in

Αγαπητή «Α, μπα»: Μόνο σε μένα φάνηκε επιδεικτικό το βίντεο κλιπ της Beyonce;

Ποια είναι η γνώμη σου;

Αγαπητή Α, Μπα , Θα ήθελα να σε ρωτήσω ποια είναι η γνώμη σου γενικά για την Beyoncé και συγκεκριμένα για το videoclip “Apeshit”. Μόνο εμένα μου φάνηκε κιτς και απλά ένα show off για το πόση επιτυχία και λεφτά έχουν κάνει με τον JayΖ, χωρίς ιδιαίτερο νόημα; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 3

Αγαπητή Α, Μπα , Θα ήθελα να σε ρωτησω ποια είναι η γνώμη σου γενικά για την Beyoncé και συγκεκριμένα για το videoclipApeshit” . Μόνο εμένα μου φάνηκε κιτς και απλά ένα show off για το πόση επιτυχία και λεφτά έχουν κάνει με τον Jayz χωρίς ιδιαίτερο νόημα;

Crazy in love

Όχι, δεν είσαι μόνο εσύ που το είδες τόσο επιφανειακά.

Η σημειολογία του βίντεο, όπως και η μουσική, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν το είχα δει ενώ είχε βουίξει ο τόπος, οπότε χαίρομαι που με παρακίνησες να το κάνω. Μου άρεσε πάρα πολύ.

Είναι ένα show off για το πόση επιτυχία έχουν.

Αν ήσουν μαύρη γυναίκα θα καταλάβαινες τα βίντεο των μαύρων καλλιτεχνών που κάνουν επιτυχία, και ακόμη περισσότερο τον συγκεκριμένο τρόπο που αυτοί οι δύο δηλώνουν ότι έχουν κάνει επιτυχία.

Αν ήσουν μέλος μιας συστηματικά καταπιεσμένης ομάδας με λίγους τρόπους ανέλιξης, τότε θα καταλάβαινες γιατί υπάρχουν τόσοι μουσικοί που λένε ότι κατάφεραν να ξεφύγουν από την φτώχια – και με ποιον τρόπο τα κατάφεραν.

Τώρα που δεν είσαι, και δυσκολεύεσαι πολύ να μπεις στη θέση τους (ενώ πραγματικά δεν είναι τόσο δύσκολο), θα χρειαστεί να σου το εξηγήσει κάποιος άλλος, αν και έχει γεμίσει το ίντερνετ με ερμηνείες του Apeshit.

Οι Carter δεν κατάφεραν απλώς να μπουν στα σπίτια των λευκών με τη μουσική τους. Κατάφεραν να εισβάλουν σε έναν χώρο που εδώ και αιώνες – χιλιετίες; ανήκει στους λευκούς άντρες. Στα έργα των grand masters. Για την άλλη πλευρά, στα έργα των αποικιοκρατών.

Δεν έχουν μόνο τα λεφτά. Έχουν και την εξουσία να μπουν εκεί μέσα, να το αδειάσουν, και να παίξουν την δική τους μουσική, που έχει ρίζες στη σκλαβιά όλων όσων στήριξαν με το αίμα τους και με τη ζωή τους αυτά τα έργα. Αθέατα. Τόσο αθέατα, που εσύ τώρα ρωτάς γιατί δείχνουν τα λεφτά τους «χωρίς κανένα νόημα».

Αν έχεις πάει στο Λούβρο, ή αν ξαναπάς, δες στους πίνακες και πες μου πόσους μαύρους βλέπεις να απεικονίζονται, και αυτοί που απεικονίζονται, τι ρόλο παίζουν. Και μετά σκέψου ξανά τι ρώτησες.

Τώρα καταλαβαίνω γιατί σκανδαλίστηκε τόσο ο κόσμος με αυτό το βίντεο και χαίρομαι ιδιαίτερα που τα κατάφεραν, αν και ήταν πολύ εύκολο. Το δύσκολο, το αδύνατο φαινομενικά, ήταν να μπουν εκεί ως αφεντικά και όχι ως υπάλληλοι.

Μου φαίνεται περίεργο που κάποιοι δυσκολεύονται τόσο πολύ να καταλάβουν το φυλετικό πρόβλημα της Αμερικής. Μιλάμε για ΣΚΛΑΒΙΑ. Που έληξε πρόσφατα. Με έναν ιδιαίτερα αιματηρό εμφύλιο. Δηλαδή οι μισοί λευκοί πολέμησαν για να μην αποκτήσουν δικαιώματα οι μαύροι. Ακόμα δολοφονούνται στους δρόμους από την αστυνομία για ψύλλου πήδημα. Οι πληγές προφανέστατα είναι ακόμα ανοιχτές. Πόσα περισσότερα χρειάζεται να ξέρει κανείς;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

35 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Tokyo
Tokyo
5 χρόνια πριν

Δεν είδα τίποτα σε αυτό το video clip στο οποίο δείχνει αυτά που λέει η Α μπα, ούτε καν να τα υπονοεί. Ίσως αυτό να προσπάθησαν, αλλά με μεγάλη αποτυχία. Πρώτον γιατί δεν αντιπροσωπεύουν τους μαύρους της Αμερικής ,με αυτο το κάκιστο τραγούδι, αλλά αντιπροσωπεύουν τη ματαιοδοξία τους. Μπήκαν εκεί μέσα και το μόνο που λένε με αλαζονικό ύφος είναι ότι: “Mωρό, εμείς τα καταφέραμε. Βάλε ότι πιο κιτς εχεις απο τη δεκαετία του 70 και έλα να ζήσουμε την κακόγουστη παράνοιά μας. Δευτερον, την έπιασε ο πόνος τη Beyonce για να στηρίξει της μαύρες γυναίκες, που μου ήταν σε… Διαβάστε περισσότερα »

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν

Βασικά λέγονται old masters και θα ήταν πιο πειστικό αν πρίν αποκτήσουν τα λεφτα και τη φήμη ,αυτή δεν έιχε μπει μονίμως στη χλωρίνη μετα αυτος την κεράτωσε μετα αυτη τον εκραξε ,μετά αυτος ξαναγύρισε ,μετα το παίξανε power couple και μετα βαλθηκαν να μας πείσουν με το πόσα λεφτά έχουν .Για μαυρο empowerment νομίζω οτι βλέπουν πάρα πολλες σαπουνόπερες. Το εχω πει πολλες φορες ,δεν ειναι υποχρέωση μας να έρθουμε κοντά στην τέχνη,η τέχνη έιναι υποχρεωμένη να έρθει σε μας οποτε ειναι κάπως φαιδρό κατα τη γνώμη μου να προτείνουμε σε κάποιον να διαβάσει αναλυσεις για ενα τραγούδι που… Διαβάστε περισσότερα »

Melissa
Melissa
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Συμφωνώ απόλυτα.Και το τραγούδι δεν μου άρεσε κιόλας.Και αυτά που κάνει μπροστά στη Νίκη της Σαμοθράκης μου φάνηκαν τόσο τσαρλατάνικα.

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Melissa

Ακούγεται παράλογο, το ξέρω, αλλά με ενόχλησε που είχαν πλάτη στα έργα τέχνης με αγέρωχο bitchy βλέμμα. Τάχα μου εξέλιξη, μια meta προσέγγιση, αυτή η μάστιγα.

Scout
Scout
5 χρόνια πριν

Πάει κάπως έτσι: στον καπιταλισμό δεν μας νοιάζει ποιος, τι και από που είσαι αρκεί να έχεις πολλά πολλά λεφτά και μπορείς να κανεις και το Λούβρο στούντιο παραγωγής, όλα έχουν μια τιμή. Η μπιγιονσε μέχρι πρότινος διαφήμιζε λευκαντικά δέρματος. Τώρα τραγουδά με τον φίλο της this is how we made it και μάλλον εννοεί τις γυναίκες που δουλεύουν για το brand της με ψίχουλα για μισθό και απαγόρευση κυκλοφορίας τα βραδια.

Anna Karina
Anna Karina
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Scout

Αυτο ακριβώς. Τα περισσότερα δυστυχώς είναι επιφανειακά. Το βίντεο κλιπ δεν μου λέει τίποτα απο τη στιγμή που η ίδια για τη φίρμα της πληρώνει με 60 σεντς την ωρα τις γυναίκες που δουλεύουν εκεί. Προσωπικά με εξοργίζει.

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν

Δε νομίζω ότι ήταν κάποια δήλωση το βίντεο. Και τί έγινε; Πλήρωσαν και το έκαναν. Οτι τι; Κοιτάξτε πόσα λεφτά έχουμε; Αυτό το ξέραμε. Τίποτα άλλο; Ότι ρίξαμε κι αυτό το κάστρο; Για να στηθεί μια αυτοκρατορία, έχει στηθεί πάνω σε εκμετάλλευση και η Beyonce δεν διαφέρει από όλους αυτούς που τάχα τρολάρει. Μη τα βάζουμε όλα σε φυλετικό επίπεδο γιατί θα θυμηθώ τη δίκη του O.J. Simpson, που σκότωσε τη γυναίκα του και τα παιδιά του και αθωώθηκε γιατί κατάφερε να το γυρίσει στη φυλετική διάκριση και να ξεσηκώσει τα πλήθη. Όλο αυτό ήταν αποτέλεσμα PR, ματαιόδοξων art directors… Διαβάστε περισσότερα »

Huntress of Trolls
Huntress of Trolls
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Προσκυνώ, ειδικά το αυλή, γιατί ακριβώς αυτό εδώ είναι! Αυλή και θέλουν να γίνουμε εμείς οι αυλικοί!

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Huntress of Trolls

Αυτό που λέει η Αμπα το ένιωσα όταν άκουσα το Stand By Me στο γάμο του Χάρι και της Μέγκαν. Μια μαύρη χορωδία μέσα στο παρεκκλήσι – άνδρο της high class αριστοκρατείας να τραγουδά μαγικά και να απλώνεται το γκόσπελ-που υπήρξε ο πυρήνας που κρατούσε σαν μια γροθιά τους μαύρους στα χρόνια της σκλαβιάς- σε κάθε άκρη του χώρου και κατ’ επέκταση του πλανήτη. Το έβλεπες, το άκουγες και ένιωθες ότι το προσέγγισαν με σεβασμό και δύναμη αλλά όχι με έπαρση. Άλλο ένα κάστρο που έπεσε. Αυτό είναι δήλωση.

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Huntress of Trolls

Αχ maggie είσαι πολυ γλυκειά .Εγώ ειχα δει μια φωτο του χαρι με τη μεγκαν και την πεθερά .Απο κατω η λεζαντα εγραφε “αυτη ειναι η δικαίωση για όλες τις ντόρια του πλανήτη.”.Αλήθεια τώρα ,αυτη είναι η δικαίωση για όλες τις ντόρια του πλανήτη?Να παντρευτουν τις κορες τους πλουσιοι πρηγκηπες και να τις κανουν ladies who lunch και εκεινες οι φτωχιες μαυρες να αξιωνονται φωτο με το διάδοχο απο τον τεστίνο? Σίγουρα οι royals του παλατιου κανουν ξεπλυμα με πολλη πολλη περισσοτερη χαρη και τάκτ απο τους κάρτερ βέβαια ,που δεν περίμενε η μουσική απο μαυρους αυτο το κλαρινοζευγαρο για… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Huntress of Trolls

Μιλτο, φυσικα και δεν θεωρω το οτι παντρευτηκε η Μεγκαν τον Χάρι δικαίωση για όλες τις ντορια του πλανήτη. Βρήκα σπουδαίο το ότι ακουστηκε γκοσπελ απο μαυρη χορωδία στο παρεκκλήσι συμβολο της αριστοκρατίας. Ενα κρακ στο παγοβουνο μπορει να το ριξει. Δεν έχουμε δει ακόμη τι θα κάνει η Megan, ας μην προτρεχουμε. Πρέπει πρώτα να παει νηπιαγωγειο, Ladies Who Lunch 101, να γεννησει τουλαχιστον 2 παιδια και μετα σιγα σιγα να στήσει το μαγαζακι.

lonely old dog
lonely old dog
5 χρόνια πριν

Συμφωνώ με την Crazy in love. Το συγκεκριμένο και όλα τα τραγούδια της Beyonce και του Jay – z. είναι απλά κιτς και show off για το πόση επιτυχία και λεφτά έχουν κάνει χωρίς ιδιαίτερο νόημα. Οταν ένας μαύρος έχει αποκτήσει τόσο πολλά λεφτά, τότε πια ντύνεται σαν λευκός (με τα ανάλογα μαλλιά), φέρεται σαν λευκός, έχει μπει στον κύκλο των μεγιστάνων που μεταξύ τους δεν έχει καμιά σημασία πια το χρώμα. Δεν βλέπω κανένα προβληματισμό για τη ζωή των μαύρων ή για τις αφρικάνικες καταβολές τους. Είναι απλά διασκεδαστές. Και αυτό το είδος των διασκεδαστών μαύρων το αποδέχονται οι… Διαβάστε περισσότερα »

Βλαξ Μάμπα
Βλαξ Μάμπα
5 χρόνια πριν

https://genius.com/The-carters-apeshit-lyrics Και μαμώ τους στίχους! Οι πρόγονοι των Κάρτερς και όλων των άλλων που θα δούλευαν σε καμιά αχανή φυτεία του Κεντάκι θα είναι πολύ περήφανοι και δικαιωμένοι! Προτείνω εναλλακτική αλά Γκρεκ, Φουρέιρα να τραγουδάει για την μεγάλη της επιτυχία της δεύτερης θέσης, σε στυλ “κανείς σας δεν με πίστευε, βγήκα κορυφή – ολμόστ, όλοι σας με λέγατε ατάλαντο από Αλμπανία, σει μάι μιντλ φίνγκερ μπίτσιζ”, με έξτρα στροφή για τα βάσανα των Ελλήνων με τις εξορίες, γενοκτονίες, σφαγές και ξεριζωμούς. Όλα αυτά γυρισμένα στο Εθνικό Αρχαιολογικό, δίπλα στα αγάλματα και τα άλλα κειμήλια και ευρήματα. Ο τίτλος του τραγουδιού… Διαβάστε περισσότερα »

Κωνσταντίνα Κρμ
Κωνσταντίνα Κρμ
5 χρόνια πριν

Επίσης, η beyonce πληρώνει 60σεντς την ώρα γυναίκες σε χώρες του “3ου κόσμου” για να ράβουν ρούχα για τη φίρμα που λανσάρει.

Huntress of Trolls
Huntress of Trolls
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κωνσταντίνα Κρμ

Πώς τολμάς να το λες αυτό για τη μεγάλη βασίλισσα και φιλάνθρωπο; Δεν φτάνει που δίνει και δουλειά να έχουν κάτι να φάνε το μεσημέρι 😛… Λαικ σαν να μην υπάρχει αύριο.

Vasilis
Vasilis
5 χρόνια πριν

Δεν καταλαβαίνω την τάση που υπάρχει να μην ασκείται κριτική σε ανθρώπους που ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν δεχτεί διακρίσεις. Δηλαδή επειδή η Beyonce και ο Jay-Z είναι μαύροι δεν επιδέχονται κριτικής λόγω του ότι οι μαύροι ήταν δούλοι και δέχονται διακρίσεις; Αν το έβγαζε η Madonna, θα έτρωγε κράξιμο, αλλά η Beyonce είναι άλλο; Δεν είναι και καμιά καημένη στην τελική.

Chrysostomos Agapitos
Chrysostomos Agapitos
5 χρόνια πριν

Και πως ακριβώς κάνει το βίντεο σχόλιο ενάντια στη σκλαβιά, την εκμετάλλευση και την αποικιοκρατία όταν ουσιαστικά αποδέχεται και αναδεικνύει ως φορέα ισχύος το “μεγάλο” μουσείο και δέχεται να ξεπλύνει την εξουσία που ασκεί – μόνο και μόνο επειδή ο ίδιος έχει πλέον τα “φράγκα” για να το εξαγοράσει και (κατά τη γνώμη του) να αποκτήσει συμβολικά μια θέση στην εξιστόρηση της παγκόσμιας τέχνης που φιλοξενείται εκεί;

Huntress of Trolls
Huntress of Trolls
5 χρόνια πριν

Πλάκα μας κάνετε τώρα… Ας τα πάρουμε ένα ένα, πρώτον μιλάμε για ένα εντελώς προσωποπαγές βίντεο με περιορισμένο συμβολισμό, μόνο από το γεγονός ότι αν ήταν ΟΠΟΙΟΣΔΉΠΟΤΕ άλλος εκτός από τους Κάρτερ δεν θα έπαιρνε ούτε το εξωτερικό façade του Λούβρου για γυρίσματα. Επίσης αν θες πορτρέτα με μαύρους, υπάρχουν άπειρες Πινακοθήκες και Μουσεία στην Ολλανδία (όπου μετονομάζουν τους πίνακες να βγάλουν τις λέξεις νέγρος από τους τίτλους των πινάκων). Απλα ωιμε δεν είναι Λούβρο, είναι κάτι τριτοδευτεράντζες μπροστά του. Μόνο μόνο για την παρένθεση όσο και το ρόλο της Ολλανδίας στην Αφρικανική αποικιοκρατία έπρεπε να είναι εκεί. Επίσης άλλο… Διαβάστε περισσότερα »