in

«Α, μπα» classics: Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε επιεικείς με τον εαυτό μας

Το λέω για να το ακούω κι εγώ

Γεια σου κι από μένα! Διάβασα σε μια απάντηση που έδωσες σε μια κοπέλα ότι η αυστηρότητα και η τελειομανία δεν είναι κακά στοιχεία. Διαφωνώ απόλυτα. Όντας μανιοκαταθλιπτική, το απαιτητικό και επικριτικό κομμάτι μου με έχει καταστρέψει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

024e82f42fec02e6563ef946b36df78b

Γεια σου κι από μενα! διάβασα σε μια απάντηση που έδωσες σε μια κοπέλα ότι η αυστηρότητα και η τελειομανία δεν είναι κακά στοιχεία. Διαφωνώ απόλυτα. Όντας μανιοκαταθλιπτική, το απαιτητικό και επικριτικό κομμάτι μου με έχει καταστρέψει. Με την ψυχολόγο μου προσπαθούμε πολύ από θόρυβο να το κάνουμε ψίθυρο. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε επιεικής με τον εαυτό μας κι όχι συνεχώς με έναν χάρακα να μετράμε πόσα σωστά και πόσα λάθος κάνουμε ή πόσο αξίζουμε. Το λέω για να το ακούω κι εγώ. Σίγουρα από το πολύ υπάρχει το περισσότερο αλλά οφείλουμε να αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας τους στόχους που καταφέρνουμε ανάλογα με αυτό που μπορούμε. θα ήθελα να το δημοσιεύσεις και να σχολιάσεις ο,τιδήποτε θες

– Περι τελειομανίας ο λόγος

Αγαπητή φίλη, απευθυνόμουν σε κάποια που προσπαθούσε να πετύχει σε μια δουλειά που απέρριπταν οι γονείς της, όχι σε κάποια που έχει μανιοκατάθλιψη. Οι απαντήσεις, όσο και αν είναι δυνατή η ταύτιση, απευθύνονται σε αυτόν που ρωτάει. Για εκείνη ένιωσα ότι η τελειομανία μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της, πολλοί ιδιαίτερα πετυχημένοι επαγγελματίες είναι τελειομανείς. Ας το πω αλλιώς για να εφαρμόζεται καλύτερα σε όλους: η τελειομανία και η αυστηρότητα με τον εαυτό μας δεν είναι απαραίτητα κακά στοιχεία. Κάποιοι μπορούν να το ελέγχουν και να το χρησιμοποιούν υπέρ τους. Συμφωνώ ότι πρέπει να είμαστε και επιεικείς με τον εαυτό μας, αλλά κι αυτό πολύ γενικό δεν είναι; Μερικοί παραείναι επιεικείς. Γι’αυτό, ξαναλέω, δεν γράφω νομοθεσίες για να διαφωνείς όταν κάτι που γράφω δεν ισχύει για σένα. Προφανώς αυτά που απαντάω δεν εφαρμόζουν σε όλους. Ελπίζω κάπως να ισχύουν για αυτόν που ρωτάει.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

3 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Dioni
Dioni
5 χρόνια πριν

Ετοιμάσου Λένα, μέχρι τώρα σου στέλνουμε ερωτήσεις, αλλά φαινεται οτι σιγά σιγά θα αρχίσουμε να σου ζητάμε και τα ρέστα…
Αν μια μέρα παθω burnt out, εκείνη η απάντηση σου για την τελειομανία και την αυστηρότητα θα φταίει.
Θυμήθηκα κάποια άλλη κυρία που σου έλεγε ότι εσύ είχες πει πως το ζευγάρι θα πρέπει να εχει ξεκαθαρισει τα σημαντικά θεματα οπως τοπο διαμονής, επιθυμία για παιδιά κλπ… και ενώ η ίδια το έκανε…. μετα τα πράγματα άλλαξαν! Σαν να της είχες υποσχεθεί αιώνια ευτυχία, ένα πράγμα!

Ηκυπρεα
Ηκυπρεα
5 χρόνια πριν

Εγω νομιζω η απαντηση που δινει η α, μπα σε καθε ερωτηση δεν μπορει να εφαρμοστει σε αλλες καταστασεις. Η καθε κατασταση διαφερει απο ατομο σε ατομο γιατι οι χαρακτηρες και οι συνθηκες ειναι διαφορετικες. Π.χ η αυστηροτητα και η τελειομανια σε ενα ατομο μπορει να ειναι η κινητηρια δυναμη τους ενω σε ενα αλλο ατομο η πηγη του αγχος τους.
Οποτε η απαντησεις που δινει η α, μπα (πιστευω μπορει να ειμαι και λαθος, διορθωστε με αν δεν ειναι ετσι) ειναι καθαρα ατομικες και οχι γενικες.

κ@λυψω
κ@λυψω
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ηκυπρεα

Έτσι είναι. Τίποτα δεν είναι καλό ή κακό από μόνο του. Όλα πρέπει να τα βλέπουμε στο φως του κάθε ανθρώπου και των συνθηκών στις οποίες βρίσκεται. Επίσης, πρέπει να υπάρχει και μια ισορροπία και το βέλτιστο σημείο δεν είναι ίδιο για όλα. Για άλλα το ιδανικό μπορεί να είναι λίγο πιο ψηλά (πχ αυτοπεποίθηση), για άλλα λίγο πιο χαμηλά (πχ εγωισμός). Αναφορικά με τους ανθρώπους που είναι συναισθηματικά ζορισμένοι ή ευαίσθητοι ειδικότερα, αυτοί μπορεί να έχουν δυσανάλογες αντιδράσεις σε συγκεκριμένα πράγματα (σε σύγκριση με τους περισσότερους πάντα). Μπορεί δηλαδή να διαθέτουν μια ποιότητα σε βαθμό που για το μέσο… Διαβάστε περισσότερα »