in

Αγαπητή «Α, μπα»: Οι άντρες ωριμάζουν αργότερα από τις γυναίκες

Υπάρχει βάση σε αυτόν τον ισχυρισμό;

Αγαπητή Α, μπα, Καταρχάς συγχαρητήρια για το site, είναι καταπληκτικό και πιστεύω ότι προσφέρει πολύ σημαντική υποστήριξη. Είναι αρκετά mainstream η άποψη ότι οι άντρες ωριμάζουν αρκετά αργότερα από τις γυναίκες ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

180e9e32485c7a2cb7dc2feda0223d6e

Αγαπητή Α, μπα, Καταρχάς συγχαρητήρια για το site, είναι καταπληκτικό και πιστεύω ότι προσφέρει πολύ σημαντική υποστήριξη. Είναι αρκετά mainstream η άποψη ότι οι άντρες ωριμάζουν αρκετά αργότερα από τις γυναίκες. Εγώ από τον μικρόκοσμό μου προφανώς δεν μπορώ να εκφράσω/διαμορφώσω μια εμπεριστατωμένη άποψη, δεν θα ήταν αντιπροσωπευτικό. Μου δημιουργούνται οι εξής απορίες: Ποιος είναι ο ορισμός αυτής της ωριμότητας; Υπάρχει όντως βάση σε αυτόν τον ισχυρισμό; Εάν υπάρχει ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι για αυτό; (κοινωνικοί, ανατροφή με συγκεκριμένα πρότυπα;) Εάν δεν υπάρχει, ποιος ο λόγος που αυτός ο ισχυρισμός έχει τόσο μεγάλη αποδοχή, σαν να είναι αυταπόδεικτος; Ευχαριστώ για το χρόνο σου!

Γενικός προβληματισμός

Οι απαιτήσεις της κοινωνίας από τις γυναίκες είναι να είναι τροφοί και νοσοκόμες και μητέρες, και αυτό έχει ευθύνες που ξεκινούν από πολύ νωρίς. Οι μάνες μαθαίνουν στις κόρες περί νοικοκυριού και της ηθικής κοπέλας πριν ακόμα πάνε στα νήπια. Από τους άντρες οι απαιτήσεις είναι να είναι στωικοί, να είναι δυνατοί, και να βγάζουν λεφτά να ζουν την οικογένεια, και αυτό εμφανίζεται αρκετά αργότερα ως απαίτηση στη ζωή τους. Επίσης, οι γυναίκες μαθαίνουν ότι αν πάθουν κάτι κακό από τους άντρες, φταίνε οι ίδιες επειδή ντύθηκαν έτσι, μίλησαν αλλιώς, βγήκαν αργά το βράδυ, ήπιαν, προκάλεσαν, τα ήθελαν, ενώ αν οι άντρες κάνουν κάτι κακό, είναι επειδή έχουν τεστοστερόνη και κάτι θα του έκανε αυτή και έπρεπε να κοιτάξει την οικογένεια της πάνω από όλα. Η «ωριμότητα» όπως εννοείται σε αυτό που γράφεις, είναι συμμόρφωση με τα παραπάνω, είναι αποτέλεσμα μόνιμης απειλής, είναι υποταγή. Αν δεν είσαι «ώριμη», θα τιμωρηθείς. Αλήθεια, είναι πολύ πιθανό να τιμωρηθείς, αν δεν έχεις λεφτά, μόρφωση, δίχτυ ασφάλειας. Δεν είναι σχήμα λόγου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

21 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
magenta
magenta
5 χρόνια πριν

Κάνω copy&paste ένα tweet του χρήστη fragile capricorn:

“girls dont mature faster than boys, girls are punished from an early age for the same behaviour that boys are allowed to indulge in well into adulthood”

PersuitofHappiness
PersuitofHappiness
5 χρόνια πριν

Με όλο το σεβασμό αλλά νομίζω πως η απάντηση της Λένας είναι μονόπλευρη και αφορά μόνο τα κοινωνικά πρότυπα.
προφανώς όμως η έννοια της ωρίμανσης είναι πολύπλευρη.

Για παράδειγμα όσο αφορά την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών , ο γυναικείος εγκέφαλος αναπτύσσεται σε πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι ο ανδρικός (διαδικασία αναδιοργάνωσης εγκεφάλου ).

Υπάρχει επίσης η συναισθηματική ωρίμανση των παιδιών , που και αυτή έχει διαφορές.

Η ωρίμανση έχει πολλές έννοιες και είναι αποτέλεσμα πολλών διεργασιών, φυσικά και έχει να κάνει με τις εκάστοτε απαιτήσεις της κοινωνίας αλλά όχι μόνο με αυτές.

Lifoworm
Lifoworm
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  PersuitofHappiness

Ακριβώς όπως τα λες είναι pursuitofhappiness. Κάποιες συνδέσεις στον εγκέφαλο καθυστερούν στα αγόρια. http://healthland.time.com/2013/12/19/why-girls-brains-mature-faster-than-boys-brains/
Έκει και reference της επιστημονικής μελέτης για όποιον αντέχει να τη διαβάσει και μπορεί να την κατανοήσει.

Βέβαια, η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Φταίνε οι απαιτήσεις της κοινωνίας εδώ και χιλιάδες χρόνια, για το ότι ο εγκέφαλος των κοριτσιών μεταλλάχθηκε έτσι;
Μπορεί, δεν ξέρουμε.

Πάντως βιολογικές διάφορες υπάρχουν, και κάποιες παθήσεις, όπως ο αυτισμός είναι πολύ συχνότερες στα αγόρια.

Βέβαια, όταν ένας 45αρης συμπεριφέρεται σαν πέντε 9χρονα, δεν νομίζω ότι μπορεί να χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία την καθυστερημένη ωρίμανση του εγκεφάλου. 🙂

Franny
Franny
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  PersuitofHappiness

και πως μπορειτε να ξερετε, αν η εγκεφαλικη αυτη δραστηριοτητα δεν καθοριστηκε απο συμπεριφορικους παραγοντες, μεσα στους αιωνες;
ειναι γνωστο οτι ολοι οι οργανισμοι προσαρμοζονται ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ στις συνθηκες ζωης τους και μεταλλασσονται.

Lifoworm
Lifoworm
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Franny

Φυσικά και μπορεί. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Αυτό εννοώ με το αν έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα.
Σημαίνει επισης, ότι ακόμα και αν είναι προϊόν μετάλλαξης λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων, θα περάσουν αρκετές γενιές για να ξανάμεταλλαχθεί…

Franny
Franny
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lifoworm

προς το παρον, δεν εχουν προκυψει συνθηκες για να ξαναμεταλλαχθει…

J.Brian
J.Brian
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  PersuitofHappiness

Η ερώτηση δεν αναφέρεται σε παιδάκια, αλλά σε άντρες και γυναίκες. Δεν ξέρω αν στα 12 μια κοπέλα είναι βιολογικά πιο ώριμη από ένα αγόρι της ηλικίας της, που κι αυτό δεν ισχύει γενικά. Οπωσδήποτε όμως μετά τα 20 δεν υπάρχουν βιολογικές δικαιολογίες. Είναι θέμα καθαρά ανοχής σε λάθος συμπεριφορές. Εγώ πιστεύω απόλυτα ότι ανώριμες είναι και οι γυναίκες και σε πολλές περιπτώσεις πολύ πιο ανώριμες από τους άντρες, αλλά έχουμε μάθει να εννοούμε ανωριμότητα την πιο χύμα συμπεριφορά, ενώ δεν είναι αυτό

alpha2zeta
alpha2zeta
5 χρόνια πριν

Είχα δει ένα meme γι’αυτό: Το γνωστό “boys will be boys”, διορθωμένο ως “boys will be held accountable for their fucking actions”.

lod
lod
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  alpha2zeta

Και η Melania με τέτοιο τροπο είχε δικαιολογήσει τον Trump για το εμετικό “grab her by the pussy”. Είπε ότι ήταν boy talk. Στα εβδομηνταφεύγα!

Pirlipippo
Pirlipippo
5 χρόνια πριν

Ως άντρας δε νομίζω ότι συμφωνώ απολύτως. Φοβάμαι ότι μας έχει πνίξει η πολιτική ορθότητα και αρνούμαστε να αποδεχτούμε κάποια βασικά πράγματα που η καθημερινή παρατήρηση γύρω μας επιβεβαιώνει σε πάμπολες περιπτώσεις. Δεν ισχυρίζομαι ότι πατριαρχικά πρότυπα δεν υπάρχουν, αλλά είναι σίγουρο πως ακόμα και σε περιβάλλοντα πολύ προοδευτικά, βλέπεις συχνά τα κορίτσια στο σχολείο να είναι πιο σοβαρά και οργανωμένα, ενώ τα αγόρια είναι κουκουρούκου. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτό είναι μόνο λόγω της επιβολής ρόλων από το περιβάλλον. Εξάλλου ολοένα και περισσότερο η ανάγκη οικονομικής, επαγγελματικής, οργανικής ανεξαρτησίας γίνεται και για τις γυναίκες το ίδιο αδυσώπητη με… Διαβάστε περισσότερα »

Gloria Steinem
Gloria Steinem
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Pirlipippo

Με αφορμή το παραπάνω σχόλιο: Μα το σχολείο δεν είναι το εκ διαμέτρου αντίθετο από το σπίτι στο δίπολο οικιακή σφαίρα/έξω κόσμος. Είναι η πρώτη κοινωνικοποίηση. Το παιδάκι όπως έχει μάθει να ‘ναι σπίτι του, έτσι και στο σχολείο. Ειδικά το παιδάκι. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα διάλογο που έκανε η μαμά μου στο σούπερμαρκετ με παλιούς γνωστούς για όταν εγώ και ο αδερφός μου ήταν νηπιαγωγείο στο ίδιο σχολείο με τη μάνα μας και συζητούσαν ότι έτρεχε σαν το Βέγγο πάντοτε, και λέει η δικιά μου “ναι, ήταν το παιδί μικρό κι έβαζε τετάρτη κι έτρεχα κι εγώ” εννοώντας εμένα, ε… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν

Νομίζω είναι ακριβώς αυτό που λέει η Λένα. Ακριβώς. Το βλέπουμε στην καθημερινή μας ζωή, κάθε μέρα από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας. Όταν ήμουν 5 χρονών είχα ήδη 2 μικρότερους αδερφούς, ο ένας 4 και ο άλλος νεογέννητος. Δεχόμουν τεράστια πίεση απ ‘τη μάνα μου για τα πάντα (και ξύλο) γιατί στα 28 της είχε 3 παιδιά και καμία εξωτερική βοήθεια. Μετά από πολλά χρόνια παραδέχτηκε “ήσουν 5 αλλά είχα την απαίτηση να φερθεις σαν να ήσουν 15”. Αν ήμουν αγόρι λες να είχα δεχτεί τέτοια πίεση; Και θα μου πεις “αυτή είσαι απλώς εσύ, αυτή είναι η… Διαβάστε περισσότερα »

candy
candy
5 χρόνια πριν

Επίσης, ίσως λόγω της πατριαρχίας, τους επιτρέπεται και τους δικαιολογείται η ανωριμότητα, ενώ στα κορίτσια όχι…

(Ολόκληρη κοπέλα μην κάνεις σα μωρό vs άστο μωρέ αγοράκι είναι….)

Έτσι τα αγόρια ζουν την ηλικία και την παιδικότητα τους ενώ στα κορίτσια επιβάλλεται να “γίνουν γυναίκες” μια ώρα αρχύτερα για λόγους που ανέφερε και η Λένα.

Lifoworm
Lifoworm
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  candy

Ε όχι, όχι, όχι, μην τυφλωθούμε και βλέπουμε μόνο την καταπίεση του γυναικείου φύλου! Δεν έχεις δει αγοράκι να κλαίει και να του λένε, σταμάτα, ολόκληρος άντρας είσαι; Ή ακόμα χειρότερα, σταμάτα να κανεις σαν κορίτσι!!

Η ουσιαστική ισότητα, θα έρθει όταν παράλληλα με την ενδυνάμωση και την υποστήριξη των κοριτσιών, αναγνωρίσουμε και τις αδυναμίες των αγοριών και τους επιτρέψουμε να έχουν επαφή με τα συναισθήματα τους!

magenta
magenta
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lifoworm

Πάνω σε αυτό το θέμα, του ποιος “επιτρέπεται” από την κοινωνία να κλαίει και ποιος όχι, έχει ξαναναφερθεί και η Α,μπα και πολλές φορές οι σχολιαστές, και καταλήγουμε στο ότι το κλάμα και η ευαισθησία θεωρούνται γυναικείες αδυναμίες και συμπεριφορές που αν εμφανίσει ένας άντρας δεν είναι τόσο manly man όσο θα έπρεπε, άρα κάτι πάει στραβά. Οπότε και πάλι οι γυναίκες και τα χαρακτηριστικά που τους αποδίδει η πατριαρχία τοποθετούνται κατώτερα ιεραρχικά από τους άνδρες και τις ματσό συμπεριφορές που υποτίθεται πως πρέπει να έχουν ώστε να θεωρούνται το ισχυρό φύλο. Και ξανά, ο φεμινισμός δεν αγωνίζεται κατά των… Διαβάστε περισσότερα »

Κοντράριος
Κοντράριος
5 χρόνια πριν

Εγώ το “τα κορίτσια ωριμάζουν νωρίτερα από τα αγόρια” όποτε το έχω ακούσει, είναι είτε για νήπια (ότι το κορίτσι θα μιλήσει ή θα περπατήσει πιο γρήγορα), ή για εφήβους, ότι η ανάπτυξη του κοριτσιού σταματάει στα 16, ενώ του αγοριού στα 18. Αυτό ειδικά με την ανάπτυξη των νηπίων, ενώ το άκουγα και έλεγα “ναι, σιγά”, έβλεπα στις γιορτές του νηπιαγωγείου τα κορίτσια να απαγγέλλουν 1-2 παραγράφους το καθένα, ενώ τα αγόρια 1-2 προτάσεις. Δεν είμαι όμως σίγουρος αν ήταν όντως θέμα διανοητικής ανάπτυξης, ή αν απλά τα αγόρια έχουν μάθει από το σπίτι να κάνουν του κεφαλιού τους,… Διαβάστε περισσότερα »

Bobos
Bobos
5 χρόνια πριν

Σε ποιά κοινωνία αναφέρεσε; Είναι ίδια η κοινωνία που απαιτεί από τα αγόρια να βγουν για δουλειά στα 12 αλλά αντίστοιχα επιτρέπει στα κορίτσια να σπουδάσουν ; Πολλές φορές είναι σημαντικός ο προσδιορισμός του χρόνου και των συγκηριών γιατί τουλάχιστον απ΄όσα γνωρίζω στις κοινωνιες που τα αγόρια έβγαιναν για δουλειά στα 12 αντίστοιχα έβγαιναν και τα κορίτσια, είτε αυτό σήμαινε δουλειά στα χωράφια ή φροντίδα του σπιτιού – που συνήθως ήταν μικρά σπίτια πολυμελών οικογενιών.

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν

Η απάντηση είναι πιο πολύπλοκη από ένα ναι ή όχι. Κι επειδή η αλήθεια είναι οτι είχα την ίδια απορία πριν κάποιο καιρό το είχα ψάξει λίγο και βρήκα οτι βιολογικά τα κορίτσια φτάνουν στην εφηβεία 2-3 χρόνια νωρίτερα από τα αγόρια κι επειδή εκείνη την περίοδο γίνονται κάποιες αλλαγές στον εγκέφαλο οι οποίες δίνουν την δυνατότητα της καλύτερης επεξαργασίας πληροφοριών, επικοινωνίας και ενσυναίσθησης θεωρούνται πιο ώριμες. Ετσι λοιπόν αν με τον όρο ωριμότητα εννοούμε την πνευματική ανάπτυξη, την σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, την συνέπεια κλπ τα κορίτσια φτάνουν συντομότερα από τα αγόρια σε αυτό το σημείο και για 2,3 χρόνια… Διαβάστε περισσότερα »

Franny
Franny
5 χρόνια πριν

“Εάν υπάρχει ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι για αυτό; (κοινωνικοί, ανατροφή με συγκεκριμένα πρότυπα;) ” ε, κατι υπαρχει.. μεταφυσικοι, δεν ειναι οι λογοι, παντως. ειδικα στην ελλαδα, λιγο παραπανω, γιατι ειναι κι η ελληνιδα μανουλα, στη μεση… ο λογος ειναι οτι ολη η εμπλοκη στις ενηλικες υποχρεωσεις και τις ευθυνες σε μικρες ηλικιες, αφορα κυριως τα κοριτσια, γιατι αφορουν κυριως το νοικοκυριο, το συμμαζεμα, το καθαρισμα, αλλα και ηθικες “ευθυνες” του πως συμπεριφερεται ενα κοριτσι για να γινει αξιο και ηθικο. με την “ηθικη’ των αγοριων , δεν ασχολουνται ιδιαιτερα, εκτος απο καποια περιφερειακα τυπου ‘δεν λεμε ψεματα”, “δεν… Διαβάστε περισσότερα »