in

Ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας

Δεσποινίς ή κυρία; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

f780992ce2362329c3703ae5a584f792

Δεσποινίς ή κυρία;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

14 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Vasilis
Vasilis
5 χρόνια πριν

Ρώτησαν τη γράφουσα αν πρέπει να την προσφωνούν δεσποινίς ή κυρία; Υπερβολικά αναχρονιστικό θα έλεγα. Εγώ θυμάμαι ακόμα και στο πανεπιστήμιο πως όσοι καθηγητές μας μιλούσαν στον πληθυντικό μας προσφωνούσαν κύριε και κυρία ανεξαρτήτως ηλικίας.

ΛιλούκοΝαυαρχούκο
ΛιλούκοΝαυαρχούκο
5 χρόνια πριν

Νομίζω το έχω ξαναπεί: με έχει ρωτήσει συνάδελφος (50ρης όχι και διακοσίων ετών) “δεσποινις ή κυρία;” και όταν απάντησα ελαφρώς στραβωμένα “όλες οι γυναίκες είναι κυρίες” με κοίταξε, απτόητος, καλά καλά στο χέρι και μου λέει “δε βλέπω βέρα!” !

Lasitskene
Lasitskene
5 χρόνια πριν

Τι σχεση εχει η παρθενια; Η βαση της χρησης του ορου, ειναι η χρηση απο τη γυναικα του επιθετου του αντρα της, απορριπτοντας το επιθετου του πατρος της. Οταν σε φωναζουν δεσποινις Αντωνιου, σε φωναζουν κορη του Αντωνιου. Οταν σε φωναζουν κυρια Αντωνιου σε φωναζουν συζυγο του Αντωνιου. Τα γυναικεια επιθετα, ακομα και τα πατρικα ειναι σε γενικη πτωση. Και οσο χαζο κι αν μου ακουγεται το δεσποινις, αλλο τοσο μου χτυπαει καπως να με φωναζουν κυρια *επιθετο του πατερα μου* meh

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lasitskene

Δεν εχει σχέση η παρθενία .αλλά κάπως πρεπει να γίνει η υπενθυμηση οτι οι άντρες πάνε σε πόρνες.Lasitskene συγκεκριμένα το Αντωνίου ειναι σε γενική οπότε και τον αδερφο σου πχ μεχρι τα 80 του θα τον φωνάζουν ”γιο του αντωνίου.Πολλά επίθετα ειναι στη γενική.Ευτυχώς τα πράγματα αλλάζουν και πλέον πολλοι γονεις αποφασίζουν να δώσουν το πιο ευηχο επιθετο ή αυτό που τους αρέσει περισσότερο απο των δυο γονιών ή αυτο που τους αρέσει και οχι ντε φάκτο του άντρα.Νομιζω οτι στην αρχη του 2000 ειχε βρε προσφορο εδαφος μια βλακεια που δινανε 2 επιθετα στο παιδακι αλλα ΕΥΤΥΧΩΣ δεν εξαπλώθηκε.

Lasitskene
Lasitskene
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Δεν εχει σχεση αν το Αντωνιου τυχαινει να ειναι γενικης πτωσης στον αντρα. Παραμενει αντρικο ονομα και δεν δηλωνει κατοχη. Δεν δηλωνει οτι εισαι γιος του Αντωνιου με την ιδια εννοια, γιατι δε χρειαζεται να προσδιοριζεσαι απο εναν αντρα (πατερα/συζυγο) ή γυναικα (μητερα/συζυγο -σε μητρογραμμικο συστημα).
Το αν το δεσποινις καταργηθηκε δεν εχει μεγαλη σημασια, η πατρογραμμικη σχεση παραμενει. Οι γυναικες επρεπε να κληρονομουν το επωνυμο της μητερας τους και οι αντρες του πατερα τους. Οπως με τα μικρα ονοματα.

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lasitskene

Υπάρχει κάποιος λόγος που ”πρέπει” να γίνεται αυτό?Γιατι δεν βλέπω τη λογική

Φραουλίτσα
Φραουλίτσα
5 χρόνια πριν

Σε κάποιες αεροπορικές εταιρείες όταν θέλεις να κλείσεις εισητηριο πρέπει να συμπληρώσεις στα προσωπικά στοιχεία αν είσαι δεσποινίς η κυρία. Εγώ πάντα έβαζα το κυρία αν και ελεύθερη και όταν είδα ότι υπάρχει διαφορετική επιλογή στις γυναίκες μου φάνηκε πολύ ανόητο.

ΛιλούκοΝαυαρχούκο
ΛιλούκοΝαυαρχούκο
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φραουλίτσα

Στα αγγλικά πάντως υπάρχει το Ms. Εγώ αυτό χρησιμοποιώ. Ειδικά οταν στέλνω κανενα mail σε γυναικες που δεν γνωρίζω προσωπικά.

Cocolime
Cocolime
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φραουλίτσα

Στα Αγγλικά εγώ βάζω Ms και το αγόρι μου επέμενε ότι είναι λάθος, αλλά στην πραγματικότητα είναι το μόνο που δεν εξαρτάται από το marital status σου, με τα χρόνια έχει παρερμηνευθεί και μπορεί να σημαίνει από λεσβία μέχρι διαζευγμένη και πολλοί θεωρούν ότι είναι επιθετικό “δεν είναι δουλειά σου”. Αλλά γι αυτόν ακριβώς το λόγο το χρησιμοποιώ. Στα ελληνικά δεν ξέρω αν έχουμε κάτι αντίστοιχο.

Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν

Στο γυμνάσιο βρέθηκε ένας καθηγητής – θεολόγος μάλιστα – και μας είπε ότι δεν υπάρχει η αντίστοιχη διάκριση για τους άντρες. Από τότε όποτε με αποκαλούσαν “δεσποινίς” τους διορθωνα. Κυρία.

Muse
Muse
5 χρόνια πριν

Μανδαμ παρακαλώ.

Curious
Curious
5 χρόνια πριν

Αναφέρεσαι στον πατριαρχικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο μια γυναίκα που είναι παρθένα έχει παρθενικό υμένα, ο οποίος όταν σπάσει αιμορραγεί. Κι ότι αυτό και καλά δείχνει ότι είναι παρθένα. Στην πραγματικότητα, λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους με υμένα αιμορραγούν την πρώτη φορά που κάνουν σεξ με διείσδυση. Από αυτούς που αιμορραγούν, συνήθως είναι επειδή λόγω άγχους και μη επαρκούς λίπανσης του κόλπου, δημιουργούνται σκισιματάκια στον υμένα. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το πόσες φορές έχεις κάνει σεξ. Ο υμένας δε σπάει, ενδεχόμενα σκισιματάκια θεραπεύονται. Είτε κοιτάξεις ένα πέος είτε έναν κόλπο, δεν μπορείς να καταλάβεις αν ο… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν

Στη Γαλλία καταργήθηκε, γιατί στην Ελλάδα ούτε τα δισέγγονά μας δεν έχουν ελπίδα να ζήσουν κάτι τέτοιο.

τούρτα σεράνο
τούρτα σεράνο
5 χρόνια πριν

Έχω παρατηρήσει ,ότι συνήθως προσφώνουν τίς γυναίκες μέχρι κάποια ηλικία δεσποινίδες καί μετά από κάποια ηλικία κυρίες.Τό όριο ηλικίας είναι υποκειμενικό , αλλά γενικά μετά απο τα τριάνταπέντε συνήθως, σέ προσφωνούν όλοι κυρία.Μακάρι να καταργηθεί το δεσποινίς αλλά ούτε καί εγώ το βλέπω.