Δεν θυμάμαι αν σας το έχω πει, μάλλον ναι, πως το πιο αγαπημένο μου υλικό στην μαγειρική είναι το λεμόνι. Οπότε σας αφήνω να μαντέψετε ποιο είναι και το πιο αγαπημένο μου κέικ. Ευκολάκι.
Από το καλοκαίρι έχω κάνει δεκάδες δοκιμές σε διάφορες συνταγές, ψάχνοντας να βρω την καλύτερη. Με βούτυρο, με λάδι, με γλάσο, με φρούτα, με αυγά, χωρίς αυγά, με κρέμα γάλακτος ή γάλα, μην σας τα πολυλογώ, δοκίμασα πολλά. Κατέληξα λοιπόν, να κρατήσω ένα κράμα από αυτές, τα καλύτερα χαρακτηριστικά από την κάθε μία, για να σας δώσω με μεγάλη υπερηφάνεια την μία και μοναδική, τέλεια συνταγή για το απόλυτο κέικ λεμόνι. Απολαύστε ελεύθερα.
Το απόλυτο Lemon Velvet cake
Υλικά που θα χρειαστείτε
Ξύσμα από 4 λεμόνια ακέρωτα
310 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
4 μεγάλα αυγά
140 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
240 γραμμάρια αλεύρι Γ.Ο.Χ κοσκινισμένο
1 καλή πρέζα αλάτι
4 γραμμάρια baking powder
80 γραμμάρια ελαιόλαδο
Για το σιρόπι λεμόνι
90 γραμμάρια ζάχαρη
30 γραμμάρια νερό
70 γραμμάρια χυμό λεμόνι
Για το frosting λεμόνι
140 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
240 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα
2 κουταλιές της σούπας ξινόγαλο ή γάλα
Εκχύλισμα λεμονιού (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα
Παπαρουνόσπορο
Εκτέλεση
Βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ ή σε ένα βαθύ μπολ αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ χειρός. Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε για ακόμα 1’.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder.
Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι σε τρεις δόσεις μέσα στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε με μια μαρίζ και όχι με το μίξερ, γιατί θα χάσει τον αέρα του και θα βγει πιο σφιχτό στην υφή του.
Προσθέτουμε, σταδιακά, την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με την μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε σε μια καλά λαδωμένη φόρμα κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 40’.
Όσο είναι το κέικ στο φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό με την ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι.
Είναι πολύ ενδιαφέρον, αν θέλετε, να αρωματίσετε σε αυτό το στάδιο το σιρόπι για έξτρα γεύση στο τελικό αποτέλεσμα. Εγώ χρησιμοποίησα αποξηραμένα άνθη γιασεμιού, αλλά ταιριάζουν εξαιρετικά και πολλά άλλα, όπως λεβάντα, θυμάρι, δενδρολίβανο, άνθη πορτοκαλιάς, φύλλα λεμονιάς, βασιλικός κ.α. Το μόνο που πρέπει να κάνετε, είναι να βάλετε το μυρωδικό της επιλογής σας μέσα στο ζεστό σιρόπι και να το τυλίξετε, σφιχτά, με μεμβράνη. Αφήστε το στην άκρη για τουλάχιστον μισή ώρα, έως ότου αρχίσει να έρχεται σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά σουρώστε το σιρόπι, πιέζοντας τα μυρωδικά για να βγάλουν όλο τους το άρωμα.
Για το frosting λεμόνι
Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη και τα χτυπάμε για τουλάχιστον 3’ μέχρι να ασπρίσει, να αφρατέψει και να χαθεί η κρατσανιστή υφή της ζάχαρης.
Προσθέτουμε το ξινόγαλο, το εκχύλισμα, το ξύσμα και μερικές σταγόνες χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε με μια μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη.
Μόλις το κέικ ψηθεί, αφήνουμε να περάσουν 5’-10’ και το ξεφορμάρουμε με προσοχή για να μην σπάσει.
Το βάζουμε πάνω σε μία σχάρα και με τη βοήθεια ενός πινέλου, το αλείφουμε παντού με το σιρόπι. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλετε να επισπεύσετε την διαδικασία, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο.
Πριν το σερβίρισμα, αλείφουμε την πάνω μεριά του κέικ με το frosting και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.
Το συγκεκριμένο κέικ, είναι κατάλληλο για επιδόρπιο μιας και το λεμόνι «καθαρίζει» τον ουρανίσκο μας, αφήνοντας μια ευχάριστα φρέσκια επίγευση.
Υγ1. Αν είστε από τους τυχερούς και έχετε λεμονιά κοντά σας, θα κάνει πραγματικά την διαφορά να κόψετε τα λεμόνια λίγο πριν την εκτέλεση της συνταγής για να είναι φρέσκα. Διαφορετικά, ζητήστε από το μανάβη να σας δώσει λεμόνια που έχει εκτός ψυγείου και να θυμάστε να κάνετε την συγκεκριμένη συνταγή όταν τα λεμόνια θα είναι στην εποχή τους, διαφορετικά το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ πολύ διαφορετικό.
Υγ2. Η συνταγή μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και σε vegan εκδοχή, αντικαθιστώντας τα αυγά με σπόρους chia και την κρέμα γάλακτος με το vegan γάλα της επιλογής σας. Σε κάθε αυγό αντιστοιχεί μία κουταλιά της σούπας σπόροι chia μουλιασμένοι σε 3 κουταλιές της σούπας νερό για 5’ μέχρι να γίνει σαν τζελ. Τα γραμμάρια της κρέμας γάλακτος παραμένουν ίδια για όποιο γάλα και να επιλέξετε, στην προκειμένη περίπτωση όμως, προτείνω να επιλέξετε ένα ήπιο, σε γεύση, γάλα, όπως για παράδειγμα σόγιας, για να μην καλύψει την γεύση του λεμονιού, που είναι και η κυρίαρχη.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές της Μαρίνας, ακολουθήστε την στο instagram!
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News
Αχ, θυμήθηκα την αδερφή του παππού μου που μας έφερνε σε κάθε επίσκεψη κέικ λεμόνι και limoncello, από τις λεμονιές της. Δεν υπήρχαν!
Τι ωραία εικόνα 💛
Έφτιαξα μακαρόνια με λεμόνι! και αυγοτάραχο. Τα τσακίσαμε και μετά κοιτάζαμε με χαμόγελο το ταβάνι για μισή ώρα. Ωραίο φαίνεται το κέικ, γίνεται βούτυρο αντί για ελαιόλαδο?
Εξαιρετική η μακαρονάδα με λεμόνι και αυγοτάραχο. Την επόμενη φορά προτείνω να δοκιμάσεις να βάλεις και αχινό στο τέλος αν σου αρέσει. Φυσικά και γίνεται, όχι μόνο με βούτυρο αλλά και με οποιοδήποτε λιπαρή ουσία προτιμάς. Το ελαιόλαδο ωστόσο, αναδεικνύει περισσότερο τα αρώματα και έχει πιο φινετσάτο αποτέλεσμα. Περιμένω φωτό με τις δημιουργίες σου!
Αχινός δεν υπάρχει…και κυριολεκτικά. Απαγορεύεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η αλιεία και πώληση. Βρήκα μόνο κατεψυγμένο από Ισπανία στο νετ. Το λεμονοκέικ θα το ανεβάσω μέχρι το Σάββατο, σε ότι κατάσταση και αν το φτιάξω.
https://ibb.co/nrvVyn6
Δεν ξέρω πως να την ανεβάσω εδώ την ανέβασα στο παραπάνω. Αν μπορεί κάποια να βοηθήσει
Οκ τρομερό…τέλεια υγρασία, δεν άντεξε όμως πάνω από μια μέρα εξαφανίστηκε.
Το φρόστι δεν υπήρχε, το μισό το έφαγα από το ψυγείο ούτε καν το έβαλα στο κέικ. Το κέικ και χωρίς φρόστι ήταν υπέροχο. Το σιρόπι έδωσε μια υπέροχη γλυκιά Ξινή γεύση στο εξωτερικό που καταλάβαινες την διαφορά με το εσωτερικό πολύ ευχάριστα.
Εγώ το άλειψα σε όλο το κέικ απευθείας και το πασπάλισα με τον παπαρουνόσπορο, αλλά μπορείς να το κάνεις όπως προτιμάς😊
Εγώ τα κέικ τα ψήνω πάντα στον αέρα, αλλά εσύ ξέρεις καλύτερα τον φούρνο σου. Καλή επιτυχία!
Στείλτε μου φωτογραφίες βρε παιδιά να σας καμαρώσω 💓💓
Βρήκα τι θα φτιάξω σήμερα! Μια απορία, εκεί που λες: “να βάλετε το μυρωδικό της επιλογής σας μέσα στο ζεστό σιρόπι και να το τυλίξετε, σφιχτά, με μεμβράνη”, αν τυλίξω το μυρωδικό σφιχτά με μεμβράνη, θα περάσει μέσα το σιρόπι για να πάρει το άρωμα; Αφού έτσι κι αλλιώς λες να το σουρώσουμε μετά, μήπως να το ψευτοτυλίξω για να μπει το σιρόπι μέσα; Ή να κάνω τρύπες στη μεμβράνη με καμία καρφίτσα;
Ντροπή σου Μαρίνα πρωί-πρωί!
Στο frosting μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βιταμ στη βίγκαν εκδοχή;
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την vegan εκδοχή. Το φαντάζομαι τέλειο. Ελπίζω και άλλα τέτοια! 🙂