in

Νομίζω ότι αυτό που έγινε ήταν λίγο “άρρωστο”

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Α, μπα μου ελπίζω να είσαι καλά και να απολαμβάνεις το παιδάκι σου! Σου γράφω για κάτι που μου είπε χθες η πεθερά μου και με έχει φρικάρει. Λοιπόν ενώ θήλαζα τη μπέμπα μου, ήρθε στο δωμάτιο και άρχισε να μου λέει πως τις προάλλες που έκανε μπάνιο την 6 χρόνων εγγονή της, το παιδί […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

fd4ed71458581c3bc49151.50275948 edit img facebook post image file 42870000 1482168636

Α, μπα μου ελπίζω να είσαι καλά και να απολαμβάνεις το παιδάκι σου! Σου γράφω για κάτι που μου είπε χθες η πεθερά μου και με έχει φρικάρει. Λοιπόν ενώ θήλαζα τη μπέμπα μου, ήρθε στο δωμάτιο και άρχισε να μου λέει πως τις προάλλες που έκανε μπάνιο την 6 χρόνων εγγονή της, το παιδί της κόρης της, η μικρή εξέφρασε την επιθυμία να δει τα στήθη της. Εκείνη της τα έδειξε και τότε τη ρώτησε από ποιο στήθος θήλαζε τη μαμά της όταν ήταν μικρή. Της έδειξε ας πούμε το ένα στήθος και τότε το κοριτσάκι της ζήτησε να κάνει για λίγο ότι θηλάζει από αυτό το στήθος, κάτι που η γιαγιά επέτρεψε να γίνει. Τα έχασα όταν μου το είπε και απλά άλλαξα θέμα γιατί δεν ήξερα τι να πω! Δε μπορώ να το βγάλω από το μυαλό μου από την ώρα που το άκουσα. Νομίζω ότι είναι λίγο “άρρωστο” αυτό που έγινε και με έχει βάλει σε σκέψεις. Ποια είναι η γνώμη σου; Δεν ξέρω αν το γνωρίζει η μητέρα της μικρής.

 

Σαν άνθρωπος και όχι σαν επαγγελματίας, είμαι τρομερά επιφυλακτική σχετικά με τον θηλασμό μετά το ένα έτος. Αυτό γιατί, όπως και εσύ και πολλοί άλλοι, δεν έχω συνηθισμένη την εικόνα ενός παιδιού, και όχι βρέφους, να θηλάζει. Ο θηλασμός μέχρι μεγάλη ηλικία είναι κάτι που απενοχοποιείται χρόνο με τον χρόνο, ειδικά στη δύση που ήταν και το μεγαλύτερο ταμπού, με τις ευλογίες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας- που συστήνει αποκλειστικά το μητρικό γάλα για έξι μήνες και κατά προτίμηση μέχρι δύο έτη και για όσο. Για πόσο; Δεν έχουμε αρκετές μελέτες για να υποστηρίξουμε το για πόσο, απαντούν.

Τον θηλασμό ωστόσο υποστηρίζουν και πολλοί ψυχολόγοι, ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, μέχρι τα 6 και 7 έτη. Οι έρευνες κυμαίνονται από το να μην βρίσκουν διαφορά στην ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, μέχρι να βρίσκουν, με τα παιδιά που θηλάζουν μέχρι και σε μεγάλη ηλικία να επωφελούνται της διαδικασίας, αναπτύσσοντας καλύτερο δεσμό με τη μητέρα, έχοντας χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης σε μετέπειτα ηλικία, κα.

Όσον αφορά τη ψυχο-σεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών, όπου κακά τα ψέματα, εκεί έγκειται ο αποτροπιασμός όλων, όταν βλέπουμε ένα εξάχρονο να θηλάζει,  φαίνεται πως έχουμε αφήσει τον Φρόιντ στα συρτάρια, γιατί δεν βρήκα κάποια σχετική πρόσφατη έρευνα, που να καταδικάζει ή να υποστηρίζει τον θηλασμό, οπότε μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε.

Ωραία όλα αυτά, αλλά τι γίνεται όταν θηλάζει τη γιαγιά και όχι τη μητέρα, θα μου πεις. Δεν πρέπει νομίζω να ξεχνάμε πως οι γιαγιάδες μπορεί να προέρχονται από ένα πολιτισμικό υπόβαθρο όπου ο θηλασμός ήταν φυσιολογικός, μέχρι και σε μεγάλη ηλικία, εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης σε σίτιση. Αλλά και μεταγενέστερα, δεν είχε όλη η Ελλάδα πρόσβαση στη φόρμουλα- όταν ήταν σχεδόν καθεστώς για τις περισσότερες νέες μαμάδες- και όχι τόσα πολλά χρόνια πίσω, γυναίκες συνήθιζαν να θηλάζουν μέχρι και ξένα παιδιά (οι λεγόμενες τροφοί), σε περίπτωση θανάτου ή ασθένειας της νέας μητέρας. Αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως συμβαίνει ακόμα σε πολλά μέρη του κόσμου, χωρίς να θεωρείται κάτι σπουδαίο ή αξιοπερίεργο. Δες και αυτή την ιστορία και αυτό το βίντεο.

Η γνώμη μου είναι πως αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξει κάποιο ζήτημα με τη ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη της ανιψιάς σου. Η γιαγιά χειρίστηκε όλο το περιστατικό σαν κάτι αθώο, γιατί προφανώς αυτές τις προσλαμβάνουσες έχει. Παρόλα αυτά, αυτή είναι η άποψη μου για το γεγονός, εφόσον συνέβη. Δεν σημαίνει πως δεν θεωρώ πως καλύτερο θα ήταν να μην είχε συμβεί- και πολλοί μπορεί να διαφωνούν μαζί μου. Θα μπορούσε για παράδειγμα να πει στη μικρή πως είναι αρκετά μεγάλη για να θηλάζει και πως και η μητέρα θήλαζε όταν ήταν μωράκι- στην περίπτωση που η ανιψιά σου δεν θηλάζει. Ή αν θηλάζει ακόμα, θα μπορούσε να της πει ότι αυτή τη διαδικασία την περνούν τα παιδάκια με τις μαμάδες, για αυτό είναι τόσο ξεχωριστή. Έξι ετών, είναι μια πολύ καλή ηλικία για ένα παιδί να κατανοήσει και σύνθετες εξηγήσεις. Στη θέση σου θα μιλούσα ειλικρινά την επόμενη φορά στην πεθερά μου, με ευγενικό τρόπο. Θα ήταν καλό να διαχωρίσεις τη δική σου θέση σαν μητέρα και να βάλεις όρια στη γιαγιά, που ίσως περνάει χρόνο και με το δικό σου κοριτσάκι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

8 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Απαστράπτουσα
Απαστράπτουσα
5 χρόνια πριν

Ένα παιδί σε αυτή την ηλικία που έχει αποθηλάσει ή που δε θήλασε ποτέ, δεν υπάρχει περίπτωση να θυμηθεί την θηλαστική κίνηση και να θηλάσει. Δεν υπάρχει τίποτε περίεργο σαφώς επειδή το στήθος δεν είναι γεννητικό όργανο, είναι εκεί για να θηλάζει και σίγουρα δεν το βλέπουμε όλοι σεξουαλικά. Πιθανόν είδε μια μαμά να θηλάζει και της δημιουργήθηκε η απορία, πιθανόν η μαμά της να θηλάζει αδερφάκι, πολλά παιδιά ζηλεύουν και ζητάνε και αυτά να θηλάσουν. Όπως μπορεί να ζητήσουν πιπίλα αν το μωρό φοράει πιπίλα. Ο θηλασμός παιδιών απενοχοποιείται χρόνο με το χρόνο αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πότε,… Διαβάστε περισσότερα »

Curie-ous
Curie-ous
5 χρόνια πριν

Νομίζω η συμβουλή της Φαίνιας για την αντίδραση ότι θηλάζουν τα μωράκια και εσύ είσαι κοριτσάκι θα ήταν ό,τι πιο νορμάλ και δεν χρειάζεται τρομερές γνώσεις ψυχολογίας για να το σκεφτείς. Φοβάμαι ότι η λογική της γιαγιάς ήταν έλα μωρέ, σιγά, οπότε δεν νομίζω να είχα τόση εμπιστοσύνη να περνάει χρόνο με το παιδί…

J.Brian
J.Brian
5 χρόνια πριν

Δέν μπορώ , να πω τίποτα επί της ερώτησης, γιατί δεν γνωρίζω περί θηλασμού κτλ Αλλά , αλλάζω θέμα;Ποια είσαι ; Η Γκόλφω; Δέν μπορείς να πεις κάτι ανθρώπινο και συγκεκριμένο , όπως….. Ξέρετε μητέρα – πεθερά , όπως λες τέλος πάντων τη γυναίκα, δεν γνωρίζω από τέτοια θέματα ή έχω διαβάσει για το συγκεκριμένο θέμα αυτό ή εκείνο; Αυτό το στυλ , αλλάζω θέμα γιατί είμαι μια πανέξυπνη κι ο άλλος στρουμφάκι… με ξεπερνά

Bakaliaros
Bakaliaros
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  J.Brian

Προς τί η επίθεση; Δεν βλέπω να προκύπτει από κάπου ότι θεωρεί εαυτόν πανέξυπνη και την πεθερά της στρουμφάκι.. ήταν μια άβολη στιγμή, τα έχασε και μην ξέροντας πώς να το σχολιάσει, άλλαξε θέμα.. σε όλους μας έχει συμβεί. . Όντως, από την περιγραφή, μοιάζει άβολο το όλο σκηνικό.

J.Brian
J.Brian
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Bakaliaros

Οι άνθρωποι μιλάνε όταν κάτι τους ενοχλεί. Δεν αλλάζουν θέμα. Μπορείς να πεις τα πάντα . Και που είδες την επίθεση; Αν βλέπεις επιθέσεις, επειδή δε συμφωνείς με κάτι ….. ψάξε το

Evil
Evil
5 χρόνια πριν

Ιου. Αηδια. Κ δεν την θεωρώ τόσο αθώα ψυχή τη γιαγιά. Καλά εγώ αν μάθαινα κάτι τέτοιο για το παιδί μου θα έκανα ασφαλιστικά μέτρα. Επίσης θα ενημέρωνα τα παιδιά της. Κ τον δικό μου άντρα αλλά και το παιδί της που είναι γονιός της 6χρονης.

Bobos
Bobos
5 χρόνια πριν

Ενδιαφέρουσα ερώτηση και εξαιρετικά ανακουφιστική η απάντηση της Φαίνιας.

Καμιά φορά ενώ αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά ή κάτι μας ενοχλεί σε αυτά που μας αποκαλύπτει κάποιος, δυσκολευόμαστε να επεξεργαστούμε την πληροφορία και να αντιδράσουμε με ψυχραιμία. Το πάγωμα ή η αλλαγή της κουβέντας είναι μια τέτοια αντίδραση και είναι δικαιολογημένη.

Προσωπικά αναρωτιέμαι γιατί η πεθερά σου ένιωσε την ανάγκη να συζητήσει αυτό το περιστατικό μαζί σου και συγκεκριμένα όταν βρισκόσουν σε μια τόσο ιδιαίτερη στιγμή με το παιδί σου;

IERAPOSTOLIKOSPASTORAS
IERAPOSTOLIKOSPASTORAS
5 χρόνια πριν

Ισως να ζηλεψε η πεθερα που θηλαζετε εσυ κ η νυφη σου και να θελε να κανει το ιδιο και να δικαιολογηθηκε τυπου¨”το παιδι ειναι”. το παιδι πιστευω ειναι αρκετα μεγαλο να καταλαβαινει οτι δεν ειναι σωστο να θηλαζει και μαλιστα τη γιαγια και οτι δεν θα χει και γαλα. τουλαχιστον εγω πιστευω 6 χρονων ημουν πιο εξυπνο και πιστευω και εσεις. 6 χρωνων εκανε η μανα μου τον αδερφο μου και δεν μ ενοιαζε το βυζι, να παω να παιξω μπαλα μ ενοιαζε! το κοριτσακι αυτο πιστευω κατι αντιστοιχο, να παιξει κανα παζλ κλπ