in

Αγαπητή «Α, μπα»: Είναι τόσο απλή η δωρεά οργάνων;

Πρέπει να το σκεφτώ πιο αναλυτικά;

Πάω να γραφτώ σε γιατρό τώρα που ήρθα Αγγλία και βλέπω στην αίτηση ότι πρέπει να συμπληρώσω αν θέλω να γίνω δωρητής οργάνων. Τσουπ, γλαρόσουπα η δικιά σου. Πάντα το θεωρούσα απόλυτα λογικό ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

32cace1b01063932724653673b2d017b

Πάω να γραφτώ σε γιατρό τώρα που ήρθα Αγγλία και βλέπω στην αίτηση ότι πρέπει να συμπληρώσω αν θέλω να γίνω δωρητής οργάνων. Τσουπ, γλαρόσουπα η δικιά σου. Πάντα το θεωρούσα απόλυτα λογικό, τώρα που έπρεπε να βάλω την υπογραφή μου, βλέπω ότι μάγκωσα. Ναι, στην θεωρία, δεν ξέρεις πότε θα έρθει η δική σου ώρα και ναι, όντως, αν έρθει νωρίς, ας πάρει άλλος τα νεφρά σου. Ωστόσο, είναι τόσο απλό; Πρέπει μήπως να το σκεφτώ πιο αναλυτικά; Είναι απλώς μια υπογραφή ή είναι πιο σύνθετο; Ποια η γνώμη σου φίλτατη;

Μαρίνα

Ότι το τι πιστεύεις στα αλήθεια φαίνεται όταν κάτι σε αγγίζει προσωπικά. Φυσικά και δεν είναι απλώς μια υπογραφή, είναι δήλωση ότι είσαι πρόθυμη να γίνεις δωρήτρια οργάνων. Αν ήσουν σίγουρη, τότε θα ήταν μόνο μια υπογραφή. Δεν ξέρω τι σε κρατάει (θρησκεία, άλλος μεταφυσικός λόγος; ) αλλά προφανώς δεν το έχεις λύσει μέσα σου.

Εγώ το δήλωσα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

30 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν

Σε κρατάει ότι μπορεί να σε δηλώσουν “κλινικά νεκρή” ενώ δεν είσαι για να πάρουν τα όργανά σου; Ότι μπορεί να σε κυνηγάει το “βανάκι” για να σου κλέψει τα νεφρά; Ότι πρέπει να θαφτούμε ολόκληροι για να έχουμε πάλι το σώμα μας στη “βασιλεία των ουρανών”; Εντάξει το τελευταίο είναι μπούρδες δεν το πιάνω καθόλου. Για να μεταμοσχεύσεις πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις, άρα το βανάκι δεν παίζει. Πρέπει να είσαι μέχρι μίας ορισμένης ηλικίας, υγιής, να μην έχεις περάσει κανενός είδους επιβαρυντική νόσο, να μην παίρνεις βαριά φάρμακα κλπ. υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που ίσως μπορείς να μεταμοσχεύσεις ακόμα και… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

“Πήγαινε και γίνε δωρητής οργάνων είναι το καλύτερο που μπορείς να προσφέρεις όταν η υπόλοιπη θα είσαι πλέον φαϊ για σκουλίκια”

Αυτό σε κορνίζα, παρακαλώ!

Κι εγώ μοστράρω περήφανη την κάρτα μου, κι έχω υπογράψει και για το παιδί μου.

Αν θες και κάτι τέρμα συγκινητικό, βγάλε χαρτομάντηλα – μακάρι να έφτιαχναν τέτοιες διαφημίσεις στον ΕΟΜ: https://www.youtube.com/watch?v=Fa_B2nJoBZE

Mourmour
Mourmour
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

Συγχαρητήρια για την κατατοπιστικότατη απάντησή σου! Και για την ανθρωπιά σου , φυσικά! Πάντως, παρότι και εγώ έχω υπογράψει για δοτρια, κάρτα δεν έλαβα. Λες να με βρουν σε καμία μπανιέρα με πάγο και το νεφρό να έχει κάνει φτερά;😊

Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mourmour

Παρε τηλ. ή μπες στην ιστοσελίδα του ΕΟΜ και στείλε αίτημα, οταν άλλαξα διεύθυνση μπήκα έκανα την αλλάγη και έλαβα καινούργια κάρτα, πήρε όμως αρκετό χρόνο (τύπου εξάμηνο).

Mourmour
Mourmour
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

Σε ευχαριστώ πολύ! Θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία.

Franny
Franny
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

“Για να σε δηλώσουν κλινικά νεκρή πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμμένο πρωτόκολλο που πρέπει να φέρει υπογραφές από τρεις διαφορετικούς γιατρούς ΚΑΙ απο τον ΕΟΜ.”
ε, δεν ειναι και πολλοι..
ουτε σημαινει οτι θα τυχει συχνα η στραβη, οποτε δεν ειναι αποδειξη το οτι αν και ειχες προβληματα, παρεμεινες αθικτη…

Franny
Franny
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

δεν σχυει οτι για καποια συγκεκριμενα οργανα, ΔΕΝ πρεπει να ειναι εγκεφαλικα νεκρος ο δωρητης, αλλα μονο κλινικα;. οποιος ξερει ας διευκρινισει, γιατι εχει γραφτει ευρυτατα, οτι ισχυει.

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν

Εγώ νομίζω οτι αυτό που δεν αναφέρει ξεκάθαρα η θεματοθέτρια, είναι οι επιφυλάξεις για το αν οι γιατροί θα τραβήξουν πιο εύκολα την πρίζα αν έχεις τσεκάρει το κουτάκι για τη δωρεά οργάνων. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν την ίδια αντίληψη δυστυχώς.

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν

Ένα αφήγημα/φόβος που ήξερα πως ακουγόταν είναι πως αν δηλώσεις δωρητής οργάνων μετά θάνατον, οι γιατροί μπορεί να σε αφήσουν να πεθάνεις, που προφανώς είναι μπούρδα. Βασικά, τώρα που το ψάχνω, βρίσκω το εξής: Myth 1: Doctors, nurses, and paramedics don’t work as hard to save organ donors. Because there’s such a high demand for donor organs, it might seem like this one would be true, but it’s definitely not. Emergency care professionals work tirelessly every day to save lives and they have no knowledge of their patient’s donor status. The topic of organ donation doesn’t come up until every… Διαβάστε περισσότερα »

IrisPrismatica
IrisPrismatica
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Πολύ σωστά – να συμπληρώσω και μερικά στοιχεία που αφορούν την ελληνική πραγματικότητα: http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/33765
Παρεμπιπτόντως: Στο άρθρο αναφέρεται πόσο εύκολο είναι να γίνεις (δυνητικός) δωρητής. Εμένα με βοήθησε πολύ αυτό! (Υπάρχουμε κι εμείς που τρέμουμε τη γραφειοκρατία πιο πολύ από το θάνατο 😛)
Αλλά πηγαίνοντας να δω αν η διαδικασία παραμένει εξίσου απλή όπως πριν 6-7 χρόνια, είδα ότι το σάιτ του ΕΟΜ δε λειτουργεί. Ξέρει κανείς αν έπεσα απλώς σε προσωρινό κόλλημα ή υπάρχει κάποιο θέμα;

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Τέλεια παράθεση ορθολογικής απάντησης, όπως πάντα, βλαχάκι 🙂 Πραγματικά είναι μπούρδα αυτή η άποψη και δεν στέκει λεπτό.

Στη Βρετανία ζητάνε να υπογράψεις όποτε έρχεσαι σε επαφή με το υπουργείο Μεταφορών, ή με αιμοδοσία, και παντού μέσα στα νοσοκομεία. Σκοπεύουν να αντιστρέψουν το σύστημα το 2020 και να θεωρούνται όλοι δότες, εκτός κι αν υπογράψεις να μην είσαι (opt-out with presumed consent).
Από τότε που το ανακοίνωσαν γίνεται μύλος κι έχουν χυθεί τόνοι μελάνης για το θέμα – ενδεικτικά
https://www.theguardian.com/society/2018/aug/16/opt-out-organ-register-unlikely-increase-donations-study

ollandeza
ollandeza
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  idril

Και στην Ολλανδία διάβασα πρόσφατα το ίδιο. Είμαστε όλοι δυνητικά δότες οργάνων από το 2020 εκτός αν υπογράψουμε χαρτί ότι δεν συμφωνούμε.

Franny
Franny
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

για το πως βγαινει στο φως το θεμα του αν εχει υπογραψει καποιος για την δωρεα, δεν ξερω αν ισχυει και στην ελλαδα οπως το περιγραφεις, γιατι βλεπω οτι το κειμενο σου ειναι στα αγγλικα.
απο την στιγμη που οι δωρητες φερουν καρτες, οπως φερουν πολλοι για την ομαδα αιματος τους, πιθανα σε καποιο ατυχημα, να γινεται αμεσα γνωστο στο νοσοκομειο οτι ειναι δωρητες.

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν

Κι εγώ το δήλωσα χωρίς δεύτερη σκέψη, το ίδιο και ο άντρας μου.
Νομίζω πως οι δεύτερες σκέψεις εκείνων που τις κάνουν είναι στο ότι οι γιατροί, όταν έρθει η ώρα, δεν θα κάνουν το παν για να τους σώσουν επειδή θα εποφθαλμιούν τα όργανά τους (true story).

Ms.Lego
Ms.Lego
5 χρόνια πριν

Στον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ, που μοίραζαν διαφημιστικό του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, έγραφαν για να πείσουν τους πολίτες να δηλώσουν δωρητές ότι η Εκκλησία της Ελλάδος στηρίζει τη δωρεά οργάνων και ενα μέλος της ή κάτι είναι στο ΔΣ του ΕΟΜ. Άρα μάλλον κάποιοι πιστεύουν ότι δεν είναι χριστιανικό, ας πούμε;;
Κι εγώ έχω γραφτεί και ενημερώσει τους οικείους μου. Άλλωστε, όπως γράφει το ίδιο έντυπο, είναι πιο πιθανό να χρειαστεί κανείς μεταμόσχευση παρά να γίνει δωρητής.

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ms.Lego

(…) Σύμφωνα μὲ ὅλα τὰ παραπάνω, ἡ δωρεὰ ὀργάνων ἀπὸ ἐγκεφαλικὰ νεκροὺς δότες καθὼς καὶ ἡ νηφάλια καὶ συνειδητὴ ἀπόφαση ὑγιοῦς ἀνθρώπου νὰ προσφέρει κάποιο ὄργανό του σὲ πάσχοντα συνάνθρωπο, ὡς πράξεις φιλαλληλίας καὶ ἀγάπης, εἶναι σύμφωνες μὲ τὴ διδασκαλία καὶ τὸ φρόνημα τῆς ᾿Εκκλησίας μας.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
ΕΠΙ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
(10.12.1999)
http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/commitees/bioethics/k0005.htm

Μάνα Κουράγιο
Μάνα Κουράγιο
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Βλαχάκος, ξέρεις ένα πράγμα που μου αρέσει πολύ σε εσένα; Ότι είσαι μέσα σε όλα.

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μάνα Κουράγιο

Οι καλοπροαίρετοι μπορούν να με πουν και “μπαστουνοβλαχακι” δεν με πειράζει 🙂

Πάντως, το έχω πει: το μπλεκ, το προς την νίκην, η μανίνα και το μέταλ χάμερ που διάβαζα μικρό φταίνε.

Μάνα Κουράγιο
Μάνα Κουράγιο
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Καταραμένη αυτόματη διόρθωση, μόνη της σε προσφώνησε έτσι!

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

απίστευτο! άντε ένα μικρό τσικ ελπίδας σήμερα

Franny
Franny
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

τωρα αυτο με την συμφωνη γνωμη της εκκλησιας, μπορει να δρασει και αποτρεπτικα για πολλους, εδω που τα λεμε… (για να χωνονται κι αυτοι, βρωμα η δουλεια, κοινως..).

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν

Κι εγώ το δήλωσα χωρίς δεύτερη σκέψη αλλά ο αρραβωνιαστικός μου σκάλωσε όταν το είδε και έπρεπε να του το θυμίσω πρόσφατα (χρόνια μετά) για να το κάνει. Νομίζω ότι απλά είναι λίγο μακάβριο την ώρα που το διαβάζεις και μπορεί να σε σόκαρε αλλά προσωπικά το θεωρώ φανταστική οργάνωση που το ζητάνε με το που γράφεσαι.

η Domus
η Domus
5 χρόνια πριν

Εγώ δεν το έχω κάνει γιατί φοβάμαι ότι μπορεί να συνέλθω και να με αποσυνδέσουν. Πρόσφατα διάβασα ότι από το κώμα μπορεί να συνέλθεις, αν είσαι εγκεφαλικά νεκρός,δεν υπάρχει επιστροφή. Και μόνο τότε σε αποσυνδέουν, όχι αν είσαι σε κώμα. Δε ξέρω κατά πόσο ισχύει, αλλά με έκανε να το σκεφτώ λίγο πιο αισιόδοξα, λέω θα το σκεφτώ ξανά και μάλλον θα το κάνω. Δε ξέρω, ο φόβος μου είναι μην είναι να ζήσω και τελικά με πεθάνουν. Αλλά λογικά θα το κάνω σύντομα.

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  η Domus

Φυσικά και μπορείς να συνέλθεις από κώμα, αλλά πότε ακριβώς και, κυρίως, πώς θα είσαι όταν συνέλθεις και τι αποκατάσταση θα έχεις, είναι άλλο θέμα.
Και δεν ξέρω, τουλάχιστον εξίσου τρομακτικό είναι να είναι να πεθάνεις και τελικά να σε “ζουν”.

💔broken heart💔
💔broken heart💔
5 χρόνια πριν

” Εγώ το δήλωσα χωρίς δύτερη σκέψη ” Δεν θέλω να γίνω δυσάρεστη αλλά θα γίνω . Αυτή η απάντηση μου βγάζει μια κάποια ανωτερότητα . Συγγνώμη. Αυτη η απόφαση είναι πολύ προσωπική και αν σε πολλούς φανταζει εύκολη , σίγουρα δεν είναι για όλους. Κατά τη γνώμη μου τα κράτη δεν πρέπει να υποχρεώνουν κανένα πολίτη να γίνει δωρητής οργανων με εικαζόμενη συναίνεση και να θεωρουνται δωρητές υποχεωτικά όλοι εξαιρουμένων όσων είχαν δηλώσει το αντίθετο εν ζωή. Είναι λάθος .Οι λόγοι πολλοί και η συζήτηση μεγάλη. Να κάνω μιά μικρή παρένθεση εδώ και να πω ότι η επιστήμη της… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν

“ΝΟΜΟΣ 3984/ΦΕΚ 150/Α/27.6.2011 Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις” Άρθρο 9 (…) 5. Η αφαίρεση οργάνων από θανόντα δότη διενεργείται μετά την επέλευση του θανάτου, κριτήριο για την οποία είναι η νέκρωση του εγκεφαλικού στελέχους, σύμφωνα με τα ευρέως αποδεκτά και σύγχρονα δεδομένα της επιστήμης, όπως ορίζεται στην απόφαση του ΚΕ.ΣΎ. περί διάγνωσης του εγκεφαλικού θανάτου (απόφαση 9 της 21/20.3.1985). Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται επακριβώς το κριτήριο επέλευσης του θανάτου, κατόπιν γνώμης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.ΣΎ.). Με όμοιο τρόπο θεσπίζεται «Κώδικας Πρακτικής», σχετικά με τη διαδικασία διάγνωσης και επιβεβαίωσης του εγκεφαλικού θανάτου. (…)… Διαβάστε περισσότερα »

Franny
Franny
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

τι νοημα εχει η εγγραφη δοτων και η κατοχη καρτων δοτων, οπως περιεγραψαν αλλα μελη, αν ειμαστε ολοι υποψηφιοι δοτες με μονη επιφυλαξη την αρνηση των συγγενων;

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Franny

Το ότι ζητούν την έγκριση από συγγενείς ατόμων που έχουν κάρτα το έγραψα με μία επιφύλαξη, γιατί το είδα πως το αναφέρουν και φαντάζομαι ότι ίσχυε, τουλάχιστον, παλαιότερα αν όχι και τώρα. Τυπικά, δεν θα έπρεπε να χρειάζεται η συναίνεση των συγγενών, εφόσον το άτομο έχει καταχωρηθεί ως δότης. …Όμως, όπως υπονόησα πριν, η κάρτα αποτελεί ένα σαφές δηλωτικό επιθυμίας, που δύσκολα θα αμφισβητηθεί από τους οικίους: είναι μία απόφαση που έχει πάρει ο θανών και κανονικά “απαλλάσει” τους τρίτους, από το δίλημμα. Κι εφόσον για τους πτωματικούς δότες ο χρόνος παίζει τον ρόλο του στην διατήρηση των οργάνων, καλόν… Διαβάστε περισσότερα »

Franny
Franny
5 χρόνια πριν

α! καλα που αργησα να δω αυτο το θεμα και θα διαβασουν λιγοτεροι την απαντηση μου. χαχαχαχαχαχα! λυπαμαι που θα δυναμιτισω μια σκληρη και χρησιμη προσπαθεια, λυπαμαι και που στρεφομαι κατα του εαυτου μου, γιατι ποτε κανεις δεν ξερει αν θα βρεθει κι ο ιδιος στην θεση να κρεμεται η ζωη του απο μια μεταμοσχευση, αλλα εγω δεν θα γινομουν δωρητρια οργανων στην ελλαδα, εν λευκω… δλδ με μια δηλωση που λεει οτι αν παθω κατι , καντε οτι καταλαβαινετε. κι αυτο , γιατι οτι κι αν διαβαζω, δεν εχω η ιδια την γνωση να ξερω με τι συνθηκες και… Διαβάστε περισσότερα »