in

Αγαπητή «Α, μπα»: Το αγκάθι στη σχέση μας είναι το χασίς

Κλονίζει τη εμπιστοσύνη που της έχω

Γεια σας και απο εμένα. Έχω σχέση με μια κοπέλα εδώ και έξι μήνες. Σε γενικές γραμμές περνάμε όμορφα, επικοινωνούμε και συμφωνούμε σε πολλά πράγματα. Βγαίνουμε, διασκεδάζουμε κάνουμε πράγματα μαζί αλλά και τσακωνόμαστε, γκρινιάζουμε, παραπονιόμαστε … γνωριζόμαστε. Σε αυτήν την normal, θα την χαρακτήριζα εγώ, εξέλιξη της σχέσης αυτής εγώ βλέπω ένα αγκάθι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

b019b757787269.59e4219699d22

Γεια σας και απο εμένα. Έχω σχέση με μια κοπέλα εδώ και έξι μήνες. Σε γενικές γραμμές περνάμε όμορφα, επικοινωνούμε και συμφωνούμε σε πολλά πράγματα. Βγαίνουμε, διασκεδάζουμε κάνουμε πράγματα μαζί αλλά και τσακωνόμαστε, γκρινιάζουμε, παραπονιόμαστε … γνωριζόμαστε. Σε αυτήν την normal, θα την χαρακτήριζα εγώ, εξέλιξη της σχέσης αυτής εγώ βλέπω ένα αγκάθι. Το αγκάθι αυτό είναι το χασίς. Είμαι 40 ετών και κατασταλαγμένος αρνητικά σε όποιες εξαρτήσεις, είτε αυτές είναι άνθρωποι, είτε καταστάσεις είτε ουσίες και αλκοόλ. Ακόμη και αυτό το τίποτα, όπως το χαρακτηρίζουν κάποιοι, να πίνεις από κανένα τσιγάρο που και που. Δεν θέλω να το κάνω. Φίλοι μου και γνωστοί μου πίνουν… αλλά αυτό δεν με αφορά, όσο δεν με αγγίζει και δεν γίνεται ενοχλητικό προς εμένα. Λέω καλά κάνουν, αυτοί ξέρουν καλύτερα τι θέλουν. Η φίλη μου, σε κουβέντες που κάναμε, μου έχει πεί πως στο παρελθόν έπινε μαυρο περιστασιακά, που και που και πως πλέον δεν πίνει. Είναι 35 χρόνων και μου είπε πως είχε μια μεγάλη σχέση διάρκειας 7 ετών και ο φίλος της έπινε συστηματικά μαυρο. Κάποιες από τις φίλες της πίνουν μαύρο, για άλλες δεν ξέρω. Γνωρίζει ποιά είναι η στάση μου σχετικά με το θέμα αυτό. Φοβάμαι πως επειδή ξέρει τη δική μου αρνητική στάση, αν τύχαινε να πιεί μαυρο δεν θα μου το έλεγε και θα συνέχιζε να μου λέει ψεμματα πως δεν πίνει. Συχνά βρίσκεται με τις φίλες της που πίνουν και μου λέει πως…” η τάδε και η δείνα ηπιανε ένα γάρο αλλά εγώ δεν ήπια” . Όλα αυτά συν του ότι είναι νωρις νομίζω ακόμη, μιας και η σχέση μας είναι λίγων μηνών , δεν ενισχύουν να αναπτυχθεί κλίμα εμπιστοσύνης.. τουλάχιστον από την δική μου μεριά.Μπορεί να είμαι ανεκτικός με τις επιλογές των άλλων γύρω μου, αλλά δεν θέλω η φίλη μου να κάνει χρήση. Υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να κάνω ? Μήπως με απασχολεί περισσότερο από όσο πρέπει το θέμα του χασίς? Ευχαριστώ.

Ηλίας

Αν τύχαινε να πιει μαύρο μπορεί να έλεγε ψέματα αλλά όσο η σχέση σας γίνεται πιο στενή, αν κατάφερνε να σε ξεγελάσει, θα γινόταν όλο και πιο απρόσεκτη, και αν έχεις συνέχεια εκεί το νου σου, κάποια στιγμή θα το καταλάβαινες. Θέλω να πω, δεν είναι και τόσο δύσκολο. Πρώτα πρώτα, μυρίζει. Μυρίζει πολύ.

Δεν μπορούμε να δικάσουμε κάποιον για κάτι που ίσως κάνει. Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις, και νομίζω ότι αποφεύγεις να το σκεφτείς, είναι αν τελικά σου ταιριάζει να είσαι με κάποιον που έχει πολύ διαφορετική στάση απέναντι σε αυτό το θέμα, μακροπρόθεσμα. Κατά πόσο είναι αυτό ενδεικτικό διαφορετικής φιλοσοφίας ζωής, οράματος ευτυχίας; Έχεις απαντήσει ήδη σε αυτό: για σένα ακόμη και το «τίποτα», η περιστασιακή χρήση, είναι εκτός ορίων. Όχι, δεν πιστεύω ότι σε απασχολεί περισσότερο από όσο πρέπει, αντιθέτως η ιδεολογία κάποιου σχετικά με τις καταχρήσεις είναι κάτι αρκετά χαρακτηριστικό, είτε είναι προς την μία πλευρά, είτε προς την άλλη. Αν υπάρχει χάσμα εκεί, δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί να γεφυρωθεί. Και νομίζω ότι το ξέρεις. Και δεν θέλεις να το σκαλίσεις περισσότερο, γιατί κατά τα άλλα τα πράγματα μεταξύ σας δεν πάνε κι άσχημα.

Πιστεύω ότι το θέμα θα προκύψει αργά ή γρήγορα, και το πιστεύω επειδή νιώθει ότι χρειάζεται να σου κάνει αναφορά «η τάδε ήπιε, εγώ δεν ήπια». Δυστυχώς αυτό μπορεί να σημαίνει ότι καταπιέζεται και θέλει την επιβράβευση σου ώστε να νιώθει ότι η καταπίεση έχει κάποιο αντίκρισμα, που είσαι εσύ. Αν δεν προκύψει ποτέ, τι να πω; Το ξεπέρασε;

Δεν είναι πιο χρήσιμο για σένα να κάνετε μια συζήτηση για τις καταχρήσεις, να εξηγήσεις γιατί έχεις την στάση που έχεις, να σου πει κι αυτή πώς το βλέπει, αντί να γυροφέρνετε ο ένας τον άλλον σαν τα θηρία στο κλουβί; Μπορεί να καταλήξει κάπου δυσάρεστα, αλλά πραγματικά δεν βλέπω πώς μπορείτε να την αποφύγετε.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

23 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν

Δεν θα ήθελα να υπάρχει ούτε σαν θέμα πάνω στο τραπέζι. Αν προέκυπτε σχέση με κάποιον που κάνει μαύρο θα ένιωθα ακριβώς όπως και εσύ. Δεν ημουν παντα απολυτη, ελεγα εξαρταται. Μετά απο ενα γεγονος αλλαξα γνώμη. Είχα νιώσει τόση θλίψη όταν πήγα καλεσμένη σε σπίτι γνωστών για να αφήσω το δώρο γάμου και είχε κάτσει όλη παρέα στο μπαλκόνι και έκανε γύρα το τσιγάρο. Πού ειναι το θλιβερό; Το ενός χρόνων παιδακι τους κοιμόταν στο πίσω δωμάτιο, οσο οι γονείς μαστουρωναν με τους φιλους στο μπαλκόνι. Ολα ανοιχτα, εκανε ρευμα, η μποχα πηγαινε στα πισω δωματια οπου κοιμόταν το… Διαβάστε περισσότερα »

Irene Nikoloudakis
Irene Nikoloudakis
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Χαρώ την ψυχραιμία σου! Θα τους είχα ξεπετσίσει με το πιρούνι που κάνανε τέτοιο πράγμα στο παιδί! Είναι μορφή κακοποίησης και έπρεπε να επέμβει εισαγγελέας.

geisha
geisha
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Ενώ όταν καπνίζει ο γονιός το κανονικό τσιγαράκι που πουλάνε στα περίπτερα και έχει το παιδί του αγκαλιά, αλλά φυσάει τον καπνό από την άλλη μεριά, δεν είναι εξίσου άσχημο?

geisha
geisha
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Ενώ ο γονιός που καπνίζει και έχει αγκαλιά το παιδί του αλλά φυσάει τον καπνό προς την άλλη μεριά είναι λιγότερο επικίνδυνος?
Έπρεπε να πάρεις το δώρο και να φύγεις, τίποτα λιγότερο..και μετά τον εισαγγελέα, όπως σωστά παρατηρεί η σχολίαστρια από κάτω :-p

Τι άλλα;
Τι άλλα;
5 χρόνια πριν

Ψεματα δε θα πω, καπως με σοκαρε η ερωτηση και τα μεχρι στιγμης σχολια (5). Ισως επειδη μενω απειρα χρονια στην Ολλανδια, ισως παλι και οχι. Καλε Ηλια, σιγα τα ωα. Αν κανει μια τζουρα στη χαση και στη βρεξη, τι σε νοιαζει; Εννοοω…εμμ..πως να το γραψω..φανταζομαι θα πινετε κανα κρασι, καμια μπιρα, οχι; Δηλαδη εκει τι κανεις, εισαι με τη μεζουρα μηπως την ακουσει κανεις λιγο παραπανω; Η νομιζεις πως αυτα τα δυο ειναι διαφορετικα; Κατα τη γνωμη μου αυτο που περιγραφεις δε ειναι ουτε κατα διανοιαν εξαρτηση. Αλλο να βλεπεις την κοπελα σου να ‘λιωνει’ στους μπαφους, αλλο… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Τι άλλα;

Όσο είναι παράνομο δεν είναι σιγά το ωα. Μη συγκρίνεις τα ασύγκριτα.

Τι άλλα;
Τι άλλα;
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Το ηξερα οτι θα πεσει αυτο το επιχειρημα στο τραπεζι, αλλα δε νομιζω να κοπτεται ο Ηλιας μην παει να τη μαζεψει απο το τμημα τα χαραματα. Τουλαχιστον δεν το ανεφερε, μπορει οντως αυτο να τον απασχολει, αν και αυτο που διαβασα εγω εχει να κανει με τις ‘εξαρτησεις’. Και να σου πω γιατι το επιχειρημα της νομιμοτητας μου φαινεται παντα αστειο; Γιατι ειμαστε ενας λαος που ζει κυριολεκτικα στην παρανομια και δεν τον ενοχλει καθολου. Οταν παρκαρουμε στο πεζοδρομιο ειμαστε νομιμοι; Οταν αγοραζουμε χωρις αποδειξεις; Οταν καπνιζουνε μεσα στις ταβερνες; Το μαυρο μας μαρανε. Αλλο που εγω δεν εχω… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Τι άλλα;

Εγώ ξέρω άτομα που πέρασαν αυτόφωρο κανονικά. Τελοσπάντων το επιχείρημά σου ποιο είναι; Ότι αφού ειναι όλα μπου@@@λο στην Ελλάδα, τι πειράζει να κανουμε και λιγο μπαφο;; Λίγο φαιδρό 🙂

geisha
geisha
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Ειναι φαιδρό πως ενώ απαγορεύεται το κάπνισμα σε ταβέρνες που θα πας το παιδί σου, ο άλλος καπνίζει ανενόχλητος δίπλα σου και αν παραπονεθείς θα σε βρίσει κιόλας και θα σε πει και περίεργο?
Αυτό που λέει η κοπέλα είναι να κοιτάξουμε το δάσος και να αφήσουμε το δέντρο, γιατί η χρήση κάνναβης θα νομιμοποιηθεί και εδώ κάποια στιγμή, ένω το παρκάρισμα πάνω στο πεζοδρόμιο δε θα νομιμοποιηθεί ποτέ.

geisha
geisha
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Φαιδρό είναι που ενώ απαγορεύεται το κάπνισμα σε ταβέρνες που θα πας το παιδί σου, ο άλλος καπνίζει ανενόχλητος δίπλα σου και αν παραπονεθείς θα σε βρίσει κιόλας και θα σε πει και περίεργο?
Αυτό που λέει η κοπέλα είναι να αφήσουμε το δέντρο και να κοιτάξουμε το δάσος, γιατί στο τέλος η χρήση κάνναβης θα νομιμοποιηθεί και στην Ελλάδα, ενώ το παράνομο παρκάρισμα πάνω στο πεζοδρόμιο δε θα νομιμοποιηθεί ποτέ.

geisha
geisha
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Τι άλλα;

Τι άλλα, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου..

Paper Cut
Paper Cut
5 χρόνια πριν

Στην ερώτησή σου μιλάς για τις εξαρτήσεις πάρα πολύ γενικά “είτε αυτές είναι άνθρωποι, είτε καταστάσεις είτε ουσίες και αλκοόλ”. Λίγο παρακάτω φαίνεται να σε ενοχλεί η χρήση καθ’ αυτή, αφού δεν εξετάζεις το ενδεχόμενο η φίλη σου να κάνει περιστασιακή χρήση, χωρίς όμως να “εξαρτάται” από ουσία με την έννοια που το θέτεις. Είναι δύο αρκετά διαφορετικά πράγματα νομίζω και το πρώτο μου φαίνεται περισσότερο σημαντικό, αφού μου φαίνεται ότι έχει περισσότερο σχέση με τις αδυναμίες που είσαι διατεθειμένος να συγχωρήσεις και στους γύρω σου και στον εαυτό σου. Είναι νωρίς ακόμα όπως λες και ίσως να βλέπει και… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Paper Cut

Ούτε περιστασιακή χρήση δε θέλει, το λέει ξεκάθαρα ο άνθρωπος και συμφωνώ 100% μαζί του. Δεν πρόκειται περί ατοπηματος για να το “συγχωρήσει” όπως λες είναι στάση ζωής για όσους ξέρω που το κάνουν. Συν του ότι είναι παράνομο.

Μαρία Ιουλμά Δεκαοκτώ Αυγά
Μαρία Ιουλμά Δεκαοκτώ Αυγά
5 χρόνια πριν

“Εξαρτηση Είτε σε ουσίες είτε αλκοόλ”
Για το αλκοόλ δεν μας μιλάς, αλλά αν θεωρείς εξάρτηση ένα γάρο στη χαξη και στη φέξη, (ακόμα και μια τζούρα το χρόνο) θα θεωρείς εξάρτηση και ένα ποτό στη χαξη και στη φεξη. Μήπως είσαι λίγο υπερβολικός;

Τι άλλα;
Τι άλλα;
5 χρόνια πριν

Συμφωνω απολυτα μαζι σου

Βραστά λαχανικά
Βραστά λαχανικά
5 χρόνια πριν

Υπάρχει μια μάντρα ως προς τους χρήστες ότι ‘όλοι λένε ψέμματα’. Όταν το είχα ακούσει μικρή μου είχε φανεί πολύ αυστηρό και δογματικό. Μεγαλώνοντας και έχοντας συναναστραφεί κοπέλες που όντως έκαναν χρήση, είδα ότι είχε μια αλήθεια αυτό – συνεχώς το κρύβουν από τους γονείς τους, τον σύντροφό τους, τους φίλους τους, τα παιδιά τους, τους συνεργάτες τους και πάει λέγοντας. Είναι ένας πολύ αρρωστημένος φαύλος κύκλος. Συμφωνώ με σένα – αν σου χτυπάνε καμπανάκια, για κάποιο λόγο είναι.

Irene Nikoloudakis
Irene Nikoloudakis
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Βραστά λαχανικά

Συμφωνώ με τα βραστά λαχανικά. Θα παραφρασω λιγο το αγγλικό “once you go black, you never go back. Ελαφρά και σκληρά ναρκωτικά δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχει και το “ολίγον εγκυος”. Το μαύρο είναι προθάλαμος των υπολοίπων και ας μη το παραδέχονται αυτοί που κάνουν χρήση. Το gut feeling είναι αλάνθαστο! Άκουσέ το! Όπως είπε και η Α, μπα! κάντε μια ειλικρινή συζήτηση, μήπως και μας έχει ξεφύγει τίποτα και πάρουμε στο λαιμό μας το κορίτσι, αλλά 99,5/100 βολιδοσκοπεί τις αντιδράσεις σου. Εύχομαι ειλικρινά να πάνε τα πράγματα όπως τα θες.

Ms.Lego
Ms.Lego
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Irene Nikoloudakis

Ε οχι και το μαυρο ειναι προθαλαμος των υπολοιπων! Νομιζω οτι αυτο μας το ελεγαν στο σχολειο για να μας φοβισουν, δεν μπορω να το ψαξω τωρα αλλα το θεωρω απιθανο να το στηριζουν τα στοιχεια αυτο.

Nina25
Nina25
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Βραστά λαχανικά

μα, ο σοβαρότερος εθισμός είναι πρώτα ο ψυχολογικός στις ουσίες αυτές..και το πρώτο πράγμα που κάνει ο χρήστης είναι να έχει άρνηση για την σοβαρότητα της κατάστασής του.

geisha
geisha
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nina25

Λες παρακάτω ότι ακόμα και η μία δοκιμή σε κάνει χρήστη. Αν αυτού του πεις για τη σοβαρότητα της κατάστασής του και αυτός την αρνηθεί, ποιος θα είναι ο τρελός ή και ο ψεύτης ακόμα, αυτός ή εσύ??
Και να σε πληροφορήσω ότι ο κίνδυνος θανάτου από τη χρήση ουσιών δεν οφείλεται στον ψυχολογικό εθισμό, αλλά στο σωματικό, άρα αυτός είναι και ο σοβαρότερος.

geisha
geisha
5 χρόνια πριν

Καταρχάς διαφωνώ με την Αμπα που λέει ότι θα το καταλάβει κάποια στιγμή γιατί μυρίζει και μάλιστα πολύ..μυρίζει σε αυτούς που βρίσκονται κοντά σε ένα μπάφο που καίει και φυσικά δε μυρίζει ένας άνθρωπος που έκανε 2 και 5 τζούρες αλλού, ακόμα και μισή ώρα πριν. Μπορεί όμως να φαίνεται, ειδικά σε ένα έμπειρο μάτι, και ιδίως όσο πιο πρόσφατη είναι η χρήση. Εσύ που ρωτάς, πρέπει να διαχωρίσεις λίγο στο μυαλό σου τις λέξεις περιστασιακή χρήση και εξάρτηση που είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Το να πίνει η κοπέλα σου μία στο τόσο με την παρέα της (ένα μπάφο… Διαβάστε περισσότερα »

Nina25
Nina25
5 χρόνια πριν

Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ, η δοκιμή τέτοιων ουσιών, έστω και μια φορά σε κάνει χρήστη..Όταν οι φίλοι σου είναι άτομα που κάνουν χρήση χασίς, αυτό δείχνει κάτι και για σένα..μην υποτιμούμε την σημαντικότητα κάποιων πραγμάτων πίσω από φράσεις τύπου “σιγά ένα τσιγάρο είναι..”. Ακόμα πιο επικίνδυνος από τα ναρκωτικά είναι ο εθισμός στο αλκοόλ που απαιτεί σταδιακή και με την εισαγωγή στο νοσοκομείο απεξάρτηση, καθώς ενέχεται κίνδυνος θανάτου. Τέλος, η νοθεία και οι εξελιγμένες ποικιλίες της κάνναβης μπορούν να κάνουν ακόμα και μια τζούρα θανατηφόρα. Για περισσότερη ενημέρωση ζητήστε πληροφορίες από αρμόδιους οργανισμούς.

geisha
geisha
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nina25

Πολλές ταινίες βλέπεις (Για τη θανατηφόρα τζούρα κυρίως..) 🙂