in

Αγαπητή «Α, μπα»: Οι γυναίκες που αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά δεν ευθύνονται για το δημογραφικό πρόβλημα;

Η απελευθέρωση έχει ανακόψει τις γεννήσεις

Α,μπα, στην Ελλάδα γίνεται πολύς λόγος για το δημογραφικό πρόβλημα, τη μείωση του πληθυσμού, το γεγονός ότι οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι από τις γεννήσεις πλέον και τα δεινά που όλο αυτό θα επιφέρει μέσα στα επόμενα χρόνια πχ γήρανση πληθυσμού, διάλυση ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ThinkstockPhotos 645261598 min
ThinkstockPhotos

Ampa, στην Ελλάδα γίνεται πολύς λόγος για το δημογραφικό πρόβλημα, τη μείωση του πληθυσμού, το γεγονός ότι οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι από τις γεννήσεις πλέον και τα δεινά που όλο αυτό θα επιφέρει μέσα στα επόμενα χρόνια πχ γήρανση πληθυσμού, διάλυση ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού κλπ. Και όλοι λένε πως φταίει η κρίση και οι ελλιπείς κρατικές δομές. Έλα που εγώ πιστεύω πως ήταν νομοτελειακό να γίνει, δεδομένου ότι πλέον πολλά ζευγάρια -και περισσότερο οι γυναίκες- δεν ντρέπονται να μην κάνουν παιδί με φόβο μην χαρακτηριστούν κάπως. Δεν πρέπει να το κάνεις ντε και καλά, όπως πριν κάποιες δεκαετίες γιατί αλλιως δεν έχεις λόγο ύπαρξης ως ζεύγος και ως γυναίκα. Αυτή η απελευθέρωση από την υποχρέωση -που δεν είναι ακόμα πλήρης- έχει ανακόψει τις γεννήσεις. Φυσικά το πιο εύρωστο οικονομικό κλίμα και οι δομές θα λειτουργούσαν θετικά, αλλά δεν κάνουν τίποτα στο πεδίο της εσωτερικής ανάγκης, του drive. Αυτό, σιγά σιγά εκλείπει. Και δεν είναι κακό -για τα ταμεία όμως, και για τη διατήρηση μιας χώρας μάλλον είναι. Τι λες και εσύ;

Αμπελό

Δεν πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία έχει προχωρήσει τόσο ώστε οι γυναίκες που αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά είναι τόσες ώστε να αλλάξουν τόσο πολύ το δημογραφικό ολόκληρης χώρας. Για την ώρα η τεκνοποίηση εξακολουθεί να είναι η αυτονόητη επιλογή ζωής για μια γυναίκα. Πιστεύω ότι είναι ασύγκριτα περισσότεροι αυτοί που θέλουν και δεν το αποφασίζουν λόγω ανεργίας, αβεβαιότητας, οικονομικής ανασφάλειας και έλλειψης υποστηρικτικών δομών. Μάλλον κρίνεις από τον άμεσο κοινωνικό σου κύκλο που είναι κάτι πολύ περιορισμένο σε σχέση με το σύνολο. Εγώ πάντως δεν ξέρω πολλά ζευγάρια που δεν έχουν κάνει παιδί από επιλογή, και δε νομίζω ότι κινούμαι σε συντηρητικούς κύκλους. Η συντριπτική πλειοψηφία ή έκανε, ή προσπάθησε να κάνει. Παίζει και πολύ ρόλο πόσο χρονών είσαι για το τι βλέπεις γύρω σου.

Το ερώτημα που κάνεις είναι αντικείμενο σοβαρής και επιστημονικής μελέτης και όχι κάτι για να λέμε το μακρύ μας και το κοντό μας, παρόλο που αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα. Άσε που είναι πολύ πιθανό να έχει γίνει ήδη.

Αν δεις αυτό, καταλαβαίνεις με μια ματιά γιατί μειώθηκαν οι γεννήσεις, έχοντας ζήσει την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας. Θέλω να πω, δεν είναι και τόσο δύσκολη η ερμηνεία.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

43 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Κοντράριος
Κοντράριος
5 χρόνια πριν

Δηλαδή εσύ μας λες ότι είναι καλύτερα να κάνουν παιδί οι γυναίκες που δεν θέλουν, επειδή θα ντρέπονται “μην χαρακτηριστούν κάπως”, παρά να υπάρχουν υποστηρικτικές δομές ώστε να μπορούν να κάνουν παιδιά όσοι θέλουν. Και αυτό γιατί θεωρείς ότι οι πρώτες είναι περισσότερες, ώστε να είσαι πιο σίγουρ@ ότι θα έχεις σύνταξη στο μέλλον. Ωραί@.

(Τα παιδιά που θα μεγαλώσουν με γονείς που δεν τα ήθελαν αλλά τα έκαναν από κοινωνική “υποχρέωση” στα τέτοια μας)

Άει σιχτίρ πρωί πρωί.

Tropique
Tropique
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κοντράριος

Συγγνώμη Κοντράριε, αλλά άλλα λέει η θειά μου, άλλα ακούν τ’ αυτιά μου.

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν

Εδώ θα ξαναπώ πως όποιος ενδιαφέρεται για τον πλούτο των ασφαλιστικών ταμείων και του κράτους, να κοιτάξει την εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή τόσο του ίδιου όσο και του περίγυρού του και να αφήσει την τεκνοποίηση των άλλων στην ησυχία της.

Να το συζητήσουμε
Να το συζητήσουμε
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Και τις λυκοσυμμαχίες με αυτούς που μας φόρτωσαν χρέος τα μπόνους των λύκων της Γουόλ Στρίτ. Μειώνεται ο βασικός 48% σε 12 χρόνια, πού είναι οι γυναίκες να μας κάνουν φανταράκια λέει το κάθε άντε μην το χαρακτηρίσω όν.

IrisPrismatica
IrisPrismatica
5 χρόνια πριν

Αυτό που λες το έχω αναρωτηθεί κι εγώ. Ναι, δεν μπορούμε να πούμε ότι η αλλαγή νοοτροπίας που επέρχεται σιγά σιγά (στην Ελλάδα, πάαααααααρα πολύ σιγά) δεν συμβάλλει κι αυτή στην πτώση των γεννήσεων. Το ζήτημα είναι *πόσο* συμβάλλει; Ειδικά αν μιλάμε για την Ελλάδα, θα έλεγα ότι συμβάλλει ελάχιστα. Η Αλεξάνδρα Τραγάκη, καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, έχει σε διάφορες πρόσφατες συνεντεύξεις σχετικά με αυτό το πρόβλημα αναφερθεί ακριβώς σε αυτό, ότι δηλαδή οι έρευνες δείχνουν ότι δεν λείπει στους Έλληνες η επιθυμία εξ αρχής, αλλά οι οικονομικές και πρακτικές δυσκολίες είναι που τους αποθαρρύνουν, είτε από το… Διαβάστε περισσότερα »

Rubia
Rubia
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Iris τα είπες όλα! Επίσης και σαν σαθρό αντεπιχείρημα στον γράφων/ούσα, αυτές που κάνουμε παιδιά δε συμβάλλουμε στον υπερπληθυσμό του πλανήτη γενικότερα?

Haifischnet
Haifischnet
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Rubia

Στον υπερπληθυσμό συμβάλλουν χώρες όπου η θέση της γυναίκας είναι στα τάρταρα και δεν υπάρχει αντισύλληψη. Είναι ανόητο να κατηγορούμε δυτικές χώρες για υπερπληθυσμό.

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Εξαιρετική και εμπεριστατωμένη απάντηση Iris!

Ms.Lego
Ms.Lego
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Iris, το “θα γίνει πλέον εμφανές ότι οι εξ επιλογής άτεκνοι ανέρχονται σε ποσοστό παρόμοιο με αυτό του στατιστικού λάθους”, όντως; μου φαίνεται λίγο αυθαίρετο.
σε όλα τ’ άλλα που γράφεις συμφωνώ απόλυτα!

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Για όλα αυτά που αναφέρεις Iris, απορώ λίγο που σήμερα, αυτή όλη η ενέργεια που πηγαίνει στην υποστήριξη όσων δεν θέλουν παιδιά και τους πιέζει η κοινωνία να κάνουν, δεν πηγαίνει στην υποστήριξη όσων θέλουν να κάνουν παιδιά, και δεν τους βοηθάει το κράτος να κάνουν. Γιατί αν γεννάνε όσοι θέλουν να γεννήσουν, όσα παιδιά θέλουν να γεννήσουν, μάλλον δε θα υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα και η πίεση θα είναι σαφώς μικρότερη ή έστω δε θα έχει αυτό το επιχείρημα “σώστε τον κόσμο”. Δεν ξέρω, μου φαίνεται περίεργο ώριμοι άνθρωποι να τα βάζουν με την “κοινωνία”, όταν μπορούν να τα βάλουν… Διαβάστε περισσότερα »

IrisPrismatica
IrisPrismatica
5 χρόνια πριν

Δεν ξέρω όμως γιατί φαίνεται σαν να μη με αφορά. Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι δεν εξαρτάται από εμένα να το αποφασίσω, εννοώ να φέρω τους σχετικούς νόμους στη Βουλή κλπ. Με αφορά όταν ψηφίζω, και φυσικά η ύπαρξη κοινωνικού κράτους είναι σημαντικό κριτήριο. Δυστυχώς, ακόμη κι αν ψηφίσεις με σωστά κριτήρια, τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τους πολιτικούς και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, η οποία με αφορά αλλά δεν μπορώ εύκολα να την ελέγξω – πολύ θα ήθελα να μπορούσα! Τέλος, οι πολιτικές που στηρίζουν την οικογένεια δεν με αφορούν επειδή είναι ο τρόπος για να ησυχάσει το… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Αχ τη φοβόμουν μια τέτοια απάντηση. Όχι, δεν εννοώ ότι εσύ προσωπικά μόνη σου, λύνεις και δένεις.
Ήταν δικό μου λάθος το ότι δεν έγραψα αυτό το σχόλιο ανεξάρτητα, γιατί δεν αφορούν εσένα προσωπικά αυτά που γράφω-ούτε καν το σημείο που αναφέρομαι στα δικά σου λόγια.
Θα δοθεί σίγουρα η ευκαιρία μελλοντικά να τα γράψω στο σωστό σημείο και όχι βιαστικά. 🙂

IrisPrismatica
IrisPrismatica
5 χρόνια πριν

Αλίμονο Πόντια, δεν θα παρεξηγούσα τις προθέσεις σου! ☺ Απλώς φοβήθηκα κι εγώ με τη σειρά μου ότι δίνω όντως την εικόνα του «βρε δε μας παρατάτε, ασχοληθείτε με όσους θέλουν παιδιά κι αφήστε μας στην ησυχία μας» ενώ, όπως είπα, το να υπάρχουν μέτρα (όπως γονικές άδειες, επιδόματα, φοροαπαλλαγές και, πάνω απ’όλα, επαρκής οργάνωση δομών και μηχανισμών όπως παιδικοί σταθμοί, κέντρα περίθαλψης κλπ) που στηρίζουν την ανατροφή παιδιών ειλικρινά με αφορούν ως πολίτη, εντελώς άσχετα από το αν θα επωφεληθώ προσωπικά.

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω όσα έχεις να πεις αναλυτικά μόλις βρεις την ευκαιρία! 😊

Να το συζητήσουμε
Να το συζητήσουμε
5 χρόνια πριν

Εγώ αγαπητέ / αγαπητή αμπελό είμαι άντρας και θέλω 4 παιδιά από τα 19 μου. Αν σε προσβάλλει που θέλω να έχουν και θέρμανση και να τρώνε κρέας 3 φορές την εβδομάδα, λυπάμαι που δεν σου λύνω το δημογραφικό και δεν έχω ούτε ένα. Κάνε εσύ 10, και θα σου στέλνω 2 κοτόπουλα την εβδομάδα που τώρα τα πίνω μπύρες. Αμέσως την κουμπούρα του αλλουνού να κοιτάξουμε, δεν βλέπεις τις νέες κοπέλες που κυκλοφορούν 3-3 με κελεμπία από τον φόβο τους για τον κάθε άντρα που έχει πατήσει χάμω η οικονομική κρίση και η πατριαρχία. Αυτές σου φταίνε που δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Haifischnet
Haifischnet
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Να το συζητήσουμε

Α-πα-πα, όχι και τρεις φορές την εβδομάδα κρέας! Μεσογειακή διατροφή, κρέας μία φορά την εβδομάδα και μία κοτόπουλο!

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν

Πολύ στεναχωριέμαι, νέοι άνθρωποι και μορφωμένοι. Ο πεθερός μου λέει κάτι τέτοια, δεν ξέρω πώς χαρακτηρίζονται κιόλας. Και τα δυο πεθερικά μου, όταν μιλάνε για ζευγάρια που δεν έκαναν παιδιά ή παιδιά που δεν παντρεύτηκαν (άρα δεν θα κάνουν παιδιά), ποτέ δεν αναρωτιούνται αν έχουν οι γονείς ευθύνη κάπου σ’όλο αυτό, καταγγέλουν τα παιδιά ότι είναι αλλοπαρμένα κι ανεύθυνα. Αλλά αυτοί είναι και 85 χρονώ άνθρωποι, του δημοτικού και σκέφτονται με όρους Β’Π.Π. και δικαιολογούνται, μη σου πω και απολύτως κιόλας. Το να μετατίθεται αυτή η ευθύνη στους πολίτες είναι θλιβερό, εκτός από ανώριμο, ανεύθυνο κι επικίνδυνο. Το να χρεώνεται… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν

Βαθύ Πασοκ τα πεθερικά σου, βίσμα και θεσούλα στο δημόσιο ο ένας, παράνομη σύνταξη ή άλλη, τα ξέρω, αλλά πάντα ταράζομαι όταν τα ακούω γιατί θυμάμαι τον μπαμπά μου που πλήρωνε 900 ευρώ το μήνα τεβε για 40 χρόνια και πήρε σύνταξη κουτσουρεμένη, μετα βίας 800 ευρώ.

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Τα ίδια κι ο δικός μου μπαμπάς και δε θα ξεχάσω ποτέ το πρόσωπο του, την ημέρα του δημοψηφίσματος. Την πίκρα που δεν είχε καν κουράγιο να γίνει θυμός. Γιατί αν είσαι άνθρωπος που αναλαμβάνει την ευθύνη, σε πικραίνουν τα παιδιά σου, κάπου έφταιξες θα πεις κι εσύ, σε πικραίνει η γυναίκα σου, θα την έχεις πικράνει κι εσύ λες, δεν πάει καλά η δουλειά σου, κάτι κάνεις λάθος κι εσύ θα πεις. Αλλά όταν μια ζωή φροντίζεις να πηγαίνουν καλά τα οικονομικά σου, με όσο κόπο, άγχος και κούραση απαιτεί αυτό και ξαφνικά μαθαίνεις ότι όλα αυτά δεν έχουν… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν

Η πίκρα που δεν έχει κουράγιο να γίνει θυμός, πόσοι άνθρωποι το ένιωσαν τότε και ακόμη νιώθουν. Γιατί δεν ήταν από αυτούς που “μαζί τα φάγανε” αλλά από αυτούς που μόνο δίνανε για να τρων οι άλλοι.

Πολλοί μεγαλοτέτοιοι βγάλανε μεγαλογιούς στο πολιτικό κουρμπέτι, πάνω από το 60% των πολιτικών είναι μεγαλογιοί και μεγαλοκόρες των μεγαλοτέτοιων.

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Ξέχασα να πω ότι ναι, όχι, δεν είναι πολιτικός. Το βλέπω χλωμό και να γίνει κιόλας. Η διαφορά με τα πεθερικά μου ας πούμε είναι ότι δεν χρησιμοποίησαν το πασοκ για να πλουτίσουν κι άλλο, έχοντας ήδη εξασφαλισμένα και τα εγγόνια μην πω δισέγγονα, αλλά για να φτιάξουν ένα σπίτι (δυο για την ακρίβεια που αν τα ενώσεις κάνουν δεν κάνουν ένα πλήρες διαμέρισμα μιας μέσης ελληνικής οικογένειας του ’90) και να σπουδάσουν στην Πάτρα ένα παιδί. Και να φροντίσουν να έχουν καβάντζα “όταν πέσουν απ’τα πόδια τους”, αν χρειαστεί. Και φτάσαμε να λέμε ότι πρέπει να είναι ευγνώμονες που… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν

Δεν πειράζει, θα λύσουν το δημογραφικό οι μετανάστες που έχουν πανέμορφα μωρακια. Τα κινεζακια και τα μαυρακια που ζουν στη γειτονιά που δουλεύω είναι πολλά και για ζουπηγμα 😍

luckystrike
luckystrike
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aloutero

Αυτό δεν είναι καθόλου αστείο και συμφωνώ απολύτως μαζί σου. Πάει καιρός που ονειρεύομαι την πόλη μου με άπειρους συνδυασμούς χρωμάτων. Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα απ’αυτό. Σκοντάφτουμε βέβαια στο ότι ο Έλληνας είναι λευκός και περήφανος για την ιστορία του και μπλα μπλα μπλα. Αλλά όλα έχουν αρχή μέση και τέλος και ναι κάποια στιγμή νομοτελειακά θα τελειώσει αυτό το έθνος του οποίου ο χώρος οριοθετήθηκε στην πολύ πολύ πρόσφατη ιστορία. Εμένα δεν με πειράζει καθόλου.

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Ούτε εγώ το λέω για αστείο! Ακριβώς όσα λες σκέφτομαι <3

Haifischnet
Haifischnet
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Ακριβώς, αν είναι κομμάτι της ελληνικής γλώσσας και νοοτροπίας, και ποιος δεν τα θέλει τα μαυράκια και τα κινεζάκια. Η γκετοποίηση είναι το πρόβλημα.

Cocker Spaniel
Cocker Spaniel
5 χρόνια πριν

Αγαπητή γραφούσα, πάσχεις από εσωτερικεύμενο μισογυνισμό. Να το κοιτάξεις αυτό.

Panos
Panos
5 χρόνια πριν

Η Ελλάδα δεν είναι το κέντρο του κόσμου.
Στο σχολείο του 1980 έμαθα ότι ήμασταν 4,5δις άνθρωποι, σήμερα έχουμε φτάσει στα 7,5!
Ο πλανήτης έχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τον ΕΟΠΥΥ, οι πόροι εξαντλούνται, το κλίμα αλλάζει, το μέλλον είναι δυσοίωνο για τις επόμενες γενιές γι αυτό κι όλη αυτή η κούρσα μετοίκησης στον Άρη. Αλλά δυστυχώς η εσωστρέφεια που έχουμε σαν έθνος κάνει τα δικά μας προβλήματα να φαίνονται σημαντικότερα από των “άλλων”(?)

Franny
Franny
5 χρόνια πριν

“όλοι λένε πως φταίει η κρίση και οι ελλιπείς κρατικές δομές. Έλα που εγώ πιστεύω πως ήταν νομοτελειακό να γίνει” α, καλα.. αν κοντρα σε οτι λενε “ολοι”, εχεις αστηριχτες προσωπικες αποψεις, φανταζομαι οτι συμβουλευεσαι αστρολογους και χαρτοριχτρες, οποτε, ακρη δεν βγαινει.. στα χρονια των παππουδων μας, παιδια κανανε ΟΛΟΙ και ΠΟΛΛΑ, γιατι ο μονος τροπος επιβιωσης της οικογενειας, ηταν να εχουν χερια για τα χωραφια τους, απ οπου ζουσαν και γιατι κανοντας 15 παιδια, ηταν τυχεροι αν ζουσαν τα 7. στην συνεχεια, οι συνθηκες ζωης αλλαξαν, ο τροπος επιβιωσης επισης, και η νοοτροπια των ανθρωπων επαψε να ειναι να… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν

Μου κάνει εντύπωση που στην ομάδα των γυναικών που αποφασίζουν ότι δεν θα κάνουν παιδιά, δεν ανήκουν οι εξαιρετικά πλούσιες γυναίκες. Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που έχουν πολλά χρήματα, είτε γιατί τα απέκτησαν μόνες τους, είτε γιατί ανήκουν σε οικονομικά εύρωστες οικογενειες (old money) κάνουν πάνω από 2 παιδιά.

IrisPrismatica
IrisPrismatica
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Ακριβώς Maggie. Μα οι ειλικρινά εξ επιλογής άτεκνοι είναι πραγματικά πολύ λίγοι! Οι πλούσιοι κάνουν πολλά παιδιά γιατί δεν έχουν να ανησυχούν ούτε για το φαγητό, ούτε για την περίθαλψη, ούτε για τη μόρφωσή τους, ούτε ποιος θα τα κρατάει όταν λείπουν. Για να είμαστε ειλικρινείς, όσοι (λιγοστοί) διάσημοι πχ. ηθοποιοί κλπ λένε ότι δεν έκαναν παιδιά γιατί φοβούνταν ότι “δεν θα μπορούσαν να το συνδυάσουν με την καριέρα τους”, αν είναι όντως πλούσιοι, απλώς δεν λένε αλήθεια. Άπειροι ζάπλουτοι και διάσημοι συνδυάζουν καριέρα με πολλαπλές εγκυμοσύνες, και το χρησιμοποιούν και ως αυτοδιαφήμιση άμα λάχει. Απλούστατα, αν πουν “δε μου… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Αυτό λοιπόν με βάζει σε σκέψεις, αν οι ίδιες γυναίκες που λένε ότι επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά γιατί δεν γουστάρουν να ανήκουν σε κοινωνικές νόρμες και να κάνουν αυτό που περιμένει η κοινωνία από αυτές και θέλουν να ορίζουν το σώμα του όπως επιθυμούν, μήπως απλά δεν έχουν λεφτά να το κάνουν. Γιατί καμία σχεδόν πλούσια γυναίκα δεν έχει τέτοιες αναζητήσεις.

IrisPrismatica
IrisPrismatica
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Βασικά ελπίζω να μην ξέρεις ανθρώπους (ασχέτως φύλου) που επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά επειδή θέλουν να μην ακολουθούν τις κοινωνικές νόρμες! Αυτά τα λένε στα 20 μερικοί που θέλουν να πουλάνε πολλή αντιδραστικότητα. Άλλο κάποιος όντως να μη θέλει παιδιά *παρά* τις κοινωνικές συμβάσεις και άλλο να μην θέλει παιδιά *επειδή* θέλει να πάει κόντρα στις συμβάσεις! Αυτό είναι το άκρον άωτον του ετεροκαθορισμού. Κατά τα άλλα, είναι ένα καλό τεστ για να συνειδητοποιήσει κανείς αν πραγματικά δεν θέλει παιδιά είναι να φανταστεί τον εαυτό του στις πλέον ιδανικές συνθήκες, από απόψεως χρόνου, χρήματος, υποστήριξης κλπ. Κάποιοι ακόμη και… Διαβάστε περισσότερα »