in

Γιατί η λέξη γκαστρωμένη είναι αρνητική;

Παίζει ρόλο η ετυμολογία της;

Ας μην ξεχνάμε και την έκφραση “Μας γκάστρωσες”, στην οποία η μεταφορική χρήση της λέξης φανερώνει ότι πρόκειται για κάτι αρνητικό, όπου κάποιος ενεργεί και ο άλλος απλά δέχεται τις αρνητικές επιπτώσεις. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Capture 1

Η λέξη “γκαστρωμένη” έχει αρνητική χροιά; Και αν ναι, γιατί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ετυμολογία της λέξης “γκαστρώνω” προκύπτει από τις λέξεις ἐν- και γαστήρ, δηλαδή μέσα στην κοιλιά. Πρόκειται για μια λέξη με μακρά ιστορία που ξεκινάει από την ελληνιστική κοινή. Στη μεσαιωνική ελληνική, η αρχική αρχαία λέξη εγγαστρώνω έγινε γκαστρώνω και γράφεται με γκ- αντί για γγ-, επειδή η δίφθογγος βρίσκεται στην αρχή της λέξης.

Συνεπώς, η αρνητική χροιά της δεν προκύπτει από την ετυμολογία της. Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Υπάρχουν λέξεις, των οποίων η ετυμολογική ανάλυση φανερώνει σεξιστικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα η λέξη “παντρεύομαι”. Ωστόσο, όπως φαίνεται και με τη συγκεκριμένη λέξη, δεν παίζει τόσο ρόλο η ετυμολογία της λέξης, για να διαπιστώσουμε αν και γιατί έχει αρνητική συνυποδήλωση. Μπορεί η ετυμολογία της λέξης “παντρεύομαι” να είναι υπό του ανδρός, όμως πλέον η λέξη δεν χρησιμοποιείται με αυτή τη σημασία. Αντίστροφα, η λέξη “γκαστρωμένη” δεν έχει per se αρνητική ετυμολογία, έχει όμως αρνητική χροιά λόγω του τρόπου, με τον οποίο χρησιμοποιείται στη σύγχρονη εποχή.

Πρόκειται για γλωσσικό στοιχείο που ανήκει στην αργκό, όμως δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Ψάχνοντας κανείς το συγκείμενο, μέσα στο οποίο εμφανίζεται η λέξη, θα διαπιστώσει ότι συχνά αποτελεί χαρακτηρισμό ζώων, με αποτέλεσμα να λειτουργεί υποτιμητικά, όταν η αναφορά της σχετίζεται με άνθρωπο. Μάλιστα, το ρήμα “γκαστρώνω” δηλώνει ακριβώς αυτό, ότι το αρσενικό καθιστά έγκυο το θηλυκό, το οποίο δεν συμμετέχει ενεργητικά σε αυτή τη διαδικασία, αλλά υπομένει το αποτέλεσμα.

Ας μην ξεχνάμε και την έκφραση “Μας γκάστρωσες”, στην οποία η μεταφορική χρήση της λέξης φανερώνει ότι πρόκειται για κάτι αρνητικό, όπου κάποιος ενεργεί και ο άλλος απλά δέχεται τις αρνητικές επιπτώσεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

10 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
αζιμούθιο
αζιμούθιο
3 χρόνια πριν

Όταν ήταν έγκυος η αδερφή μου, μια συνάδελφός της στο ίδιο γραφείο την αποκαλούσε γκαστρωμένη. Τύπου ελάτε να φτιάξετε το air condicion γιατί έχουμε και τη γκαστρωμένη, ή αφήστε τα στο γραφείο της γκαστρωμένης, στους courier. Είχε σοκαριστεί όταν το πρωτοάκουσε και μου τα έλεγε βράζοντας από θυμό, ευτυχώς έγινε δυσάρεστη τελικά και της το έκοψε.

The Road Less Traveled
The Road Less Traveled
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αζιμούθιο

Καλα εκει ειναι τέρμα μειωτικό, κι εμενα σα φράση δεν μαρεσει δεν τη χρησιμοποιώ στον καθημερινο μου λογο σχεδόν ποτέ. Μου το έχουν πει βέβαια οταν με περίμεναν για εξοδο ΜΑΣ ΓΚΑΣΤΡΩΣΕΣ.
Θα ελεγα λίγο φτηνή σα λεξη, υποβιβαζει το ρολο της γυναικας ως μητερας.

silly_goose
silly_goose
3 χρόνια πριν

Έκθεση Α’ Δημοτικού με θέμα “Το αγαπημένο μου ζώο” έγραψα για το σκύλο του θείου μου, την Ήρα
Επίλογος: … Και τώρα ο θείος μου θέλει να τη γκαστρώσει.
(Είχα ακούσει το μπαμπά και το θείο μου να μιλάνε στη αυλή.
Η δασκάλα μου δεν μου ζήτησε να διαβάσω την έκθεση μες στην τάξη, όπως συνηθίζαμε)

The Road Less Traveled
The Road Less Traveled
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  silly_goose

ΧΑΧΑΧΑ 😂😂😂απο μικρο στα βάσανα!

Marialadelbarrio
Marialadelbarrio
3 χρόνια πριν

Δεν ισχύει ότι “το ρήμα “γκαστρώνω” δηλώνει ακριβώς αυτό, ότι το αρσενικό καθιστά έγκυο το θηλυκό, το οποίο δεν συμμετέχει ενεργητικά σε αυτή τη διαδικασία, αλλά υπομένει το αποτέλεσμα”. Η ενεργητική φωνή φανερώνει ότι κάποιος ενεργεί, χωρίς να μας λέει κάτι για τη διάθεση από την πλευρά αυτού που δέχεται την πράξη ή την ενέργεια. Η έκφραση μας γκάστρωσες έχει την αρνητική σημασία χρονοτριβώ, επειδή και για να μείνει και για να διαπιστώσει μια γυναίκα ότι όντως είναι έγγυος απαιτείται αρκετός χρόνος. Η αρνητική χροιά προέρχεται από το ότι η λέξη χρησιμοποιείται κυρίως για ζώα και μάλιστα οικόσιτα ζώα του… Διαβάστε περισσότερα »

The Road Less Traveled
The Road Less Traveled
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marialadelbarrio

Συμφωνω 🙂 Εγω το γκαστρωνω το εχω ακουσει ως “γκαστρώνεις γαϊδούρα στον ανήφορο” (Αγαπημένη έκφραση παππούδων όταν αναπολούν την (πραγματική ή φανταστική) σεξουαλικότητα των νιάτων τους και όταν αναρωτιούνται για τους γιους η εγγονούς τους στην Ηλεία.-πηγη slang.gr) Γενικα σα λεξη δεν το χρησιμοποιω. Μονο το μας γκαστρωσες το εχω ακουσει ναι,οτι βαρεθηκαμε να περιμενουμε κλπ μας εσπασες τα νευρα κλπ Και βρηκα κι αυτο: “αγκαστρώνω: γκαστρώνω. Καββ.: Κάπου ἐκεῖ κοντὰ στοὺς Λαιστρυγόνες / ἀγκαστρώσαμε ὅλες τὶς γοργόνες. Δημ.: Κορίτσι κρυφογκάστρωτο και κρυφογκαστρωμένο / στο παραθύρι κάθεται και μήνες λογαριάζει / ποιό μήνα ν᾿ εγκαστρώθηκε, ποιό μήνα θα το κάμει… Διαβάστε περισσότερα »

Andromeda
Andromeda
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marialadelbarrio

Άρα και τα ρήματα ”πηδαω”, ” γαμ@ω” φανερώνουν ότι κάποιος ενεργεί, χωρίς να μας λέει κάτι για τη διάθεση από την πλευρά αυτού που δέχεται την πράξη ή την ενέργεια. Αν είσαι γυναίκα δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις κυριολεκτικά αυτά τα ρήματα για να δούμε σε πόσα νανοσεκοντ θα σου πουν ότι η γυναίκα δεν πηδαει/γαμ@ει ακριβώς επειδή επικρατεί η αντίληψη ότι το σεξ δεν είναι μια αμοιβαία πράξη αλλά κάτι που κάνει το αρσενικό στο θηλυκό. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για το ρήμα ”γκαστρωνω”.

The Road Less Traveled
The Road Less Traveled
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Andromeda

Εγω τις εχω πει αυτες τις λεξεις και ίσα ίσα φανηκε ο “ενεργητικος ” μου ρόλος, πιστευω στο σεξ ειναι κανείς ελευθερος να κανει και να πει τα παντα. Ναι το εχω πει και το “εγω πηδαω/γαμ@ω” και μια χαρά αντικτυπο είχε σε πληροφορω και σε άνδρες και σε γυναικες. Ειναι που αναφέρεσαι. Αν το επιτρέπει η στιγμη. Στο σεξ εκει πανω το εχω πει ναι. Οπως εχω πει και το “άντε γαμ. Ή πηδ, ” Αλλά το γκαστρωσα δεν το εχω πει. Αληθεια. Και σε οσες ηταν εγκυες ελεγα αυτο και μόνο, ηταν εγκυες, φίλες γνωστές καταλαβες. Ποτε δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Marialadelbarrio
Marialadelbarrio
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Andromeda

@Andromeda γραμματικά δεν μας λέει κάτι, άλλο η φωνή και άλλο η διάθεση (περισσότερα εδώ: http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2326/Syntaktiko-Archaias-Ellinikis-Glossas_A-B-G-Gymnasiou_html-apli/index_01_08_I.html) Το “γαμ@ω” δεν είναι το ίδιο, καθώς αρχικά σήμαινε /συνδεόταν κυρίως με τη διείσδυση (και σε περιπτώσεις βιασμών) – σεξουαλική πράξη, ενώ μεταγενέστερα συνδέθηκε με την τελετή ευλογίας που συνήθως γινόταν πριν τη σεξουαλική πράξη μεταξύ ενός ζεύγους – από εκεί προέρχεται η σημερινή έννοια της λέξης γάμος. Το “γκαστρωμένη” το έχω συνδέσει με Ορέστη Μακρή στο “Η κυρά μας η μαμή”. Μια φορά άκουσα “η τάδε γκαστρώθηκε”, που μέχρι τότε το είχα ακούσει μόνο για ζώα, και μπορώ να πω ότι είχε πολύ… Διαβάστε περισσότερα »

Νίκος Γούλιαρος
Νίκος Γούλιαρος
3 χρόνια πριν

Μια όμορφη λέξη – στα δικά μου μάτια, και χάρη στο μακρύ ταξίδι της στο χρόνο, και τον τρόπο που συνδυάζει αρχαίο έτυμο και δημοτικό/λαϊκό ήχο – που ανεξάρτητα από τους λόγους έχει όντως αρνητική χροιά πια.

Βέβαια η αρνητική χροιά έχει πάντα κάποια σχέση με τον τρόπο που χρησιμοποιεί κανείς τις λέξεις. Τι καλά να γινόταν αντικείμενο φεμινιστικής επανοικειοποίησης!