μισο-συμφωνω και με τις δύο σας) αλλά δεν νομίζω ότι η πολιτική ορθότητα έχει κάποια σχέση εδώ. Όλοι μπορούμε να ασκούμε κριτικη σε όλους (αλλωστε το κουτσομπολιό κάνει καλό στην υγεία) αλλα πρέπει κ εσύ να παραδεχτείς ότι όπως παρουσιάζεις μια καρικατούρα μαμας-φιλολογου που ποτέ (ποτε;είσαι σιγουρη;) δεν διάβασε βιβλίο αλλα σφουγγαριζει όλη μέρα το σπίτι (πόσα τετραγωνικά σπίτι έχει για το θεο;) έτσι τσίμπησε και η Maggie και σου λέει να μην πυροβολούμε την μητέρα που αν δεν σφουγγαριζει θα την πυροβολούσαν άλλοι αλλιως κλπ. Επίσης,έλα ρε συ Rebecca “δικτατορία του πολιτικού… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

AllesGoed με πιανεις

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Οχι, αντιθέτως Rebecca, εγω άσκησα κριτικη σε σενα που ασκησες σε μια άλλη, μια χαρα δουλεύει η κριτιρικαρία. Η φιλολογος τωρα λειπει να μας λιανισει και τις δυο, και κυριως εμενα που δεν βαζω τονους.

Ικμάδα
Ικμάδα
5 χρόνια πριν

Προσωπικά, δεν θα ήθελα καμία δουλειά του σπιτιού. Μόνο δημιουργική απασχόληση!
Καθάρισμα παιχνιδιών, όταν χρειάζεται και συμμάζεμα των παιχνιδιών εννοείται. Θα προτιμούσα να του διαβάσει δέκα παραμύθια ή να περνάνε κοφτό μακαρονάκι σε καλαμάκι και γενικώς άπειρα πράγματα για να κατακτήσει δεξιότητες από το να βρω καθαρή κουζίνα/σπίτι.

Vasilis
Vasilis
5 χρόνια πριν

Εγώ μια χαρά τη βρίσκω τη συμφωνία που κάνατε. Από τη στιγμή που την προσέλαβες μόνο για το παιδί θα ασχολείται μόνο με αυτό. Αυτά που είναι του παιδιού θα τα μαζέψει και θα τα καθαρίσει, αλλά τα υπόλοιπα δεν είναι δική της δουλειά.

Lifoworm
Lifoworm
5 χρόνια πριν

Άσχετο, αλλά εγώ έχω σοκαριστεί από το γεγονός ότι τα παιδιά πολλών σχολιαστών φοράνε σιδερωμένα ρούχα. 😂

Fani
Fani
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lifoworm

Εμενα η 6 χρονη κόρη μου ειδε σε μια επίσκεψη μια απλωμένη σιδερώστρα και ρώτησε « τι είναι αυτό;» 😀

Maria
Maria
5 χρόνια πριν

Αναλόγως τη συμφωνία. Τα δικά μου παιδιά τα κρατάει 9 ώρες τη μέρα η νταντά του από 5 μήνων που επέστρεψα εγώ στη δουλειά μου. Η συμφωνία ήταν ότι θα φρόντιζε τα παιδιά και ότι είχε σχέση με τα παιδιά (το δωμάτιο τους, τα φαγήτα τους και το σιδέρωμα των ρούχων τους). Όσο τα παιδιά ήταν μικρά και είχε πολλες ώρες κενές επειδή τα παιδιά είχαν καλό πρόγραμμα και κοιμόταν αρκετές ώρες μεσα στη μέρα, για να μη κάθεται άπραγη όπως μου έλεγε σιδέρωνε και τα ρούχα τα δικά μας όταν υπήρχαν ασιδέρωτα κσι γενικότερα μου συμμάζευε. Και επειδή εγω… Διαβάστε περισσότερα »

Haifischnet
Haifischnet
5 χρόνια πριν

Οι θείες και οι συνάδελφοι καλά θα κάνουν να ασχοληθούν με τα του οίκου τους. Μια νταντά προσλαμβάνεται ως νταντά και όχι ως οικιακή βοηθός. Βεβαίως και θα συμμαζέψει τον χαμό που θα κάνει το παιδί και ό,τι αφορά την φροντίδα του παιδιού. Σιγά μην μαγειρέψει και μην σιδερώσει: αυτά είναι δουλειές που πληρώνονται ξεχωριστά και μάλιστα ακριβά. Αν η νταντά είναι εντάξει άτομο, θα πει και μόνη της ότι δεν γίνονται όλα μαζί, και μάλιστα με την ίδια τιμή. Αν δεν είναι εντάξει, θα κοιτάξει να πλένει και να σιδερώνει για να πάρει περισσότερα λεφτά και θα αφήσει το… Διαβάστε περισσότερα »

magenta
magenta
5 χρόνια πριν

Eννοείται ότι έχει να κάνει με την συμφωνία που έγινε στην πρόσληψη. Εγώ προσέχω ένα κοριτσάκι 7 χρονών και οι γονείς μου έχουν ζητήσει μόνο την απασχόληση της με παιχνίδι και κατασκευές και μαθήματα όταν έχει. Το να μαζέψουμε το δωμάτιο αφού τελειώσουμε το παιχνίδι είναι αυτονόητο νομίζω, εκτός και αν μου πει “Θέλω να τα αφήσουμε για να παίξω μόνη μου”. Σχετικά με το πλύσιμο των πιάτων πάντως, συνήθως οι γοείς της δεν έχουν άπλυτα στο νεροχύτη οπότε όταν χρησημοποιούμε κάποιο πιάτο ή ποτήρι, το πλένω πριν φύγω και πλένω και αν υπάρχει και κάποιο άλλο άπλυτο ήδη στο… Διαβάστε περισσότερα »