in

Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς να μιλήσω στη μητέρα μου για το φεμινισμό;

Δεν θέλω να την προσβάλλω

Αγαπημένη Α,μπα, θα ήθελα να σε ρωτήσω ποιος είναι κατά τη γνώμη σου ένας ορθός τρόπος προσέγγισης της εκπαίδευσης/ενημέρωσης των γνωστών μας γυναικών (κυρίως) σε θέματα φεμινισμού που αφορούν τον τρόπο ζωής τους και την καθημερινότητά τους, χωρίς να κινδυνεύουμε να τις πατρονάρουμε και να γίνουμε ενοχλητικές ξερόλες ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

27b25591e520bfe2ac3a64c1501a30d4

Αγαπημένη Α,μπα, θα ήθελα να σε ρωτήσω ποιος είναι κατά τη γνώμη σου ένας ορθός τρόπος προσέγγισης της εκπαίδευσης/ενημέρωσης των γνωστών μας γυναικών (κυρίως) σε θέματα φεμινισμού που αφορούν τον τρόπο ζωής τους και την καθημερινότητά τους, χωρίς να κινδυνεύουμε να τις πατρονάρουμε και να γίνουμε ενοχλητικές ξερόλες. Αναφέρομαι σε κοντινά κυρίως άτομα, όπως την μαμά μας, την θεία μας (γενικά συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας), η οποίες έχοντας μεγαλώσει μέσα στην πατριαρχία, θεωρούν φυσικά κάποια πράγματα, από το να σηκωθούν να σερβίρουν κάποιον δεύτερη μερίδα στο τραπέζι, (όπου θα ήθελα να της πω ότι δεν είναι καλεσμένος σου ο θείος για να σηκωθείς εσύ , ενώ τρως, να του σερβίρεις δεύτερη μερίδα στο μεσημεριανό τραπέζι) μέχρι την πρακτική της εκκλησίας σε σχέση με τις γυναίκες. Ειδικά αν αυτές οι γυναίκες είναι και πιο χαμηλής μόρφωσης, πάλι λόγω συνθηκών, συνήθως αισθάνομαι άσχημα και ότι κατά κάποιο θα τρόπο θα τις προσβάλλω, λέγοντάς τους πως θα έπρεπε να σκεφτούν και να συμπεριφερθούν. Δεν θέλω να κάνω διδακτισμό (αν είναι δόκιμη αυτή τη έκφραση), που κάνει τον άλλον να πάρει αμυντική στάση και τελικά να απομακρυνθεί. Ούτε να θεωρήσει ο άλλος ότι υπονοώ ότι δεν ξέρει να σκέφτεται και ότι κατά κάποιο τρόπο ζει λάθος τη ζωή του. Θέλω να βοηθήσω πραγματικά και γι’ αυτό πολλές φορές δυσκολεύομαι να μπω ουσιαστικά στη συζήτηση, κάνοντας πολύ light σχόλια μέσα σε ένα πλαίσιο χιούμορ. Α, μπα και φίλες/οι τα φώτα σας…!

– Μακαρονοτέρας, (το αληθινό φυσικά)

Για να μην τις κάνεις αμυντικές πρέπει να μιλάς όχι σα να κάνουν αυτές κάτι λάθος που πρέπει να διορθώσουν (όταν σηκώνονται να γεμίσουν το πιάτο του θείου) αλλά σα να υπάρχει ένα σύστημα που τις καταπιέζει και τους έχει μάθει ότι αυτό είναι το σωστό, ότι αυτό είναι δική τους δουλειά, ότι θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν κατά πόσο είναι σωστό να είναι αυτό δική τους δουλειά. Ελπίζω να μην τις υποτιμάς, όμως. Υπάρχουν πολλές παλιές που μια χαρά έχουν καταλάβει την ανισότητα, απλώς την έχουν δεχτεί γιατί δεν υπήρχε άλλη διέξοδος, αυτό δεν σημαίνει ότι την θεωρούν και σωστή.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

8 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν

Ενδιαφέρουσα απάντηση σε μία φάση που τείνω πως δεν υπάρχει ελπίδα να καταλάβουν ή να αλλάξουν κάτι οι συγκεκριμένες γυναίκες. Δεν τις αδικώ φυσικά. Αλλά αυτό που μ’εκνευρίζει περισσότερο είναι όταν η σεξιστικη συμπεριφορά τους επηρεάζει άλλες γυναίκες εκτός του εαυτού τους (που αναπόφευκτα θα γίνει). Όταν δηλαδή η μάνα προτιμά να βάλει το καλύτερο κομμάτι του φαγητού στον αδερφό γιατί “αυτός είναι άντρας” ή όταν θα ζητήσει απ’το κορίτσι ν’ απλώσει τα ρούχα γιατί “αυτός είναι άντρας”

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

Καλα ναι οταν κανουν διακρίσεις λόγω ολων αυτών των στερεοτύπων, εκεί είναι σίγουρα σίγουρα λάθος. Αλλά δεν το καταλαβαίνουν όλες.

nanakomsi komsi
nanakomsi komsi
5 χρόνια πριν

Πόσο διασκεδαστικό είναι όταν κάθε καινούργια γενιά θεωρεί ότι αυτή και μόνον αυτή κατέχει τα μυστικά της ζωής και οι προηγούμενες γενιές ήταν χαζές. Κατεβείτε και λίγο από το βάθρο. Ξέρετε εσείς τι αγώνες έδωσαν οι γυναίκες των προηγούμενων γενιών για να μπορείτε εσείς να χαίρεστε πράγματα όπως το δικαίωμα στην μόρφωση, το δικαίωμα στην εργασία και το δικαίωμα να αποφασίζετε εσείς πόσα παιδιά θα κάνετε και πότε ? Δηλαδή η μητέρα σου και η θεία σου, που πόσο είναι, 55, 60, είναι χαζές και δεν ξέρουν να ζήσουν γιατί θέλουν να περιποιηθούν το θείο και του σερβίρουν τη διπλή… Διαβάστε περισσότερα »

Κοσμική Νεράιδα
Κοσμική Νεράιδα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  nanakomsi komsi

Το δικαίωμα στην εργασία ήρθε με την βιομηχανική επανάσταση και από ανάγκη,όχι επειδή “επαναστάτησαν”οι προηγούμενες γενιές.Οσο θλιβερό και αν ακουστεί το “επέτρεψαν” οι άντρες,ξαναλέω από ανάγκη.Αυτο έκανε ένα κλικ πιο αυτόνομες τις γυναίκες μιας και μορφωνονταν, δούλευαν και άρχισαν σιγά σιγά να παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους.Απο κει και πέρα ναι,υπήρχε έδαφος να διεκδικούν περισσότερα πράγματα.Εχουμε φυσικά πολυυυ δρόμο μπροστά μας.Το κλειδί είναι στην μόρφωση και των δύο φύλων.Δεν αρκεί μόνο οι γυναίκες να γνωρίζουν τα αυτονόητα δικαιώματα.και οι άντρες πρέπει παράλληλα να μαθαίνουν να σέβονται τη γυναικεία υπόσταση.Πρεπει να μάθουν και να καταλάβουν επιτέλους ότι ο φεμινισμός δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Lasitskene
Lasitskene
5 χρόνια πριν

Είναι πολύ εύκολο να κάνεις επισημάνσεις καθημερινού σεξισμού όταν βλέπεις μάζι τους Tv ή διαβάζετε ειδήσεις. *STAR* “έγινε η σύλληψη της καλλίγραμμης βραζιλιάνας που ήταν βαποράκι” εχχχμ το καλλίγραμμη τι μας το λέει; *τοπική εφημερίδα* “νεαρός τυφλώθηκε από έρωτα και απείλησε τη ζωή της κοπέλας του” ναι, ο καημένος, τον τύφλωσε ο έρωτας… Την έχω εκπαιδεύσει τη μάνα μου και τα εντοπίζει εύκολα μόνη της, αν και ακόμα είναι από τις γυναίκες που λεν ότι οι φεμινίστριες προσπαθούν να παν στο άλλο άκρο. Επίσης μπορείς να βάλεις να δείτε ταινίες με γυναίκες πρωταγωνίστριες που προβάλλουν επιτέλους τη γυναικεία ματιά στην… Διαβάστε περισσότερα »

Κιμ Απίθανη
Κιμ Απίθανη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lasitskene

δλδ ποιές ταινίες; μερικά παραδείγματα;

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν

Συμφωνώ με Λένα. Θα σου έλεγα : γιατί να προσπαθείς να τους αλλαξεις όλη αυτή την νοοτροπία και ιδιοσυγκρασία, που εσύ δε συμφωνείς? Για να τις απελευθερώσεις? Όπως λέει και η Λένα, καποιες κατανοούν την ανισότητα αλλά προτιμούν να συνεχίζουν να ζουν και να κινουνται στο ίδιο αυτό μοτίβο, γιατί πολυ απλα αυτά εμαθαν, αυτά ξερουν, αυτά εμπεδωσαν σε όλη τους τη ζωή. Και τους έχει γίνει σα συνήθεια, δύσκολα επομένως θα τους την κόψεις, και δύσκολα θα τις μεταπεισεις. Ίσως έτσι θέλουν και πετυχαίνουν την ηρεμία τους. Άλλο να συζητας μαζί τους και να τους λες, ξέρεις αυτό ας… Διαβάστε περισσότερα »

Alex Rainers
Alex Rainers
5 χρόνια πριν

Με συναίσθημα και χιούμορ. Μην τους κουνάς το δάχτυλο, μην επισημαίνει λάθη μην τους φωνάζεις είναι μεγάλες και σίγουρα κάποιος τις διόρθωνε πολύ καιρό. Ρωτά τες για τη ζωή τους και αν έχουν όρεξη πάντα να εξυπηρετούν κάποιον -φαντάζομαι όχι.
“Α θεια αλλαξανε τα πραγματα τωρα μαγειρευουν και οι αντρες”
Το παν είναι να μη νιώσουν αυτές οι λάθος για να είσαι εσύ η σωστη.
Και τελοσπαντων δεν χρειάζονται προσηλυτισμό. Διαλεξε σε ποιες θα στοχεύσεις μην τα ρίξεις σε όλες τις θείες δεξιά αριστερά.