in , ,

Σε μια συνέντευξη για εργασία πρέπει να λέω πάντα την αληθεια;

Ερώτηση απαντημένη από τη δικηγόρο Μαρίνα Μπούζη

Πριν από μερικά χρόνια πήγα σε μια συνέντευξη για δουλειά. Όταν τηλεφώνησα για να κλείσω το ραντεβού, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας με ρώτησε πόσο χρονών είμαι. Του απάντησα 30 και μου έκλεισε το ραντεβού. Φτάνω λοιπόν στην εταιρία και σχεδόν με το καλημέρα σας μου λέει ότι δεν προσλαμβάνει γυναίκες στην ηλικία μου γιατί μετά […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2unstable cover
Iman Maleki

Πριν από μερικά χρόνια πήγα σε μια συνέντευξη για δουλειά. Όταν τηλεφώνησα για να κλείσω το ραντεβού, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας με ρώτησε πόσο χρονών είμαι. Του απάντησα 30 και μου έκλεισε το ραντεβού. Φτάνω λοιπόν στην εταιρία και σχεδόν με το καλημέρα σας μου λέει ότι δεν προσλαμβάνει γυναίκες στην ηλικία μου γιατί μετά παντρεύονται, κάνουν παιδιά και αυτό δημιουργεί προβλήματα στη δουλειά (εδώ αρχίζω και εκνευρίζομαι). Του λέω ότι μεν έχω μια μακροχρόνια σχέση και κάποια στιγμή θα παντρευτούμε αλλά δεν σκέφτομαι να κάνω παιδί σύντομα. “Ε, συμβαίνουν και ατυχήματα” μου απαντάει (εδώ αρχίζω και εκνευρίζομαι ακόμα περισσότερο).  Και εκεί που ήμουν έτοιμη να τον ρωτήσω γιατί με κάλεσε εφόσον έχει εργασιακή αποστροφή για τις γυναίκες άνω των 30, ζητάει να δει το portfolio μου, του αρέσει η δουλεία μου, πιάνουμε κουβέντα και ανακαλύπτουμε κοινούς γνωστούς. Για να μη στα πολυλογώ, με είχε μια ώρα στη συζήτηση και στην παρουσίαση της εταιρίας χωρίς να αντιλαμβάνομαι το λόγο εφόσον δεν είχε σκοπό να με προσλάβει (μάλλον ήθελε να κάνει διαφήμιση της εταιρίας του ή δεν είχε δουλειά και ήθελε να περάσει την ώρα του). Τελικά όντως δεν με προσέλαβε και έμαθα ότι πήρε έναν νεαρό 26 ετών. Το ερώτημά μου είναι το εξής: Αν είχα ηχογραφήσει τη συζήτηση ή αν είχα κάποιον μάρτυρα (π.χ. είχε έρθει μια φίλη μου μαζί) θα μπορούσα να τον καταγγείλω ή είναι δικαίωμα του να μην προσλαμβάνει γυναίκες άνω των 30 για τους λόγους που ανέφερε;  Πραγματικά με εκνεύρισε πολύ το σκεπτικό του και η καταγγελία θα γινόταν για να φάει κανένα πρόστιμο και όχι για να   πάω να εργαστώ εκεί. Η ειρωνεία είναι ότι μου είπε ότι η δικηγόρος γυναίκα του είχα γεννήσει πρόσφατα ένα κοριτσάκι και πόσο ευτυχισμένος ήταν. Μετά βίας κρατήθηκα να μην του πω “Βρε ηλίθιε, θέλεις η γυναίκα σου να μην μπορέσει να βρει δουλειά επειδή έκανε παιδί ή η κόρη σου στο μέλλον πέσει σε έναν τύπο σαν εσένα που δε θα την προσλάβει επειδή κάποια στιγμή θα κάνει παιδιά;” Μήπως έπρεπε να του το πω (παραλείποντας τη λέξη ηλίθιε) τουλάχιστον για να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου; Ευτυχώς βρήκα δουλειά πολύ σύντομα σε εταιρία που όχι μόνο δεν έχει τέτοια κολλήματα αλλά είναι και πολύ υποστηρικτική στους γονείς (ναι, υπάρχουν και τέτοιες στην Ελλάδα). Δεν κάνει διάκριση σε άντρες-γυναίκες και μπορούν να λείψουν για να πάνε στον Αγιασμό του σχολείου, στις σχολικές γιορτές ή να κάτσουν στο σπίτι όταν το παιδί τους  είναι άρρωστο  χωρίς ενοχές. Και παρεπιπτοντως  δεν έχβ κάνει ακόμα παιδιά, ούτε μου συνέβη κανένα “ατύχημα”.

 

Προφανώς ο εν δυνάμει εργοδότης σου δεν ήξερε την “απαγόρευση διακρίσεων κατά την πρόσληψη”, η οποία θεμελιώνεται στο Σύνταγμα και εξειδικεύεται στους επιμέρους εργατικούς νόμους. Ειδικότερα,  σύμφωνα με το άρθρο 20§2 του Ν.3896/2010 « Ο εργοδότης δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόσληψη γυναίκας λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας. Σε εργασίες όπου για την πρόσληψη απαιτείται η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης, η έγκυος προσλαμβάνεται χωρίς την ιατρική αυτή βεβαίωση, εφόσον οι ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται είναι επικίνδυνες για την υγεία της ίδιας ή του εμβρύου. Στην περίπτωση αυτή, η προσκόμιση της ιατρικής βεβαίωσης γίνεται μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας, με την επιφύλαξη των διατάξεων του π.δ. 176/1997 (ΦΕΚ 150 Α`) και του π.δ. 41/2003 (ΦΕΚ 44 Α`).»

Γίνεται δεκτό ότι  η γυναίκα κατά την πρόσληψη της δεν είναι υποχρεωμένη να αποκαλύψει την εγκυμοσύνη, αυτή μπορεί να απαντήσει ψευδώς (δηλαδή να πει ψέματα ότι δεν είναι έγκυος)  και ο εργοδότης δεν δύναται να την υποβάλει σε σχετικό «τεστ». Σε κάθε περίπτωση όμως τα παραπάνω δεν ισχύουν μόνο εάν η εν λόγω θέση εργασίας ενέχει κινδύνους και είναι αντικειμενικά ακατάλληλη για την εγκυμονούσα ή το έμβρυο (λ.χ. ακτινοθεραπεύτρια)

Από τη συνοπτική παράθεση της ισχύουσας νομοθεσίας γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόσληψη σε εγκυμονούσα πολλώ δε μάλλον σε γυναίκα, η οποία μπορεί κατά την άποψή του να γίνει μητέρα στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον. Κατά την άποψή μου αυτή η αντίληψη προσβάλει άμεσα και την προσωπικότητα της υποψήφιας εργαζόμενης.

Στην περίπτωση σου θα μπορούσες να κάνεις αγωγή, την οποία θα έπρεπε να αποδείξεις. Και σε αυτό το σημείο αρχίζουν τα δύσκολα. Ποτέ και για κανένα λόγο (και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δώσεις προσοχή) δεν ηχογραφούμε χωρίς τη συναίνεση του συνομιλητή μας συνομιλίες. Αυτό είναι παράνομο, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό μέσο και σε συνδυασμό και με τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μπορεί να μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Εάν ήταν και μια φίλη σου παρούσα δεν θα μπορούσες να αποδείξεις ότι η συγκεκριμένη συνομιλία ήταν  συνέντευξη για δουλειά καθώς στις συνεντεύξεις δεν πάμε συνήθως με τους φίλους μας. Αυτό που ίσως θα είχε ενδιαφέρον και θα βοηθούσε να υποστηρίξεις και να αποδείξεις την  αγωγή σου θα ήταν η σύνθεση του προσωπικού, δηλαδή εάν στην εν λόγω εταιρεία  απασχολούσε γυναίκες στην ηλικία των 30.

Και κάτι τελευταίο σχετικά με την εταιρεία που εργάζεσαι τώρα. Δεν κάνει κάτι παραπάνω από το να εφαρμόζει την ισχύουσα εργατική νομοθεσία σχετικά με τις γονικές άδειες.

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

12 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν

Δυστυχώς τίποτα από αυτά που ορίζονται από νόμους δε θεωρείται αυτονόητο στις επιχειρησεις. Έχουμε φτάσει να εκθειαζουμε επιχειρησεις μόνο κ μόνο επειδή έκαναν τα αυτονόητα. Έχω εργαστεί σε εταιρεία όπου την πρώτη μέρα δουλειάς μπαίνει η εργοδοτρια μέσα και μου λέει “μη διανοηθείς να μείνεις έγκυος για τα επόμενα 3 χρόνια”, αυτό μου το λεγε μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον. Στους 9 μήνες με απέλυσε λόγω περικοπών. Δυστυχώς όσο καιρό εργάστηκα εκεί και υπήρξαν κοπέλες που ήταν έγκυες, η εγκυμοσύνη τους δεν είχε καλή εκβαση λόγω της πίεσης που δεχονταν. Νομίζω πως στην πλειοψηφία τους οι εργοδότες δε βρίσκουν κανένα… Διαβάστε περισσότερα »

Neverlander
Neverlander
5 χρόνια πριν

Πολύ κατατοπιστική απάντηση! Και απογοητευτική βέβαια. Όπως πολλές γυναίκες άνω των 30, έχω βρεθεί κι εγώ σε τέτοιες συνεντεύξεις, ενώ στην τελευταία μου δουλειά ο ίδιος εργοδότης με είχε το δεξί του χέρι (όπως έλεγε και έδειχνε), με απέλυσε γιατί θεωρούσε βέβαιο ότι θα μείνω έγκυος. Πόνεσε πολύ, αισθάνθηκα μηχανή αναπαραγωγής με πόδια. Ωστόσο, τώρα, όπως η ερωτώσα, είμαι κάπου πολύ καλύτερα. Στην Ελλάδα δεν προστατεύεσαι καθόλου ως μεγ/ρης ηλικίας γυναίκα= υποψήφια μητέρα και ειδικά σε πιο ανδροκρατούμενους κλάδους του ιδιωτικού πάντα τομέα και αν επιλέξεις να κάνεις παιδί γύρω στα 30, μ.κ. (μετά κρίσης), είναι πολύ εύκολο να χάσεις… Διαβάστε περισσότερα »

Τρελός Επιστήμονας
Τρελός Επιστήμονας
5 χρόνια πριν

Δυστυχώς η απάντηση δεν έχει καμιά πρακτική αξία γιατί κάτι τέτοιο δε μπορείς να το αποδείξεις. Ποτέ δε θα πει ο εργοδότης τον πραγματικό λόγο που σε έδιωξε. Γνωρίζω περίπτωση γυναίκας που κέρασε στη δουλειά για το επερχόμενο γάμο της και την επόμενη απολύθηκε. Μπορεί να είναι παράνομο αλλά πολλοί εργοδότες δε σε παίρνουν αν θεωρούν πως υπάρχει “κίνδυνος” εγκυμοσύνης.

Κοσμική Νεράιδα
Κοσμική Νεράιδα
5 χρόνια πριν

Πω πω βγάζω καπνούς μ’ αυτά που διαβάζω!!η μητρότητα είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και δεν θα αναλύσω τα αυτονόητα.κακως δεν είπες αυτό που σκεφτόσουν.δεν είχες και τίποτα να χάσεις αφού δεν θα σε προσλάμβανε ουτως η άλλως.και έπρεπε να του πεις ότι θα τον καταγγείλει κιόλας κι ας μην έβγαινε πουθενά,απλά έστω να τον ταρακουνήσεις

Marina
Marina
5 χρόνια πριν

Είναι απαράδεκτος ο τρόπος που πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν το θέμα εγκυμοσύνη και αργότερα παιδί.
Είναι εξίσου απαράδεκτη η ανυπαρξία ουσιαστικής βοήθειας και στήριξης των επιχειρήσεων απο το κράτος.
Δεν είναι εύκολο να έχεις έναν υπάλληλο που χρειάζεσαι αλλά να μην τον έχεις. Αν υπήρχε σωστή μέριμνα για βοήθεια στους εργοδότες στο συγκεκριμένο θέμα, θα ήταν πολύ περισσότεροι εκείνοι που θα έκαναν τα -συμφωνώ, αυτονόητα.

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marina

Δυστυχώς Μαρίνα για το κράτος αλλά και τις περισσότερες επιχειρήσεις τα παιδιά είναι υπόθεση του κάθε ζευγαριού. Δεν αναλογίζονται οτι χωρίς παιδιά δεν θα υπάρξουν μελλοντικοί εργαζόμενοι και το ήδη προβληματικό συνταξιοδοτικό σύστημα θα καταρρεύσει. Το οτι από το 2011 ο πληθυσμός εχει μειωθεί κατά 350.000 θα έπρεπε να τους είχε θορυβήσει. Και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ μέχρι το 2080 θα έχουμε μείνει 7 εκατομμύρια. Η μετανάστευση είναι φυσικά ένας από τους βασικούς λόγους όμως και η μείωση των γεννήσεων επίσης. Και με σωστή κρατική μέριμνα περισσότερα ζευγάρια θα έκαναν παιδιά γιατί θα είχαν και βοήθεια αλλά και δε θα… Διαβάστε περισσότερα »

George Allos
George Allos
5 χρόνια πριν

Στη συνέντευξη πρέπει να λες την αλήθεια για ό,τι είναι αντικειμενικά αλήθεια. Σε πολλές χώρες απαγορεύεται να ρωτήσουν ηλικία αλλά θα τη συμπεράνουν από το βιογραφικό σου και από την εμφάνισή σου. Για κάθε απόρριψη μπορεί να βρεθεί μια πρόφαση και είναι πρακτικά αδύνατο να αποδείξεις ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του εργοδότη. Μπορείς όμως να πεις ό,τι θέλεις για πράγματα που δεν αποδεικνύονται, π.χ. ότι ήταν η δουλειά που ήθελες πάντα, ότι τους θαυμάζεις απεριόριστα, ότι και να ήθελες δεν μπορείς να κάνεις παιδιά, ότι θέλεις να αφιερώσεις τη ζωή σου στην εταιρεία τους κλπ. Αρκεί να είσαι πειστική.… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν

Επομένως αν και θεωρητικά ο νόμος είναι κατά των διακρίσεων στην πρόσληψη πρακτικά ο νομοθέτης δεν ενδιαφέρεται γιατί η απόδειξη της διάκρισης είναι αδύνατη. Είναι ο λόγος του ενός έναντι του άλλου. Απλά απαράδεκτο. Και το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι οτι στο είπε από την αρχή, λες και είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο. Νομίζω οτι η έλλειψη νόμων για την προστασία των εργαζομένων έχει αποθρασύνει μερικούς! Στη θέση σου θα το έλεγα αυτό που σκέφτηκες για τη γυναίκα του αλλά κι αυτά που σκεφτόμουν (πάντα ευγενικά και ήρεμα). Ουτως ή άλλως δεν θα σε προσλάμβανε οπότε ας αισθανόσουν… Διαβάστε περισσότερα »

Gigi In Paradisco
Gigi In Paradisco
5 χρόνια πριν

Εργαζομουν σε πολύ πολύ γνωστή ΜΚΟ .Θέλω με χαρά να ανακοινώσω στον υπεύθυνο του τμήματος ότι έγινα δεκτή σε ένα καλό μεταπτυχιακό. Λέω , λοιπόν , όλο χαρά ” θέλω να σου ανακοινώσω κάτι πολύ ευχάριστο”. Η απάντηση που πήρα ήταν ” μη μου πεις μόνο ότι είσαι κι εσύ έγκυος ” καθώς ηταν εγκυμονούσα ήδη μία συνάδελφος. Μέσα στα χρόνια, δυστυχώς έχω πολλές ανάλογες ατάκες να θυμάμαι, διακρίσεις , πιέσεις μέχρι να βρω τη δύναμη να υποβάλλω την παραίτησή μου.

Votsalo
Votsalo
5 χρόνια πριν

Τελικά τι μπορείς να κάνεις στην περίπτωση που μόλις απαντηθεί η ηλικία σου απορρίπτεσαι; Γενικά, αν αντιληφθείς πως λόγος απόρριψης είναι η υπάρχουσα ή μελλοντική οικογένεια που θέλεις να κάνεις;
Ειδικά αν δεν έχεις χρήματα για δικηγόρο και αποδεικτικά στοιχεία.
Καλή η θεωρία, όμως στην πράξη μπορεί να δωθεί βοήθεια;

Δε φωνάζω, έτσι είναι η φωνή μου
Δε φωνάζω, έτσι είναι η φωνή μου
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαρίνα Μπούζη

Καλησπέρα κ. Μπούζη και ευχαριστώ για την απάντηση. Πως ακριβώς συλλέγονται αποδεικτικά στοιχεία για κάτι τέτοιο όμως; Δε μπορώ να σκεφτώ κάποιον τρόπο. Ο εργοδότης μπορεί να επιλέξει όποιον θέλει χωρίς να δώσει εξηγήσεις. Αν, για παράδειγμα, σε απορρίψει γιατί είσαι σε ηλικία γάμου και δημιουργίας οικογένειας, δεν είναι απαραίτητο να στο αναφέρει.
Απορώ, πραγματικά.