in ,

Το όνομα της Ελένης Τοπαλούδη γράφτηκε για πάντα στην ιστορία

Η εισαγγελέας Αριστοτελεία Δόγκα θα αλλάξει την πορεία πολλών παρόμοιων υποθέσεων

Σχετικά με την αγόρευση της εισαγγελέως στην υπόθεση της Ελένης Τοπαλουδη. Διαβάζοντας στη Lifo ολόκληρη την αγόρευση της εισαγγελέως στάθηκα στα εξής λογια: “Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο, γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις.” Ένιωσα […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

topaloudi
  • Σχετικά με την αγόρευση της εισαγγελέως στην υπόθεση της Ελένης Τοπαλουδη. Διαβάζοντας στη Lifo ολόκληρη την αγόρευση της εισαγγελέως στάθηκα στα εξής λογια: “Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο, γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις.” Ένιωσα ένα σφίξιμο εκείνη τη στιγμή στο στομάχι. Αυτή η γυναίκα έδωσε φωνή στην αδικία που καθημερινά αντιμετωπίζουμε τόσες γυναίκες ακόμη και στα πιο απλά πράγματα.

 

  • Μόλις διάβασα την αγορευση της εισαγγελέως για τη δική τη υπόθεσης της Ελένης Τοπαλουδη. Είμαι παρα πολυ μπερδεμένη. Η εισαγγελεας μάχεται για την καταδίκη των δολοφόνων και προσπαθεί να αποκαλύψει και πιθανή προσπάθεια κάλυψης από τον επιφανή πατέρα του Ροδίτη δολοφόνου και φαίνεται να έχει κάνει εμπεριστατωμενη δουλειά. Γιατί όμως επιμενει να παρουσιάζει την Ελένη σαν παρθενα; σαν απονηρευτο κορίτσι που κάνεις δεν εχει ακουμπησει; είναι κακό να είχε κάνει σεξ με τον ένα δολοφόνο της; είναι κακό να είχε δεχτει να συμμετάσχει ακόμα και σε τρίο και μετά να μη συναίνεσε; δηλαδή πρέπει να καταδικαστουν οι βιαστές και δολοφονοι επειδή ήταν παρθενα και αθωα; αν ήταν σεξουαλικα έμπειρη και ανοικτή σε προτάσεις, δε πειράζει που τη βίασαν και την σκότωσαν ή είναι λιγοτερο αξιοποινο; νομίζω ότι κάτι τέτοιο προσπαθει να επικοινωνησει η εισαγγελεας και αναρωτιέμαι γιατί. Ειδικά όταν ότι αν ήταν σαν αυτή που περιγράφετε θα είχε προσποιηθει (!!!!) για να γλυτώσει, δε καταλαβαίνω που αποσκοπεί. Και έρχεται και ότι πάλεψε όσο δε θα πάλευε αντρας και με αποτελειωσε. Είναι νομικά κόλπα αυτά που επιστρετευει η εισαγγελεας; ή είναι καθαρός μισογυνισμος σε μια δική που δεν θα έπρεπε να υπάρχει ίχνος μισογυνισμου από μεριά εισαγγελειας; -Μια απορία για την Ελενη

 

Πιστεύω ότι η εισαγγελέας αυτή μίλησε με έναν τρόπο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δικαστήρια. Πιστεύω ότι η στάση της, επικεντρωμένη στο να μην δίνει κανένα ελαφρυντικό, αποδίδοντας ευθύνες και στον πατέρα αλλά και στην γιαγιά, είναι πρωτοφανής. Η εισήγηση της για την εξέταση της γιαγιάς μου φαίνεται πραγματικά πρωτοποριακή. Ζούμε σε μια χώρα βαθιά συντηρητική, στην οποία η κάλυψη των γονιών προς τα παιδιά τους αντιμετωπίζεται, αν όχι με σεβασμό, ως κάτι αυτονόητο. Μια γιαγιά δε, που υπερασπίζεται σε τέτοιο επίπεδο το εγγόνι της, είναι untouchable σε επίπεδο μαφίας (και έτσι λειτουργούν αυτές οι οικογένειες). Αλλά η εισαγγελέας τόλμησε να σπάσει αυτή τη σύμβαση.

Η εισαγγελέας αυτή πιστεύω ότι μέσω της στάσης της θα δημιουργήσει προηγούμενο για τις επόμενες δίκες με παρόμοια υπόθεση – γιατί όλες ξέρουμε ότι η Ελένη δεν ήταν η πρώτη, και με πόνο ψυχής υποψιαζόμαστε ότι δεν θα είναι τελευταία. Δεν το έκανε μόνη της, είναι ένα ακόμα κομμάτι του παζλ σε μια αργή έκρηξη που συμβαίνει εδώ και χρόνια και αλλάζει τις κοινωνίες. Δεν θυμάμαι όμως άλλη δίκη γυναικοκτονίας που η εισαγγελέας είναι τόσο ξεκάθαρη και αποφασισμένη στη στάση της. Χωρίς μεν και αλλά, χωρίς να μιλάει για καλά παιδιά, για παραστρατημένα παιδιά, για μπερδεμένα παιδιά που παρασύρθηκαν. Τους περιγράφει ως δολοφόνους και ως εγκληματίες.

Η ίδια γυναίκα, δυστυχώς, φαίνεται να βασανίζεται από ένα ποσοστό εσωτερικευμένου μισογυνισμού. Μπορεί να είναι και κόλπα γιατί ξέρει σε ποια κοινωνία ζει – ίσως. Δεν το νομίζω όμως, γιατί μοιάζει πολύ πηγαίος ο λόγος της, και μάλλον συναισθηματικός. Δεν είναι όμως αυτό λόγος για να απαξιώσουμε όλη την κατάθεση ή αυτή τη γυναίκα συνολικά. Θα δανειστώ λόγια του Ομπάμα που έκαναν τον γύρο των ειδήσεων (και εκνεύρισαν πολύ κόσμο). «Αυτή η ιδέα της αγνότητας, και δεν συμβιβάζεσαι ποτέ, και είσαι πολιτικά woke και όλα αυτά – πρέπει να την ξεπεράσεις γρήγορα. Ο κόσμος είναι ακατάστατος. Υπάρχουν αμφισημίες. Οι άνθρωποι που κάνουν πραγματικά καλά πράγματα έχουν ελαττώματα».

Δεν μιλάω για την προσωπική πυξίδα του καθένα, αλλά για την πολιτική. Στην πολιτική μαθαίνεις να πορεύεσαι με μικρά βήματα, ενώ περιφρουρείς τα κεκτημένα. Δεν αλλάζει με άλματα η κοινωνία. Αυτό που έγινε ήταν ένα βήμα μπροστά. Ιδανικά, μια τέτοια δίκη δεν θα έπρεπε να έχει ίχνος μισογυνισμού, αλλά απέχουμε πάρα πολύ από έναν ιδανικό κόσμο. Αληθινά πιστεύω ότι αν αυτή η δίκη γινόταν μόλις πριν από πέντε χρόνια, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.

Είναι απολύτως σωστό βέβαια να εντοπίζουμε τα προβληματικά σημεία στον λόγο της και συμφωνώ απολύτως μαζί σου, μπόλιασε μια ειλικρινή και σοβαρή κατάθεση με στοιχεία κλασικού μισογυνισμού. Μόλις χθες δημοσιεύσαμε μια προσωπική ιστορία τόσο παρόμοια με της Ελένης, και στα σχόλια διαβάσαμε κι άλλες μαρτυρίες. Όλες αυτές οι γυναίκες ζουν ακόμα κατά τύχη. Αυτές οι ιστορίες συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, μέσα στη σιωπή και στην ανοχή. Ας συνεχίσουμε να μιλάμε, τουλάχιστον μεταξύ μας.

(Ένα σχόλιο που κόπηκε έλεγε “όχι, δεν ήταν βιασμός. Δεν αντιστάθηκες, άρα δεν ήταν βιασμός”. Ήταν σχόλιο γυναίκας. Αν δεν είσαι νεκρή από το ξύλο, από στραγγαλισμό και πνιγμό στη θάλασσα, δεν δικαιούσαι δικαίωση, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη γυναίκα.

Αλλά ο νόμος έχει ήδη αλλάξει. Οπότε περιφρουρούμε το νόμο, και προσπαθούμε να αλλάξουμε την γνώμη σε όσους γίνεται. To σχόλιο δεν δημοσιεύτηκε γιατί α- πιστεύω ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται έτσι, όταν βλέπουν τις σκέψεις τους δημοσιευμένες νιώθουν ότι αποκτούν περισσότερη υπόσταση και άρα πρέπει να τις σεβαστούμε, και β- δεν ήθελα με κανέναν τρόπο να διαβάσει αυτό το ανοσιούργημα η γυναίκα που διηγήθηκε την ιστορία της. Το γράφω εδώ γιατί η δική μου μεταφορά αμβλύνει και λειτουργεί ενημερωτικά.)

 

Η τηλεφωνική γραμμή SOS “Δίπλα σου- 800 11 88881- Κατά της οικογενειακής βίας” είναι δωρεάν τηλεφωνική γραμμή που παρέχει ψυχολογική, νομική και άλλη υποστήριξη λειτουργεί από το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης με την οικονομική υποστήριξη της Philip Morris Hellas. Το “SOS” τηλέφωνο, που είναι μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για κακοποιημένες γυναίκες, χωρίς χρέωση αλλά και χωρίς να αφήνει τα ”ίχνη” του στο λογαριασμό του τηλεφώνου, στις 12 ώρες λειτουργίας του κάθε μέρα (από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ)
Γραμμή ΣΟΣ-Δίπλα σου 210-7786800 για όλη την Ελλάδα ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική.. και όσο περισσότερη βοήθεια μπορούν.
– Γραμμή Κοινωνικής Βοήθειας Τηλ. 197 όλο το 24ωρο, χωρίς χρέωση.
ΓΡΑΜΜH SOS ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ 210-3220900 ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑ: 210 5235318 και 5235250
ΠΕΙΡΑΙΑΣ: 210 4112091 και 4129101
ΞΕΝΩΝΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 210 5244657
ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (δευτ-παρ 16.00-20.00) 210 3828126 ΔΙΚΤΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ 210 7786800 ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ 210 5221101 210 5316467
• Συμβουλευτικά Κέντρα για τη βία κατά των Γυναικών
Τηλ: 210 3317305-6 – Αλκιβιάδου 76, Πειραιάς Τηλ: 210 4112091, 4129101 Φαξ: 210 4129101
• Δήμος Αθηναίων/ Γραφείο Ισότητας Τηλ: 210 5244657
• Ε.Κ.Κ.Α. (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) πρώην Ε.Κ.Α.Κ.Β.) Τηλ: 210 6497705
• Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197
• Γραμμή SOS 8001188881 (ενδοοικογενειακή βία) 8001114400 και 210 77 04 574 (trafficking)
• ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑ: 210 5235318 και 5235250 ΠΕΙΡΑΙΑΣ: 210 4112091 και 4129101
• ΞΕΝΩΝΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 210 5244657
• ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2103828126

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

60 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
WordPress › Σφάλμα

Παρουσιάστηκε ένα κρίσιμο σφάλμα σε αυτόν τον ιστότοπό.

Μάθετε περισσότερα για την αποσφαλμάτωση του WordPress.