in

Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί παραμένει ακόμα άλυτο πρόβλημα η σχέση νύφης- πεθεράς;

Από που πηγάζει όλο αυτό;

Γιατί είναι άλυτο πρόβλημα η σχέση νύφης-πεθεράς ή νύφης – κουνιάδας; Πηγάζει από απαρχαιωμένες αντιλήψεις; Από την παρεμβατικότητα στη νέα οικογένεια; Είναι θέμα χαρακτήρων; Ευθύνεται πάντα ο γιος που δε βάζει όρια; Ποια είναι η λύση; Η απόσταση; Η αδιαφορία; Η τυπικότητα; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

316

Γιατί είναι αλυτο πρόβλημα η σχέση νυφης-πεθερας ή νύφης – κουνιαδας; πηγάζει απο απαρχαιωμένες αντιλήψεις; απο την παρεμβατικοτητα στη νεα οικογενεια; ειναι θέμα χαρακτηρων; ευθυνεται παντα ο γιος που δε βαζει ορια; ποια ειναι η λυση; η αποσταση; η αδιαφορια; η τυπικοτητα; γιατι ειναι απιστευτα συχνο φαινομενο κ δεν ξερω μια φιλη που να τα πηγαινει καλά με την οικογενεια του αντρα της. Νομιζα πως εχει εκλειψει αλλα σε συζητησεις βλεπω πως δεν ειμαι η μονη. Υπαρχει κινδυνος σαν μανα αγοριου να επαναλαβω αυτο το προτυπο που εχει εντυπωθει για τα καλα στην ελληνικη οικογενεια; κ πώς να το αποφύγω;

Η πεθεροπληκτη

Οι γυναίκες στους παραδοσιακούς τους ρόλους έχουν περιορισμένη εως ανύπαρκτη εξουσία στην κοινωνία, οπότε ό,τι μπορούν να ελέγξουν είναι στη σχέση με τα παιδιά τους. Η ασφυκτική σχέση με τον γιο ή την κόρη εξασφαλίζει πολλά χρόνια εξουσίας και κυριαρχίας, και όσο πιο προβληματική είναι η σχέση με τον άντρα, τόσο πιο ασφυκτική είναι η σχέση με τα παιδιά. Η νύφη, πάλι, αν δεν έχει κι αυτή άλλη διέξοδο για αυτοπραγμάτωση μέσα από τις κοινωνικές της δραστηριότητες, παλεύει κάτω από τον ζυγό της πεθεράς μέχρι να έρθει η ώρα να κάνει δικά της παιδιά και να εξουσιάζει εκείνα και τις δικές τους οικογένειες.

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επαναλάβεις αυτό το μοτίβο, είτε έχεις αγόρι, είτε κορίτσι. Θα το αποφύγεις αν καταλάβεις σε βάθος τι είναι, από πού προέρχεται ιστορικά, αλλά ταυτόχρονα φροντίσεις να αναπτύξεις τον εαυτό σου όσο περισσότερο μπορείς εκτός σπιτιού, ώστε να έχεις αναγνώριση από την κοινωνία – από τις ομάδες που θέλεις, που έχεις επιλέξει – ώστε να μην χρειάζεται να επιβεβαιωθείς μέσα από την εξουσία που θα ασκείς στο παιδί σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

14 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν

Πολύ δίκιο όντως. Και για την ακρίβεια, όχι ν’αποκτήσουν θερμές σχέσεις, η νύφη “να κοιτάξει να πάει καλά με την πεθερά”. Μου έκανε τρομερή εντύπωση όταν μια φορά μου έδωσε η πεθερά μου να διαβάσω “κάτι πολύ σωστό” που έδωσαν στις γυναίκες στην εκκλησία: Ήταν ένα από αυτά τα τετρασέλιδα φυλλάδια που γράφουν κάτι σαν κήρυγμα. Απευθυνόταν στις πεθερές και έλεγε ότι πρέπει να φροντίσουν να έχουν καλή σχέση με τη νύφη τους, ότι μάνα δε θα πάψει να είναι ποτέ, ότι όλες οι μανάδες αγωνιούν για τα παιδιά, 24/7, όμως η νύφη τώρα έχει τον πρώτο λόγο στη ζωή… Διαβάστε περισσότερα »

Dioni
Dioni
5 χρόνια πριν

Πωπω “η φωνή Κυρίου”… τι μου θύμισες! Το διάβαζε η γιαγιά μου!

Dioni
Dioni
5 χρόνια πριν

Συχγαρητήρια για την παρακάτω σου φράση:
“Υπαρχει κινδυνος σαν μανα αγοριου να επαναλαβω αυτο το προτυπο που εχει εντυπωθει για τα καλα στην ελληνικη οικογενεια; κ πώς να το αποφύγω;”

Μακάρι όλες οι γυναίκες που έχουν αγόρια να σκεφτόταν έτσι, όχι μόνον όσον αφορά τα συγκερκιμένο θέμα, αλλά γενικότερα τα στερεότυπα.

Καραβάν
Καραβάν
5 χρόνια πριν

Πάνσωστη η αιτιολόγηση σχετικά με τις αιτιάσεις του ξεμαλλιάσματος (περιορισμένο πεδίο εξουσίας). Έχουσα ωστόσο άριστες σχέσεις με την πεθερά μου, έχω να πω ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι πρώτον η ειλικρινής εκτίμηση (ο σεβασμός θεωρώ είναι αυτονόητος εκατέρωθεν) στο πρόσωπο η μία της άλλης, και δεύτερον η εξοικονόμηση ενέργειας. Είχα την τεράστια τύχη -γιατί τυχαίο είναι, μπορεί να είχα πέσει ποιός ξέρει πού- να έχω μια πεθερά εργαζόμενη, σε απαιτητικό επάγγελμα, που όχι μόνον μεγάλωσε φεμινιστικά το γιό της (τις προάλλες ο πατέρας δασκάλευε το γιό μας, παιδί δημοτικού, πώς να πλένει το πιάτο του και να μην περιμένει… Διαβάστε περισσότερα »

Καραβάν
Καραβάν
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Καραβάν

Σύμφωνα με κείνη, οφείλουν να είναι 5 λογιών: 1 μικρό μέγεθος για το καλαθάκι του μπάνιου (αγορασμένες σε ρολό), 1 μεσαίο μέγεθος για τα καλαθάκια του γραφείου (επίσης), 1 μεσαίο προς μεγάλο για την κουζίνα (αποδεκτές εδώ οι σακούλες supermarket), 1 τεράστιο για τα συνολικά σκουπίδια (μαύρες σακούλες σκουπιδιών) και 1 μεγάλο μεν αλλά κυρίως βιομηχανικής ισχύος πλαστικό για την μεταφορά κι αποθήκευση ρούχων (τα ξεχωρίζει κάθε σεζόν αφού τα πλύνει ΟΛΑ με Dettol και ορισμένα τα αποθηκεύει σε ντουλάπα μπαλκονιού, επομένως απαιτείται ισχυρό πλαστικό για να μην πάρουν υγρασία. Βέβαια τα βάζει και μέσα σε θήκη αποθήκευσης αλλά άμα… Διαβάστε περισσότερα »

Εύα Ευσταθιάδου
Εύα Ευσταθιάδου
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Καραβάν

1 σακουλα για το μπανιο, 1 μεγαλύτερη για το γραφειο, 1 ακομα πιο μεγάλη για το καλάθι σκουπιδιών της κουζινας και 1 μικρή αρωματική για τα κακάκια της γάτας. Τα ρούχα προς αποθηκευση μπαινουν σε μεγαλες σακούλε που αφαιρείται ο αέρας. Θα τα πηγαίναμε καλά με την πεθερά σου, νομίζω!

acantholimon
acantholimon
5 χρόνια πριν

Έχεις μεγάλο δίκιο σ’αυτό.Στις γυναίκες πέφτει το βάρος της σύσφιξης των οικογενειακών σχέσεων.Σύμφωνα με την παράδοση στα μέρη μου στο γλέντι του γάμου το πρώτο πρόσωπο που θα χορέψει τη νύφη,μετά το γαμπρό φυσικά,είναι η πεθερά της.Είναι κορυφαία στιγμή.Η πεθερά καλωσορίζει τη νύφη και την αποδέχεται.Σ’αυτές τις γυναίκες πέφτει ο κλήρος,να τα βρουν και να πορευτούν όλοι μαζί σαν οικογένεια.

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  acantholimon

Στις γυναίκες πέφτει το βάρος της σύσφιξης των οικογενειακών σχέσεων

Αυτό που λες είναι πολύ ακριβές δυστυχώς!Δε θα ξεχάσω σε συνάντηση με κάποιον μπάρμπα του άντρα μου που μου τα έχωσε γιατί ήταν “δική μου ευθύνη να κρατάμε επαφή μαζί τους αφού είμαι η νύφη”. Ούτε του άντρα μου ούτε των μπαρμπαδοθειάδων. Δική μου λέμε ολόδικη.

geisha
geisha
5 χρόνια πριν

Δε νομίζω ότι αρκεί μόνο η ανάπτυξη του εαυτού εκτός σπιτιού, χρειάζεται ανάπτυξη εκ των έσω.
Και μαζί με όλα που λέει η θεματοθέτρια, φταίει ακόμα και το ό,τι ο γιος είναι έπαθλο για τη μάνα που μετά διεκδικείται από την νύφη και η μάνα δε θέλει να τον παραχωρήσει κτλ. Ε εκεί αν κ ο άντρας, γιος, σύζυγος δε θέσει όρια, και στις δύο πλευρές, για το ποιος είναι και τι θέλει, γίνεται του σύσκατου (λεπτά)..

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν

Α-α-α! Μιας και είναι αριστοκράτισσα, και θέατρο βλέπουν κατ’εξοχήν οι αριστοκράτες, να την πάρεις να δείτε τίποτα Παντρολογήματα, Μικροαστοί κ.λπ., λογικά θα ξέρει να εκτιμήσει ΚΑΙ αυτά. Αν δεν, υπάρχει πάντα ο Δαλιανίδης.

Theodore Decker
Theodore Decker
5 χρόνια πριν

μήπως πήγαινε για άλλο ποστ το σχόλιο?? γιατί εγώ έκανα λάικ αλλά το κόλλησα με άλλη ερώτηση…

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Theodore Decker

Καλέ ναι, τι έγινε;

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Theodore Decker

Ναι, τελικά είδα πεθερά και μπήκα, νόμιζα είναι η ίδια ερώτηση, δεν πρόσεξα καν. Και μάλιστα διάβαζα παραπάνω και σχολίασα στη Σοκοφρέτα και σκεφτόμουν ότι οκ, λίγο πιο γενικό το σχόλιο αλλά πολύ εύστοχο. Παναπόλα μεγαλόψυχη.

Kritikothessalonikia
Kritikothessalonikia
5 χρόνια πριν

Λένα σ’αγαπω! Πολύ ωραία τεκμηρίωση της κατάστασης.. ειδικά άν έχεις άντρα που προέρχεται από χωριό.. εκεί να δεις! Θυμήθηκα τον πρώην που την είδε ξαφνικά αγρότης και ήθελε να πηγαίνω παντού με τον άντρα μου, και σκιαχτηκα! Από τι γλίτωσα ακόμη φτύνω τον κόρφο μου!! Τά φιλιά μου!