in

Αγαπητή «Α, μπα»: Τι κάνεις όταν πρέπει να πάρεις μια απόφαση και βρίσκεις τοίχο;

Φοβάμαι μην υποβιβάσω τις επιθυμίες μου

Γεια σου Α,μπα! Να σε ρωτήσω, εσύ τι κάνεις όταν πρέπει να πάρεις κάποια απόφαση και βρίσκεις τοίχο? Και εξηγούμαι: Είμαι 28 και ζω εδώ και ένα χρόνο στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα ήμουν δικηγόρος και είχα σκοπό να πάρω την ριμάδα την πιστοποίηση εδώ και να ξαναγίνω δικηγόρος. Ανέκαθεν μου άρεσε πολύ αυτή η δουλειά και όλοι λένε ότι είμαι γεννημένη γι αυτό. Αλλά ρε συ Αμπά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

45b5ac3af36db8aa3ff59d9ac5195dc0

Γεια σου Α,μπα! Να σε ρωτήσω, εσύ τι κάνεις όταν πρέπει να πάρεις κάποια απόφαση και βρίσκεις τοίχο? Και εξηγούμαι: Είμαι 28 και ζω εδώ και ένα χρόνο στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα ήμουν δικηγόρος και είχα σκοπό να πάρω την ρημάδα την πιστοποίηση εδω και να ξαναγίνω δικηγόρος. Ανέκαθεν μου άρεσε πολύ αυτή η δουλειά και όλοι λένε ότι είμαι γεννημένη γι αυτό. Αλλά ρε συ Αμπά, μέχρι να γίνω δικηγόρος εδώ, θα πάω 30 χρονών. Βάλε και 2 χρόνια trainee (αν βρω γραφείο να με πάρει και να με πληρώνει δηλαδή) 32 χρόνων στην καλύτερη. Δηλαδή εγώ γύρω στα 35 μου θα αρχίσω (μάλλον) να αμοίβομαι λίγο καλύτερα, αλλά και τότε θα δουλεύω ολημερίς και ολονυκτίς (διαπιστωμένο αυτό από δικηγόρους της χώρας). Και διερωτώμαι, θα μπορώ ή, μάλλον, θα θέλω στα 35 μου να δουλεύω έτσι? Για να μην συζητήσω την γενικότερη κοινωνική προσδοκία – πίεση να κάνεις ΚΑΙ οικογένεια κάποια στιγμή. Και δεδομένου ότι έχω (και καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχω μέχρι τότε) μια σταθερή και μακροχρόνια σχέση, αυτή η πίεση θα είναι ακόμα πιο αισθητή. Όχι ότι με πιέζει ο σύντροφός μου, μάλλον είναι κάτι που εγώ φορτώνω στον εαυτό μου (κάτι σε φάση, πρέπει να το κάνεις και αυτό). Σκέφτομαι λοιπόν τον τελευταίο καιρό μήπως ψάξω καμία εναλλακτική, με λίγο πιο άμεση αποκατάσταση ίσως, αλλά πάλι στο αντικείμενό μου και σε ανάλογη μισθολογική κλίμακα. Πιστεύεις ότι με το να το σκέφτομαι αυτό, κάνω εκπτώσεις στην επαγγελματική μου πορεία? Πιστεύεις ότι κατά κάποιον τρόπο συμβιβάζομαι και υποβιβάζω τα θέλω μου? Άραγε έβγαλες καμμιά άκρη από τον ειρμό μου?

-Αναποφάσιστη

Αν τα θέλω σου είναι να μην δουλεύεις ολημερίς και ολονυκτίς τα 35 σου, γιατί αναρωτιέσαι αν τα υποβιβάζεις;

Μήπως εννοείς τις δυνατότητές σου, και όχι τα θέλω σου;

Είσαι σίγουρη ότι έχεις καταλάβει ποια είναι τα θέλω σου, ή υποθέτεις ποια πρέπει να είναι, από αυτά που σου λένε οι άλλοι, όπως ότι είσαι γεννημένη για δικηγόρος, και γεννημένη να είσαι σύζυγος και μητέρα μέχρι τα 35 σου, η οποία όμως θα είναι κυρίως αυτό και όχι επαγγελματίας;

Για το πρακτικό του προβλήματος, όλα τα θέματα ανατροφής παιδιών/δουλειάς λύνονται με λεφτά. Οπότε, αν μια δικηγόρος που δουλεύει όλη μέρα βγάζει αρκετά ώστε να πληρώνει φροντιστή για το παιδί της, γίνεται να δουλεύει πολύ και να έχει και οικογένεια. Αρκεί να είναι αυτό το θέλω της.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

11 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν

Νομιζω οτι σταδιακά θα πρέπει να το χωνέψουμε οτι το εργασιακό μοντέλο “τελείωσα σχολη,-ανοίγω γραφείο-βγάζω λεφτα” ,είναι πια εξαιρετικά σπάνιο και θα γίνει όλο και σπανιότερο.Πάνε οι εποχες που με ένα πτυχιο ανοίγαν πόρτες ,τώρα οι πόρτες είναι κλειστές και πρέπει να τις ξεκλειδώσουμε μονοι μας.Αθλιο και δεν αρέσει σε κανέναν,το ξερω.Αλλά εντάξει αλλοι με το που σπούδασαν και πήραν πτυχίο ,ξεκίνησε ο πόλεμος και πέθαναν,οπότε καλά είμαστε. Σου αρέσει η δουλειά του δικηγόρου?Το ξέρεις οτι αν τη διαλέξεις θα πρέπει να την κανεις ως τα 70 αδιάκοπα,οχι ως τα 35 ?Στα 35 ξεκινάς,δεν τελειώνεις ,ουτε χαλαρωνεις.Σε καμία χωρα του… Διαβάστε περισσότερα »

αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Βασικά, σε καμιά δουλειά δεν χαλαρώνεις στα 35. Τα χρόνια 30-50 είναι τα πιο παραγωγικά χρόνια. Τότε χτίζεις για να χαλαρώσεις στη…σύνταξη.

Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

Ε εντάξει σε κάποιες χαλαρώνεις και μόλις διοριστεις (ο δεμένος γάιδαρος που λέει ο Μίλτος).

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Βρε παιδιά ΔΥ διορισμένος ,τι χτισιμο να κάνει?Δεν χρειάζεται καν να προσέξει μην δολοφονήσει κανέναν απο πρόθεση και του κόψουν τα μισθά (ούτε σε αυτή την περίπρωση του τα κόβουν).

Effie
Effie
5 χρόνια πριν

Ειμαι και γω δικηγορος (στην Ελλαδα). Δεν καταλαβα ποιο θεμα υπαρχει. Δεν εισαι ακομη 35. Ξεκινα απο καπου που ΘΕΣ τωρα και βλεπεις για μετα. Δεν αναφερεις δυο ΠΟΛΥ βασικα πραγματα. Σε ποια χωρα εισαι και τι εννοεις να γινεις ‘δικηγορος’ στο εξωτερικο. Εννοεις μαχιμη δικηγορια? Νομικος συμβουλος? Κατι αλλο? Γιατι για ‘μαχιμη’ ειναι σοφοτερο να το ξεχασεις, εκτος αν φυσας στη γλωσσα και την εχεις εντελως σα μητρικη σου. Oι περισσοτεροι συναδελφοι δουλευουν σε εταιριες σε θεσεις που μοιαζουν, αλλα δεν ειναι ακριβως, με το επαγγελμα του νομικου συμβουλου. Επισης, μην ακους οσους σου λενε οτι εισαι γεννημενη για… Διαβάστε περισσότερα »

are_you_talking_to_me
are_you_talking_to_me
5 χρόνια πριν

Καλό είναι να προγραμματίζουμε το μέλλον, αλλά πάντα έχουμε και την εναλλακτική να είμαστε ευέλικτοι and gow with the flow, όταν κάτι δεν μας βγαίνει, ή στην πορεία ανακαλύπτουμε ότι το όνειρο περιλαμβάνει κόπο και χρόνο που δεν θέλουμε τελικά να διαθέσουμε. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να αλλάζουμε γνώμη. Αν λοιπόν το όνειρό σου είναι να γίνεις δικηγόρος, τότε πρέπει να πάρεις την πιστοποίηση, να κάνεις πρακτική και να δουλεύεις μετά πολλές ώρες κλπ, είναι μέσα στο πακέτο. Η άλλη σου επιλογή είναι να κάνεις κάτι παρεμφερές όπως λες, ότι και να επιλέξεις όμως, δεν το βλέπω σαν έκπτωση ή… Διαβάστε περισσότερα »

J.Brian
J.Brian
5 χρόνια πριν

Έχεις καταλάβει, πότε πληρώνεσαι στην Ελλάδα σαν δικηγόρος; Εννοώ κανονικά. Να βγάζεις τόσα όσα χρειάζονται για να καλύψεις όλες τις ανάγκες σου. Βάλε 40+ . Λες ότι σου αρέσει αυτή η δουλειά. Τι ακριβώς σου αρέσει; Να διαβάζεις νομικά; Να πηγαίνεις στα δικαστήρια; Αυτό όμως είναι ένα μικρό κομμάτι της δουλειάς μας. Άλλο πράγμα το επάγγελμα και άλλο η επιστήμη , που σπούδασες. Μου κάνει εντύπωση, πως ενώ λες, ότι σου αρέσει η δουλειά δεν γνωρίζεις το αυτονόητο. Σου φαίνεται πολύ το 30 – 35 χρονών; Έχεις αντιληφθεί πόσα πολλά χρόνια χρειάζονται για να γίνεις πραγματικός δικηγόρος και τι θυσιάζεις… Διαβάστε περισσότερα »

BiggerOnTheInside
BiggerOnTheInside
5 χρόνια πριν

Νομίζω ότι κατάλαβα τη μυστηριώδη χώρα του εξωτερικού στην οποία αναφέρεστε 😛 Χμμ, όντως η επαγγελματική αποκατάσταση εδώ είναι δυσκολάκι. Προετοιμαστείτε για τουλάχιστον μισό χρόνο αιτήσεων και απορρίψεων και όσες μα όσες απορρίψεις κι αν πάρετε, μην αποθαρρυνθείτε. Ο ανταγωνισμός είναι απίστευτος και οι θέσεις πολύ λίγες. Θα έχετε να κάνετε με παιδιά 18-20 ετών με απίστευτο commercial focus, τα οποία μαθαίνουν να κάνουν αιτήσεις από το πρώτο τους έτος. Και ναι, η καλή περίπτωση (το δέκα το καλό) είναι 2 + 2 χρόνια (με δύο πτυχία και την άσκηση) μόνο και μόνο για να γίνετε Associate. Λογικό να νιώθετε… Διαβάστε περισσότερα »

Effie
Effie
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BiggerOnTheInside

συγνωμη που παρεμβαινω, ποιες ειναι οι αλλες διαθεσιμες επιλογες, γιατι μπερδευτηκα. Επισης, μιλαμε για Αγγλια, σωστα?

BiggerOnTheInside
BiggerOnTheInside
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Effie

Εγώ για Αγγλία μιλάω και πιθανολογώ και η κοπέλα της ανάρτησης το ίδιο. Για να αναφέρω μόνο παραδείγματα, paralegal (χαλαρά το κάνουν πολλοί πέρα από τα 20s),in-house, contracts. Στις αρχές φυσικά οι αμοιβές είναι χαμηλότερες, αλλά αυτό συμβαίνει έτσι κι αλλιώς παντού.

Effie
Effie
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BiggerOnTheInside

ευχαριστω για την απαντηση!