in

Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί οι γονείς των μωρών σε ρωτάνε αν θέλεις να τα πάρεις αγκαλιά;

Δε θέλω

Γιατί οι γονείς των μωρών σε ρωτάνε αν θέλεις να τα κρατήσεις; Γιατί δεν δέχονται το όχι σαν απάντηση; Δε αναφέρομαι σε μια περίπτωση ανάγκης ή για μια στιγμή που θα χρειαστούν κάτι και δεν υπάρχει εύκαιρο καρότσι. Πχ μιλάμε με γνωστή για το πώς μεγάλωσε το μωράκι της και τι όμορφο που είναι και ξαφνικά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2ba51f6262024d783236e35a35116c34

Γιατί οι γονείς των μωρών σε ρωτάνε αν θέλεις να τα κρατήσεις; Γιατί δεν δέχονται το όχι σαν απάντηση; Δε αναφέρομαι σε μια περίπτωση ανάγκης ή για μια στιγμή που θα χρειαστούν κάτι και δεν υπάρχει εύκαιρο καρότσι. Πχ μιλάμε με γνωστή για το πώς μεγάλωσε το μωράκι της και τι όμορφο που είναι και ξαφνικά «Θέλεις να το πάρεις αγκαλιά;». ΕΕΕΕΕΕΜ ΟΧΙ. Δε θέλω. Τα μωρά και παιδιά κάτω των 2 με κάνουν να νιώθω αμήχανα. Και ναι σιχαίνομαι, αν κάνει εμετούλη το γαλατάκι του, αν του τρέχουνε οι μυξουλες στο στόμα, αν έχει γεμίσει σαλάκια, αν τα έκανε πάνω του μόλις πουφ! Καταλαβαίνω ότι οι γονείς τα έχουν συνηθίσει και κάποιοι τα βρίσκουν ακόμα και χαριτωμένα, αλλά εγώ όχι. Όταν λοιπόν μου προτείνουν να κρατήσω το μωρό τους δεν ξέρω τι να κάνω. Το «όχι, ευχαριστώ» φάνηκε απότομο τη μια φορά που το είπα. Πλέον προσπαθώ να ξεγλιστρίσω με το «δεν είμαι μωρέ καλή με τα παιδιά» ή «φοβάμαι μην κάνω κάτι λάθος και το ζορίσω, αστο καλύτερα» και «δεν πειράζει δεν έχω καθαρά χέρια τώρα» και αυτές εκεί επιμένουν και γίνεται αμήχανο και το κρατάω σαν τη Ρέιτσελ και χαμογελάμε όλοι παγωμένα και δεν ξέρω πόση είναι η σωστή ώρα για να το έχω πριν το δώσω πίσω. Η αλήθεια για κάποιο λόγο, δηλαδή ότι δεν μπορώ να διαχειριστώ το μωρό να κλάψει στην (αφιλόξενη) αγκαλιά μου, να με λερώσει εμένα και τα ρούχα μου μάλλον θεωρείται αγενεια. Οπότε ξαναρωτάω, γιατί το κάνουν;

-30, όλοι οι γνωστοί μου κάνουν παιδιά

Ίσως το «όχι ευχαριστώ» να είναι ακατάλληλο γιατί δεν είναι ότι σου προσφέρουν σοκολατάκι. Μια απάντηση που περιέχει μέρος της αλήθειας είναι η καλύτερη απάντηση. «Δεν είμαι καλή με τα παιδιά», «δεν έχω άνεση με τα παιδιά», αυτές είναι καλές απαντήσεις, συμπλήρωσε κι ένα «τι γλυκό μωράκι να το χαιρόσαστε, υπέροχο, καλύτερα να το βλέπω παρά να το κρατάω, δεν έχω καθόλου ευχέρεια με τα μωρά». Και ελπίζεις να το πάρει ο άλλος το μήνυμα.

Να σου πω κάτι από την άλλη πλευρά. Μια χαρά καταλαβαίνω ότι οι άλλοι δεν θέλουν να κρατήσουν το μωρό μου και δεν θέλω καν να το δίνω. Δεν είναι αντικείμενο για να το περιφέρουμε πέρα δώθε (ούτε το ίδιο θέλει άλλωστε, τα μωρά παύουν να είναι μωρά πολύ γρήγορα). Υπάρχει όμως κόσμος που θέλει σώνει και ντε να πάρει το μωρό σου αγκαλιά. Και μάλιστα παρεξηγείται αν δεν το δώσεις, και θα σε πει και σιχασιάρα και παράξενη από πάνω. Παράλληλα υπάρχει κόσμος που όντως, θέλει να σου δώσει το μωρό με το ζόρι, να δεις ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΠΟΣΟ ΤΕΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ. Αυτή η μεγάλη απόσταση δημιουργεί πολλαπλά κενά, και κατά συνέπεια, ευκαιρίες αμηχανίας.

Για την ερώτηση τώρα, γιατί το κάνουν. Πέρα από την πρεμούρα να παραδεχτούν όλοι ότι είναι το πιο τέλειο μωρό του κόσμου, μάλλον δεν καταλαβαίνουν ότι τα μωρά είναι μηχανές παραγωγής σάλιου, δακρύων και άλλων σωματικών υγρών, γιατί είναι το δικό τους μωρό και το μόνο που βλέπουν είναι τα γλυκά του ματάκια. Τι να πω; Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω γιατί το κάνουν. Είμαι από τους άλλους, που κοιτάνε καχύποπτα όσους πλησιάζουν το δικό μου 😊

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

29 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
μικρο μου πιονι
μικρο μου πιονι
5 χρόνια πριν

εχω κανει βρεφος, απο μενα ειναι οχι

Μάνα Κουράγιο
Μάνα Κουράγιο
5 χρόνια πριν

Μας έχει αρπάξει η σερβιτόρα σε καφετέρια το μωρό, μηνών τεσσάρων, και το έχει πάει μέσα στο μπαρ να το θαυμάσουν όλοι. Εμείς, νέοι γονείς, έντρομοι, να μην ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε (μήπως είμαστε υπερβολικοί;;) να τρέχουμε από πίσω σαν σκυλιά που τους πήρες τη μπουκιά από το στόμα. Σκηνές απείρου κάλλους. Όντως τώρα: γιατί είμαστε οι άνθρωποι τόσο παρορμητικοί και αδιάκριτοι;

Rubia
Rubia
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μάνα Κουράγιο

Σε νιώθω! Εμένα την έπεσε στο μικρό μου (1 έτους) μια στο σουπερ μάρκετ. Τον είχα μέσα στο καρότσι και εκεί στο ταμείο που ξεφόρτωνα το καρότσι από την άλλη πλευρά, έρχεται μια και ακουμπάει τους αγκώνες της πάνω στο μακρύ χερούλι και κολλάει τη μούρη της στη δικιά του (δεν υπερβάλλω 5 εκατοστά απόσταση είχαν) και αρχίζει ” τι όμορφος είσαι εσύ και τι ωραία μάτια”. Επειδή με τις μανούβρες μου δεν πήρε το μήνυμα, την έσπρωξα και συνέχισα να ξεφορτώνω το καρότσι από την πλευρά του παιδιού, τελείως άβολο και κουλό δηλαδή. Αυτή συνέχιζε το ποιήμα της πάνω… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μάνα Κουράγιο

Σε τέτοιες περιπτώσεις αρπαγής πραγματικά μου έβγαιναν πολύ ζωώδη ένστικτα. Μιλάμε για όσο το παίδι μου ήταν ανυπεράσπιστο βρέφος, όταν άρχισε να περπατά, μιλά κλπ την έβαζα να πάει μόνη της να τους κατσικωθεί

ΑτελείωτοςΚαφές
ΑτελείωτοςΚαφές
5 χρόνια πριν

Eγώ πριν κανω δικα μου ήμουν απ αυτους που θα εστελναν αυτη την ερωτηση. Τωρα που εκανα και βλέπω πόση απίστευτα όμορφο ειναι να εχεις ενα τετοιο πλάσμα αγκαλιά τόσο αφράτο τόσο τρυφερό τόσο γλυκό φοβάμαι ότι θα γίνω απ- αυτές που θα θελουν να αγκαλιασουν τα ξενα μωρα. Μπορει και οχι ομως… μπορει να μ αρεσει τοσο πολυ επειδη ειναι δικα μου. Τέλοσπαντων νομίζω ότι σου λένε να το κάνεις όχι επειδή θέλουν να δεις πόσο τελειο είναι το δικό τους παιδί, αλλά επειδή είναι τελεια αιθηση γενικά. Πως πχ αν τρως κατι νόστιμο και λες στον αλλον θες… Διαβάστε περισσότερα »

Lenalu
Lenalu
5 χρόνια πριν

Εμένα πάλι τα πρώτα χρόνια στη μυστηριώδη χώρα του Βορρά που ζω ( Γερμανία) βρέθηκα σε ένα γάμο της οικογένειας του τότε συντρόφου μου που ήταν Γερμανός κατά τη διάρκεια του οποίου ή μια του ξαδέρφη, κουβαλούσε συνεχώς το 8 μηνών παιδί της ,ενώ έτρωγε, συζητούσε με τους άλλους καλεσμένους, κτλ κτλ. Και ενώ παρατηρούσα όλη την ώρα ότι κάπου είχε κουραστεί γιατί και η μπέμπα ζητούσε συνέχεια την προσοχή της, αναρωτιέμουν γιατί κανείς από τους καλεσμένους – ανάμεσα τους και οι παππούδες και η αδερφή της δεν παίρνει λίγο το μωρό να την ξεκουράσει. Έτσι πήγα και το πήρα… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lenalu

Πολύ σωστή παρατήρηση, εννοείται ότι πατακαλάμε για φίλους ή γνωστούς που διατίθενται για μπέιμπι σίττινγκ έστω και 10 λεπτών για να ξεκουραστούμε…να απασχολήσουν λίγο το μωρό να χαλαρώσουμε κι εμείς λίγο. Αλλά αυτό δουλεύει μόνο με τους έμπειρους και τους πρόθυμους, όχι αν πας να πασάρεις με το ζόρι το μωρό σε κάποιον…

Rubia
Rubia
5 χρόνια πριν

Αχ και εγώ Λένα μου είμαι απ’ αυτές. Έρχονται επιθετικά και χώνουν τη μούρη τους στο μωρό σου και του πιάνουν ή του φιλάνε τα χεράκια χωρίς δισταγμό και παύση. Τα χεράκια που παρεμπιπτόντως το επόμενο δευτερόλεπτο θα χώσει το μωρό στο στόμα του. Και από την άλλη και εγώ δεν θέλω να παίρνω αγκαλιά παιδιά άλλων, ειδικά ψιλοξένων. Όχι γιατί σιχαίνομαι αλλά δε βρίσκω το λόγο ούτε αισθάνομαι την ανάγκη.

La Usurpadora
La Usurpadora
5 χρόνια πριν

Εγώ από την άλλη, ως ιδιοσυγκρασία μού έρχεται να πάω να βουτάω τα περισσότερα μωρά που βλέπω, γιατί μου αρέσουν πολύ! Αλλά επειδή ακριβώς δεν είναι αντικείμενο, και την όρεξη μου ειχανε, ρωτάω τους γονείς αν μπορώ (εύχομαι πάντα να απαντάνε ειλικρινά αν λένε ναι) και αν είναι σε ηλικία που το μωρό ψιλοεπικοινωνεί το ρωτάω κι αυτό στο καπάκι.
Μου παίρνει τη χαρά της τρελής “καλέ τι ωραίο μωρό είναι αυτό, φέρε το εδώ να το ζουλήξω, πόινγκ πόινγκ” αλλα ναι, είναι μάλλον το καλύτερο. Δεν είναι λούτρινο, τι να κάνουμε.

Guardian
Guardian
5 χρόνια πριν

Το κάνουν γιατί πιστεύουν ότι θες και ντρέπεσαι να το ζητήσεις. Γιατί κι αυτοί έχουν συναντήσει αγνώστους που χωρίς να ρωτήσουν τους βουτάνε τα μωρά με το έτσι θέλω.

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν

Ειναι γιατι μαλλον το να κρατας ενα βρέφος ειναι σπανιο και δεν προκυπτει στον καθενα καθε μερα. Ειναι τρυφερο, ομορφο και γλυκό να πιανεις τα παχουλα χερακια, μια φορμα και ογκος που δεν πιανουμε συχνα. Γι αυτο και πολλοι γονεις που ισως το καταλαβαίνουν, εχουν την καλοσυνη να μοιραστούν αυτή τη χαρα προτρέποντας μας να το κρατησουμε.
Εγω παλι δεν μπορω οταν μου πασαρουν στο ασχετο σκυλια η γατια στην αγκαλια. Κατσε καλε κυρια, ελεος.

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Και τα σκυλια ή γατια θελουν τον χρονο τους. Δεν μπορεις να δεις αγνωστο σκυλι και να πας και να το αγκαλιασεις, εισαι ξενος, μπορει να αντιδράσει. Ξερω 3 περιστατικα, τα 2 πολυ σοβαρα, που τα ζωα αιφνιδιαστηκαν απο την αγκαλια και δαγκωσαν προσωπο ασχημα.

κ@λυψω
κ@λυψω
5 χρόνια πριν

Θυμήθηκα μια φίλη νέα μαμά που είχαμε πάει να τη δούμε και μας το είχε πασάρει λέγοντας επί λέξη πάρτε το δεν αντέχω άλλο! Και εγώ νοιώθω παρόμοια και έχω την ίδια απορία. Ενώ με ελκύουν γενικά τα μωρά, δεν με ελκύουν στον ίδιο βαθμό όλα (όπως και οι ενήλικες). Επίσης, γενικά δεν προτιμώ να τα κρατώ αγκαλιά, και δεν έχω σίγουρα καμία όρεξη να λερωθώ, ειδικά αν είμαι σε κανένα event και φοράω τα καλά μου. Οπότε το αποφεύγω και ενίοτε δεν δείχνω καν τη συμπάθειά μου :-). Επίσης, κάποιοι στο πασάρουν, αυτό αρχίζει να κλαίει και μετά σε… Διαβάστε περισσότερα »

κ@λυψω
κ@λυψω
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  κ@λυψω

Επίσης ένας άλλος πιθανός λόγος που μας τα δίνουν είναι το γνωστό στερεότυπο ότι είμαστε φτιαγμένες να γίνουμε μανούλες οπότε τι πιο φυσικό να λιγουρευόμαστε να κρατάμε μωράκια (και τι πιο χαριτωμένο τα παπουτσάκια που πάταγαν στις λάσπες να κλωτσάνε το καλό φόρεμά μας)

idril
idril
5 χρόνια πριν

Ενθάρρυνα τους φίλους που έλεγαν “μα φοβάμαι μη μου πέσει” αλλά δεν επέμενα. Σίγουρα την απομάκρυνα αν ξαφνικά ερχόταν ύποπτη μυρωδιά ή θόρυβος! Έλεος. Μια φίλη κόντεψε να λιποθυμήσει όταν την πήρε αγκαλιά κι αμέσως η μικρή άφησε μια τεράστια πορδή και βρώμισε! Ακόμη διστάζει να την ακουμπήσει, μάλλον αισθάνεται όπως εσύ. Το πιο σοκαριστικό παράδειγμα αυτού που λες πάντως, ήταν οι γείτονές μου. Με το που μπήκα σπίτι τους να ευχηθώ, μου πάσαραν τη μπέμπα και μου έφεραν και το μπιμπερό να την ταΐσω!! Ούτε καν πρόλαβα να πλύνω χέρια αλλά δεν τους ένοιαζε καθόλου! Και μου την άφησαν… Διαβάστε περισσότερα »