in

«Α, μπα» classics: Ο έρωτας θέλει φαντασία

Δεν το πιστεύεις;

Αγαπητή Αμπά, Λές συχνά σε ερωτήσεις που αφορούν τις σχέσεις και ειδικότερα στον έρωτα ότι δεν πρέπει να κάνουμε μαγικές σκέψεις όταν κάτι είναι αυταπόδεικτο. Γιατί όμως το λες αυτό; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

917e76c1853b5b9a7abb82a4045311df

Αγαπητή Αμπά, Λές συχνά σε ερωτήσεις που αφορούν τις σχέσεις και ειδικότερα στον έρωτα ότι δεν πρέπει να κάνουμε μαγικές σκέψεις όταν κάτι είναι αυταπόδεικτο. Γιατί όμως το λες αυτό? ο Oscar Wilde έχει πει ότι αν δεν υπάρχει φαντασία στον έρωτα και γενικότερα στη ζωή τότε δεν ζούμε στ’αλήθεια και ειδικά στον έρωτα εαν το έχεις νιώσει πραγματικά, έχει στοιχεία φαντασίας. Είναι λογικό και για΄υτό πολλοί άνθρωποί πληγώνονται όταν χωρίζουν χωρις να το περιμένουν και νομίζοντας ότι είχαν βρεί τον άνδρα της ζωής τους. θα ήθελα απλά να ξέρω αν συμφωνείς με την αποψή μου. Επειδή είμαι απο την φύση μου ρομαντική και επείδη όταν χώρισα με κάποιον που είμουν ερωτευμένη πήγα σε ψυχολόγο (για την ακρίβεια ήταν ψυχιάτρος επείδη εμπιστεύομαι πιο πολύ τους γιατρούς) μου είχε πεί ότι φυσικά ο έρωτας έχει ένα είδος παραπλάνησης και πολύ δύσκολα μπορούμε να το διακρίνουμε όταν είμαστε ερωτευμένη. Σ’ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και για της καθημερινές σου απαντήσεις που είναι πάντα τόσο ευστοχές κατα την γνώμη μου. Απλώς ρωτάει αν συμφωνείς μαζί μου επειδή εκτιμώ της απαντήσεις σου, και ας διαφωνούμε στο συγκεκριμένο θέμα. Σ’ευχαριστώ πολυ

Δεν ξέρω αν διαφωνούμε γιατί δε νομίζω ότι έχουμε συνεννοηθεί. Πήρες μια απάντηση που έδωσα για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα και την εφάρμοσες σε κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Ναι, ο έρωτας έχει μέσα στοιχεία φαντασίας και μυθολογίας. Η μυθολογία που αναπτύσσεται σε ένα ερωτευμένο ζευγάρι λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας από τα προβλήματα. Ναι, ο έρωτας έχει στοιχεία παραπλάνησης, καλά τα λέει ο γιατρός. Η υπερρεαλιστική διάσταση που μας χαρίζεται όταν είμαστε ερωτευμένοι είναι από τις πιο σημαντικές εμπειρίες της ζωής, γιατί νιώθουμε ότι πλησιάζουμε την αθανασία, ή το Θεό, ας πούμε.

Ωραία όλα αυτά. Μολαταύτα, αν ο Μήτσος μένει στο Λονδίνο, μας έχει χωρίσει πριν ένα μήνα και δεν παίρνει τηλέφωνο, είναι μεγάλη ανοησία να «νιώθουμε μέσα μας» ότι μας θέλει ακόμα αλλά ντρέπεται να το πει. Τα λάθη δεν έγιναν σωστά επειδή ερωτεύτηκες. Ναι, μπορεί να τυφλωθείς από έρωτα και να κάνεις κακές επιλογές. Ναι, μπορεί να αυταπατάσαι επειδή ελπίζεις. Σε τι ακριβώς πιστεύεις ότι διαφωνούμε, αυτό δεν το κατάλαβα. Θέλεις να πεις ότι δικαιολογούνται τα λάθη λόγω της μαγείας του έρωτα; Δεν ξέρω αν δικαιολογούνται όλα, αλλά σίγουρα εξηγούνται. Τα λάθη –και τα σωστά – που κάνει ο καθένας όταν ερωτεύεται, όπως και τα άτομα που ερωτεύεται, ακολουθούν ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο pattern που είναι σαν το δακτυλικό του αποτύπωμα. Δεν είναι ανεξήγητα τα ερωτικά λάθη του καθένα, ούτε είναι ανεξήγητο το ποιον ερωτεύεται ο καθένας σε κάθε φάση της ζωής του. Αυτό που δεν δέχομαι είναι η άρνηση για ανάληψη ευθύνης για ό,τι συμβαίνει γύρω από τα ερωτικά. Μπορεί να μην καταλαβαίνουμε γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει εξήγηση για τη συμπεριφορά μας. Ένας καλός ψυχίατρος μπορεί να μας αποκρυπτογραφήσει μέσα σε καμία ωρίτσα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

4 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ικμάδα
Ικμάδα
5 χρόνια πριν

Να μ’ αγαπάς, να σταθούμε εδώ σε μια γωνιά
Να κοιταχτούμε λες κι ειν’ γιορτή, πρωτοχρονιά
Να με κρατάς αγκαλιά σφιχτά γιατί μου πήρε πολλά το εφτά
εκτός κι αν είπα εγώ το έλα σ’ όλα αυτά 🎶

Δεν ειν’ ο κόσμος ιδανικός, για το ταξίδι είναι δανεικός
Για να ‘χει όνειρα να κάνει ο ενικός 🎵

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ικμάδα

Ωραίο το τραγουδι Ικμάδα! 👍😃
Εμενα το “Για να ‘χει όνειρα να κάνει ο ενικός”, μου θύμισε αυτο:

“ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΕΝΕΣΤΩΤΑ

Θέλω τον έρωτά σου
στο χρόνο του τον ενεστώτα,
οριστικό και αμετάκλητο,
δίχως υποτακτικές υπεκφυγές,
αμφίβολους αορίστους
και μέλλοντος κατ’ εξακολούθηση.
Θέλω τον έρωτά σου
μικρή παθητική
μετοχή,
παραδομένο
εξαρτημένο
θυμωμένο,
να μεταγγίζεσαι ολάκερη
ως τον τελευταίο σπασμό
και να σου γνέφω
κι άλλο.
Θέλω τον έρωτά σου
εξουσία κι επανάσταση.”, Ελένη Μαυρογονάτου

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν

Συμφωνώ με Λένα👍. Ο ερωτας θελει φαντασία ναι. Να σου βγάζει τρέλα ναι. Να κανεις πραγματα που δεν πιστευες ποτέ σου οτι θα τα κανεις. Σου αναθεωρεί ό,τι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχες ως απόλυτο, σε φτιάχνει και ταυτόχρονα σε διαλύει απο την αρχη. Σε διαλύει οταν ολα όσα είχες στηρίξει πανω του, τελικά αποδεικνύονται λιγα ή ανετοιμα. Οταν ο άλλος δεν ηταν καθ’ολα ενταξει. Οταν πιστεύαμε σε όλα όσα μας είχε προκαλέσει ο ερωτας και τελικά αποδείχτηκαν μια βάρκα που εμπαζε απο παντου. Θελει φαντασία ναι. Αλλα θελει να εχεις και τη λογική να βλεπεις που σε παει, να… Διαβάστε περισσότερα »

trailblazer
trailblazer
5 χρόνια πριν

Προσωπικά δεν κατάλαβα γιατί εμπιστεύεστε περισσότερο τους ψυχιάτρους από τους ψυχολόγους για τέτοια θέματα. Οι ψυχίατροι δεν είναι απαραίτητο στην εκπαίδευσή τους να έχουν διδαχθεί κάποια συγκεκριμένη τεχνική προσέγγισης (γνωστική, συστημική, ψυχαναλυτική κτλ). Αυτά είναι δουλειά ψυχολόγων.