in

Αγαπητή «Α, μπα»: Σκέφτομαι να τον αναφέρω στη διεύθυνση για απρεπή συμπεριφορά

Αλλά φοβάμαι

Αγαπημένη μου Λένα, Είμαι η Μαρία, είμαι ειδικευόμενη γιατρός σε μια μικρή πόλη της Γερμανίας. Εδώ που λες έχω ξεκινήσει εδώ κι ένα εξάμηνο, όλα ωραία όλα καλά, καλό κλίμα, είμαι όμως η πιο μικρή κι άπειρη στην κλινική μου (μόλις τελείωσα τη σχολή ήρθα) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

c3d10cc3afe9aae541998d27e7bbf112

Αγαπημένη μου Λενα, Είμαι η Μαρία, είμαι ειδικευομενη γιατρός σε μια μικρή πόλη της Γερμανίας. Εδώ που λες έχω ξεκινήσει εδώ κι ενα εξάμηνο, όλα ωραία όλα καλά, καλό κλίμα, είμαι όμως η πιο μικρή κι άπειρη στην κλινική μου (μόλις τελείωσα τη σχολή ήρθα). Αυτό δεν είναι θέμα, οι συνάδελφοι είναι αρκετά καλοί και με στηρίζουν όταν έχω απορίες ή τα βρίσκω σκούρα κάπου. Το πρόβλημα μου είναι με έναν άντρα συνειδικευομενο μου: μου κάνει συνεχώς σχόλια του τύπου: η όμορφη μικρή ελληνίδα που δεν ξέρει πολλά, αλλά μας ομορφαίνει την κλινική, έχεις αγόρι? Πότε θα βρεις? Κι άλλα τέτοια. Φυσικά δεν είμαι η μόνη που δέχεται τετοιου ειδους σχόλια, έχω γίνει μάρτυρας τέτοιας συμπεριφοράς σε πολλές νέες νοσοκόμες επίσης. Τελευταία φορά ήμασταν μέσα στο μαγνητικό τομογράφο και με ρώτησε πολύ προσωπικά πράγματα ξανά όπως πόσους φίλους είχα, πότε έκανα σεξ πρώτη φορά, πως μενω εδω μονη χωρις αντρικη προστασία, πως περιμενω να παντρευτω κλπ. Αν έχει σημασία ειμαι 24, εκείνος 35 (έχει σχεδόν τελειώσει και θα μείνει σαν επιμελητής στην κλινική), παντρεμένος με παιδί. Λένα μου, δεν θέλω να τον βλέπω μπροστά μου.. Στην αρχή προσπαθούσα να τον δικαιολογήσω (είναι αραβικής καταγωγής, τόσα έμαθε, τόσα λεει), μετά να τον αποφύγω (όταν έχουμε μαζί εφημερία όμως έρχεται και με βρίσκει), προσπάθησα να μιλήσω στον επιμελητή μου που τον εμπιστεύομαι (μου είπε ότι είναι απαράδεκτος, καλό είναι να τον αποφεύγω αλλά μέχρι εκεί). Έχω σκεφτεί να τον αναφέρω στη διεύθυνση για απρεπή συμπεριφορά αλλά φοβάμαι..Θα μου πουν οτι δεν εχω στοιχεία? Θα μου πουν πολύ κακό αλλά μην μιλας (σαν τον επιμελητή μου?) Ή θα του κανουν εκείνου σύσταση? Άκουσα ότι ένας επιμελητής σε άλλο τμήμα έχασε τη δουλειά του από παρόμοια αναφορά. Δεν θα ήθελα να κάνω κακό στην οικογένεια του. Τι να κάνω? Νιώθω αηδία με το που τον βλέπω να έρχεται, όταν μιλάει σε νοσοκομες έχοντας 5 εκ. απόσταση απο το πρόσωπο τους και βλέπω το βλέμμα της κοπέλας. Γράφω σε εν βρασμώ ψυχής καθώς μολις ημασταν σε μιτινγκ και ενας συνάδελφος ανακοινωσε το γαμο του. Αυτός γύρισε σε μένα και είπε: Εσύ Μαρία θα μας ανακοινωσεις ποτέ το γάμο σου?

Μαρία

Μια λύση είναι να μιλήσεις στις άλλες γυναίκες στις οποίες επιτίθεται και να κάνετε από κοινού παράπονα, και μου φαίνεται ότι είναι η καλύτερη λύση. Αν δεν θελήσουν να το κάνετε από κοινού, να πας κατευθείαν στη διεύθυνση. Δεν χρειάζεται να έχεις στοιχεία, η απάντηση του επιμελητή σου σημαίνει ότι είναι γνωστή η συμπεριφορά του, αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα ακόμα. Το τι θα πάθει μετά από αυτό δεν είναι δική σου δουλειά. Αν σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, προειδοποίησε τον επιμελητή σου ότι αν δεν κάνει κάτι αυτός, θα παραπονεθείς σε πιο ψηλή κλίμακα, ίσως χρειάζεται κι αυτός ένα καλύτερο ταρακούνημα από την ευκολία του «αγνόησε τον». Αυτός δεν χρειάζεται να τον αγνοεί, γι’αυτό δίνει αυτή την ηλίθια συμβουλή.

Μην το αφήσεις έτσι. Έχουν αλλάξει οι εποχές.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

40 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Velay
Velay
5 χρόνια πριν

Αχ, κοριτσάκι μου, είχα το ίδιο δράμα πρόπερσι, ειλικρινά, νόμιζα ότι στα 35 μου δεν θα μου συνέβαινε πια. Ο πιο γλοιώδης ερευνητής, Ιταλός, γύρω στα 70κάτι, να έρχεται και να μου κάνει μασάζ, να μου τσιμπαει το μάγουλο να μου λέει ηλήθια σχόλεια, τύπου “δεν βαρέθηκες ακόμη τον άντρα σου”, αστεία του στυλ, εσείς οι Ελληνίδες έχετε πολύ ωραία ονόματα αλλά συνήθως είσται πολύ άσχημες (!!??!)). Μέχρι που ζήτησε το κινητό μου από τον επιβλέποντα μου και μου ζήτησε να βγούμε. Και ο μ@λ@κας ο επιβλέποντας το έδωσε. Ητανε γλοιώδης και με τις άλλες, με τις καινούριες πιο πολύ… Διαβάστε περισσότερα »

Hatshepsut
Hatshepsut
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Velay

@Velay καμία άφεση αμαρτιών σε κανέναν, αυτές οι συμπεριφορές διαιωνίζονται επειδή μας έχουν μάθει να τις δικαιολογούμε αν κάθε φορά έβρισκαν τοίχο και κοινωνικό αποκλεισμό θα φθείνανε με το πέρας του χρόνου

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Velay

Μέχρι πριν 2 χρόνια θα το έβρισκα κι εγώ τρομερά δύσκολο να μην λάβω υπόψιν τις πολιτιστικές διαφορές με την χώρα καταγωγής κάποιου που με παρενοχλεί.

Μέχρι που κατάλαβα ότι εγώ δίνω δικαιώματα, επειδή δικαιολογώ και συγχωρώ αντί να εγκαλώ και να απαιτώ το στοιχειώδη σεβασμό από τον άνθρωπο απέναντί μου. Ε, ποτέ πια.

Τι άλλαξε; Μα, άρχισα να διαβάζω Α,Μπα 🙂

Velay
Velay
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  idril

Εμένα με στρίμωξε ένας Παλαιστίνιος (έκλαψα δύο φορές) στη γωνία του ασανσέρ της πολυκατοικίας μου, προσπαθώντας να με φιλήσει. Η δικαιολογία; Μα γιατί, αφού στη χώρα σου οι γυναίκες φιλάνε τυχαίους άντρες στα μάγουλο.
Καμία ανεκτικότητα μετά απ’ αυτό.

Dioni
Dioni
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Velay

Σοβαρά τώρα;

J.Brian
J.Brian
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Velay

Εμένα μου συμβαίνει ακόμη. στα 47…. Νομίζω δεν έχει σχέση με την ηλικία μόνο, αλλά με το πόσο “διαθέσιμη” δηλαδή χωρίς γκόμενο είναι μία γυναίκα καθώς επίσης και με την εικόνα. Προσωπικά πλέον μιλάω, αλλά όταν ήμουν σε εξαρτημένη εργασία ή όταν θέλω να διερευνήσω μια γνωριμία , επαγγελματικά, έκανα και κάνω την κινέζα…….. Νομίζω ότι δε θα βρει το δίκιο της η κοπέλα, γιατί εφόσον δεν υπάρχει σωματική επαφή, θα το περάσουν στο ντούκου και στο ότι αυτός απλά έχει άλλη κοινωνική κουλτούρα και το πιο πιθανό είναι να τη βγάλουν δύστροπη και μυγιάγγιχτη

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν

αχ μωρε ο σάλιαγκας, κρίμα που το περνάς όλο αυτό. Θα σου πρότεινα επίσης την επόμενη φορά που θα σου κάνει οποιοδήποτε σχόλιο – ακόμα και ανάλαφρο- να του πεις να μην σου ξαναμιλήσει έτσι και να μείνετε στα της δουλειάς (consider yourself warned πες του). Στο λεω αυτό για τον εξής λόγο: πάρα πολύ άνετα αυτός θα γυρίσει να πει όταν του γίνει επίπληξη “μα η Μαρία γέλαγε, δεν είχε πει ποτέ τίποτα, εγώ για αστείο τα λέω, δεν είχα καταλάβει” και να βγεις εσυ η υστερική. ΔΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ. Μη φοβάσαι, το θέμα… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν

Αυτή είναι μια ιστορία που θα ήθελα να έχω update.

Haifischnet
Haifischnet
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Σίγουρα! Κι εγώ!

Μαρία, κάνε την κίνησή σου και έλα πάλι να μας πεις.

Chaotic Jester
Chaotic Jester
5 χρόνια πριν

Την οικογένειά του πρέπει να την σκεφτεί ο ίδιος, όχι εσύ. Καταλαβαίνω πως η σκέψη του να απολυθεί μπορεί να σε στεναχωρεί, αλλά είναι ένα από τα πατήματα που βρίσκει για να έχει αυτή τη συμπεριφορά. Επίσης, μην το δένεις σκοινί-κορδόνι πως μια επίσημη αναφορά θα του καταστρέψει τη ζωή – δεν ξέρω το σύστημα στην Γερμανία, σε άλλες χώρες συνήθως υπάρχουν πειθαρχικές ποινές καθώς και υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναρίων για “πρώτη παράβαση”. Ο άλλος επιμελητής για τον οποίο άκουσες… μπορεί να είναι ράδιο-αρβύλα, μπορεί να το είχε ξανακάνει και να αποδείχτηκε ανεπίδεκτος μαθήσεως, μπορεί η συμπεριφορά του να ήταν ακόμα… Διαβάστε περισσότερα »

Τσουμπλέκια
Τσουμπλέκια
5 χρόνια πριν

Χμ, από προσωπική εμπειρία με προβλήματα με συναδέλφους (αν και όχι για σεξουαλική παρενόχληση) θα σου έλεγα να πας κατευθείαν στη διεύθυνση. Μίλα ήρεμα και αντικειμενικά, ανάφερε ΜΟΝΟ το τι έχει πει και κάνει σε εσένα, μην αναφέρεις τίποτε σε σχέση με τις άλλες κοπέλες και επικεντρώσου στο σημείο ότι αυτή η συμπεριφορά σε εμποδίζει από το να κάνεις καλά τη δουλειά σου. Προσπάθησε δηλαδή να μη δείξεις εμπάθεια ή ότι ανακάτεψες κόσμο για μια προσωπική σου υπόθεση. Μιλάμε για Γερμανία, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι όλοι ξέρουν τι κάφρος είναι ο τύπος. Σχετικά με τα δικά σου συναισθήματα: μακάρι να τη χάσει… Διαβάστε περισσότερα »

Cocker Spaniel
Cocker Spaniel
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Τσουμπλέκια

Πολύ σωστα τα λές!

Dioni
Dioni
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Τσουμπλέκια

Η προσωπική εμπειρία πάντως σε έκανε σοφή Τουμπελέκια, γιατί τα γράφεις πολύ σωστά!
Μακάρι βέβαια να μην την έχουμε αυτή την εμπειρία.

sktpsx
sktpsx
5 χρόνια πριν

καντο Μαρακι! καντο για μενα που πριν 10 χρονια τα ιδια στη δουλεια μου, και ηλπισα οτι κατι θ αλλαξει (οτι θα φυγει αυτος, οτι θα φυγω εγω) και 10 χρονια μετα τιποτα δεν εγινε και η ψυχολογια μου καταβαραθρωθηκε και ολα πηγαν καταδιαολου.
Οργανωσου διακριτικα με τις αλλες κοπελες και κανε αυτο που πρεπει να γινει.

Vasilis
Vasilis
5 χρόνια πριν

Είναι δουλειά του επιμελητή να μη γίνονται ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές. Αν δεν μπορεί ή δε θέλει να την κάνει, ας τη χάσει. Θα πάτε όλες μαζί και θα παραπονεθείτε και ας πάρουν πόδι και οι δύο.

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Σκιάς όναρ άνθρωπος
5 χρόνια πριν

Δε θέλεις να κάνεις κακό στην οικογένειά του αλλά εσύ υποφέρεις κάθε μέρα στον εργασιακό σου χώρο. ΔΕΝ τον προκαλείς, ΔΕ φταις αλλά δέχεσαι απρεπή συμπεριφορά και έχεις το μόνιμο άγχος μήπως τον συναντήσεις. Η ψυχική σου υγεία και ένα ήρεμο εργασιακό περιβάλλον είναι πιο σημαντικά από την ικανοποίηση του εγώ του συναδέλφου σου. Αν έρθει σε δύσκολη θέση, θα είναι μόνος του υπεύθυνος. Μη διστάσεις να απευθυνθείς στη διεύθυνση ή όπου αλλού χρειαστεί.

Κατλέϊα
Κατλέϊα
5 χρόνια πριν

Αχ αυτό με το ότι δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι στην οικογένεια του άλλου…
Όταν η ψυχολογική πίεση που μας ασκούν θα προσπαθούμε να μην εκτονωθεί στην δική μας οικογένεια;
Τα λέω για να τα ακούω είναι μαλάκες και στο τέλος: “έχουν γυναίκα και παιδί”
Ναι ε; Καλό στην οικογένεια του κάνουμε μήηηηηηπως και ταρακουνηθεί ο μαλάκας και συμπεριφέρεται καλύτερα και στην οικογένειά του…

bozonio
bozonio
5 χρόνια πριν

«(είναι αραβικής καταγωγής, τόσα έμαθε, τόσα λεει)»
Δεν είναι δικαιολογία αυτό. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις στο πως να φερόμαστε στους αλλουσ. Στην πραγματικότητα είναι ένα ρατσιστικό στερεότυπο να περιμένουνε ή να δικαιολογούμε σεξιστική συμπεριφορά λόγω καταγωγής.
Κατά τα αλλά συμφωνώ με αμπα και σχολιαστές. Να μιλήσει στις άλλες συναδέλφους και καταγγελία.

Velay
Velay
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bozonio

bozonio μου συμφωνώ, αλλά τα πρώτα μου χρόνια στο εξωτερικό είχα μία ανεκτικότητα σε συμπεριφορές από ανθρώπους με καταγωγή από αυτές τις χώρες. Ημουν της άποψη (και είμαι) η παιδεία και το κοινωνικό περιβάλλον διαμορφώνει τον άνθρωπο, και επίσης νόμιζα ότι στα πλάισια της πολυπολιτισμικότητας πρέπει να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις για να συνηπάρξουμε. Δεν νομίζω ότι είχα ρατσιστικά κίνητρα όταν δικαιολογούσα τέτοιες συμπεριφορές. Το αντίθετο. Τεσπα, όταν μου τελείωσε η ανεκτικότητα “καθάρισε” και ο κύκλος μου επίσης. Τι κρίμα, που οι καλές προθέσεις μου έλκυαν πολλούς μ@λ@κες.

bozonio
bozonio
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Velay

Velay  καταλαβαίνω την πρόθεση σου (και της ερωτώσας) που βέβαια είναι καλή. Όμως δεν πάυει να έχει ρατσιστική προέλευση. Ο ρατσισμός δεν είναι μόνο προφανής και επιθετικός αλλά κρύβεται και πίσω απο στερεότυπα και διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης. Δες το λίγο σαν τους άντρες που τρέχουν να ανοίξουν πόρτες (μόνο) σε γυναίκες. Ο σεξισμός δεν είναι μέρος κάποιας κουλτούρας. Υπάρχει σε (σχεδόν;) όλες τις κοινωνίες σε διάφορους βαθμούς και αλλάζει με το χρόνο. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πολύ πιστοί μουσουλμάνοι για παράδειγμα και είναι φεμινιστές. Δεν τους απομακρύνει αυτό απο την κουλτούρα τους. Να πώ και ότι στην δουλεία έχω αρκετούς… Διαβάστε περισσότερα »

Velay
Velay
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bozonio

Αχ, μποζόνιο, μου βγαίνει να σου έχω τυφλή εμπιστοσύνη σε αυτά τα θέματα, μου αρέσουν πάρα πολύ οι απαντήσεις σου. Αλλά ακόμη δε πείστηκα ακόμη.
Να σου πω άλλο παράδειγμα; Της ηλικίας. Δικαιολογώ πιο έυκολα το σεξισμό στον θείο μου, από ότι στον αδερφό μου. Γιατί οι κοινωνία και οι παιδεία τους είναι διαφορετική.
Ετσι ακριβώς θα “δικαιολογήσω” κάποιον ή δεν θα θυμώσω πιο πολύ με ένα σεξιστή Ελληνα από ένα σεξιστή Σαουδάραβα.
Υ.γ. Χτύπησες φλέβα με τον Ελληνα. Είναι ο μόνος που παραπονιέται για την equality policy της εταιρείας.