in

«Α, μπα» classics: Πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η μητρότητα στον ιδιωτικό τομέα;

Είναι λογικό οι εργοδότες να μην θέλουν μια γυναίκα στη δουλειά αν πρόκειται να γίνει μητέρα

Οι εργοδότες σε μια εταιρεία είναι λογικό από θέμα κέρδους να μη θέλουν μια γυναίκα στη δουλειά αν πρόκειται να της πληρώσουν άδεια μητρότητας, σωστά? Δε λέω ότι είναι το σωστό, λέω ότι από θέμα κέρδους έχει λογική. πρόσφατα σε μια συζήτηση ειπώθηκε αυτό και δεν ήξερα τι αντεπιχείρημα να φέρω πέραν του ότι η γυναίκα (πρέπει να) έχει τα ίδια δικαιώματα με τον άντρα και η προστασία της μητρότητας είναι κάτι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

margarita hoeckel 640 640

οι εργοδοτες σε μια εταιρεια ειναι λογικο απο θεμα κερδους να μη θελουν μια γυναικα στη δουλεια αν προκειται να της πληρωσουν αδεια μητροτητας, σωστα? δε λεω οτι ειναι το σωστο, λεω οτι απο θεμα κερδους εχει λογικη. προσφατα σε μια συζητηση ειπωθηκε αυτο και δεν ηξερα τι αντεπιχειρημα να φερω περαν του οτι η γυναικα (πρεπει να) εχει τα ιδια δικαιωματα με τον αντρα και η προστασια της μητροτητας ειναι κατι που αφορα συνολικα ολους μας, απλψς η γυναικα τυχαινει να φερνει το μωρο στον κοσμο. αν αποθαρρυνθουν οι γυναικες πχ απο το να δουλευουν επειδη δε συμφερουν καθως θα ζητησουν αδεια μητροτητας ενδεχομενως, τοτε ισως προτιμησουν να εργαζονται παρα να γινουν μανες. αλλα και τοτε παλι η κοινωνια δε θα ειναι ευχραιστημενη απο αυτες γιατι πως θα διαιωνιστει το ειδος μας εαν αυτες κανουν του κεφαλιου τους? αρα τι μενει? να γυρισουμε πισω στην εποχη των σπηλαιων. μηπως μπορεις να μου δωσεις καποιο αλλο επιχειρημα σχετικα με την αντιμετωπιση της μητροτητας στον ιδιωτικο τομεα?

– αμπουλα μου

Μάλιστα. Ότι η μητρότητα είναι κάτι που αφορά όλη την κοινωνία δεν είναι αρκετό επιχείρημα; Αν μιλάμε μόνο με όρους κέρδους όπως οι γνωστοί σου που είναι σπουδαίοι καπιταλιστές, αν δεν προστατεύονται οι γυναίκες που κάνουν παιδιά και μειωθούν οι γεννήσεις, η χώρα θα αποκτήσει μεγάλο πρόβλημα με το ασφαλιστικό. Α, κάτσε! Έχουμε ήδη αυτό το πρόβλημα.

Τώρα αν τα εξυπνοπούλια λένε «ναι, ισχύει συνολικά, αλλά ο κάθε εργοδότης ξεχωριστά δεν θέλει γυναίκα υπάλληλο για να μην πληρώνει» η απάντηση είναι «ναι, γι’αυτό πρέπει να υπάρχει σχετική πρόνοια ώστε να μην κάνει διαφορά στον εργοδότη, γιατί δεν περιμένουμε από την καλοσύνη του καθενός για να λειτουργήσει ένα κράτος, χρειαζόμαστε νόμους και την εφαρμογή τους».

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

19 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Marina
Marina
5 χρόνια πριν

Χμ Παιδιά το ξέρετε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που παίρνουν ψεύτικα χαρτιά για αναρρωτική άδεια στην εγκυμοσύνη και κάθονται, έτσι; Ειδικά στον δημόσιο τομέα αυτό γινόταν κατά κόρον. Ομοίως συχνά γίνεται και στον ιδιωτικό. Και όχι, δεν είναι 3 μήνες. Είναι οι 3 μήνες της άδειας λοχειας, είναι άλλο ένα 6μηνο νομίζω το μειωμένο ωράριο αν το ζητήσεις μαζεμένο (αν στο δώσουν), ειναι η άδεια που δικαιούσαι, είναι άλλους κάποιους μήνες το άνευ αποδοχών (που πληρώνεσαι ένα ποσο από το ΙΚΑ). Έχω γνωστη που με όλα τα παραπάνω γύρισε στη δουλειά της όταν το παιδί ήταν 1.5 χρόνων. Και παραπονέθηκε. Γιατί… Διαβάστε περισσότερα »

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν

Δηλαδή οι γυναίκες ειναι γλυκούλες και πονετικές απο τη φυση τους αλλά οι άντρες είναι οι σκληροί καπιταλιστές?Δεν πιστευω οτι είναι θέμα φύλου αλλά δυνατότητας,οποιος έχει δικαίωμα ενδεχομένως θα το κάνει.Αντρας ή γυναίκα ,πολύ συχνά ,οταν εχεις δικαιωμα να κάνεις κατι ανηθικο αλλά κερδοφόρο ,θα τπ κάνεις.Το θέμα είναι να υπάρχει πλαίσιο που να ρυθμίζει τετοιες καταστασεις.

X Mei
X Mei
5 χρόνια πριν

Έχω την εντύπωση ότι οι συνομιλητές σου θα ήθελαν να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και οι γυναίκες να μένουν στο σπίτι. Οποτε τι να τους πούμε, μην είσαστε σεξιστες; Ειχα ενα πρώην που έλεγε τέτοιες μπούρδες, άργησα να τον στείλω αλλα εχε χάρη που ήμουνα 25!

anastasia
anastasia
5 χρόνια πριν

Μια καλή ιδέα θα ήταν η υποχρεωτική γονική άδεια σε άντρες και γυναίκες (πχ από 6 μήνες ο καθένας/μία) ΄όχι ταυτόχρονα, ώστε το μωρό να έχει τον έναν ή τον άλλον γονιό κοντά του τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Εκεί θα τελείωνε και η δικαιολογία των εργοδοτών να μην προσλαμβάνουν ή παράνομα να απολύουν γυναίκες, αφότου θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο και με όλους τους άντρες εργαζόμενους-πατέρες.

Felis
Felis
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  anastasia

Το κάνουν ήδη στην Σουηδία. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ένας φίλος μου που έγινε πατέρας, από τον Αύγουστο έχει την νόμιμη 6μηνη άδεια του και η γυναίκα του, αφού πήρε το πρώτο 6 μηνο, γύρισε κανονικά στην εργασία της και ο νέος μπαμπάς απολαμβάνει κι αυτός την κορούλα του και την φροντίζει. Αυτό το δικαίωμα θεωρείται εκ των ουκ άνευ στην χώρα.
Πείτε μου εδώ στην Ελλάδα ποια είναι τα κίνητρα για οικογένεια και την πολυπόθητη (υποτίθεται) στήριξη για αύξηση του πλυθυσμού.

anastasia
anastasia
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Felis

Αυτό θα έπρεπε να γίνεται παντού για λόγους ισότητας και όχι αύξησης πληθυσμού. Δυστυχώς υπάρχουν χώρες που τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από την Ελλάδα όπως στην Αμερική π.χ. που δεν υπάρχει καθόλου άδεια ανατροφής ούτε για την μητέρα ούτε για τον πατέρα! Πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να το διεκδικήσουμε για όλους

anastasia
anastasia
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Felis

Πάντως στην Ελλάδα την 9μηνη άδεια ανατροφής που δυστυχώς υπάρχει μόνο για τους μόνιμους/ες στον δημόσιο τομέα, μπορεί να την πάρει και ο πατέρας, δηλαδή οι γονείς επιλέγουν ποιος/α θα την χρησιμοποιήσει ή ποιος/α την δικαιούται.

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν

Τζήζας. Αλλλα θα πω και το άλλο. Ακόμα κι αν την πλήρωνε απτην τσέπη του ο εργοδότης, σιγά την άδεια. Ούτε 3 μήνες δεν είναι. Πρέπει να είσαι πολύ κοντόφθαλμος για να απορρίψεις μια καλή υποψήφια που μπορεί να μείνει και 5 και 10 χρόνια στη δουλειά και να σου προσφέρει πολλά, για 3 μηνάκια που σιγά τα αυγά. Άσε που θα πρέπει ενδεχομένως να ξανακάνεις το ρηκρούτμεντ φτου κι απτην αρχή, δεν έχει κόστος αυτό??

Tokyo
Tokyo
5 χρόνια πριν

Αχ Λένα σε βρέθηκα σε ακριβώς τέτοια σε συζήτηση με φίλους, απάντησα πάνω κάτω όπως εσύ για το την πρόνοια του κράτους. Η απάντηση που πήρα από τους φίλους μου εργοδότες ήταν: “Ναι, αλλά στην Ελλάδα κράτος πρόνοιας δεν υπάρχει και τι να κανω εγώ που ξεκίνησα μια επιχείρηση με μικρό budget; Αναγκαστηκά δε θα παρω γυναίκα, να μου γεννήσει και να φύγει”.

Μου έπεσε το σαγόνι κάτω. Δεν είχα τι να πω κι ακόμα το σκέφτομαι απο τα νεύρα μου.

Felis
Felis
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tokyo

Να απαιτήσουν να φτιαχτεί το γαμωκράτος πρόνοιας, αλλά αν τους πεις να γίνει ΝΟΜΟΣ η υποχρεωτική άδεια πατέρα-μητέρας εναλλάξ, θα κάνουν επανάσταση οι εντερπρενέουρς……!

bozonio
bozonio
5 χρόνια πριν

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί να μην υπάρχει ίσος χρόνος γονεικης άδειας. Έτσι και αλλιώς ο περισσότερος χρόνος της άδειας μητρότητας είναι για να φροντίσει το μωρό, όχι για τη διαδικασία της γεννάς. Έτσι δε θα υπήρχαν αυτές οι σαχλες δικαιολογίες των εργοδοτών και θα είχαν και οι πατεράδες το χρόνο να δεθούν με το παιδί τους.

geisha
geisha
5 χρόνια πριν

Εννοείται πως μια γυναίκα που γίνεται μάνα ΠΡΕΠΕΙ να είναι με το παιδί της για 1-1,5 χρόνο και αυτό οφείλει να το προστατεύει και να το εφαρμόζει κάθε οργανωμένη κοινωνία/κράτος που σέβονται τους εαυτούς τους και τα μέλη τους. ‘Οταν σημαντικό γίνεται το συμφέρον μόνο του ενός, καταλήγουμε σε καταστάσεις αθλιότητας, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα στο Ελλαδιστάν.. Έλεος πια…να αναρωτιόμαστε ακόμα και για τα αυτονόητα!! Σημειωτέον οι ειδικευόμενες γιατροί έχουν άδεια λοχείας 2 μήνες και άντε με το μειωμένο ωράριο μετά να επιστρέψουν στις δουλειές τους, στα νοσοκομεία δηλαδή, 6 μήνες μετά τον τοκετό, ενώ ακόμα πιθανώς να θηλάζουν,… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  geisha

Έτσι είναι, μια μάνα πρέπει να είναι με το παιδί της δε θα πω για ένα ενάμισι χρόνο, θα πω για όσο εκείνη νομίζει, αλλά το σημαντικό είναι ότι η επιστροφή στη δουλειά ως μητέρα δεν μπορεί να νοείται ως επιστροφή σ’αυτό που κάναμε πριν, όπως το κλαναμε πριν. Η μητέρα πλέον χρειάζεται ευλίγιστο ωράριο και ενδεχομένως μειωμένο για να μπορεί να ανταπεξέλθει και να είναι αρκετά κοντά στο παιδί της. Αυτό γίνεται για να καλυφτεί η ανάγκη του παιδιού, όχι για να κάθεται τάχα η μάνα. Και αντίστοιχα πρέπει να υπάρχουν άδειες και ευελιξία και στα ωράρια του πατέρα… Διαβάστε περισσότερα »

Κατλέϊα
Κατλέϊα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mia idea

Δεδομένο ότι ο μέσος όρος απόκτησης 1ου παιδιού στην Ελλάδα είναι τα 29,9 χρόνια οι πιο πολλές 30 και πάνω είναι στις εγκυμοσύνες τους. Στο περιβάλλον μου, ιδιωτικός τομέας γαρ, δεν έχω δει καμιά τέτοια περίπτωση «επαπειλούμενης» προς το παρόν. Είναι άσχημο να ψεύδεται μια γυναίκα για δικαιώματα που τόσο έχουν ανάγκη κάποιες άλλες…Δυστυχώς και για τους λίγους μηνες που λείπει μια μητέρα στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει σχέδιο. Στη δουλειά μου: -Όταν έλειψε αυτούς τους μήνες μια κοπέλα απλά την αντικατέστησαν σε μια βδομάδα. Μόλις επέτρεψε την υποβίβασαν σε γραμματέα ουσιαστικά, τυπικά επειδή δεν μπορούσαν είχε την ίδια θέση,… Διαβάστε περισσότερα »

anastasia
anastasia
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  geisha

Συμφωνώ, αλλά γιατί μόνο για της μητέρες; Οι πατέρες δεν έχουν ισότιμη ευθύνη απέναντι στα παιδιά τους; Υποχρεωτική άδεια και για τους δύο.

Dioni
Dioni
5 χρόνια πριν

Τέλεια απάντηση!

Terminator
Terminator
5 χρόνια πριν

Δε μου έδωσαν την ευκαιρία να εργαστώ σε εξαγωγική εταιρεία στη Ν. Ιωνία, καθώς 2 μήνες περίπου πριν τη συνέντευξη παντρεύτηκα. Το βιογραφικό που υπήρχε στη βάση δεδομένων τους δεν ήταν updated με αυτή την πληροφορία. Ο κύριος που μου πήρε τη συνέντευξη ήταν και ο Διευθυντής της εταιρείας. Του άρεσε το βιογραφικό και σύμφωνα με την εμπειρία που είχα μου είπε πως κάνω για τη θέση. Με ρώτησε αν έχω παντρευτεί στο μεταξύ και του απάντησα πως ναι, πριν από περίπου δύο μήνες. Εκεί σκοτείνιασε. Μου είπε πως δεν είναι το πιο σωστό για μια επιχείρηση να προσλάβει μια… Διαβάστε περισσότερα »

Felis
Felis
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Terminator

Ειλικρινά μακάκας. Και δεν βλέπει μπροστά, όταν όντως έχει βρει ένα άτομο που έχει τα προσόντα, να επενδύσει πάνω του και να μείνεις γιατί όχι και για πάρα πολλά χρόνια.

Terminator
Terminator
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Felis

Η συνέχεια βέβαια είναι πολύ καλύτερη, αξίζει να τα λέμε κι αυτά. Αφού έφαγα κι άλλες παρόμοιες απορρίψεις, προέκυψε μια θέση στην εταιρεία που εργάζεται ο άντρας μου. Οικογενειακή επιχείρηση, μεσαίας κατηγορίας με 30 χρόνια διαδρομή. Ο διευθυντής, χωρίς ακόμη να γνωρίζει ότι είμαι σύζυγος εργαζόμενου, εφόσον με είδε και πρόσεξε τα σημεία στο cv που τον ενδιέφεραν, με κάλεσε για εκπαίδευση και μετά από 2 ημέρες με προσέλαβε. Μόλις έμεινα έγκυος, μετά από 2 χρόνια, με αγκάλιασε και μου είπε να λείψω όσο χρειαστεί και συγκεκριμένα “κάτσε σπίτι σου να θηλάσεις το παιδί σου”. Μετά την άδεια του ΙΚΑ… Διαβάστε περισσότερα »