in

Αγαπητή «Α, μπα»: Οι φίλες μου με λένε δύσκολη και στραβόξυλο

Και όλα αυτά επειδή θέλω να κάνω τα αυτονόητα

Αγαπητή Α, μπα Εδώ και κάπου δυο χρόνια κάνω παρέα με κάποιες κοπέλες. Είμαστε γύρω στα 30 και περνάμε καλά μαζί. Όμως έχουμε μεγάλη διαφορά στα ωράρια εργασίας. Εγώ είμαι στο πόδι 12 ώρες τη μέρα με δουλειά και μετακίνηση και αυτές 6-7. Μεσοβδόμαδα δεν τις ακολουθώ για καφέ η ποτό, ειδικά άμα βγουν κάπως αργά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

055 wordsofadvice JVAranda

Αγαπητή Α, μπα Εδώ και κάπου δυο χρόνια κάνω παρέα με κάποιες κοπέλες. Είμαστε γύρω στα 30 και περνάμε καλά μαζί. Όμως έχουμε μεγάλη διαφορά στα ωράρια εργασίας. Εγώ είμαι στο πόδι 12 ώρες τη μέρα με δουλειά και μετακίνηση και αυτές 6-7. Μεσοβδόμαδα δεν τις ακολουθώ για καφέ η ποτό, ειδικά άμα βγουν κάπως αργά. Όταν μπορώ πάντως συμμετέχω ή το παίρνω απόφαση ότι θα είμαι αύπνη την επόμενη και βγαίνω. Κάποιες φορές προτείνω να βρισκόμαστε λίγο νωρίτερα για να πηγαίνω κατευθείαν μετά τη δουλειά και να κοιμάμαι μια λογική ώρα (σε σχέση με την ώρα που ξυπνάω). Τις περισσότερες φορές δεν μπορούν γιατί έχουν χόμπυ, γυμναστήρια κλπ αυτές τις ώρες. Εγώ ήμουν οκ με αυτό, επιλογή τους είναι και καλά κάνουν. Πρόσφατα όμως πήρε το αυτί μου ότι είμαι μεταξύ σοβαρού και αστείου το στραβόξυλο της παρέας, η ”δύσκολη” και μοναχική που δεν προσαρμόζεται λίγο για να δει την παρέα της. Αυτός ο χαρακτηρισμός με πέιραξε. Τους εξήγησα ότι δεν έχω πολλά περιθώρια χρόνου και μου βάλανε κάτω όλο μου το πρόγραμμα μέχρι το λεπτό για να μου αποδείξουν ότι κάνω κακή διαχείρηση χρόνου. Μου είπανε εντάξει δεν χρειάζεται να κάνεις ταπεράκι για τη δουλειά φάε και λίγο απέξω, πάρε γυναίκα να σου καθαρίζει, μην πλένεσαι ένα τέταρτο πέντε λεπτά αρκούν, και με 5 ώρες ύπνο καλά είσαι. Και φυσικά ότι όποιος θέλει όλα τα μπορεί, εγώ απλά δεν θέλω, και είμαι από αυτούς που χρειάζονται πολύ χρόνο για τον εαυτό τους! Έφυγα από τη συνάντηση με ένα αίσθημα οργής, έκπληξης και αδικίας. Δηλαδή για αυτές δεν είναι επιλογή να μην πάνε μια μέρα γυμναστήριο, αλλά εγώ είμαι το στραβόξυλο που θέλω να κάνω τα αυτονόητα! Πες μου Α, μπα είναι στραβά ο γυαλός ή στραβά αρμενίζω;

-Μασχάλη

 

Έχω μεγάλο πρόβλημα με την ασύδοτη χρήση της λέξης «αδικία» στα ελληνικά, αλλά σας έχω τρελάνει με αυτό οπότε θα προσπαθήσω να το ξεπεράσω λέγοντας: δεν αδικείσαι κάθε φορά που κάποιος σου λέει κάτι για τον εαυτό σου με το οποίο διαφωνείς.

Πάμε παρακάτω: με τις φίλες σου διαφωνείτε στο τι είναι η ορθή χρήση προσωπικού χρόνου. Εσύ θεωρείς σημαντικό το ταπεράκι, αυτές να πάνε στο γυμναστήριο. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Αλλού είναι η ουσία της διαφωνίας σας όμως. Ξεκινάς από το μη αμφισβητήσιμο, το αντικειμενικό, που είναι ότι είσαι 12 ώρες στο δρόμο ενώ αυτές 6-7. Πώς γίνεται να προσπεράσαμε αυτό που δεν αλλάζει ό,τι και να κάνεις, και πήγαμε στα πεντάλεπτα; Θα σου πω πώς. Με την παραδοχή «αν θέλεις, όλα γίνονται, αλλά εγώ δεν θέλω». Εμ αυτό σου λένε και οι φίλες σου. Ότι δεν θέλεις. Προτιμάς να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου. Άρα δεν θα έλεγα ότι σε αδικούν. Αντιθέτως, μάλλον συμφωνείτε. Σε αυτό που έχουν άδικο είναι που σε λένε στραβόξυλο. Το «μοναχική» δεν είναι κακός χαρακτηρισμός. Υπάρχουν κι αυτοί οι άνθρωποι και τους αγαπάμε εξίσου!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

38 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
dex_
dex_
5 χρόνια πριν

Άμα ήθελες να βλέπεις τις φίλες σου θα έβρισκες και συ μια εξάωρη δουλειά, δε θες όμως και επίτηδες δουλεύεις 12ωρα. #λολ

Υγ δεν κατάλαβα καθόλου την απάντηση.
Υγ2 ναι η φίλες σου το βλέπουν από τη δική τους κατάσταση και δεν μπορούν να μπουν καθόλου στη θέση σου.

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dex_

Διάβασα την απάντηση της Λένας ως εξής:

Ο καθένας είναι υπεύθυνος να φροντίζει τον εαυτό του όπως μπορεί καλύτερα.

Αυτό περιλαμβάνει το να μπορεί να καταλάβει πότε οι άλλοι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, για να την κρίνουν.

Αυτό κάνουν στην ερωτώσα οι φίλες (?) της, ενώ οι ίδιες φροντίζουν μια χαρά τον εαυτό τους και τής επιβάλλουν επιτυχώς τις προσωπικές τους προτεραιότητες.

Καιρός να σταματήσει να δικαιολογείται και να μην αφήνει κανέναν να τη λέει στραβόξυλο για τις επιλογές της!

AllesGoed
AllesGoed
5 χρόνια πριν

Διαφωνώ κάθετα με τη απάντηση της Λένας Σήμερα. Ίσως γιατί πάντα υπήρξα αυτή με τα απίστευτα ωράρια Αλλά τουλάχιστον είχα φιλες που δούλευαν πολύ λιγότερες ώρες αλλα ηθελαν να με δούμε όσο και εγώ αυτές. “Πώς γίνεται να προσπεράσαμε αυτό που δεν αλλάζει ό,τι και να κάνεις, και πήγαμε στα πεντάλεπτα; Θα σου πω πώς. Με την παραδοχή «αν θέλεις, όλα γίνονται, αλλά εγώ δεν θέλω». Εμ αυτό σου λένε και οι φίλες σου. Ότι δεν θέλεις. Προτιμάς να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου.” Η κοπέλα δουλεύει και μετακινείται προς και από τη δουλειά 12 ώρες. Επίσης έχει “ασχολίες”… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

Βρε AllesGoed. Δεν της λέει ότι κάνει λάθος, της λέει να ενστερνιστεί και να μην δικαιολογείται για τις επιλογές της. Και ότι δεν είναι άδικο να αποδέχεται πως αυτό την κάνει μοναχ(ικότερ)η από όσο θα ήθελαν οι άλλες. Εν ολίγοις, δεν είναι άδικα αυτά που της λένε, είναι η αλήθεια, γιατί τα έχει επιλέξει και πολύ καλά έχει κάνει, αλλά επειδή είναι επιλογές που έκανε για τον εαυτό της, τις κρίνουν. Επειδή ό,τι κάνουμε για τον εαυτό μας είναι και καλά εγωιστικό. Αλλά δεν έχουν πρόβλημα με τις δικές τους προτεραιότητες. Αυτές δεν είναι εγωιστικές. Τη βρήκα εξαιρετική, σαρκαστική και… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

Επίσης:

Ακριβώς επειδή δουλεύει/μετακινείται για 12 ώρες, ο χρόνος που μένει πρέπει να μοιραστεί, και είναι λιγότερος από τον δικό τους.
Οι άλλες έχουν περισσότερο χρόνο να μοιράσουν, και πιστεύουν ότι “αν ήθελε κ εκείνη” θα είχε εξίσου πολύ χρόνο, αλλά τις 5 επιπλέον ώρες που δεν είναι δικές της, της λένε να τις κάνει γαργάρα.
Το οποίο δεν κάνει. Και πολύ καλά κάνει. Αλλά τις αφήνει να κρίνουν το πρόγραμμά της, το οποίο κακώς επιτρέπει.

I_am_the_law
I_am_the_law
5 χρόνια πριν

Λένα θα έλεγα ότι αδικείς (ε;) λίγο τη φίλη μας. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν θέλει, αλλά το ότι δεν μπορεί. Δουλεύει και είναι στο πόδι 12 ώρες και αναγκαστικά της μένει λιγότερος χρόνος για να κάνει τα βασικά. Δεν είναι μοναχική, για να ακολουθήσει το πρόγραμμα διασκέδασης της υπόλοιπης παρέας που είναι πιο χαλαρή, θα πρέπει να αφήσει πίσω βασικά πράγματα, πράγμα το οποίο δεν της δώσει καν τον απαραίτητο χρόνο για να απολαύσει την δραστηριότητα (τα πεντάλεπτα). Αυτό δεν είναι διασκέδαση, είναι ψυχαναγκασμός. Οι υπόλοιπες που τη λένε στραβόξυλο, το κάνουν από πλεονεκτική θέση. Θα έπρεπε να… Διαβάστε περισσότερα »

Ευαγγελία Σχοινά
Ευαγγελία Σχοινά
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Νομίζω αυτή είναι η αιώνια διαμάχη ανάμεσα σε αυτούς που λειτουργούν με συγκεκριμένο πρόγραμμα κ σε εκείνους που είναι πιο χαλαροί. 😐 Για κάποιους ο επαρκής ύπνος κ το μαγειρευτό φαγητό είναι προτεραιότητα, όπως κ οι υποχρεώσεις τις δουλειάς, ενώ για άλλους σημασία έχει να μην περιορίζονται όταν αισθάνονται ότι θέλουν να διασκεδάσουν. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν κάνουν παρέα μεταξύ τους, γιατί οι μεν θεωρούν τους δε ανοργάνωτους κ αντίστροφα οι άλλοι τους θεωρούν ξενέρωτους. Καλό είναι να προσπαθούμε να βρίσκουμε μια μέση λύση, αλλά κ να αναγνωρίζουμε πότε ο άλλος πράγματι δυσκολεύεται κ δεν το κάνει από στραβοξυλίαση. Εγώ… Διαβάστε περισσότερα »

markisius
markisius
5 χρόνια πριν

πάγια απάντηση μου (τον τελευταίο χρόνο που δουλεύω) είναι: “ναι είμαι στραβόξυλο, ναι γέρασα πριν την ώρα μου στα 26 μου και ναι προτιμώ να κοιμηθώ 7ώρο από το να βγω μεσοβδόμαδα. Τα λέμε για καφέ απογευματάκι ή πουσουκου. Τα φιλιά μου”

Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν

Θεωρώ ότι οι φίλες σου ξεπέρασαν τα όρια και ναι αδίκως σε αποκαλούν όπως σε αποκαλούν. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να μπουν στη διαδικασία να βάλουν κάτω το πρόγραμμά ΣΟΥ για να σου αποδείξουν τι; Ότι κάνεις κακή διαχείριση του χρόνου σου; Γιατί; Ποιός τις όρισε υπεύθυνες για τη σωστή διαχείριση του χρόνου σου; Είναι τόσο δύσκολο στα 30 τους να κατανοήσουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε όλη τους τη μέρα στη δουλειά και στις μετακινήσεις; Και οι μετακινήσεις δεν είναι εύκολες παιδιά ειδικά αν χρησιμοποιείς συγκοινωνίες. Πολλές φορές μπορεί να μη σε κουράζει τόσο η δουλειά, όσο οι… Διαβάστε περισσότερα »

dolores.p
dolores.p
5 χρόνια πριν

”μή κανεις ταπερακι,φαε απ εξω,παρε γυναίκα να σου καθαριζει” ….εκτός απο τη διαχείριση του χρόνου σου,σου καναν και υποδείξεις και για τη διαχείριση των χρημάτων σου!!πολύ παρεμβατικές οι φιλεναδες!!

Kassand52988817
Kassand52988817
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dolores.p

Αφου ειναι φιλενάδες θα τα πληρώνουν αυτες που έχουν καλη δουλειά εξάωρη ….

lcommalX
lcommalX
5 χρόνια πριν

Αυτό το με 5 ώρες ύπνο είσαι μια χαρά .. Με έστειλε! Ή τελος πάντων έχω γεράσει .. εγώ με 5 ώρες ύπνου δεν ξυπνάω ούτε με τα κανόνια του Ναβαρόνε.

charlise
charlise
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  lcommalX

Χαχα! Ουτε εγω!
Αν κοιμηθώ πέντε- έξι ώρες μόνο, μετά όλη τη μέρα ειμαι σαν ζόμπυ.

tomato soup
tomato soup
5 χρόνια πριν

Αυτά τα ομαδικά interventions που οι φίλες σου προσπαθούν να σου δείξουν τον σωστό δρόμο είναι α-πα-ρά-δε-χτα. Ο τρόπος σε βάζω στην γωνία και ξεψαχνίζω το πρόγραμμα σου για να σου δείξω ότι δεν προσπαθείς αρκετά για να μας δεις σίγουρα δεν είναι αποδεχτός. Εγώ θέλω οι φίλοι μου να με καταλαβαίνουν και να με αγαπάνε γι αυτό που είμαι. Και στο κάτω κάτω αν νιώθω κουρασμένη ή βαριέμαι να βγω δεν θα δώσω λογαριασμό σε κανέναν. Αν θέλουν τόσο πολύ να σε δουν, ας έρθουν εκείνες στην περιοχή σου για να πιείτε έναν καφέ ή να δείτε καμιά ταινία… Διαβάστε περισσότερα »

Madeline Ashton
Madeline Ashton
5 χρόνια πριν

Όταν σου είπαν να τρως απ’ έξω και να πάρεις βοήθεια για το σπίτι τις ρώτησες αν θα σου δώσουν εκείνες τα χρήματα; Νομίζω ότι οι φίλες σου δεν έχουν καθόλου ενσυναίσθηση κι ούτε θέλουν να προσπαθήσουν. Μου παίρνει τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα το πηγαινέλα στη δουλειά και είναι εξαντλητικό. Είναι τρομερά εξαντλητικό. Όπως είπανε και πιο πάνω μπορεί να είναι πιο κουρατσικό κι από τη δουλειά. Έχεις δοκιμάσει να το περιγράψεις; Κι έχω μία φίλη η κποία δουλεύει ακόμα χειρότερα ωράρια, γυρίζει βράδυ σπίτι. Αν τύχει να της πω να βγούμε καθημερινή και μου πει ότι δεν έχει… Διαβάστε περισσότερα »

Vasilis
Vasilis
5 χρόνια πριν

Δε συμφωνώ καθόλου με την απάντηση της Λένας. Η κοπέλα είναι 12 ώρες στο πόδι και έχει ανάγκη να χαλαρώσει στο μπάνιο της όση ώρα θέλει και να κοιμηθεί αρκετά, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτό το ωράριο. Δεν υπάρχει κάτι παράλογο σε αυτό που λέει. Γιατί να πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμά της εκείνη που είναι τις διπλάσιες ώρες από τις άλλες στο πόδι και δεν μπορούν εκείνες να το αλλάξουν λίγο; Δεν θα πάθουν κάτι, αν πάνε γυμναστήριο 2 ώρες μετά.