in

Αγαπητή «Α, μπα»: Υπάρχει αντικειμενική ομορφιά;

Είμαστε μακριά από το άπιαστο;

Γεια σου Α,μπα, Πολλές φορές έχεις γράψει την κοινή διαπίστωση ότι ο περισσότερος πληθυσμός είναι μέτριος στην εμφάνιση, και μετά υπάρχει και το λιγότερο κομμάτι του πληθυσμού που είναι ή πολύ όμορφοι, ή πολύ άσχημοι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

c4963971e277231904bf99b2b26ceb08 1

Γεια σου Α,μπα, Πολλές φορές έχεις γράψει την κοινή διαπίστωση ότι ο περισσότερος πληθυσμός είναι μέτριος στην εμφάνιση, και μετά υπάρχει και το λιγότερο κομμάτι του πληθυσμού που είναι ή πολύ όμορφοι, ή πολύ άσχημοι. Είναι έτσι όμως στην πραγματικότητα; Εφόσον η ομορφιά καθορίζεται ανάλογα με πρότυπα της εποχής (π.χ. εγώ, ως γυναίκα 36 ετών, όλη μου τη ζωή έχω λάβει το μήνυμα ότι οι πιο όμορφες είναι αυτές που είναι ταυτόχρονα αδύνατες, ψηλές, με καμπύλες, σαρκώδη χείλη και γαλλική μύτη όπως όλα τα σούπερ μόντελ των 90s, ή ηθοποιοί όπως η Angelina Jolie και η Michelle Pfeiffer, ένα απλό γκουγκλάρισμα με τον όρο 90s actresses και θα δεις ότι 9 στις 10 είναι έτσι), υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι «αντικειμενικά όμορφοι» ή πάντα πάει με το ποια εποχή διανύουμε ή τι μηνύματα έχουμε λάβει σαν πληθυσμός; Ή όταν λέμε ότι ο περισσότερος πληθυσμός είναι μέτριος σε εμφάνιση εννοούμε ότι όποια κι αν είναι τα πρότυπα ομορφιάς, κι ακριβώς επειδή τα πρότυπα είναι άπιαστα, οι περισσότεροι θα είμαστε μακριά από αυτό το άπιαστο;

αβγ

Το τελευταίο. Το τι θεωρείται όμορφο όμως, η ομορφιά (όχι τι είναι της μόδας, ούτε τι είναι σέξι, το πάχος των φρυδιών ή το μήκος των μαλλιών ή ακόμα και τα κιλά) δεν είναι κάτι υποκειμενικό, ούτε έχει αλλάξει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η Νεφερτίτη είναι και σήμερα όμορφη, τα κλασικά αγάλματα δείχνουν πανέμορφους ανθρώπους, ο Τζορτζ Κλούνεϊ είναι όμορφος και θα ήταν όμορφος και το 1400, και θα θεωρείται όμορφος και σε διακόσια χρόνια. Τώρα κάποιος θα πεταχτεί και θα πει «μμμ εμένα δεν μου αρέσει» αλλά δεν συζητάμε αυτό, δεν συζητάμε με ποιον θα πέφταμε στο κρεβάτι, αλλά αν υπάρχει αντικειμενικότητα στην ομορφιά, και αυτό δεν είναι θέμα άποψης, είναι δεδομένο, είναι γεγονός που είναι γνωστό από την αρχαιότητα, απλώς συμπληρώνεται κάθε τόσο με νέα στοιχεία για το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, πώς αντιλαμβάνεται τον χώρο, στην ουσία.

Τα πρότυπα είναι άπιαστα επειδή είναι σπάνιο να γεννηθεί κάποιος με πλήρη συμμετρία, που είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις του «όμορφου προσώπου» αλλά και σώματος. Η φύση δεν σπαταλάει ενέργεια για να συμμαζευτούν τα γονίδια με έναν τρόπο που δεν ωφελεί σε κάτι ιδιαίτερο. Η ομορφιά χρειάζεται για τη συνέχεια της ζωής (πολύ ποιητικό ακούγεται, αλλά το εννοώ με απλό τρόπο) αλλά η τελειότητα, το άπιαστο, όχι. Οπότε, είναι σπάνιο. Ο άνθρωπος εκτιμά ιδιαίτερα την σπανιότητα. Η αντικειμενική ομορφιά συνδυάζει το άπιαστο με το σπάνιο, οπότε γίνεται τρομερά πολύτιμη, όπως φαίνεται και από το πώς διευκολύνονται στη ζωή τους οι ωραίοι άνθρωποι, σε διάφορους τομείς, κυρίως κοινωνικά, αλλά και επαγγελματικά.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

15 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Jelly Roll
Jelly Roll
5 χρόνια πριν

Αυτό με το πώς διευκολύνονται οι όμορφοι άνθρωποι… Πόσο το έχω δει. Όχι ότι λειτουργεί πάντα βέβαια. Κάποιος όμορφος άνθρωπος και με ευγενική μορφή γίνεται αυτόματα συμπαθής. Συγχωρούμε ευκολότερα την κακή συμπεριφορά ενός όμορφου συντρόφου (κακώς) αλλά συμβαίνει αυθόρμητα, ίσως αν εμείς δεν νιώθουμε αρκετά όμορφοι, με έναν όμορφο σύντροφο πλάι μας ανεβαίνουν οι μετοχές μας. Κάποια στιγμή (πριν από περίπου χρόνο) αποφάσισα να σουλουπωθώ, βαρέθηκα να βλέπω αυτό το μάτσο χάλια στον καθρέφτη που θύμιζε και ανήλικο. Άρχισα να με περιποιούμαι και εν τέλη έφτασα σε μια εικόνα που με ικανοποιούσε με κάποιο τρόπο, και αντικειμενικά ήταν καλή. Στο… Διαβάστε περισσότερα »

Open S
Open S
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Jelly Roll

Εγώ το βλέπω να συμβαίνει αυτό που λες με 4-5 κιλά διαφορά. Ενώ έχω φυσιολογικό βάρος – με λες και αδύνατη και ομορφούλα- όταν είμαι 5 κιλά πάνω επειδή τα παίρνω στο πρόσωπο και πραγματικά ασχημαίνω εντυπωσιακά (μα εντυπωσιακά!) , η συμπεριφορά των γύρω μου αλλάζει πολύ σε σχέση με την ζυγαριά. Και δεν είναι ιδέα μου, είναι μια παρατήρηση 20 ετών (από τα 20 μου άρχισα να το ψιλιάζομαι). Η καλοσύνη, τα χατήρια, οι δουλειές που βρίσκω με 4-5 κιλά κάτω, και κυρίως με τι προσοχή και θετικότητα με κοιτάνε τα μάτια που έχω κάθε φορά απέναντι όταν το… Διαβάστε περισσότερα »

Έξοχα, στον κήπο φίλοι μου!
Έξοχα, στον κήπο φίλοι μου!
5 χρόνια πριν

Beauty is in the eye of the beholder λένε, αλλά υπάρχει και η επιστημονική άποψη που λέει ότι ναι, υπάρχει αντικειμενική ομορφιά. Ιδανική αναλογία λοιπόν κατά τους επιστήμονες, είναι όταν η απόσταση ανάμεσα στα μάτια και το στόμα είναι περίπου το 36% του μήκους ολόκληρου του προσώπου και όταν η απόσταση ανάμεσα στα μάτια και περίπου 46% του πλάτους του προσώπου. Αν ρωτήσεις του αρχαίους Έλληνες πίστευαν ότι η ομορφιά εκπροσωπείται από μια αναλογία 1:1.618. Αν τώρα θες να μάθεις για το τι απεφάνθησαν οι ειδικοί της τέχνης, στην πρώτη θέση της τελειότητας (Χρυσή Τομή ή ο Χρυσός Αριθμός Φ)… Διαβάστε περισσότερα »

inside job
inside job
5 χρόνια πριν

Όχι άλλο Clooney!!!

Vasilis
Vasilis
5 χρόνια πριν

Σε ελάχιστες περιπτώσεις νομίζω ότι μπορούν όλοι να συμφωνήσουν πως κάποιος είναι όμορφος. Ωστόσο, ο George Clooney, όπως και πολλοί σαν αυτόν, βασίζεται στην προώθηση της εικόνας του και, άρα, δεν υπάρχει περίπτωση να τον δούμε όπως βλέπουμε έναν μέσο άνθρωπο της ηλικίας του. Από εκεί και πέρα το γούστο είναι καθαρά υποκειμενικό.

Μαρία Ιουλμά Δεκαοκτώ Αυγά
Μαρία Ιουλμά Δεκαοκτώ Αυγά
5 χρόνια πριν

Μόνο εγώ όταν κρίνω την ομορφιά κάποιου εστιάζω σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσωπο του και στα φυσικά του χαρακτηριστικά;

alpha2zeta
alpha2zeta
5 χρόνια πριν

Πολύ ωραία επιλογή φωτογραφίας.

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν

Το πρότυπο, το ιδεατό είναι και άπιαστο. Είναι πολύ δύσκολο, θα έλεγα σχεδόν αδύνατο να βρεις έναν οικουμενικά αντικειμενικά όμορφο άνθρωπο. Η κάθε φυλή, χώρα, κοινωνία έχει ελαφρώς διαφοροποιημένα πρότυπα ομορφιάς. Ο George Clooney πχ που λέει και η Λένα, στα νιάτα του εμένα μου φαινόταν λιγάκι άσχημος, ούτε καν στο μέσο όρο. Μεγαλώνοντας μου φαίνεται πιο όμορφος αλλά δεν θα έλεγα οτι είναι αντικειμενικά όμορφος. Για μένα αντικειμενικά όμορφος είναι κάποιος που όποιον και να ρωτήσεις θα σου πει οτι είναι όμορφος, δεν θα χωρά αμφιβολία. Ε με τον Clooney πχ δεν συμβαίνει αυτό γιατί υπάρχουν αρκετά άτομα που… Διαβάστε περισσότερα »

Ικμάδα
Ικμάδα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

Δεν είμαι ρουβίτσα, αλλά νομίζω πως είναι αντικειμενικά όμορφος, συμμετρικά χαρακτηριστικά, κλπ.
Στον Clooney δεν βλέπω αντίστοιχη συμμετρία, ή ομορφιά, βλέπω απλά κάποιον που μεγαλώνει όμορφα, όπως και με τον Connery.

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ικμάδα

ε όχι και αντικειμενικά όμορφος ο ρουβάς με τη μυτόγκα

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν

Και όλα αυτά μόνο για το δυτικό κόσμο Να τα λέμε κι αυτα.

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν

Καλά τώρα διαφωνώ λίγο, επειδή αυτή η ερώτηση και απάντηση όντως πέφτουν μέσα για το τι ισχύει στην Ελλάδα, αλλά παιδιά η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική αν κοιτάξουμε τους ανθρώπους σε μια βορειοευρωπαική χώρα. Και δυτικοευρωπαική, και κεντροευρωπαική, και βαλκανική, για να μην πούμε πια για κείνη τη ρωσική. Από τις πρώτες σκέψεις που ρκανα εδώ ήταν πως αυτές εδώ οι γυναίκες, όταν κοιτάνε μια διαφήμιση πχ εσωρούχων, δεν βλέπουν όπως εμείς την εξωπραγματική δίμετρη ξανθογάλανη κούκλα….βλέπουν απλά….τον εαυτό τους!

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν

Λοιπον η ομορφιά ηταν και θα ειναι υποκειμενική. Άλλο αν κάποιοι γεννιούνται με κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά που τους κανουν περισσότερο αποδεκτούς στο ευρύτερο σύνολο. Η ομορφια κρύβεται μέσα μας, αυτο ειναι και το μότο μου. Ωραία, κάποιοι μπορεί να έχουν άλλο χρωμα ματιών, μαλλιών, σωματοδομη, να θεωρούνται όμορφοι απο κάποιους, αλλά έχουμε και εναν ψυχισμό που κουβαλαμε όλοι μας. Θα έλεγα συνταιριασμα του μέσα μας (συναισθημάτων και εαυτού) με το εξω μας (όπως κι αν ειναι το εξω μας, αγάπη και αποδοχή του, ας ειναι και με φακίδες όπως η εδώ φωτογραφία), αυτο για μένα αποτυπώνει τη ομορφια. Αποτυπώνει μια… Διαβάστε περισσότερα »