in

Πότε θα τελειώσει η πανδημία, και πώς

Το ερώτημα των πολλών τρις

Αγαπητη Α μπα, ποτε πιστευεις θα τελειωσει η πανδημια και πως; Αφελως ρωταω βεβαια αλλα κουβεντα να γινεται, γιατι μερικοι γνωστοι μου εχουν διολισθησει ηδη στη συνωμοσιολογια και χρειαζομαι μια φωνη λογικης. Ποιες θα ειναι οι επιπτωσεις; Δεν ειναι θεμα για τσιτ τσατ φυσικα αλλα θα θελα να ανοιξω συζητηση εδω, καθως στα σοσιαλ πια […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

11

Αγαπητη Α μπα, ποτε πιστευεις θα τελειωσει η πανδημια και πως; Αφελως ρωταω βεβαια αλλα κουβεντα να γινεται, γιατι μερικοι γνωστοι μου εχουν διολισθησει ηδη στη συνωμοσιολογια και χρειαζομαι μια φωνη λογικης. Ποιες θα ειναι οι επιπτωσεις; Δεν ειναι θεμα για τσιτ τσατ φυσικα αλλα θα θελα να ανοιξω συζητηση εδω, καθως στα σοσιαλ πια ειναι απαγορευτικο λογω συνωμοσιολογων να το κανω ( να θυμηθω να κανω unfriend πολλους).

-πανδημια

Κάνε το τώρα. Αυτό είναι το μόνο που μπορείς να ελέγξεις. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό. Κάνω unfriend καθημερινά με την παραμικρή υποψία συνωμοσιολογίας, τώρα έχω πιάσει και τους βαρύμαγκες που ρίχνουν κατηγορίες δεξιά αριστερά και απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα. Λες και δεν θέλουμε όλοι λύσεις εδώ και τώρα, μόνο αυτοί (οι βαρύμαγκες).

Γιατί για τα άλλα που ρωτάς, δεν υπάρχει ακόμα απάντηση. Ή μάλλον η απάντηση είναι «δεν ξέρουμε». Το ξέρω ότι είναι πολύ βαρύ για να το σηκώσεις. Αλλά αυτή είναι. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος κλατάρει με την αβεβαιότητα, αλλά πρέπει όλοι να μεγαλώσουμε και να το κατανοήσουμε, για να καταφέρουμε κάπως να τη διαχειριστούμε, όσο και αν κλωτσάει όλο μας το είναι και θέλουμε να έχουμε απαντήσεις, βεβαιότητα, γρήγορα, τώρα.

Αυτό λέει η λογική.

Οι επιστημονικές συζητήσεις – γιατί μόνο αυτές έχουν νόημα – δεν είναι για το ευρύ κοινό. Αν δεν έχεις ειδικές γνώσεις, δεν μπορείς να τις παρακολουθήσεις. Αυτό που θα μπορούσες να κάνεις είναι να διαβάζεις τις απλοποιημένες περιλήψεις, αλλά είναι πάρα πολύ επίφοβο αυτή τη στιγμή. Ο καθένας καταλαβαίνει ό,τι μπορεί ή ότι τον συμφέρει, ή ό,τι επιβεβαιώνει τις προκαταλήψεις του. Για την ώρα, αν δεν πει κάτι μεγάλος, επίσημος φορέας, δεν ισχύει. Και αν το πει μεγάλος επίσημος φορέας, ισχύει μέχρι να το διαψεύσει (ο ίδιος, επίσημος φορέας).

Όλο αυτό είναι πολύ πρόσφατο, οπότε όλες οι μελέτες είναι πολύ πρόωρες, και ακόμα και αυτές που βγαίνουν από μεγάλα και έγκριτα πανεπιστήμια, έρχονται σε αντιπαράθεση. Όπως προείπα, «δεν ξέρουμε» και δεν υπάρχει επιστήμη που προβλέπει το μέλλον. Μακάρι να υπήρχε. Μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν, αλλά τα στοιχεία είναι πολύ λίγα. Όσο περνάει ο καιρός τα μοντέλα θα γίνονται πιο αξιόπιστα, και είναι τραγική ειρωνεία, το ξέρω, αλλά θα μάθουμε τι ακριβώς έγινε όταν όλο αυτό τελειώσει.

Ως μη-επιστήμονας, αλλά νομίζω ως λογικός άνθρωπος, πάνω στο «κουβέντα να γίνεται», πιστεύω ότι θα είμαστε σε κάποια μορφή καραντίνας με διάφορες διακυμάνσεις μέχρι να βρεθεί ένα φάρμακο που θα περιορίζει τα πολύ βαριά περιστατικά. Θα αρρωσταίνουμε δηλαδή, αλλά με λιγότερη θνησιμότητα. Αυτό σιγά σιγά θα μας επαναφέρει. Το φάρμακο θα βρεθεί τους επόμενους μήνες, το πώς θα διανέμεται και σε ποιους και με ποιους όρους θα είναι πιο δύσκολο να βρεθεί, αλλά αν εν τω μεταξύ δουλέψουν τα μέτρα (που φαίνεται να δουλεύουν κατά τόπους) και σταματήσει ο πανικός, θα βρεθεί και αυτή η λύση.

Κι εδώ θέλω να πω κάτι ακόμα. Βλέπω υπερβολικά συχνά το επιχείρημα «η ατομική ευθύνη δεν είναι αρκετή και η λύση είναι θέμα κράτους». Σωστό είναι αυτό, η ατομική ευθύνη δεν είναι αρκετή. Αλλά η παιδική απαίτηση «τεστ για όλους, με μηδενικό κόστος, με κρατική εγγύηση, κρεβάτια για όλα τα περιστατικά, βρείτε αναπνευστήρες για να πηγαίνουμε τη βόλτα μας», είναι αυτό, παιδικό. Δεν υπάρχουν τεστ για όλους, δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια, δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί, διότι δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για πανδημία. Εδώ είχαμε ελλείψεις σε κατάσταση ειρήνης. Τώρα είμαστε σε κατάσταση πολέμου. Όχι μόνο η Ελλάδα. Ο κόσμος δεν ήταν προετοιμασμένος, η γη δεν ήταν προετοιμασμένη. Και γιατί να ήταν – η τελευταία πανδημία ήταν πριν από εκατό χρόνια, και οι πρόσφατες περιορίστηκαν σχετικά καλά, δεν έγιναν πανδημίες. Όλη η γη είναι απροετοίμαστη, και τώρα όλες οι χώρες ψάχνουν γρήγορες λύσεις, χωρίς να έχουν τα λεφτά, στις περισσότερες περιπτώσεις. Μένουμε σπίτια μας για να βρεθούν όλα αυτά, κρεβάτια, μονάδες, γιατροί, μέχρι να βρεθούν φάρμακα, εμβόλιο, μένουμε σπίτια μας μέχρι να γίνουν όλα αυτά που πρέπει να γίνουν για να σωθούν όσο γίνεται περισσότεροι. Μένουμε σπίτια μας γιατί αυτή είναι η πιο γρήγορη και πιο low tech και αποτελεσματική λύση για να κερδίσουμε ΧΡΟΝΟ, αυτό χρειάζεται, ΧΡΟΝΟΣ. Δεν μένουμε σπίτι για να αποποιηθεί το κράτος τις ευθύνες του. Εμείς, οι πολλοί, δίνουμε χρόνο στους λίγους, που διαχειρίζονται την κρίση, από τους στατιστικολόγους μέχρι τους γιατρούς των νοσοκομείων, μέχρι τους ειδικούς επιστήμονες που αυτή τη στιγμή ξενυχτάνε σε τρεις βάρδιες δοκιμάζοντας φάρμακα. Το κάνουν υπό καθεστώς τρομερής χρονικής πίεσης, αυτοί ξέρουν πιο καλά από όλους μας ότι κάθε λεπτό πεθαίνει κόσμος. Μένουμε σπίτι για να τους χαρίσουμε χρόνο. Μόνο αυτό μπορούμε να κάνουμε, και ευτυχώς είναι πολύ λίγο και πολύ εύκολο σε σχέση με αυτό που θα μας δώσουν.

Και κάτι ακόμα για την ατομική ευθύνη. Μετά από τόσα χρόνια α μπα, έχω καταλάβει ότι αυτό είναι το αδύνατο μας σημείο. Παρεξηγούμαστε και θιγόμαστε πολύ βαθιά όταν μας επισημαίνουν την δική μας ευθύνη. Είμαστε μια χώρα εύθικτων παιδιών που απαιτούν από τη μαμά τους να λύσει όλα τα προβλήματα. Αυτό μου έγινε ακόμη σαφέστερο όταν μεταφέρθηκα στο άλλο άκρο, στην Αμερική, στην χώρα της απόλυτης ατομικής ευθύνης. Δεν μου αρέσει κανένα από τα δυο άκρα, αλλά μόνο με το ελληνικό θυμώνω, απελπίζομαι, γιατί είμαι Ελληνίδα και με αφορά. Οι κυβερνήσεις μας είμαστε εμείς. Δεν μας τις επέβαλε κανείς. Όποιος κατηγορεί τον τάδε ή τον δείνα υπουργό, πρέπει να σκεφτεί αν τον θεώρησε ποτέ γραφικό, αν τον θεώρησε ποτέ ακίνδυνο, αν υπήρξαν φορές που δεν πήγε να ψηφίσει γιατί κανένας δεν ήταν αρκετά καλός για τα γούστα του. Αν διαμαρτυρήθηκε ποτέ για όσα γινόταν την ώρα που γινόταν, αν ζήτησε ποτέ εξηγήσεις, αν έστειλε γράμματα διαμαρτυρίας, αν χρησιμοποίησε ποτέ τα σόσιαλ για να οργανωθεί και να απαιτήσει, αν μπήκε στον κόπο να φέρει αντίρρηση στον θείο που έλεγε τις θεωρίες του και σκόρπαγε άγνοια δεξιά αριστερά. Το να είσαι πολίτης είναι πολύ βαριά ευθύνη. Προσλαμβάνεις κυβερνήσεις, αλλά αυτό είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να τις ελέγχεις, χωρίς να λειτουργείς γηπεδικά, ως οπαδός, αλλά ως εργοδότης.

Πιστεύω ότι θα τελειώσει αυτή η κρίση, και πιστεύω ότι δεν θα είναι τόσο καταστροφική όσο μας το παρουσιάζουν τώρα τα ανθρωποφάγα μέσα (που έχουν χάσει κάθε μέτρο πλέον, ακόμη και τα πιο μεγάλα και τα πιο αξιόπιστα). Δεν το λέω επειδή είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, αλλά επειδή η ανθρώπινη εξέλιξη σπάνια είναι γραμμική, και αυτό είναι κάτι ελπιδοφόρο. Πιστεύω ότι οι λύσεις θα δοθούν πάλι από τους επιστήμονες. Ούτε από τους πολιτικούς, ούτε από τους παπάδες – αν και θα προσπαθήσουν, και θα καταφέρουν, να το παρουσιάσουν ως προσωπική τους νίκη. Είναι μεγάλο το τίμημα για να γίνουμε όλοι πιο σοφοί, και δεν πιστεύω ότι θα γίνουμε, για να πω την αλήθεια. Ελπίζω να είμαστε όσο πιο πολλοί γίνεται, αυτό είναι αρκετό.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

64 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Po the Panda
Po the Panda
3 χρόνια πριν

Είμαι όρθια στον καναπέ και χειροκροτώ για αυτή την εξαιρετική απάντηση. 👏👏👏

The scientist_91
The scientist_91
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Po the Panda

Και εγώ μαζί σου!Λένα for president!

Femme Farfalle
Femme Farfalle
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Po the Panda

Αυτή η απάντηση πρέπει να πάει κόπι -πάστε σε όλους τους τοίχους του fb όλων αυτών που μου δημιουργούν καθημερινά πονοκέφαλο. Να τους δώσω λίγο χρόνο να το διαβάσουν και μετά σε χρόνο dt τιλίτ και πλοκ.

Ιζόλδη
Ιζόλδη
3 χρόνια πριν

Θα βγω λίγο εκτός θέματος, όχι πολύ. Δεν ξέρω για το μέλλον, θέλω να πω όμως δυο κουβέντες για το παρόν. Πρώτον οι γιατροί, οι υγειονομικοί γενικά δεν είναι στρατιώτες. Δεν έδωσαν όρκο υπέρ πίστεως και πατρίδος. Δεν ορκίστηκαν να χάσουν τη ζωή τους, αλλά να σώσουν ζωές, ή έστω να μη βλάψουν ζωές. Και στρατιώτες βέβαια να ήταν, που δεν είναι, δε θα πήγαιναν στον πόλεμο με πλαστικό μαχαίρι από τα jumbo. Δεύτερον, συμφωνώ σε όλα μέχρι τελείας. Εκτός από την ευθύνη του κράτους. Ναι είναι πρωτίστως ατομική η ευθύνη και οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε τι διακυβεύεται και λαμβάνονται… Διαβάστε περισσότερα »

Πιτσοκο
Πιτσοκο
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ιζόλδη

Συμφωνώ μαζί σου. Όμως Δεν είναι ότι δεν έγινε μάθημα, ξέρουν τι συμβαίνει, απλά πάνω από όλα είναι το κέρδος τους.

Ιζόλδη
Ιζόλδη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Πιτσοκο

Πιτσοκο αν και στο τέλος θα φανεί τι έγινε, τώρα δεν είμαι καθόλου πεπεισμένη ότι πάνω απ’ όλα είναι το κέρδος. Ακόμα δεν ειχαμε βγει από την ύφεση, και το άμεσο lockdown, με όλες τις καταστροφικές συνέπειές του στην ήδη αποδυναμωμένη οικονομία, δείχνει πως αν μη τι άλλο δεν επιβλήθηκε για λόγους κέρδους, αλλά για να αγοραστεί χρόνος, να νοσήσουμε σταδιακά, ώστε να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και να μην έχουμε την εκατόμβη θυμάτων των γειτόνων. Για λόγους κέρδους θα είχαμε ακολουθήσει μοντέλο Σουηδίας ή το μεσοβέζικο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ΕΣΥ είναι ήδη υποστελεχωμένο, το ξέρουν και οι πέτρες,… Διαβάστε περισσότερα »

Ιζόλδη
Ιζόλδη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ιζόλδη

Δεν είχα πρόθεση να κάνω κριτική Φωτεινή, γιατί όντως δεν είναι ώρα για κριτική. Ούτε με νοιάζει ποιος θα τα έκανε καλύτερα ή χειρότερα. Κι αν θες, μπορώ να πω ότι και σε αυτές τις ελλείψεις, εκτός από την κεντρική, υπάρχει σίγουρα και η ατομική ευθυνη: κόσμος έσπευσε να προμηθευτεί νοσοκομειακά είδη, που του είναι παντελώς άχρηστα εκτός νοσοκομείου. Μιλάω για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί με συνοπτικές διαδικασίες. Και δυστυχώς δε λύνεται ούτε από μένα ούτε από σένα, μας ξεπερνά. Αν η πρώτη γραμμή ξεμένει από μάσκες μόλις την 3η εβδομάδα που πλήττεται η χώρα, κάτι… Διαβάστε περισσότερα »

lioness
lioness
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ιζόλδη

Καλό κουράγιο

Nom de plume
Nom de plume
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ιζόλδη

Αυτό που το άκουσες Ιζόλδη; Δεν έχω ακούσει τέτοιο πράγμα στην Αθήνα τουλάχιστον που γνωρίζω κόσμο

Zanafia
Zanafia
3 χρόνια πριν

Δεν είναι πόλεμος, και είναι επικίνδυνο να αποκαλούμε πόλεμο πράγματα που δεν είναι. Το κάνουν συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις, για συγκεκριμένους λόγους. Έχει εδώ μια εξαιρετική (όσο και ανατριχιαστική) ανάλυση του φαινομένου η Guardian https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/24/wartime-coronavirus-powers-state-of-emergency
Σε όλα τα υπόλοιπα, συμφωνώ μέχρι τελείας.

emy memy
emy memy
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Αυτό ακριβώς εδώ κάνει αυτό το σαιτ και τη δουλειά του ξεχωριστό και ανεκτίμητο. Λένα, ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση (έκανα copy paste τον λίνκ πρίν διαγράψω επαφές, γιατί η ελπίδα, ξέρεις). Επίσης ευχαριστώ για αυτές τις λέξεις “έχεις δίκιο” που με κάνουν να νιώθω προστατευμένο μέλος μιας κοινότητας, έστω και διαδικτυακής, της οποίας οι άνθρωποι που τη διευθύνουν μπορούν να πούν αυτές τις λέξεις. Αυτά.

Ιζόλδη
Ιζόλδη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Zanafia

Ακριβώς. Δεν λέγεται πόλεμος, αλλά πανδημία

Femme Farfalle
Femme Farfalle
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Zanafia

Νομίζω ότι τα νοσοκομεία στις υπερ-πληγείσες χώρες αντιμετωπίζουν μια κατάσταση που ακριβώς επειδή δεν την έχουν ξανααντιμετωπισει την παρομοιάζουν με κατάσταση πολέμου. Όπως έρχονταν 200 – 200 οι τραυματίες πολέμου τώρα έρχονται 200- 200 οι πνευμονίες. Μια φίλη μου που σπούδασε ιατρική στην Αγία Πετρούπολη μου είπε ότι είχαν μάθημα Ιατρικής Πολέμου (= προσπαθώ με μηδαμινά μέσα να σώσω οτιδήποτε αν σώζεται). Άκουσα έναν γιατρό κάπου σε κάποια χώρα (νομίζω ΗΠΑ αλλά δεν είμαι εντελώς σίγουρη) να λέει ότι εφαρμόζουμε τεχνικές Ιατρικής Πολέμου γιατί δεν επαρκούν ούτε τα αναλώσιμα ούτε οι κλίνες. Μπορεί να μην έχουμε πόλεμο αλλά αντιλαμβάνομαι τον… Διαβάστε περισσότερα »

Ιζόλδη
Ιζόλδη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Femme Farfalle

Λέγεται ιατρική των καταστροφών και εφαρμόζεται σε συνθήκες πολέμου, σεισμών, πυρκαγιών, πανδημιών και όποτε προκύπτει μαζική υποδοχή ασθενών σε χώρους παροχής υγείας. Ο πόλεμος είναι καταστροφή, η καταστροφή δεν είναι μόνο πόλεμος.

George Navrozidis
George Navrozidis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Zanafia

Νομίζω είναι σχετική και επίκαιρη και η θέση του Ιταλού Φιλόσοφου Giorgio Agaben που ζει τα πράγματα μέσα στη δίνη του κυκλώνα, στην Ιταλία. Για όποιον ενδιαφέρεται συνάπτω το link
https://www.babylonia.gr/2020/03/31/giorgio-agaben-mas-lene-oti-prepei-na-anasteiloume-tin-zoi-gia-na-tin-prostatepsoume/?fbclid=IwAR0MiVHRd_y-_7uwb0VdCDgf81kZanp8Xm9Ew1G1yreXFxpy-d2KerArIG0

Etern1ty_ GR
Etern1ty_ GR
3 χρόνια πριν

Για να χειροκροτούμε σε κάνα μπαλκόνι για το δημόσιο σύστημα υγείας που θέλαμε να πατάξουμε μανιωδώς και τώρα του απαιτούμε τα αδύνατα, καλοί είμαστε. Μέχρι εκεί είμαστε.

αράχνη
αράχνη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Etern1ty_ GR

Όλοι οι πλούσιοι που έχουν νοσήσει τον τελευταίο καιρό, όσοι είναι πιο βαριά, νοσηλεύονται στο Αττικόν και τον Ευαγγελισμό . Τα ιδιωτικά δεν δέχονται περιστατικά κορωνοιού. Το ΕΣΥ που όλοι χλεύαζαν πάλι θα βγάλει το φίδι από την τρύπα. Και δεν αφήνουν και τους γιατρούς να μιλήσουν. Δυο φορές πέτυχα στην τβ νοσοκομειακούς γιατρούς να παραπονιούνται για τις έλειψες, (μια στον Παπαδάκη και μια στην ερτ) και τους έκοψαν στον αέρα.

Etern1ty_ GR
Etern1ty_ GR
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αράχνη

Το κλίμα που πρέπει να δημιουργηθεί είναι ο αυτοκανιβαλισμός. Έπαιξαν μεγάλο ρόλο τα ΜΜΕ στη παρουσίαση του Έλληνα ως ατίθασου που ξεχύνεται στα πάρκα και στην επαρχιακή Ελλάδα, ανυπόστατα πράματα φυσικά. Όταν λένε οι φιλελεύθεροι ατομική ευθύνη, κάνουν επίθεση το συλλογικό κίνημα. Ιστορικά αυτό είναι ξεκάθαρο. Εμείς λέμε άλλο πράμα ως ατομική ευθύνη και άλλο λένε αυτοί.

Πιτσοκο
Πιτσοκο
3 χρόνια πριν

Εννοείται ότι πρέπει να κάτσουμε σπίτι! Αλλα οτι υπήρχαν ελλείψεις και πριν δε σημαίνει ότι έτσι πρέπει να είναι! Είναι απαράδεκτο να λέμε ότι το κράτος δε φέρει μεγάλη ευθύνη και είναι ντροπη και πολύ επικίνδυνο να λέτε τέτοια πράγματα. Υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν επειδή δε χωράνε στα νοσοκομεία τον 21ο αιώνα που απο τη μια εκτυπώνονται 3d μάσκες να πεθαίνεις επειδή έχουν γίνει όλα ιδιωτικά; Υ.Γ. όποιος ζητάει προσλήψεις και εξοπλισμό στα νοσοκομεία δεν το λέει για να βγει έξω. Υπάρχουν και οι ανεύθυνοι Αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

Observer
Observer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Πιτσοκο

Το ΕΣΥ (ιδιαίτερα στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη) θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα δυνατό αν συμμετείχαν όσοι πλήρωναν τις εισφορές τους κι όχι όσοι ήταν στη χώρα. Το σχόλιο θα κοπεί αλλά πόσους δεν έχει περιθάλψει το ΕΣΥ δωρεάν επειδή αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα ή απλά έχουν ΑΦΜ μόνο για τα επιδόματα;

cronopi@
cronopi@
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Observer

Το ΕΣΥ θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα δυνατό αν τα νεοφιλελεύθερα σούργελα που έχουμε για κυβέρνηση μαζί με τους τροικανούς κολλητούς τους δεν του είχαν αλλάξει τον αδόξαστο τα τελευταία 10 χρόνια.

Το δικαίωμα στην υγεία είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ, δεν δίνεται ανάλογα με την διαγωγή ή με το από πού ήρθες

Nom de plume
Nom de plume
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  cronopi@

Χμμ είσαι λίγο ξεχασιάρ@.. Τα καλά κολλητιλίκια με τρόικα τα είχε η αξιέραστος κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν περνούσαν τα χειρότερα μνημόνια και δεν άνοιγε ρουθούνι (βέβαια τότε τους λέγαμε θεσμούς – ξεχνιέμαι κι εγώ). Τα νεοφιλελεύθερα σουργελα ύψωσαν κεφάλι και επέβαλαν αυστηρά μέτρα που πλήττουν την οικονομία αλλά σώζουν ζωές.

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Observer

όλες δηλαδή οι νοικοκυρές μιας κάποιας ηλικίας δεν έχουν δικαίωμα στην περίθαλψη;

Frost
Frost
3 χρόνια πριν

”Οι κυβερνήσεις μας είμαστε εμείς. Δεν μας τις επέβαλε κανείς.” -Πριν λίγο αναφερόσουν στην ατομική ευθύνη και τώρα ‘εμείς’; Εγώ είμαι εγώ. Δεν είμαι η εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας μου. Υπάρχουν κάθε φορά συγκεκριμένοι άνθρωποι που απαρτίζουν την κυβέρνηση της χώρας (συνήθως έχουν πάει σε συγκεκριμένα σχολεία και κολέγια, έχουν συγκεκριμένη οικονομική επιφάνεια, έχουν συγκεκριμένους πατεράδες, θείους κλπ). Όλοι αυτοί έχουν όνομα, επώνυμο και ατομική ευθύνη της θέσης που κατέχουν. Προφανώς και οι λαοί ΔΕΝ είναι οι κυβερνήσεις τους. Αυτή είναι πιο επικίνδυνη άποψη κι από την ταύτιση πολέμου-πανδημίας. Ελπίζω να ήταν εκ παραδρομής. Επίσης, τι πάει να πει ‘τις… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Frost

Frost, η ψήφος είναι ένας τρόπος λογοδοσίας μιας κυβέρνησης, είναι ο πιο σημαντικός τρόπος αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος, ευτυχώς. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να ελέγξεις μια κυβέρνηση. Διάβασε για τα μέσα άσκησης ελέγχου (εν συντομία: διοικητικός αυτοέλεγχος, έλεγχος μεγάλων σωμάτων δημόσιας διοίκησης, έλεγχος Συμβουλίου Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαστικός έλεγχος, κοινοβουλευτικός έλεγχος, κοινωνικός έλεγχος – εδώ κοινωνία πολιτών – , έλεγχος Συνηγόρου Πολίτη, και τώρα με το επιτελικό κράτος έλεγχος της ανεξάρτητης ενιαίας αρχής διαφάνειας). Η ψήφος δεν είναι η μόνη λύση, ευτυχώς.

Απαστράπτουσα
Απαστράπτουσα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Frost

Πολύ ενδιαφέρον σχόλιο που εμένα με προβληματίζει, θα ήθελα να διαβάσω την απάντηση της Λένας πάνω σε αυτό. (Πάντως το ότι οι λαοί είναι υπεύθυνοι για τις κυβερνήσεις είναι κάτι που το χρησιμοποιώ όταν πχ στα ελληνοτουρκικά διαβάζω το ότι οι λαοί είναι αγαπημένοι αλλά οι κυβερνήσεις φταίνε και δε βλέπω να βγαίνουν στους δρομους όλοι οι τούρκοι για να σταματήσει η εισβολή στη συρία/να ανεξαρτητοποιηθεί το κουρδιστάν/να ξεκουμπιστο΄τν από την κύπρο)

cronopi@
cronopi@
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Απαστράπτουσα

Ναι, γιατί οι Έλληνες βγήκαν μαζικά στους δρόμους με τα νεκρά παιδιά στη Μόρια και τους πνιγμούς στο Αιγαίο, χαμός έγινε

Απαστράπτουσα
Απαστράπτουσα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  cronopi@

Ναι ακριβώς αυτό λέω, παράδειγμα ήταν οι τούρκοι

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Απαστράπτουσα

ξεχνάς ότι έβαλε, και συνεχίζει να βάζει, δεκάδες χιλιάδες στη φυλακή. ξεχνάς το ξύλο που πέφτει ακόμα και σε φεμινιστικές πορείες

Απαστράπτουσα
Απαστράπτουσα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  avis

Οι μισοί τούρκοι τον ψηφίζουν 15 χρόνια τώρα σερί δε μπορώ να πω ότι δεν έχουν ευθύνη. έχεις δίκιο στο ότι οι άνθρωποι εκεί διώκονται όταν εκφράζουν αντίθετη άποψη αλλά πάλι για το παρκο γκεζί βγήκε ο κόσμος στους δρόμους.

αράχνη
αράχνη
3 χρόνια πριν

κι ο Αδωνις όταν έκλεινε τα 12 νοσοκομεία έλεγε δεν θα μου πάρει τη δόξα ο Τομσεν

αράχνη
αράχνη
3 χρόνια πριν

Ο κόσμος δεν ήταν προετοιμασμένος. Θα έπρεπε όμως να είναι αλλά κυβερνούν το μισό κόσμο ακροδεξιοί και λαϊκιστές τύπου Τραμπ, Τζόνσον, Μπολσοναρου, Ορμπαν, Νετανιαχου και Ερντογαν Αν όχι για τις ανθρώπινες ζωές που μπορεί να είναι αμελητέες, τουλάχιστον θα επρεπε να ειχαν λάβει μετρα για την ύφεση και τα χρηματιστήρια. Αλλά το χρήμα δεν χάνεται, συνεχίζει να συγκεντρώνεται. Ο Μπέζος θα βρεθεί δίπλα κερδισμένος.
https://www.imerodromos.gr/tora-rixte-pyrayloys-ston-koronoio/

ΑτελείωτοςΚαφές
ΑτελείωτοςΚαφές
3 χρόνια πριν

“Πιστεύω ότι οι λύσεις θα δοθούν πάλι από τους επιστήμονες. Ούτε από τους πολιτικούς…”
Η δουλεια των επιστημονων εξαρταται απο τις αποφασεις των πολιτικων

Εχω βαρεθει να το λεω σε οσους μου λενε αυτες τις μερες οτι καθολου δεν τους ενοιαξε τι ειπε και πως το ειπε ο Μητσοτακης ή ο οποιος αλλος υπευθυνος, γιατι «αλλα μας απασχολουν τωρα«

Δυστυχως τα ιδια μας απασχολουν παντα απλα καθε φορα αλλαΖει το πεδιο δρασης

ΑτελείωτοςΚαφές
ΑτελείωτοςΚαφές
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Μακάρι α, μπα να ειναι έτσι, πραγματικά.

Πι.ες Δε φαντάζεσαι πόσο σε σκέφτομαι απο όταν ξεκίνησε η καραντίνα για εναν κυριως λογο. Εχεις φανταστικα μαλλια τα οποια κουρευεις μονη. Δεν εχεις αναγκη κουρεα. Κρατιεμαι μη στειλω ερωτηση το ΠΩΣ

no_roots
no_roots
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Ναι! Tutorial γιατί πόσο να αντέξουμε με το παλιόμαλλο!

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Δεν εξαρτάται από το δημόσιο αλλά από το κέρδος, εμένα αυτό με προβληματίζει. Πρόσφατα ανακάλυψαν ιδιωτικό ερευνητικό εργαστήριο στη Γερμανία που αλλοίωνε τα αποτελέσματα σε φάρμακα και χημικές ουσίες προς όφελος των εταιριών. Με βάση τα αποτελέσματα αυτού του εργαστηρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε τη χρήση της γλυφοσάτης.

Eleni 海伦
Eleni 海伦
3 χρόνια πριν

Καλημέρα σε όλη την παρέα! Διαβάζω εδώ και περίπου 4 χρόνια την Α μπα; και αποφάσισα να γίνω και μέλος. Ήθελα να πω, ότι συμφωνώ κατ’ αρχήν με την απάντηση που έδωσε η Λένα. Αλλά θα ήθελα να προσθέσω ότι τρία ελληνικά πανεπιστήμια έστειλαν επιστολή στον κ. Μητσοτάκη με σκοπό να αναλάβουν να παρέχουν δωρεάν το τεστ για τον ιό, εξηγώντας του ότι έχουν κατάλληλα εξοπλισμένα και ασφαλή εργαστήρια, σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, καλύτερα και από αυτά που κάνουν ήδη το τεστ. Όπως ίσως φαντάζεστε, στις επιστολές δεν απάντησε ποτέ κανείς, αντ’ αυτού δόθηκαν πόσα εκατομμύρια σε ιδιωτικά εργαστήρια. Οπότε… Διαβάστε περισσότερα »

Moodus
Moodus
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eleni 海伦

Ελένη πες μας για ποια πανεπιστήμια πρόκειται;Καθώς επίσης και που θα βρούμε τις αντίστοιχες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια;

Eleni 海伦
Eleni 海伦
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Moodus

http://www.topontiki.gr/article/375674/koronoios-tria-panepistimia-zitoyn-apo-ton-mitsotaki-na-analavoyn-dorean-ta-test-gia

Δυστυχώς, αυτή είναι η μοναδική πληροφορία που έχω. Ψάχνω αλλά δεν βρίσκω ποια είναι αυτά τα πανεπιστήμια. Το ίδιο άρθρο δε υπάρχει στην εφημερίδα Documento.