in

Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς γίνεται να μην με υποστηρίξει η ίδια μου η φίλη;

Εσύ τι πιστεύεις;

Αγαπημένη Αμπα. Αλήθεια πιστεύω ότι αυτό που θα μου πεις εσύ τώρα είναι το σωστό ή τουλάχιστον το σωστότερο. Τόσο πολύ σε εκτιμώ. Και να σου πω θα ήμουν σίγουρη ότι έχω δίκιο αλλά ο άντρας μου διαφωνεί μαζί μου και γι’αυτό αποφάσισα να σε ρωτήσω ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

02Mag Diagnosis image1 superJumbo

Αγαπημένη Αμπα. Αλήθεια πιστεύω ότι αυτό που θα μου πεις εσύ τώρα είναι το σωστό ή τουλάχιστον το σωστότερο. Τόσο πολύ σε εκτιμώ. Και να σου πω θα ήμουν σίγουρη ότι έχω δίκιο αλλά ο άντρας μου διαφωνεί μαζί μου κ γι’αυτό αποφάσισα να σε ρωτήσω. Σήμερα με μια φίλη μου κ τα παιδιά μας αποφασίσαμε να περάσουμε το μεσημέρι σε μια πισίνα με ημερήσιο εισιτήριο. Όλα τέλεια τις δύο πρώτες ώρες. Τα παιδιά κολυμπούσαν, εμείς βουτήξαμε λίγο κ πίναμε καφέ. Να σου πω την αλήθεια επειδή ο γιος μου είναι 10 χρόνων κ τον πάω κολυμβητήριο από τα 3, ήμουν πολύ χαλαρή. Κάποια στιγμή μου είπε ότι η κοπέλα που είναι στα εισιτήρια, του είπε να σταματήσει τις βουτιές κ του είπα να τις περιορίσει κ να προσέχει αλλά δεν το σπουδαίο λογής γιατί κάναν πολλοί βουτιές. Λίγο πριν φύγουμε, αποφασίσαμε να πάρουμε μια πίτσα στα παιδιά κ μέχρι να γίνει βουτήξαμε λίγο κ μεις. Ο γιος μου έκανε μια βουτιά δίπλα μου κ ήρθε η κοπέλα, αγνοώντας με εντελώς, κ του λέει: βγες έξω για 20 λεπτά γιατί σου ξαναείπα να σταματήσεις τις βουτιές κ δεν με άκουσες. Βγήκε ο γιος μου κλαίγοντας (το κλάμα δεν με πειράζει) και φωνάζοντας ότι δεν κάνει μόνο αυτός βουτιές. (Άσχετο με την ιστορία μου αλλά αναφέρω ότι τώρα είναι τιμωρία για τη συμπεριφορά του). Εγώ βγαίνω κ λέω στην κοπέλα ότι έπρεπε να ενημερώσει εμένα κ όχι να βάζει τιμωρίες γιατί η επίσκεψη μας εκεί είχε σκοπό την χαλάρωση. Μα, λέει, του το ξαναείπα κ συνέχισε. Καταλαβαίνω, λέω…ΟΧΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ μου λέει. Τούρκος εγώ. Βγείτε λέω φεύγουμε. Μέχρι να αλλάξω γιατί ήμουν μουσκίδι, ήρθε το αφεντικό( εγώ, είχα αποφασίσει να μην τον ζητήσω γιατί δεν ήθελα η κοπέλα να απολυθεί, τέτοιες εποχές.) Του είπα τι έγινε κ το απέδωσα σε υπερβάλλον ζήλο της κοπέλας (τρομάρα μου). Και μάλιστα φάγαν τα παιδιά κ την πίτσα για να μην έχουν να μας πουν ότι παραγγείλαμε κ φύγαμε. Το αφεντικό δε ζήτησε συγνώμη εντούτοις. Όσο έτρωγαν τα παιδιά, ρώτησα τη φίλη μου τι έγινε μέχρι να έρθω από το ντουζιέρα κ μου λέει: ΤΊΠΟΤΑ. ΡΩΤΗΣΕ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ Κ ΤΟΥ ΕΙΠΑ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΜΕΝΑ, ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ. Εκεί άδειασε το μέσα μου. ΚΑΛΑ, της λέω, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΕΣ ΟΤΙ Η ΚΟΠΕΛΑ Η ΚΟΠΕΛΑ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ Ή ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ;; ΕΓΩ ΘΑ ΣΕ ΕΙΧΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ. και μου λέει. ΚΑΚΩΣ. Ο ΚΑΘΈΝΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ. Περιττό να σου πω ότι με πιάσαν κλάματα. Και ξέρω βρε Αμπα όλα σου τα μάντρα αλλά να μην με υποστηρίξει η φίλη μου; Κι ας με έκραζε μετά αν ήθελε. Σε παρακαλώ πες τη γνώμη σου. Και για την συμπεριφορά της κοπέλας στην πισίνα κ για τη φίλη μου που με απογοήτευσε φουλ. Ευχαριστώ πολυ

Η μητέρα του κολυμβητή

Αχ βρε παιδάκι μου, με βάζεις σε θέση δικαστή και δεν είμαι δικαστής. Θέλεις να μοιράσω ποινές, και δεν λειτουργεί έτσι η ζωή εκτός δικαστηρίου. Αλλά αυτό μας έλαχε σήμερα.

Υπάρχει κρατικός κανονισμός για τις βουτιές σε σχέση με το μήκος και το βάθος της πισίνας, και είναι για να μην ανοίξει κανένα κεφάλι, γιατί αν ανοίξει κεφάλι, θα τους κλείσουν το σπίτι, γιατί έχουν πισίνα (άδεια) με τον όρο να μην κάνει κανείς βουτιές. Υπάρχει κίνδυνος για πολύ σοβαρό ατύχημα (σπονδυλικός τραυματισμός. Μιλάμε για πολύ σοβαρό ατύχημα. Ίσως αυτό εννοούσε με το «όχι δεν καταλαβαίνετε»). Το «και άλλοι έκαναν βουτιές» δεν είναι επιχείρημα, μπορεί να έκανε παράπονα και σε άλλους, μπορεί να μην έκαναν βουτιές με τον ίδιο τρόπο. Εσύ μπορεί να είσαι άνετη γιατί ξέρεις ότι το παιδί έχει ευχέρεια, αλλά η κοπέλα δεν το ξέρει. Και σε κάθε περίπτωση, ο δικός σου μπορεί να έχει ευχέρεια με το κολύμπι, αλλά οι άλλοι δεν έχουν, και μπορεί να τους τρομάζει, ακόμα και να τους βάζει σε κίνδυνο. Για την εκφορά και την μεθοδολογία της δεν μπορώ να πω κάτι, δεν ήμουν μπροστά. Κακώς σε προσπέρασε, αλλά ίσως είδε ότι όταν μίλησε σε σένα, δεν σταμάτησαν οι βουτιές. Τι να πω, ότι έχει άδικο; Δεν έχει άδικο σε αυτό που ζητούσε. Μπορεί να έχει άδικο στον τρόπο που το ζήτησε.

Για τη φίλη τώρα – αν διαφωνούσε με τον τρόπο που χειρίστηκες το θέμα, τότε δεν είναι αυτονόητο να σε υποστηρίξει. Δεν είναι καλός φίλος αυτός που είναι μαζί σου χωρίς κανέναν απολύτως όρο, ή όριο. Έχεις δίκιο σε κάτι όμως που στενοχωρήθηκες, και αυτό είναι το «ο καθένας υποστηρίζει τον εαυτό του». Ε, όχι, αυτό δεν είναι στάση φίλου. Νομίζω ότι πρέπει να ζητήσεις εξηγήσεις για το τελευταίο. Αν το σωστό είναι να υποστηρίζει ο καθένας μόνο τον εαυτό του, τότε δεν υπάρχει φιλία ή άλλη ανθρώπινη σχέση. Μόνο μονάδες. Αυτό πιστεύει; Ή δεν ήθελε να σου πει σε τι διαφωνούσε στον τρόπο που εξελίχθηκε αυτή η μέρα;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

41 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
tempeloskylos
tempeloskylos
5 χρόνια πριν

Μαθαίνουμε στο παιδί μας να αγνοεί τους κανόνες γιατί “έτσι κάνουν όλοι” και γιατί “εμείς ξέρουμε καλύτερα”. Όλη η παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας σε μία πρόταση.

Peggy Olson
Peggy Olson
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tempeloskylos

Πέστο, ντε! Ήθελα να γράψω στο σχόλιό μου ότι η συμπεριφορά της ερωτώσας είναι εντελώς “ελληναριό” αλλά αυτολογοκρίθηκα και έγραψα απλώς ότι είναι θρασεία. Πόσο δίκιο έχεις όμως! Αυτο το στυλάκι, το “εγώ ξέρω κι άλλος κανείς”, το ότι αγνοεί τις παρατηρήσεις, το ότι δεν έκανε παράπονα στον υπεύθυνο για την κοπέλα και ζητά να της αναγνωριστεί η μεγαλοψυχία ενώ η ίδια είναι υπόλογη, και το ότι ΕΦΑΓΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΣΑ (..αλλιώς δε θα την πλήρωνε?!?!) … τι να πω

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Peggy Olson

Το ότι ήταν και σίγουρη κιόλας ότι θα απολυόταν η υπάλληλος? Που το πας?

FallenA17
FallenA17
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tempeloskylos

Σωστός! Η μητέρα του κολυμβητή καλύτερα να βάλει τον εαυτό της τιμωρία… Ήμαρτον, και ξανά ήμαρτον…….. (ναι, με φωνή Γεωργίου)

Tonia Giovani
Tonia Giovani
5 χρόνια πριν

Πρώτον στις πισίνες απαγορεύονται οι βουτιές απ όσο ξέρω.Δευτερο με την πρώτη παρατήρηση του υπεύθυνου ναυγοσωστη μαζεύουμε το παιδί μας.Τριτο η φιλη σου ένιωσε ντροπή για την αναισθησία σου. Τέταρτο αμάν με τις μανούλες που αφήνουν ασύδοτα τα βλαστάρια τους διοτι”παιδια είναι “.ΚΙ εμείς παιδιά μεγαλώσαμε και τους μάθαμε και τρόπους και τους βάλαμε και όρια.Νευριασα και που το διάβασα…

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tonia Giovani

Και 10 χρονών το βλασταρι, όχι να πεις 2, 3, 5 και δεν ελέγχεται.

Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν

Ούτε εγω θα σε υπερασπιζόμουν. Το κολυμβητήριο έχει κανονισμό “όχι βουτιές” ο γιος σου σου λέει ότι του έκαναν παρατηρηση για τις βουτιές. Δεν του λες να σταματήσει γιατί “όλοι το κάνουν”(στα τέτοια μας ο κανονισμός) η υπεύθυνη του κολυμβητηρίου εφαρμόζει τον κανονισμό (20λεπτα εκτός για επανειλημμένη παράβαση). Ο γιός σου φωνάζει γιατί λογικά όταν του έκαναν την πρώτη παρατηρηση δεν τον μάλωσες, το αντίθετο επιβράβευσες το σκεπτικό του, “όλοι τα ίδια κάνουν” . Η φίλη σου απάντησε λίγο άκομψα στην απαίτησή σου να την υπερασπιστείς ενώ ξεκάθαρα θεώρησες πως επειδή ο γιος σου ξέρει κολύμπι και επειδή παραβαίνουν και… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

Δεν θα μπορούσα να τα εξηγήσω καλύτερα στη γράφουσα, Origami Lover. Τα σέβη μου.

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν

Ποσο κλασική εικονα μου ζωγραφισες. Υπεύθυνος του χωρου ζητά να σταματήσει κάτι που κάνει ο γιος σου γιατί απαγορεύεται και εσύ ζητάς απλά να το περιορίσει. Και συνεχιζει να το κανει το παιδι κανονικά. Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς το δικό σου παιδί, ναι μεν κολυμπάει από τα τρία αλλά μπορεί η φίλη σου να μην νιώθει άνετα και απόλυτα ασφαλής με τον τρόπο που κολυμπάνε τα δικά της και να την ενοχλούσε ήδη αφάνταστα η συμπεριφορά του γιου σου αλλά ντρεπόταν να το πει; Μπορεί κιόλας να είχε εκνευριστεί με το ότι επιτέλους ήρθε κάποιος υπεύθυνος να σου κάνει παρατήρηση… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
luckystrike
5 χρόνια πριν

Αν κατάλαβα καλά η κοπέλα ήρθε, σου είπε να πεις το παιδί να σταματήσει κι εσύ την αγνόησες γιατί θεώρησες πως το παιδί είναι άνετο, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων σου κανονισμούς και άλλα παιδάκια που ίσως έφυγαν εξαιτίας του, η κοπέλα αφού έκανε κάποιες ώρες υπομονή του είπε έντονα να σταματήσει, το παιδί άρχισε να κλαίει γιατί φυσικά δεν κατάλαβε τι έγινε αφού η μαμά του του είπε πως είναι οκ να γράφεις τους υπολοίπους στα παλιά σου τα παπούτσια, μετά το έβαλες και τιμωρία γιατί έκανε κάτι που εσύ του επέτρεψες να κάνει, και τα έβαλες με την… Διαβάστε περισσότερα »

Jenny Barnes
Jenny Barnes
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Συμφωνώ απόλυτα luckystrike! Εν τω μεταξύ και γω αυτό αναρωτήθηκα. Γιατί να βάλει το παιδί τιμωρία? Θα το μπέδρεψε εντελώς. Δεν είναι απίθανο πάντως η απάντηση της φίλης να ήταν ατυχής κ υπερβολική λόγω του εκνευρισμού της για ότι συνέβαινε.

luckystrike
luckystrike
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Jenny Barnes

Α δε θεωρώ την απάντηση της φίλης της υπερβολική. Τη θεωρώ άκυρη. Συμφωνώ μαζί σου πως προφανώς είχε εκνευριστεί ώρα πριν. Ίσως όπως λέει κι άλλος σχολιαστής παραπάνω, και τα δικά της τα παιδιά να υπέφεραν από τον επίδοξο φελπς. Τη θεωρώ άκυρη γιατί είναι άκυρη. Υπεκφεύγει με χαζό τρόπο. Αντί να της πει αντε ρε κακομαθημένη μάζεψε το παιδάκι σου ας πούμε. Ή, ε θεωρώ πως ίσως και να είχε δίκιο ο άνθρωπος. Από την άλλη βέβαια ή άλλη προφανώς έβραζε οπότε θα κατέληγε σε καυγά. Χαμένη ήταν έτσι κι αλλιώς. Μ’αρέσει που η άλλη γράφει “άδειασε το μέσα… Διαβάστε περισσότερα »

FallenA17
FallenA17
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

+1 για το «άδειασε το μέσα μου». Ακόμα γελάω…

Μάνα Κουράγιο
Μάνα Κουράγιο
5 χρόνια πριν

Γνώμη μου: 1. Όταν ο γιός σου σού είπε πως του έγιναν παρατηρήσεις για τις βουτιές έπρεπε να ρωτήσεις κάποιον υπεύθυνο για τους κανονισμούς της συγκεκριμένης πισίνας. Με τον τρόπο σου είναι σαν να του είπες “γράφ’τους”. 2. Η υπάλληλος δεν είχε καμμία δουλειά να φωνάξει και να βάλει τιμωρία το παιδί. Έπρεπε να αναζητήσει τον ενήλικα που το συνοδεύει και να σου ζητήσει να το αποτρέψεις από τις βουτιές, κάτι που ήσουν υποχρεωμένη να κάνεις άμεσα. Το “μόνο εμένα είδατε κυρία;” παύει να αποτελεί επιχείρημα ήδη από το νηπιαγωγείο. 3. Η φίλη σου το χειρίστηκε λάθος. Μάλλον ήθελε να… Διαβάστε περισσότερα »

Lifoworm
Lifoworm
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μάνα Κουράγιο

Για τη συμπεριφορά της φίλης συμφωνώ με αυτό που λέει η Λένα. Όμως για την υπάλληλο θα πω ότι θεωρώ ότι μια χαρά είχε δικαίωμα να βάλει τιμωρία ( δεν προκύπτει ότι φώναξε στο παιδί, αλλά ότι απλά το απέκλεισε από την πισίνα για 20 λεπτά). Εφόσον η υπάλληλος είναι υπεύθυνη για την τήρηση των κανόνων της πισίνας και εφόσον το παιδί είναι 10 χρόνων και όχι νήπιο, δλδ μια χαρά καταλάβαινει τι είναι ο κανόνας και ότι η παραβίαση έχει συνεπείες, επιτρέπεται να απευθυνθεί κατευθείαν στο παιδί, και επιτρέπεται να του βάλει την συγκεκριμένη τιμωρία. Αφού δεν μπορείς να… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Granita Lemoni
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lifoworm

Lifoworm, καθόλου αποψάρα. Ίσα-ίσα! Η υπεύθυνη της πισίνας προσελήφθει γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, για να επιτηρεί και να φροντίζει να τηρούνται οι κανονισμοί στην πισίνα. Τα 20 λεπτά αποχή δεν είναι τιμωρία επειδή έτσι κάπνισε στην κοπέλα. Είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του παιδιού και κυρίως της συμπεριφοράς της μητέρας τύπου “Άλλη παιδί δεν έκανε, μόνο η Μαριώ το Γιάννη”. Επίσης σχετικά με τη φίλη της, ίσως να χειρίστηκε άγαρμπα το θέμα, αλλά όχι λάθος. Προφανώς και βρέθηκε σε δύσκολη θέση γιατί προφανώς και θεώρησε πως η συμπεριφορά της φίλης της και του βλασταριού της-κολυμβητή ήταν λάθος. Απλά δεν ήθελα… Διαβάστε περισσότερα »

FallenA17
FallenA17
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μάνα Κουράγιο

“Το «μόνο εμένα είδατε κυρία;» παύει να αποτελεί επιχείρημα ήδη από το νηπιαγωγείο.”

Πέστα! ‘Ημαρτον δηλαδή………..

Aten
Aten
5 χρόνια πριν

Νομίζω ότι η φίλη σου δε συμφωνούσε με αυτά που συνέβαιναν και δεν ήξερε πώς να το εκφράσει. Επίσης, η ευθύνη της επίβλεψης παιδιών σε πισίνα είναι ένα πολύ τρομακτικό πράγμα από μόνο του και οι ατομικές ικανότητες του κάθε παιδιού στο κολύμπι δε γίνεται να λαμβάνονται υπόψη στους κανονισμούς ασφαλείας.

Flying Grandma
Flying Grandma
5 χρόνια πριν

Συμφωνώ με τους υπόλοιπους σχολιαστές και δεν θα επαναλάβω τα ίδια. Να προσθέσω μόνο ότι συμπεριφορές σαν της γραφούσης με έχει κανει να μην αντέχω αυτή τη χώρα. Παρτακισμός, μη συμμόρφωση σε κανόνες και τζάμπαμαγκισμός στο φουλ. Τους έκανες και χάρη με τις πίτσες; Και μετά σε έπιασαν τα κλάμματα σαν πεντάχρονο που η φίλη δεν σε σιγόνταρε; Εγώ τη φίλη σου λυπήθηκα που την κάνατε ρεζίλι και της χαλάσατε τη μέρα. Για μένα το μόνο ατόπημα της είναι το ότι δε σου είπε ευθέως ότι διαφωνεί αλλά σου είπε αυτή τη βλακεία με την οποία δεν συμφωνώ. Συγνώμη αν… Διαβάστε περισσότερα »

Dioni
Dioni
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Flying Grandma

Συμφωνώ και εγώ Flying Grandma, άσε που οι ίδιοι άνθρωποι σε άλλες συζητήσεις γκρινιάζουν για την κοινωνία που δεν αλλάζει, να αλλαξουν όμως οι ίδιοι που αποτελούν την κοινωνία, ούτε λόγος!

Flying Grandma
Flying Grandma
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dioni

Καλή παρατήρηση Dioni, συχνά σκέφτομαι αν το κάνουμε και εμείς. Θέλει να είσαι σε μόνιμη εγρήγορση και με τον εαυτό σου κάτω από μικροσκόπιο.

Peggy Olson
Peggy Olson
5 χρόνια πριν

Μόνο σε μένα φάνηκε περίεργο το “ευτυχώς τα παιδιά φάγανε την πίτσα για να μη λένε ότι παραγγείλαμε και φύγαμε” ; δλδ αλλιώς δε θα την πλήρωνε; χαχαχα μου φάνηκε πολύ αστείο.
Επίσης, άσχετα από το ότι αναφορικά με τη φίλη μάλλον έχει δίκιο, γενικά η συμπεριφορά της ερωτώσας μου φάνηκε κάπως θρασεία, τύπου έχω μόνο δικαιώματα όχι υποχρεώσεις και κάνω ό, τι μου γουστάρει. Την πρώτη παρατήρηση γιατί την αγνόησε;

nanakomsi komsi
nanakomsi komsi
5 χρόνια πριν

Κατ΄αρχήν η κοπέλα έκανε τη δουλειά της. Είπε στο παιδί σας να ΜΗΝ κάνει βουτιές. Προφανώς απαγορεύεται. Εσείς αγνοήσατε τον κανονισμό και του είπατε, κάνε αλλά όχι τόσες πολλές ? κάνουν και οι άλλοι !! δεν πάει έτσι. Ή κάνει βουτιές ή δεν κάνει. Και από τη στιγμή που του έχει σύσταση ΔΕΝ κάνει. Στην πισίνα είναι και άλλοι άνθρωποι που ίσως φοβούνται ή ενοχλούνται από κάποιον που κάνει βουτιές δίπλα τους κλπ. Δεν είναι μια ιδιωτική πισίνα, είναι δημόσια και οι άλλοι άνθρωποι έχουν επίσης πληρώσει για να μπορούν να κάνουν μπάνιο με την ησυχία τους. Τώρα αυτό το… Διαβάστε περισσότερα »