in

Ο σύντροφος μου είναι παχύσαρκος, πως μπορώ να βοηθήσω;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Το αγόρι μου (34 χρονών) είναι 180 κιλά… Παλαιότερα έχει υποβληθεί σε επέμβαση παχυσαρκίας και έχασε αρκετά κιλά, όμως ο χαμός του πατέρα του, τον οδήγησε στη μοναδική του παρηγοριά το φαγητό. Ξαναπήρε, λοιπόν, όλα τα κιλά. Τα προβλήματα είναι πολλά καθώς δουλεύει στην οικογενειακή δουλειά, με ό,τι οικονομικά προβλήματα και ασυνεννοησίες αυτό συνεπάγεται ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

shutterstock 121662127

Ερώτηση προς τη Φαίνια. Το αγόρι μου (34 χρονών) είναι 180 κιλά… Παλαιότερα έχει υποβληθεί σε επέμβαση παχυσαρκίας και έχασε αρκετά κιλά, όμως ο χαμός του πατέρα του, τον οδήγησε στη μοναδική του παρηγοριά το φαγητό. Ξαναπήρε, λοιπόν, όλα τα κιλά. Τα προβλήματα είναι πολλά καθώς δουλεύει στην οικογενειακή δουλειά, με ό,τι οικονομικά προβλήματα και ασυνεννοησίες αυτό συνεπάγεται. Το ωράριο είναι κακό επίσης. Η ψυχολογία του είναι ήδη αρκετά ευαίσθητη και έχει επισκεφθεί παλαιότερα ψυχολόγο, όμως δε βοηθήθηκε. Στη μία περίπτωση, ήταν πολύ επιθετική, ενώ στην άλλη ήταν σαν μια απλή κουβέντα χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Θα ήθελα να ρωτήσω πως να τον στηρίξω για να μπορέσει να τα ξαναχάσει, δεδομένου ότι ακόμα δε γίνεται (για οικονομικούς λόγους) να μένουμε μαζί. Άρα δε μπορώ να βοηθήσω σε πρακτικά ζητήματα, όπως π.χ. να μαγειρεύουμε σπιτικό φαγητό. Σημειώνω πως απόπειρες εκ μέρους μου να πω κάτι πολλές φορές παρερμηνεύονται σαν απόρριψη και δε θέλω να υπάρχει ρήξη για αυτό το λόγο μεταξύ μας. Η σχέση μας είναι πολύ καλή, όμως δε θα ήθελα να πάθει στο μέλλον κάτι λόγω των κιλών. Ήδη δυσκολεύεται στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της ημέρας και στον ύπνο. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει ειδικός ψυχολόγος σε θέματα διατροφής και πώς θα μπορούσα να έρθω σε επαφή μαζί του. Μένουμε Κρήτη και δεν έχω βρει κάποιον με τέτοια εξειδίκευση. Αν υπάρχει κάπου αλλού, θα εκτιμούσα μια σύσταση από μέρους σας. Ευχαριστώ.

 

Λυπάμαι που είχε κακή εμπειρία από ψυχολόγους ή έστω που του έχει μείνει αυτή η εντύπωση. Υπάρχουν αρκετοί ειδικοί σε όλους τους νομούς της Κρήτης, αλλά δεν μπορώ να προτείνω κάποιον συγκεκριμένα.

Μία λύση νομίζω είναι να επισκεφθεί πρώτα κάποιον διατροφολόγο. Πέρα από το ότι οι διατροφολόγοι συνήθως συνεργάζονται με κάποιον ψυχολόγο, η κατάσταση του συντρόφου σου, αν και είναι πρωτίστως ψυχολογική, θέλει και καθογήγηση άλλου είδους.

Αν δεν θέλει να επισκεφθεί διατροφολόγο, με λίγα λόγια αν δεν θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του, τότε δεν μπορούν να γίνουν και πολλά, ούτε από εσένα ούτε από κανένα άλλον. Υπό αυτή την έννοια, ο δεύτερος ψυχολόγος, που απλά κουβέντιαζαν όπως λες, μπορεί σε βάθος χρόνου να ήταν πιο ανακουφιστικός και αποτελεσματικός. Αν ζει μια ζωή γεμάτη πιέσεις και αποσυμφορίζεται μόνο μέσω του φαγητού, δεν πρόκειται να αλλάξει φυσικά τίποτα. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις αν δεν θελήσει ο ίδιος να αλλάξει κάτι.

Αυτό που μπορείς εσύ να κάνεις, εκτός της βοήθειας των ειδικών, είναι να τσεκάρεις τη συμπεριφορά σου όσον αφορά τις απόπειρες για βοήθεια. Ερμηνεύονται σαν απόρριψη επειδή είναι τρομερά αμυντικός στο να αλλάξει τον τρόπο ζωής του ή όντως ο τρόπος σου εμπεριέχει απόρριψη για την εμφάνιση του; Ένας τρόπος να ξεκινήσεις μια τέτοια κουβέντα, είναι ρωτώντας τον αν είναι αυτός ευχαριστημένος από τη ζωή του, αν θα ήθελε αυτός να αλλάξει, αν θα ήθελε από εσένα να τον βοηθήσεις σε κάτι. Ερεύνησε περισσότερο τους δικούς του προβληματισμούς και λιγότερο αν όχι καθόλου τους δικούς σου, τους φόβους, τις ανησυχίες σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

4 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Zoi Konstantinou
Zoi Konstantinou
5 χρόνια πριν

Θέλω να πω κάτι ως άτομο που αντιμετωπίζει διαταραχή υπερφαγίας. Όταν είσαι μέσα σ’ αυτή την κατάσταση και βλέπεις το φαγητό ως διέξοδο, σου είναι πολύ δύσκολο να μεταφράσεις αυτό που ο άλλος λέει ότι είναι ενδιαφέρον για σένα, ως κάτι περισσότερο από κριτική και απόρριψη. Θέλεις αποδοχή. Άνευ όρων. Σκέψου το έτσι: είναι κάποιος μέσα σε μια τρύπα κι εσύ είσαι από πάνω με τα χέρια δεμένα. Πρακτικά δε μπορείς να κάνεις τίποτα για να βοηθήσεις, είπαμε τα χέρια σου είναι δεμένα. Κάθεσαι λοιπόν πάνω από την τρύπα, από την οποία ο άλλος προσπαθεί να βγει (σε διαβεβαιώ ότι… Διαβάστε περισσότερα »

Bakaliaros
Bakaliaros
5 χρόνια πριν

Είναι αρκετά πιθανό ο φίλος σου να πάσχει από διαταραχή υπερφαγίας, μια συγκεκριμένη και μελετημένη διαταραχλη πρόσληψης τροφής (που εντάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία των διατροφικών διαταραχών). Οπως λέει και η Φαίνια, καλό είναι να διερευνήσεις το κατά πόσον θέλει ο ίδιος να βοηθηθεί και αν θέλει, προσωπικά θα πρότεινα να αναζητήσεις και να του προτείνεις, αν θες, θεραπευτές γνωσιακή-συμπεριφοριστικης προσέγγισης (οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι η αποτελεσματικοτητα της προσέγγισης αυτής είναι πολύ καλή για την ομάδα αυτή την διαταραχών). Μπορείς να δεις π.χ. στο fb στην ομάδα γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία cbt. Ανεξαρτήτως πάντως του αν πάσχει ή όχι από την… Διαβάστε περισσότερα »

flavors
flavors
5 χρόνια πριν

Το αγόρι σου βρίσκεται στην κατηγορία παθογόνους παχυσαρκίας,τα 180 κιλά στα οποία βρίσκεται δεν είναι μόνο δυσλειτουργικά στην καθημερινότητα του ,οι κίνδυνοι να αναπτύξει κάποιες ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία είναι άμεσοι και έχεις δίκιο να ανησυχείς για την υγεία του. Η στήριξη σου είναι αναγκαία, καθώς και όλου του οικογενειακού του κύκλου. Είναι βασικό να συμμετέχετε όλοι σε αυτήν την προσπάθεια σαν μέλη μιας ομάδας που ακολουθούν το ίδιο ευρύτερο διατροφικό πλάνο.Εφόσον δεν μένετε μαζί, μήπως μια κουβέντα με τους δικούς του και τις διατροφικές συνήθειες που ακολουθούν στο σπίτι θα βοηθούσε;Παρασκευή πιο υγιεινών γευμάτων καθημερινά; Δεν μένετε… Διαβάστε περισσότερα »

UnderConstruction
UnderConstruction
5 χρόνια πριν

Ούσα κι εγώ σε σχέση με άτομο 138 κιλών (ήταν 149 και τώρα από τον Ιούλιο με διατροφή έχει χάσει 10 κιλά),έχω να σου πω πως τα πάντα είναι θέμα ψυχολογίας.Δεν θα μιλήσω για το σύντροφό σου,εσύ τον ξέρεις καλύτερα.Θα μιλήσω για το δικό μου άνθρωπο.Μια ζωή,ό,τι δεν κατάφερνε να το πει σε κάποιον,να απαντήσει σε μια προσβολή κλπ,το μετέτρεπε σε φαγητό.Είχε μάθει από τους γονείς,όταν είναι στεναχωρημένη να τρώει,καθώς όταν έκλαιγε της έπαιρναν γλυκό,όταν είχε κάποια επιτυχία,γενικώς κάθε έντονη συναισθηματική κατάσταση που δεν μπορούσε να διαχειριστεί,την μετέτρεπε σε μάσα. Αυτό πλέον,με πολλή πολλή προσπάθεια,έχει αλλάξει κατά πάρα πολύ,αλλά και… Διαβάστε περισσότερα »