in

Αγαπητή «Α, μπα»: Τι πιστεύεις για την μέθοδο crying out;

Καταρρέω!!

Αγαπητή Α,μπα. Πρώτη φορά γράφω σε στήλη αλλά πραγματικά οι απαντήσεις σου τις περισσότερες φορές δίνουν μια οπτική που δεν σκέφτομαι και για αυτό θα ήθελα και την οπτική σου πάνω στο παρακάτω θέμα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

143 111206 baby crying crib 1437635155

Αγαπητή Α,μπα. Πρώτη φορά γράφω σε στήλη αλλά πραγματικά οι απαντήσεις σου τις περισσότερες φορές δίνουν μια οπτική που δεν σκέφτομαι και για αυτό θα ήθελα και την οπτική σου πάνω στο παρακάτω θέμα.ειμαι μητέρα ενός 8 μηνών μωρού.για ένα σύντομο ιστορικό θα σου πω τα εξής:θηλασμός αποκλειστικός τους 6 μήνες,τους πρώτους 3 μήνες κολικοί και ξενύχτια απίστευτα,το 4ο μήνα ευτυχως κοιμόταν όλο το βράδυ και ξυπνούσε μια φορά για να φάει..και ερχόμαστε στον 5ο μήνα όπου ολα άλλαξαν…ήρθε το separation anxiety που λένε και στο χωριό μου, και ξυπνάει κάθε 45-50’.εδω και 3 μήνες!!!!λοιπον,γ ερώτηση μου είναι:υπάρχει μια μέθοδος που έχει φανατικούς οπαδούς και εχθρούς και λέγεται crying out.η πρωτη μου προσπάθεια εφαρμογής ήταν αποτυχημένη μιας και εκλαιγε 2,5 ώρες συνεχόμενα…και απο τότε δεν το έχω προσπαθήσει.εχεις κάποια άποψη επι του θέματος;!διοτι όπου να ναι καταρρέω…

-Δώρα Μηλιου

Μπορεί να μην είναι άγχος αποχωρισμού, μπορεί να είναι η φυσιολογική εξέλιξη του εγκεφάλου σχετικά με τον ύπνο που συμβαίνει μεταξύ 4-5 μηνών. Το άγχος αποχωρισμού έχει και άλλες ενδείξεις, που φαίνονται κατά τη μέρα (κλαίει αγχωμένο όταν πας σε άλλο δωμάτιο, ακόμα και όταν φεύγεις για δευτερόλεπτα; Έχει καταλάβει ότι κάτι μπορεί να είναι δίπλα του, ακόμα και όταν δεν το βλέπει (πχ κουκλάκι κάτω από σκεπάσματα;)

Αν αποκλείσεις πέρα από κάθε αμφιβολία ότι έχει κάτι που του φέρνει πόνο, ας πούμε ωτίτιδα (είναι τραβηγμένο να έχει ωτίτιδα για τρεις μήνες, αλλά πες στον παιδίατρο τι συμβαίνει στο παιδί, πρέπει να αποκλειστεί κάθε άλλο ενδεχόμενο), τότε θα χρειαστεί να του μάθεις από την αρχή πώς να κοιμάται, γιατί αυτό ζητάει από σένα αυτή την περίοδο. Μέχρι τώρα κοιμόταν σαν μωρό, τώρα καταλαβαίνει περισσότερα, το περιβάλλον γύρω του, τη νύχτα, τους θορύβους. Ο κύκλος ύπνου του έχει γίνει πλέον 45-50 λεπτά (αυτό είναι κοινό σε όλα τα μωρά σε αυτή την ηλικία). Ξυπνάει και δεν ξέρει τι του συμβαίνει, και σε ζητάει για να το κάνεις να ξανακοιμηθεί χωρίς να ξέρει ότι αυτό ζητάει, δεν ξέρει πώς να το κάνει από μόνο του. Ο ύπνος μαθαίνεται, δυστυχώς δεν γεννιόμαστε με αυτή την ικανότητα, και είναι δουλειά του γονέα να το μάθει στο παιδί του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και για τους δύο.

Δεν υπάρχει μόνο μια μέθοδος για να μάθεις στο μωρό σου πώς να νανουρίζει τον εαυτό του, είναι πολλές, και καμία δεν είναι ιδανική για κανένα παιδί από μόνη της. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, όπως και κάθε γονιός είναι διαφορετικός στο τι θέλει και τι αντέχει και τι μπορεί να κάνει. Συνήθως χρειάζεται μια μέθοδος που είναι συνδυασμός διαφόρων, ανάλογα και με την εξέλιξη της διαδικασίας, γιατί είναι μια διαδικασία, όπως το να μαθαίνει να μπουσουλάει. Εξαρτάται από πολλά ακόμα, όπως από το πού κοιμάται το παιδί, (στο δικό του δωμάτιο ή όχι) αν θηλάζει ακόμα, αν τρώει στέρεες τροφές σε αρκετή ποσότητα ώστε να μην πεινάει πολύ το βράδυ – το φαγητό, ή μάλλον η μειωμένη πείνα τη νύχτα είναι αρκετά καθοριστικός παράγοντας για καλό ύπνο. Ίσως χρειαστεί να κάνεις αλλαγές σε διάφορα, όπως στα σκεπάσματα, στον υπνόσακο, στις πιτζάμες, στο πόσο σκοτάδι έχει, στην θερμοκρασία του δωματίου, και όλα αυτά, ψάξε στο ίντερνετ να δεις τι θεωρείται ιδανικό για να αποφασίσεις τι σου ταιριάζει ή τι θέλεις να δοκιμάσεις. Επίσης πολύ σημαντικό είναι αν έχεις μάχιμο σύντροφο για να μοιραστείτε αυτή την πάρα πολύ κουραστική διαδικασία που θέλει και υπομονή, και άλλη τόση ψυχραιμία, γιατί όλα αυτά γίνονται νύχτα σε καθεστώς εξάντλησης. Είναι εύκολο να κλατάρεις.

Εδώ είναι ένα αρκετά αναλυτικό ποστ για κάθε μέθοδο με τα υπέρ και τα κατά, από την πιο ήπια μέχρι τη χαρντκορ, την crying out, αν και αυτή από μόνη της έχει επίσης διαβαθμίσεις. Δεν αφήνεις το μωρό να κλαίει για αόριστο χρονικό διάστημα μέχρι να εξαντληθεί, είναι σύστημα στο οποίο μετράς λεπτά πριν επέμβεις, τα οποία με τον καιρό αυξάνονται, και μπορεί να κρατήσει από μέρες μέχρι εβδομάδες, αν το πας πολύ αργά. Αυτό που λες λέγεται extinction method και είναι η πιο χαρντκορ από όλες, μπορεί να λειτουργήσει σε συγκεκριμένα μωρά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (μερικά όταν πας να τα παρηγορήσεις τη νύχτα κλαίνε ακόμη περισσότερο).

Σε γενικές γραμμές ή θα σου πάρει πολύ χρόνο, ή θα πέσει πολύ κλάμα και θα γίνει αρκετά πιο γρήγορα. Πρέπει να αποφασίσεις τι μπορείς και τι θέλεις να κάνεις, να εξασφαλίσεις τις αρχικές προϋποθέσεις, και να το ξεκινήσεις σε μια περίοδο που τα υπόλοιπα είναι ρυθμισμένα, πρώτα η υγεία του παιδιού, μετά το φαγητό του παιδιού, και μετά όλα τα περιφερειακά, δηλαδή όχι πριν από ταξίδι, όχι αν είναι άρρωστο, όχι αν έρθει κάποιος καινούριος στο σπίτι, ή σε περίοδο μετακόμισης, κατάλαβες. Πρέπει να είσαι απολύτως αποφασισμένη και έτοιμη να το κάνεις. Αν ξεκινήσεις, δεν πρέπει να σταματήσεις. Είναι πολύ απαραίτητο να παραμείνεις σταθερή και συνεπής για όσο χρειαστεί, γιατί αν ξεκινήσεις να του μαθαίνεις κάτι καινούριο και κάνεις πίσω, υπάρχει περίπτωση να μπερδέψεις το μωρό ακόμη περισσότερο. Η μεγαλύτερη εξασφάλιση της επιτυχίας είναι η συνέπεια.

Η τεράστια διαμάχη σε όλο αυτό το θέμα είναι αν βλάπτεις το μωρό όταν το αφήνεις να κλαίει έστω και ελεγχόμενα, έστω και για λίγο. Είναι όπως καταλαβαίνεις πολύ συναισθηματικό θέμα, αν και επιστημονικό, και προκαλεί τεραστίων διαστάσεων διαμάχες εδώ και δεκαετίες. Τώρα που περνάμε και την δεκαετίας της χρυσής κυριαρχίας των μωρών με τη συγκοίμηση και τον θηλασμό χωρίς περιορισμούς, τα πράγματα είναι ακόμα πιο τεταμένα. Η μια πλευρά λέει ότι το κλάμα προκαλεί στρες, το στρες αποδεδειγμένα κάνει κακό, άρα το να αφήνεις το μωρό να κλαίει κάνει κακό στο παιδί. Η άλλη πλευρά λέει αυτό, απλοποιημένα, αυτό. Εσύ πρέπει να αποφασίσεις τι πιστεύεις, και να δράσεις αναλόγως.

Υπάρχει και μια μερίδα που υποστηρίζει ότι πρέπει να προλαβαίνεις κάθε κλάμα του μωρού σου, και να το παρηγορείς άμεσα, θηλάζοντας ή με άλλους τρόπους, αγκαλιά κα σωματική επαφή, κάθε στιγμή, κάθε ώρα, χωρίς σταματημό. Ότι η μόνιμη σου παρουσία θα δημιουργήσει ένα παιδί με αυτοπεποίθηση. Φαντάζομαι όμως ότι αν ήσουν αυτής της κοσμοθεωρίας δεν θα έστελνες αυτή την ερώτηση.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

44 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν

Είχα γνωρίσει μια κοπέλα τυχαία και ήπιαμε έναν ωραίο καφέ, όπου με τεράστιο ενδιαφέρον άκουγα για τη ζωή της και τα παιδικά-εφηβικά της χρόνια, τις σχέσεις με τους γονείς της και τα τραύματα που την οδήγησαν στο να γίνει ψυχολόγος. Τα λέγαμε πολύ ωραία, καθόλου ακραία-αν και έζησε ακρότητες-και γι’αυτό ξαναβρεθήκαμε, στο σπίτι μου αυτή τη φορά. Ήρθε με το σχεδόν τρίχρονο παιδάκι της, νωρίς το μεσημέρι. Της έφτιαξα καφέ και ρώτησα τι να δώσω στο μικρό, μήπως να του βράσω ένα ορίτζιναλ αυγουλάκι απ’το χωριό; Α, ναι, τέλεια ιδέα. Καθώς έβραζε το αυγό, ο μικρός τράβηξε έξω το στήθος… Διαβάστε περισσότερα »

Lio
Lio
5 χρόνια πριν

Διαβαζοντας την ιστορια αναρωτιόμουν αν η μητέρα εχει εμβολιασει το παιδί της. Εχοντας συναντήσει ανθρώπους με παρομοιους τροπους ανατροφης των παιδιών τους, λιγο εναλλακτικούς, βιγκαν, χωρις όρια για τον κοινωνικό περίγυρο (έμεινε 6 ωρες στις σπιτι ενός ανθρώπου που έβλεπε 2η φορά), με απίστευτη προσκόλληση πανω τους, θα ηταν πολυ λογικό.

Μετά την καταιγίδα
Μετά την καταιγίδα
5 χρόνια πριν

Έχουν περάσει χρόνια βέβαια, αλλά στα δικά μου παιδιά εφάρμοσα το εξής :απαλή μουσική και διάβασμα βιβλίου μέχρι να κοιμηθούν. Όταν ξυπνουσαν το βράδυ, πήγαινα μια φορά, τα χαιδευα αλλά δεν τα σηκωνα από την κούνια, έβαζα ξανά τη μουσική και καθόμουν δίπλα χωρίς να μιλάω. Αν ξυπνουσαν ξανά, εφάρμοζα το εικοσάλεπτο. Μετά το εικοσάλεπτο όμως έμπαινα στο δωμάτιο και έκανα πάλι το κόλπο με την μουσική. Η μουσική λοιπόν παρέμεινε σύντροφος στον ύπνο μέχρι και σήμερα που είναι έφηβες. Δεν σου λέω ότι αυτό θα πιάσει σε σας, λειτούργησε με μας, έως ότου δυστυχώς τις βάλαμε σε κανονικό κρεβάτι… Διαβάστε περισσότερα »

Έξοχα, στον κήπο φίλοι μου!
Έξοχα, στον κήπο φίλοι μου!
5 χρόνια πριν

Διαβάζοντας την τελευταία παράγραφο στην απάντηση της Λένας αισθάνθηκα από τη μία μεριά τεράστια κούραση (μην έχοντας ούτε κατά διάνοια υπάρξει έτσι με κανένα από τα 2 παιδιά μου) και από την άλλη, αυτό που μου έρχεται στο μυαλό σαν εικόνα είναι ένα παιδί μόνιμα προσκολλημένο στη μαμά του.
Σε αυτό το σημείο να πω πόσο ευτυχισμένη είμαι που δεν έχω να κάνω με μωρά και νήπια.

Maria
Maria
5 χρόνια πριν

Τα κορίτσια μου είναι σχεδόν τριών τώρα. Κοιμούνται ακόμη 2,5 με 3 ώρες το μεσημέρι και 12 ώρες το βράδυ τουλάχιστον, τις ξυπνώ για να πάνε στο σχολείο. Από 4 μηνών κοιμούνται όλο το βράδυ χωρίς να χαλάσει αυτό ποτέ. Όχι ότι δεν ξυπνούν, εννοείται πως ξυπνούν μέσα στη νύχτα, απλά δε μας χρειάζονται για να ξανακοιμηθούν. Θα με χρειαστούν μόνο όταν είναι άρρωστες π.χ. με πυρετό, όχι για να ξανακοιμηθούν απλά γιατί δεν αισθάνονται καλά. Κάποια πράγματα που ακολουθήσαμε για να τις βοηθήσουμε να μάθουν να κοιμούνται είναι τα εξής: α) Συνεπής ρουτίνα πριν τον ύπνο η οποία δεν… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
5 χρόνια πριν

Αγαπητή Δώρα, θα εστιάσω σε αυτό που είπε η Λένα: επιλογή μιας μεθόδου και συνέπεια, εκτός κι αν δεις ότι δεν υπάρχουν αποτελέσματα για εβδομάδες και δεν βελτιώνεται μετά από μια αρχική χειροτέρευση. πχ. μια βδομάδα χειρότερα όσο προσπαθεί να καταλάβει τη μέθοδο, μετά ανταποκρίνεται και αρχίζει να κοιμάται 2-3 κύκλους χωρίς ξύπνημα. Προσοχή ακολουθεί σεντόνι. Το μυστικό για το οποίο δεν είχα ιδέα και ήταν σαν να άναψε γλόμπος πάνω από το κεφάλι μου, είναι το θέμα των υπνάκων μέσα στη μέρα. Η δικιά μου από 3 μηνών αρνείτο να κοιμηθεί μέσα στη μέρα και έφτανε να είναι ξεφτίδι… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν

Μα πως να μη γίνει σφαγή βρε παιδιά, δε διάβασα ακόμη σχόλια, να μου περάσει πρώτα ο κόμπος στο στομάχι….δυόμισι ώρες? Ουφ…τον παιδίατρο ας ρώταγε…

Τζον ανεμοδούρας
Τζον ανεμοδούρας
5 χρόνια πριν

Έχω μια μικρή η οποία ξυπνουσε κάθε μισή, μία ή 2 ώρες έως τα 2,5 χρόνια της. Η μέθοδος cio μου φαίνεται απόλυτα κακοποιητικη. Ένα βρέφος ή νήπιο ποθ εξαρτάται απόλυτα από τους γονείς του, σε μια δυσκολία, όπως νύχτα, σκοτάδι, δεν ξέρω πως να κοιμηθώ, κούραση, πόνος κλπ να ζητάει βοήθεια από τον γονιό. Με το κλάμα βεβαίως γιατί ενστικτωδώς με αυτό καλεί για βοήθεια και κανείς δεν έρχεται. Απόρριψη! Ανασφάλεια! Υπάρχει η υπέροχη λύση του συμβούλου ύπνου. Υπάρχουν συνθήκες που επηρεάζουν την έλευση και την διατήρηση του ύπνου. Και αν τα ξέρουμε, τα εφαρμόσουμε και τα διατηρήσουμε θα… Διαβάστε περισσότερα »

Σοκακιάρα
Σοκακιάρα
5 χρόνια πριν

Λενα είσαι η ιντερνετικη μαμά μας ☺Σαγαπω

Piripiri
Piripiri
5 χρόνια πριν

Στο γιό μου γύρω στους 4 μήνες ζωή του, όταν τον έβγαλα απο την καλαθούνα και τον πήγα στο δωμάτιο του στην κούνια του, 3 βράδια συνεχόμενα έκλαιγε πολύ γιατί είτε ήθελε αγκαλιά, είτε λίγο γάλα. Την τέταρτη νύχτα που καθόμουν ξάγρυπνη στο καναπέ δεν τον άκουσα να κλαίει. Αυτό ήταν! Μέχρι τώρα που είναι τέσσερα δεν έχει ξυπνήσει βράδυ ουτε σε αρρώστεια. Μόνο για να πάει τουαλέτα. Και είναι ένα παιδί ανεξάρτητο, δυναμικό, με μεγάλη συναισθηματική νοημοσύνη και εξωστρεφές. Άρα νομίζω δεν ισχύει απόλυτα αυτό που λες. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις.

Marina
Marina
5 χρόνια πριν

Είναι πιθανό μέχρι τώρα που δημοσιέυθηκε η ερώτησή σου και πήρες απάντηση, να έχει λυθεί το θέμα του ύπνου. Αυτό που έχω δει απο την εμπειρία μου σαν μαμα ενός παιδιού αλλά και φίλη αρκετών μαμάδων με ποικιλία στα θέματα ύπνου των παιδιών, είναι οτι έχουν σκαμπανευάσματα στον ύπνο. Κάποια παιδιά σαν το δικό μου ήταν σαν το δικό σου, 4 μηνών ξεκίνησε να κοιμάται με ξύπνημα να πιεί γάλα μόνο και κάπου στους μήνες που αναφέρεις έκανε ένα 2μηνο ξυπνήματα ανα μια ώρα όπως αναφέρεις. Αυτό που κάναμε εμείς ήταν υπομονή και εναλλάξ ανα μια ώρα καθόμασταν δίπλα στην… Διαβάστε περισσότερα »