in

Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί οι γιατροί λένε στους ασθενείς να μην ενημερώνονται από το ίντερνετ;

Δεν οφείλουν να απαντάνε όλες τις απορίες των ασθενών;

Γεια σου αγαπητή Α,μπα. Πήγα τις προάλλες σε ένα παθολόγο για κάτι που με απασχολούσε. Στην κουβέντα του ανέφερα τι διάβασα στο ίντερνετ και με διέκοψε λέγοντας μου να μη μπαίνω στο ίντερνετ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Stethoscope.mouse

Γεια σου αγαπητή α, μπα. Πήγα τις προάλλες σε ενα παθολογο για κατι που με απασχολουσε. Στην κουβεντα του ανεφερα τι διαβασα στο ιντερνετ και με διεκοψε λεγοντας μου να μη μπαινω στο ιντερνετ (για τετοια θεματα). Δεν πιστευεις οτι οι γιατροι λιγο θα έπρεπε να εκσυγχρονιστουν και αντι να ζητανε από τους ασθενεις να κανουν σα να μην υπαρχει το ιντερνετ, αντίθετα να τους συμβουλευουν πως να το χειριζονται και πως να μεταφραζουν τις πληροφορίες που διαβάζουν; Και πριν απ’ αυτο δεν οφείλουν να απαντανε στις απορίες των ασθενών που ναι μπορεί να προέκυψαν και απ’ το διάβασμα στο ιντερνετ; Πχ (ακολουθεί ακραίο παράδειγμα): “διάβασα οτι 20 μέρες συνάχι προκαλεί καρκίνο”. Δε θα έπρεπε να απαντήσει “ναι αλλά μόνο αν είσαι πάνω από 100 και έχεις μαζί και στραβισμό” αντί να πει γένικα κι αόριστα μη “διαβάζεις”; Αν δηλαδή παλιά διάβαζα σε μια εγκυκλοπαίδεια το λήμμα για το συνάχι θα μου έλεγε μην ανοίγεις την εγκυκλοπαίδεια? Θέλω εδώ να σημειώσω ότι προσπαθώ να ενημερώνομαι από έγκυρες πηγές και επίσης όταν με πονάει κάτι δε φοβάμαι αμέσως ότι μπορεί να έχω καρκίνο επειδή το διάβασα. Αξιολογώ την πληροφορία και πολύ θα ήθελα να με διαφωτίσει και ο γιατρός πάνω σε αυτό. Τι λες;

Α.

Καταλαβαίνω τον γιατρό, διότι το ίντερνετ αποτελείται από α) γάτες και β) everythingiscancer.com (δυστυχώς τελευταία και από θεωρίες συνωμοσίας). Εσύ λες ότι μπορείς να ελέγξεις τις πηγές και τις σκέψεις σου αν διαβάσεις τη λέξη καρκίνο, αλλά ο γιατρός δεν το ξέρει. Αυτό που κυρίως πιστεύει ότι δεν μπορείς να κάνεις όμως – και σε αυτό έχει δίκιο – είναι να αξιολογήσεις τα συμπτώματα σου με σωστό τρόπο. Το συνάχι είναι κάτι σχετικά αναγνωρίσιμο και οικείο, δεν είναι καλό παράδειγμα. Ένας πόνος, σκέτος, μπορεί να σημαίνει πραγματικά οτιδήποτε, και αν αναζητήσεις «πόνος στο στομάχι» φυσικά στο τέλος θα βγει καρκίνος. Μπορεί να νομίζεις ότι πονάς στο στομάχι και ο πόνος να είναι αλλού. Χρειάζονται και άλλες πληροφορίες, συνδυαστικές, μερικές φορές και εξετάσεις για να καταλήξεις κάπου. Δεν μπορείς να μεταφράσεις χρόνια εμπειρίας και σπουδών για κάθε περιστατικό, οπότε, το «μη διαβάζεις» μου φαίνεται αρκετά καλή συμβουλή. Μαζί με το «μη διαβάζεις» θα έβαζα και το «αν κάτι δεν σου πάει καλά, ζήτα δεύτερη κα τρίτη γνώμη – γιατρού».

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

47 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
J.Brian
J.Brian
5 χρόνια πριν

Θα πω κάτι και ας κακοφανεί σε κάποιους, γιατί τα πράγματα, πρέπει να μπουν στη θέση τους κάποια στιγμή. Οι γιατροί όπως και οι δικηγόροι και διάφοροι άλλοι επιστημονικοί κλάδοι, αλλά κυρίως οι γιατροί και δικηγόροι, δεν είμαστε φροντιστήριο. Λέω ειδικά για εμάς, γιατί τα θέματα που καλούμαστε να λύσουμε, έχουν στενή σχέση με την ύπαρξη του ανθρώπου, που μας έρχεται, ως εκ τούτου είναι πολύ φορτισμένος. Δεν γίνεται, απλά δεν γίνεται, να σου εξηγήσει ενδελεχώς και σε ότι του φανεί….. γιατί δεν μπορείς να καταλάβεις περισσότερα, από αυτά που χρειάζονται. Δεν είναι δουλειά σου να κατανοήσεις τη δικονομία ή… Διαβάστε περισσότερα »

αγριοκέρασο
αγριοκέρασο
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  J.Brian

Κατατοπιστικότατη και απόλυτα αληθής! Να πω, βέβαια, ότι αυτό που λες δεν ισχύει μόνο για Ιατρική και Νομική αλλά για πάρα πολλούς κλάδους. Όταν εμπιστεύεσαι έναν επαγγελματία, αφέσου στις συμβουλές και στις γνώσεις του. Μην παρεμβαίνεις, μην κάνεις τον έξυπνο, μην υποδεικνύεις. Αν σου αρέσει ή όχι η δουλειά του, θα φανεί εκ του αποτελέσματος. Και αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι τότε για να δεις αν έχεις να κάνεις με έναν σωστό επαγγελματία, ρώτησε πρώτα φίλους και γνωστούς για ανθρώπους με την ειδικότητα που σε ενδιαφέρει και με τους οποίους να έμειναν ικανοποιημένοι. Οι αμφιβολίες και οι… Διαβάστε περισσότερα »

Flying Grandma
Flying Grandma
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  J.Brian

J. Brian πολύ εμπεριστατωμένη και λογική απάντηση. Συμφωνώ απολύτως. Νομίζω όμως ότι αυτή η ανάγκη για εύρεση απαντήσεων στο διαδίκτυο έχει ως αιτία (πέρα από τη φόρτιση που και εσύ αναφέρεις) την διαπίστωση σε κάποια φάση της ζωής μας πως υπάρχουν εκεί έξω όπως σε όλους τους κλάδους και πολύ κακοί επιστήμονες. Αυτή η απόλυτη εμπιστοσύνη στον επιστήμονα κερδίζεται νομίζω με τον καιρό και φτάνει κάποια στιγμή που δεν έχεις ανάγκη να ψάχνεις απαντήσεις από εδώ και εκεί. Μια πλευρά της πραγματικότητας όμως είναι πως κάποιοι γιατροί συχνά πάσχουν από σύνδρομο του Θεού, έχουν τέτοια έπαρση και σνομπισμό απέναντι στους… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Flying Grandma

Ax Flying Grandma τραγικός ο γυναικολόγος, από τις πρώτες εξετάσεις υπογονιμότητας είναι η σαλπιγγογραφία! Λυπάμαι πολύ για αυτή την έκβαση ειλικρινά. Κι εγώ στην 1η εξωσωματική είχα απόλυτη εμπστοσύνη στο γιατρό μου. Στην 4η πλέον ήξερα τα πάντα, αλλά και φοβόμουν τα πάντα γιατί τα ήξερα. Ούτε το ένα καλό, ούτε το άλλο. Όμως να ρωτάς, ό,τι απορία έχεις να ρωτάς και να επιμένεις, το σώμα σου είναι και πρέπει να ξέρεις. Να ξέρεις τί φάρμακα παίρνεις και γιατί, τί εξετάσεις κάνεις και γιατί, τί επιλογές έχεις, τα πάντα. Σου εύχομαι όλα να πάνε καλά από εδώ και πέρα και… Διαβάστε περισσότερα »

Flying Grandma
Flying Grandma
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Ευχαριστω no_roots. Ας τα μεγάλο στραπάτσο… τι να κάνεις; Πας παρακάτω αναγκαστικά. Αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Flying Grandma
Flying Grandma
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

No_roots εύχομαι να πήγαν όλα καλά εν τέλει στην περίπτωση σου!

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Flying Grandma

Εγώ το έχω πλέον αφήσει στην τύχη του. Κουράστηκα και αφού δεν γινόταν τίποτα τα παράτησα, αλλά αφού έκανα 4 εξωσωματικές. Τώρα πλέον έχω αποδεχτεί το γεγονός ότι δεν πρόκειται να κάνω παιδάκι και πάω κι εγώ παρακάτω, τι να κάνω.
Ξέρω όμως πως είναι… Εσύ να κάνεις ό,τι θα κάνει εσένα να νιώθεις καλύτερα και να μη σε νοιάζει τί θα σκεφτούν μαίες, γιατροί και ο κόσμος όλος. Μη σε απασχολεί ο χρόνος του γιατρού, γι’ αυτό είναι εκεί, εκμεταλλεύσου τον όσο μπορείς, κάνε λίστα με ερωτήσεις αν χρειάζεται. Εσύ είσαι πιο σημαντική, αυτό να σκέφτεσαι!

Flying Grandma
Flying Grandma
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

No_roots ❤️

agathoklis
agathoklis
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  J.Brian

Δε μου κακοφαίνονται αυτά που γράφεις, θα έκαναν όμως περισσότερο νόημα σε μια χώρα όπου οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως κλάδου, γνώριζαν τι θα πει να είσαι σωστός/ή επαγγελματίας. Κάποια στοιχεία επαγγελματισμού θεωρώ πως είναι και η ευγένεια και η σωστή εξυπηρέτηση αυτού που σε πληρώνει, ειδικά αν είναι “ασθενής”. Κι ακόμη ειδικότερα, αν είναι χαμηλόμισθος/η (αρκετά συνηθισμένο στην εποχή μας), περιμένει 1-2 ώρες στην αίθουσα αναμονής του ιατρείου (ενώ είχε κλείσει ραντεβού), πληρώνει 50+ ευρώ για μια εξέταση 5-10 λεπτών και φεύγει έχοντας κερδίσει μπόνους και λίγα λεπτά σαρκασμού/πατροναρίσματος/κοροιδίας από τον γιατρό, επειδή τόλμησε να ρωτήσει μια ερώτηση, που αφορά την… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν

Προφανώς και έχει δίκιο ο άνθρωπος, ένα πονοκέφαλο να googlαρεις, θα αρχίσεις να ετοιμάζεις τη διαθήκη σου. Δεν υπάρχει χειρότερος ασθενής από τον ημιμαθή που έχει βγάλει μόνος του διάγνωση από το ιντερνετ και προσπαθεί να σε πείσει γι αυτό. Σκέψου να έχεις καθημερινά να δεις δεκάδες ασθενείς και ο καθένας αντί να σ αφήσει να κάνεις σωστά τη δουλειά σου σε αποσυντονίζει και σε διακόπτει για ό,τι πιο άσχετο διάβασε χθες την ώρα που έπινε καφέ. Δεν είναι υποχρεωμένος να ακούει τις μπούρδες που διάβασες για το συνάχι συγνώμη. Μεσω ιντερνετ ΔΕΝ γίνεται διάνγωση, ΔΕΝ υπάρχει καμία ασφάλεια ως… Διαβάστε περισσότερα »

Vasilis
Vasilis
5 χρόνια πριν

Τι ξέρουν οι γιατροί θα μου πεις; Έξι ψωροχρονάκια στην Ιατρική και μερικά ακόμα η ειδικότητα. Η Σούλα, η ξαδέρφη της Ελένης, προφανώς και ξέρει καλύτερα από τον γιατρό, γιατί το είδε στο γούγλε. Στην τελική, θα της ρίξουν κι ένα ξεμάτιασμα και μπορεί να γίνει περδίκι. Οι γιατροί είναι της νέας τάξης πραγμάτων και προσπαθούν να μας αποβλακώσουν με τα εμβόλια και να χτυπήσουν τον ελληνισμό. ΔΓΙΑΔΟΣΤΑΙ.

αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
5 χρόνια πριν

το κακό είναι ότι όλοι εμείς οι μη γιατροί δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε αυτά που διαβάζουμε. Ούτε τα συμπτώματά μας μπορούμε να αξιολογήσουμε. Έχοντας πέσει ένα βιβλίο παθολογίας στα χέρια μου, το ξεφύλλισα όλο. Διάβασα για την πανώλη, τη γρίπη, την χολέρα, την ανεμοβλογιά, την ερυθρά κλπ κλπ. Δεν έχουν και τόσο διαφορετικά συμπτώματα τελικά. Δηλαδή μόνο διαβάζοντας δεν είναι σίγουρο ότι μπορείς να τις ξεχωρίσεις. Σπυριά η μία σπυριά και η άλλη.
Οπότε, αφήνουμε την ιατρική στους γιατρούς.
Άσε που μπορεί να αγχωθείς τρελά με ιντερνετοδιάγνωση και να χάσεις και 10 χρόνια από τη ζωή σου χωρίς λόγο.

FallenA17
FallenA17
5 χρόνια πριν

Αυτή είναι η άλλη όψη του “υπάρχει και το google”… Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια παιδιά….

Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν

Έβαλα καλά στο μυαλό μου ότι δεν πρέπει να ψάχνω θέματα υγείας στο ίντερνετ όταν ήμουν έγκυος. Σε κάθε μου αναζήτηση είχα ήδη πλασει το χειρότερο δυνατό σενάριο στο μυαλό μου, έβαζα τα κλάματα, έτρεχα στο γιατρό για υπέρηχο χωρίς προφανή λόγο και γενικώς με έπιανε πανικός σε μία τόσο ευαίσθητη περίοδο. Κάπου εδώ αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι η μάνα μου ήταν πάντα πολύ πιο μπροστά από το διαδίκτυο: “ρε μάνα βγάζω μελανιές παντού ξαφνικά χωρίς να χτυπάω”, “ωχ, πήγαινε στο νοσοκομείο τωρα, μάλλον είναι λευχαιμία”…η φάση είναι “έχεις πεθάνει και δεν το ‘χεις πάρει χαμπάρι”.

mongrel
mongrel
5 χρόνια πριν

αυτό που εγώ βρήκα χρήσιμο είναι, όταν έχω μια διάγνωση ή ακόμα κι όταν με έχουν στείλει για εξετάσεις για να προσδιοριστεί η διάγνωση, να διαβάζω για τις σχετικές παθήσεις (συμπτώματα, πρωτόκολλα θεραπείας κλπ), την ερμηνεία των αποτελεσμάτων ή και τα φάρμακα που μου δίνονται. Μου δίνει μια ηρεμία να μπορώ να καταλάβω το στάδιο στο οποίο βρίσκομαι και με βοηθάει στη συζήτηση που έχω μετά με τη γιατρό. Βέβαια, είμαι από αυτούς που ποτέ δε σκέφτονται ότι τους συμβαίνει ή θα τους συμβεί το χειρότερο και εμπιστεύμαι την επιστήμη. (big pharma ξεbig pharma, χωρίς αυτήν δε θα μπορούσα να… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mongrel

Κι εμένα με ηρεμεί να διαβάζω πληροφορίες. Δηλαδή έχω τη διάγνωση ότι έχω το τάδε, ε θέλω να μάθω όσα μπορώ για το τάδε, τι είναι ακριβώς από τι προέρχεται, τι επηρεάζει, τι μπορεί να προκαλέσει, πως θεραπεύεται κλπ. Επίσης συμφωνώ πως βοηθά στη συζήτηση με το γιατρό.

Ικμάδα
Ικμάδα
5 χρόνια πριν

Πολύ κουραστικό αυτό με τους γιατρούς.
Ειδικά όταν έτσι κι αλλιώς για αρκετά θέματα υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν αντικρουόμενες πρακτικές..
Ποιος ξέρει πόση διαφάνεια υπάρχει άραγε στις έρευνες αυτές…
Το ποιο ωραίο με τους γιατρούς είναι όταν πας για δεύτερη, τρίτη, τέταρτη γνώμη και καταλήγεις με 4 διαφορετικές ή 2-2 και καλείσαι (με τι κριτήρια) να αποφασίσεις τι θα κάνεις..

Συχνά το ίδιο ισχύει για δικηγόρους και λογιστές..

Tonia Giovani
Tonia Giovani
5 χρόνια πριν

Ως γνωστόν στην Ελλάδα ο καθένας είναι ειδικός στη δουλειά του διπλανού του…

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν

Δουλεύω σε έναν πολύ εξειδικευμένο κλάδο της υγείας πάνω από δεκαετία και έχω και σχετικές σπουδές. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και εγώ η ίδια που θεωρητικά έχω την εμπειρία και τις γνώσεις για να αξιολογήσω την πληροφορία που δέχομαι, έχει τύχει να πάω στο γιατρό μου με συγκεκριμένα ερωτήματα που άκουσα ή διάβασα στο ίντερνετ και μου έχει καταρρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς. Μου έχει δείξει πχ μελέτες ή μου έχει εξηγήσει δικές του εμπειρίες στην κλινική πρακτική μου του έχουν δείξει τι είναι καλύτερο, πιο αποδοτικό κλπ. Δε σας λέω παραδείγματα γιατί είναι βαρετό μάλλον 🙂 Αλλά, ναι, συμφωνώ με… Διαβάστε περισσότερα »