in , ,

Yoro Shisetsu: η τρυφερή είδηση της ημέρας

Όταν οι ηλικιωμένοι αλληλεπιδρούν με παιδιά

Όταν οι ηλικιωμένοι αλληλεπιδρούν με παιδιά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

dgdrh

Η ιαπωνική γλώσσα έχει μια λέξη που στάζει αισιοδοξία:’kodokushi’ σημαίνει ‘μοναχικός θάνατος’ κι αναφέρεται στις περιπτώσεις ηλικιωμένων που πεθαίνουν μόνοι και κανείς δεν βρίσκει τα πτώματά τους παρά καιρό μετά, ενίοτε χρόνια.

Όπως σε πολλές χώρες του κόσμου, έτσι κι οι ηλικιωμένοι και ηλικιωμένες στην Ιαπωνία έχουν χτυπηθεί με σκληρότητα από τη μοναξιά. Καθώς οι νεότεροι εγκαταλείπουν τα χωριά και τις επαρχίες για ν’αναζητήσουν μια οικονομικά ασφαλέστερη ζωή, οι μεγαλύτεροι μένουν πίσω και η παραδοσιακή δομή της ιαπωνικής οικογένειας αλλάζει. Πλέον, τα παιδιά δεν ζουν με τους ηλικιωμένους γονείς, δεν μπορούν να τους φροντίσουν και η αλλαγή αυτή βρίσκει τον ιαπωνικό πληθυσμό απροετοίμαστο. Για να καταλάβετε το μέγεθος, το 2006 το 4.5% των κηδειών που έγιναν στη χώρα, σχετίζονταν με περιστατικά ‘kodokushi’.

Τα διαφόρων λογιών προβλήματα που προκύπτουν από την φυσική εξέλιξη των κοινωνιών χρειάζονται πρώτα αναγνώριση κι έπειτα λύση. Μία από τις λύσεις που δίνει η Ιαπωνία στο συγκεκριμένο πρόβλημα είναι η δημιουργία εγκαταστάσεων στις οποίες ο ηλικιωμένος πληθυσμός αλληλεπιδρά με παιδιά που χρειάζονται φύλαξη (yoro shisetsu).

Η επιτομή του ‘μ’ ένα σμπάρο δυό τρυγόνια’ καθότι στους χώρους αυτούς πολλά παιδιά που δεν γνώρισαν ποτέ παππού ή γιαγιά έρχονται σ’επαφή μ’αυτή την ηλικιακή ομάδα και πολλοί ηλικιωμένοι που δεν έχουν οικογένεια μπορούν ν’αλληλεπιδράσουν με παιδιά σχολικής ηλικίας, να τους μάθουν πράγματα, να τα βοηθήσουν και να καρπωθούν έτσι τα οφέλη που αποκτά κανείς όταν νιώθει πως έχει ένα σκοπό και μια χρησιμότητα.

 

 

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

4 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
to_psipsini
to_psipsini
3 χρόνια πριν

Απ’ οσο γνωριζω αναλογες εγκαταστασεις που παρεχουν αυτου του ειδους την δυνατοτητα σε παιδια και ηλικιωμενους υπαρχουν, λειτουργουν και σε αλλες χωρες, οπως η Γερμανια.

Tru Fenia
Tru Fenia
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  to_psipsini

Έτσι είναι. Και μια οικογένεια που δεν έχει κοντά της τους παππούδες και τις γιαγιάδες, είτε επειδή μένουν μακριά, είτε επειδή εχουν πεθάνει, μπορεί να ζητήσει μια “δανεική” γιαγιά ή παππού, που το κάνουν εθελοντικά και έρχονται σπίτι, παίζουν με τα παιδιά, τους διαβάζουν και τα προσέχουν. Μάλιστα ένα τέτοιο πρόγραμμα οργανώνει στη Γερμανία και ο Ερυθρός Σταυρός (έχει διαφορους οργανισμούςπου παρέχουν βοήθεια και υποστήριξη σε νέες οικογένειες). Μακάρι να γίνει κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα για την τρίτη ηλικία και να μην μείνει απλώς σε μια επίσκεψη τα Χριστούγεννα στο γηροκομείο της γειτονιάς που πραγματοποιούν μερικά σχολεία!

Διάφανο Σελοφάν
Διάφανο Σελοφάν
3 χρόνια πριν

Το κακο είναι ότι τα παιδιά τους μπορεί να φύγουν για κάποια άλλη χωρα, να φτιάξουν τη ζωή τους αλλά περιμένουν από αυτά να γυρίσουν για να τους φροντισουν οταν γεράσουν. Το πρόβλημα είναι διπλό: και δεν θέλουν να πάνε στις χώρες που βρίσκονται τα παιδιά τους και απαιτούν από αυτά να επιστρέψουν όταν θα τα χρειαστουν. (Αναφέρομαι σε συγκεκριμένο πραγματικό γεγονός και απ’ ότι γνωρίζω κάπως έτσι λειτουργούν πολλές οικογένειες στην Ιαπωνία)

pepe le pouff
pepe le pouff
3 χρόνια πριν

Εκτός απο ωραία ιδέα, είναι και πολυ λειτουργική απ’οτι έχω ακουσει. Είναι όλοι ευτυχισμένοι: παιδιά, παπουδες καί γονείς.