in

Αγαπητή «Α, μπα»: Πόσο δύσκολο είναι για κάποια ζευγάρια να πιάσουν παιδί;

Είναι άδικο

Α,μπα μου σκεφτόμουν πόσο εύκολο είναι για κάποια ζευγάρια να πιάσουν ένα παιδί, ενώ για άλλους τόσο δύσκολο! Μια φίλη μου έμεινε έγκυος καταλάθος και σκέφτεται να προχωρήσει σε έκτρωση ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

9aca39cec469a362cd2e5a3644a349b4

Άμπα μου σκεφτόμουν πόσο εύκολο είναι για κάποια ζευγάρια να πιάσουν ενα παιδί, ενώ για άλλους τόσο δύσκολο! Μια φίλη μου έμεινε έγκυος καταλάθος και σκέφτεται να προχωρήσει σε έκτρωση ενώ μια άλλη γνωστή μου προσπαθεί 2 χρόνια και τίποτα… Δεν εχω να ρωτήσω κατι συγκεκριμένο θα ήθελα όμως τη γνώμη σου…

Άδικη ζωή;;

Τη γνώμη μου για την βιολογία; Ποια είναι η δική σου γνώμη για την βαρύτητα;

Αναρωτιέσαι αν είναι άδικη η ζωή; Με δύο ερωτηματικά μάλιστα; Η Ζωή – με την μεγάλη έννοια, του Σύμπαντος – δεν είναι ούτε δίκαιη, ούτε άδικη. Ο άνθρωπος έχει επινοήσει αυτές τις λέξεις για να μπορεί να επιβιώσει πλάι σε άλλους ανθρώπους. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι έννοιες θα σκοτωνόμασταν πολύ πιο συστηματικά. Αυτές οι λέξεις είναι για τα ανθρώπινα πράγματα, όχι για την Ζωή πέρα από τον ανθρώπινο ναρκισσισμό που τα παίρνει όλα προσωπικά και τα αναλύει με βάση τι ωφελεί τον ίδιο και μόνο τον ίδιο. Για την Ζωή, δεν τρέχει κάτι αν ο ένας κάνει παιδιά εύκολα και ο άλλος δύσκολα, ούτε υπάρχει διαφορά αν ο ένας θέλει να κάνει παιδιά και του άλλου του έτυχε κατά λάθος. Δεν είναι καν το ζήτημα η αναπαραγωγή, αν εξαφανιστεί ένα είδος επειδή δεν προσαρμόστηκε, δεν πειράζει, θα αναλάβει άλλο, και αν όχι κάποιο άλλο, και πάλι δεν πειράζει, θα είναι άδειος ο πλανήτης, με βουνά και θάλασσες, και αν χαθούν και οι θάλασσες, δεν πειράζει, θα περιστρέφεται ως γυμνός βράχος στο απέραντο διάστημα. Και αν ούτε αυτό, ούτε αυτό πειράζει. Κατάλαβες που το πάω φαντάζομαι, να μην το συνεχίσω μέχρι το Μπιγκ Μπανγκ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

30 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Franny
Franny
5 χρόνια πριν

μου κανει εντυπωση ποσο πολλα ατομα προβληματιζονται με τετοιου ειδους οφθαλμοφανεις κοινοτυπιες και τις κανουν και ερωτηση στο αμπα…

Heidi_No2
Heidi_No2
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Franny

Έλα ντε. Τέτοιου είδους ερωτήσεις τις βρίσκω την επιτομή της αφέλειας.

Andromeda
Andromeda
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Franny

προσωπικά το έχω συναντήσει σε πάρα πολλές συζητήσεις αυτό το επιχείρημα περί “αδικίας”
Επίσης, το 2ο σε συχνότητα ειναι η ευκολία που κάποιοι λένε καλά αφού δεν μπορούν να κάνουν παιδιά γιατί δεν υιοθετούν ένα;

argent provocateur
argent provocateur
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Franny

κοινοτοπιες, για να θυμιζουμε κ σε μερικους μερικους οτι η γη ειναι στρογγυλη σαν τοπι🤓 #neeimainerd

Franny
Franny
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  argent provocateur

ο δαιμων του κοινοτυπιου ;p

Franny
Franny
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  argent provocateur

(υποθετω οτι γνωριζεις οτι ειναι συνωνυμα, αλλα κανεις “το χιουμορ”).

Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν

Life is a bitch…. and then you die. Deal with it

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν

Συνήθως αν διαβάσεις ανάμεσα από τις γραμμές τέτοιων ερωτήσεων το ρεζουμέ είναι “γιατί η τάδε που ο θεός την αξίωσε να γίνει μανούλα έριξε το παιδί τόσο άκαρδα, δε σκέφτηκε ότι υπάρχουν άλλες γυναίκες που προσπαθούν χρόνια και δεν μπορούν;”. Δε λέω για τη σημερινή γράφουσα γιατί από 3 γραμμές δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλει να πει, αλλά ότι είναι σκεπτικό που κυκλοφορεί ευρέως στην ελληνική κοινωνία.

Franny
Franny
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

και το σκεπτικο αυτο, παει ακομα πιο περα.
αυτες που μπορουν και δεν θελουν, ας κανουν παιδια για να τα δωσουν σε αυτες που θελουν και δεν μπορουν!
αμαρτια να μεινουν χωρις παιδια. να βολευτουμε ολοι βρε κοριτσια.
θελουν, αφου…

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Franny

ούτε καν, Franny μου!

το υπο-ρεζουμέ τελικά είναι “να πηδιέσαι από εδώ και από εκεί ήξερες, τώρα όμως δε θέλεις να γίνεις μανούλα που είναι ο σκοπός της γυναίκας στον πλανήτη”.

luckystrike
luckystrike
5 χρόνια πριν

Στο μικρόκοσμό μας φαίνεται αδικία αλλά η απάντηση της α,μπα δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Θυμήθηκα και το μακαρίτη τον george carlin που έλεγε earth doesn’t give a shit και πόσο αλαζονικοί είμαστε οι άνθρωποι.

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Κι εγώ αυτόν θυμήθηκα!

Franny
Franny
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

πολλω δε μαλλον, the universe…

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν

Από τις πιο ωραίες απαντήσεις ever! Όχι μόνο στην ιστορία του Αμπα, αλλά στην ιστορία της ανθρωπότητας ❤️

sktpsx
sktpsx
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aloutero

αυτο ακριβως ηθελα να πω, αλλα ειπα δεν ειμαι για τετοιες δηλωσεις. Οποτε αφου εκανες την αρχη:
Στα 6 χρονια που διαβαζω αμπα η καλυτερη απαντηση Ε Β Ε Ρ !

Stalkerou
Stalkerou
5 χρόνια πριν

Είναι εξίσου άδικο με το να αρρωσταίνεις με πυρετό..
Όταν ένα ζευγάρι δεν έχει καταφέρει σύλληψη σε 2 χρονια, δεν είναι άτυχο, συνήθως υπάρχει κάποιο πρόβλημα, άρα έχει λιγότερες πιθανότητες να συλλάβει. Αν συλλάβει στα 2 χρονια με πρόβλημα, μάλλον τυχεροί είναι κ όχι άτυχοι..

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν

Πόσο αφελής ερώτηση αγαπητή φίλη. Ελπίζω να είσαι μικρή και η αφέλεια αυτή να έρχεται λόγω ηλικίας. Στην ζωή δεν υπάρχει ένας δίκαιος και παντοδύναμος κριτής που μας δίνει αυτό που αξίζουμε. Η θρησκεία δημιουργήθηκε για να έχει αυτόν τον ρόλο όμως είναι μια ανθρώπινη επινόηση. Στην πραγματικότητα δεν ισχύει αυτό. Το ένα ζευγάρι φίλων σου είναι γόνιμοι κι ας μην θέλουν παιδιά και το άλλο έχει κάποιο πρόβλημα. Πιστεύεις οτι ο χαρακτήρας επηρεάζει την βιολογία; Γιατί αυτό μας λες έμμεσα.

ffs
ffs
5 χρόνια πριν

Αντίστοιχη συζήτηση με το “γιατί σε μένα”. Η πιο ταιριαστή απάντηση είναι “γιατί όχι σε σένα”.

Διευκρίνηση – Σε φιλολογικό/φιλοσοφικό επίπεδο· αν τεθεί τέτοιο ερώτημα την ώρα που συμβαίνει κάτι άσχημο σε κάποιον, είναι η πιο λανθασμένη απάντηση

Macaw
Macaw
5 χρόνια πριν

Αντιθέτως είναι πάρα πολύ δίκαιο! Συνήθως τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν έχουν προβλήματα γονιμότητας. Αυτό σημαίνει οτι λιγότερα προβλήματα μεταβιβάζονται στην επόμενη γενιά.

Ικμάδα
Ικμάδα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Macaw

Μήπως να κάνουν όλοι ανεξαιρέτως εξετάσεις dna και αν φέρουν εν δυνάμει προβληματικά γονίδιά να υποβάλλονται σε στείρωση;

Macaw
Macaw
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ικμάδα

Αυτο που θέλω να πω ειναι οτι το «δίκαιο» για τους υποψήφιους γονείς μπορεί να μην ταυτίζεται με το δίκαιο για το παιδί. Ούτως η άλλως η φύση τα αποφασίζει αυτά, δεν ειναι στη δικαιοδοσία τη δική μου ούτε στη δική σου. Μπορεις να διαβάσεις και λιγο Δαρβίνο που τα λέει καλύτερα απο μένα.

Ικμάδα
Ικμάδα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Macaw

Μεγάλο μέρος των ζευγαριών αντιμετωπίζει προβλήματα γιατί σε αντίθεση με την εποχή του Δαρβίνου που ξεκινούσαν να τεκνοποιούν κοντά στα 20, τώρα η πλειοψηφία ξεκινά μετά τα 30.
Επιπλέον συχνά μέσω της εξωσωματικής έχουν τη χαρά να τεκνοποιούν χωρίς απαραίτητα το τέκνο να φέρει το δικό τους βιολογικό υλικό.

bozonio
bozonio
5 χρόνια πριν

Δεν αναφέρθηκε ο θεός (και δεν ξέρω αν η γράφουσα πιστεύει) αλλά αυτό είναι το θρησκευτικό σκεπτικό. Είναι ο ανθρωπόμορφισμος της «φύσης» του «σύμπαντος» της «μοίρας». Η μετατροπή τους σε όντα κατά κάποιο τρόπο με ενσυναίσθηση. Έτσι προκύπτουν ερώτησεις όπως το «άδικο» της ζωής ή γιατί δεν τιμωρήθηκε από τη μοίρα ο κακός άνθρωπος ή γιατί δεν έχει βρεθεί το άλλο μου μισό. Αν υπήρχε ένας θεός-πρόσωπο που είχε συναισθήματα, νοιαζόταν και κινούσε τα νήματα αυτές οι ερωτήσεις θα είχαν νόημα. Στην πραγματικότητα συμβαίνει αυτό που είπε η Λένα στην φανταστική αυτή απάντηση.