in

Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση πλαστικού;

Είναι αρκετά όσα κάνουμε;

Γεια σου Λένα και γεια σε όλους που διαβάζουν! Είδα ένα βιντεάκι στο φβ που έλεγα ότι η βιομηχανία της ανακύκλωσης δεν πάει πολύ καλά όπως νομίζουμε και με το να βάζουμε το πλαστικό στον κάδο ανακύκλωσης να μην έχουμε την αίσθηση ότι το εξαφανίζουμε κι όλας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

b59666a4de34972ebf03a238fe0288b2

Γεια σου Λένα και γεια σε όλους που διαβάζουν! Είδα ένα βιντεάκι στο φβ που έλεγα ότι η βιομηχανία της ανακύκλωσης δεν πάει πολύ καλά όπως νομίζουμε και με το να βάζουμε το πλαστικό στον κάδο ανακύκλωσης να μην έχουμε την αίσθηση ότι το εξαφανίζουμε κι όλας. Έλεγε ότι εκτός από την ανακύκλωση πρέπει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την κατανάλωση πλαστικού. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Οκ πες ότι μειώνω τα καλαμάκια και παίρνω τα γυάλινα ή τα μεταλλικά, κουβαλάω πάντα δικό μου ποτήρι καφέ ή δικό μου μπουκάλι νερό. Είναι αρκετό; Όλες αυτές οι διπλές και τριπλές συσκευασίες προϊόντων γιατί δεν μειώνονται; Τέλος, μεγάλο θέμα έγινε με τις σακούλες στα σουπερμάρκετ. Δηλώνω ένοχη, γιατί πάντα προσπαθούσα να πάρω όσες περισσότερες μπορούσα και τις χρησιμοποιούσα για να πετάω τα σκουπίδια μου μέσα σε αυτές. Τώρα που χρησιμοποιώ τσάντες πολλαπλών χρήσεων, αγοράζω σακούλες σκουπιδιών. Δεν είναι το ίδιο πράγμα; Όσοι σχολιαστές το έχουν ψάξει περισσότερο θα ήθελαν να δώσουν οδηγίες για το πως καταφέρνουν να μειώνουν τα σκουπίδια τους, πως καταφέρνουν να τα ανακυκλώνουν σωστά και όποια άλλη σχετική συμβουλή. Φιλιά σε όλες και όλους!

Oh Γαία!

Ό,τι και να κάνεις καλό είναι, και ταυτόχρονα, τίποτα δεν είναι αρκετό. Δεν είναι το ίδιο να παίρνεις πολλές σακούλες από το σούπερ με το να αγοράζεις, όταν αγοράζεις σακούλες για συγκεκριμένο σκοπό κάνεις καλύτερη χρήση. Ο τρόπος που προτείνω εγώ είναι να καταναλώνεις όσο πιο λίγο γίνεται, δεν λέω ότι το πετυχαίνω, αλλά αν δεν καταναλώνεις, δεν δημιουργείς και σκουπίδια.

Εδώ που μένω υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες/χώροι που κάνουν συλλογή αντικειμένων προς ανακύκλωση, πέρα από την γνωστή που γίνεται μέσω των κάδων στο δρόμο, οπότε μια λύση είναι να ενημερωθεί ο καθένας για το πού γίνεται συλλογή ποιων ανακυκλώσιμων, να τα μαζεύει, και που να τα πηγαίνει στα αντίστοιχα σημεία συλλογής (μιλάω για πλαστικές σακούλες, μπαταρίες, ηλεκτρονικά, ακόμα και ρούχα και παπούτσια). Δεν είναι εύκολο για όποιον δεν έχει αυτοκίνητο, και γενικώς όσο πιο κεντρικά μένει κανείς, τόσο πιο δύσκολο είναι, αλλά εγώ μένω σε ημιεπαρχία, οπότε αυτή είναι η εμπειρία μου. Θα μας πουν πολλοί στα σχόλια τις δικές τους λύσεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

30 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
no-no
no-no
5 χρόνια πριν

Εδώ που μένω εγώ (στην Ελβετία) έχω υιοθετήσει όσο μπορώ το zero waste mentality: Πουλάω και αγοράζω μεταχειρισμένα πράγματα, ότι μπορείς να φανταστείς, έπιπλα, παιχνίδια, ρούχα, παπούτσια, βιβλία, ποδήλατα, οτιδήποτε δεν χρειάζομαι το βγάζω αγγελία και πολλά φεύγουν αμέσως. Έτσι τους δίνουμε μια 2η – 3η ζωή, καταναλώνουμε λιγότερο γενικά. Σε ωθεί η χώρα σε αυτό, όταν δεν μπορείς να πετάξεις τίποτα χωρίς να πληρώσεις. Για έπιπλα κλπ πληρώνεις το δήμο να έρθει να τα πάρει, τα σκουπίδια τα πληρώνουμε με τον όγκο στο δήμο. Οπότε κάνεις ανακύκλωση θέλεις – δεν θέλεις. Αν την αγοράζεις τη σακούλα τη λυπάσαι, δεν… Διαβάστε περισσότερα »

_thenewclassic
_thenewclassic
5 χρόνια πριν

Παιδιά, πέρα απο την πλάκα, λόγω σπουδών έχω αφιερώσει άπειρες ώρες για αυτό το θέμα. Απο ψυχαναγκασμό ξυπνάω τα βράδια και σκέφτομαι πόσο πλαστικό κατανάλωσα την ημέρα. Σύμφωνα και με την αρχή της εγγύτητας, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί απο την πηγή του, δηλαδή απο την κατανάλωση πλαστικού. Σαμποτάρισμα στις πλαστικές συσκευασίες και επιτέλους να ξεκινήσουμε κομποστοποίηση. Ο καθένας στην αυλή του ή στο μπαλκόνι του. ΔΙΑΔΩΣΤΕ

δε σου λέω!
δε σου λέω!
5 χρόνια πριν

Το μεγάλο πρόβλημα που πάρα πολύς κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει είναι ότι η πλειοψηφία των πλαστικών ΔΕΝ ανακυκλώνονται. Εσυ μπορεί να τα πετάς όλα στον κάδο, αλλά στη διαλογή τα πιο πολλά θα απορριφθούν. Η λύση δεν είναι η ανακύκλωση, αλλά να μη χρησιμοποιούμε πλαστικό γενικά. Φυσικά αυτό είναι πολύ δύσκολο να το πετύχεις σαν καταναλωτής, αν δε σταματήσει από την παραγωγή. Εδώ στην Ολλανδία μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι όταν βλέπω στο σούπερ μάρκετ πόσα εκατομμύρια τόνοι πλαστικού χρησιμοποιούνται εκεί που δε χρειάζονται: για να συσκευάζονται πέντε-πέντε οι μπανάνες, τα αβοκάντο, τα μανταρίνια, φρούτα με σκληρό περίβλημα που… Διαβάστε περισσότερα »

αλγόριθμος
αλγόριθμος
5 χρόνια πριν

Ψάξε για το κίνημα zero waste, υπάρχουν πολλά άτομα στο ίντερνετ που δίνουν συμβουλές και ιδέες, ώστε να αποφεύγεις (όσο γίνεται) την κατανάλωση πλαστικού. Αυτό που αναφέρουν πολύ συχνά πολλ@ από αυτ@ είναι ότι είναι αδύνατο να μην κάνεις καθόλου σκουπίδια, ο σκοπός είναι να κάνεις συνειδητές επιλογές σχετικά με το τι καταναλώνεις.

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν

Πρόσφατα έχω αρχίσει να ασχολούμαι λίγο με το θέμα και έχω φρίξει. Η ενημέρωση του απλού πολίτη σε σχέση με αυτά τα θέματα αγγίζει το μηδέν.Μισόλογα, λίγο οι μπλε κάδοι από δω λίγο οι κόκκινοι από κει και εντάξει το καλύψαμε. Στην πραγματικοτητα κανεις μας δεν ξέρει τι θα απογίνει αυτό το πλαστικό μπουκάλι, ακόμη και αν το βάλω στον μπλε κάδο,ολοι μας ξέρουμε ιστορίες για απορριματοφορα που παίρνουν τα σκουπίδια από τους μπλε κάδους και αναπαραγονται συνεχώς τα φεικ νιουζ ότι “σιγά καλέ, χάρτινο είναι το ποτήρι,θα ανακυκλωθεί”. Για μένα, όπως και σε όλα τα θέματα, ο σωστός δρόμος… Διαβάστε περισσότερα »

Alex Rainers
Alex Rainers
5 χρόνια πριν

Φυσικά υλικά σε όλα. Όχι ψεύτικο δέρμα όχι μεμβράνες πάνω από το φαΐ. Τύλιξε τα δώρα σου με ύφασμα- βρισκεις φθηνά ρετάλια στο παζάρι. Ανταποδοτική ανακύκλωση στα πράσινα σπιτάκια στην Αθήνα. H&M ανακύκλωση υφασμάτων και παίρνεις κουπονακι εκπτωτικο. Sapontina.gr για οικολογικά προϊόντα και καλαμάκια. Όσο πιο χοντρά τα πλαστικά σου καλύτερα

κατάλαβες; κατάλαβα
κατάλαβες; κατάλαβα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alex Rainers

Συμφωνώ σε όλα εκτός αν υπονοείς ότι είναι προτιμότερο το δέρμα ζώου που εκεί διαφωνώ. Δεν ήξερα για το H&M, ενδιαφέρον!

Alex Rainers
Alex Rainers
5 χρόνια πριν

Έχει αναλυθεί ξανά αυτό με το δέρμα και στο Αμπα. Δεν ξέρω, εγώ το προτιμούσα το δέρμα στα παπούτσια για το μόνο λόγο ότι δεν μπάζει και δεν βρέχεται εύκολα αλλά τώρα δεν ξέρω φοβάμαι να το διαλέξω δεν ξέρεις που ειναι καλη η διαδικασία. Αν μπορούσε καποιος να μου εγγυηθεί ότι το δέρμα που έχει είναι από σωστη διαδικασια χωρίς εκμετάλλευση ζώων θα το παιρνα άλλα κάνεις προς το παρόν δεν μπορεί. To H&M εχει οπου εχει καταστημα σε πολεις ρωτα τους. Εγώ το κάνω ξεκάθαρα για την ανταμοιβή διότι μοιραζω τα κουπονακια παντου. Πάντως αν είναι να πάρεις… Διαβάστε περισσότερα »

κατάλαβες; κατάλαβα
κατάλαβες; κατάλαβα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alex Rainers

Δεν γίνεται να λες ότι θες να πάρεις το δέρμα ενός ζώου για να το βάλεις στα παπούτσια σου και να μην είναι εκμετάλλευση. Παίρνεις το δέρμα του.. Υπάρχουν διάφορες διαδικασίες αλλά σίγουρα καμία δεν έχει σχέση με την ευημερία του ζώου αν αυτό σε νοιάζει..

Little lemon
Little lemon
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alex Rainers

Πλέον υπάρχουν τόσο καλής ποιότητας ψεύτικα δέρματα που πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράσεις αληθινό. Που και δεν μπάζουν και δεν βρέχονται εύκολα και και και..

κατάλαβες; κατάλαβα
κατάλαβες; κατάλαβα
5 χρόνια πριν

Πολύ χαίρομαι που βλέπω το θέμα αυτό στη στήλη. Τον τελευταίο χρόνο έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα και βλέπω ότι υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητα μας. Επειδή δεν μπορώ να το αναλύσω εδώ, θα πρότεινα σε όποιον ενδιαφέρεται (ιδανικά όλοι) να αναζητήσετε τον όρο Zero Waste σε διάφορες πλατφόρμες και θα βρείτε πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες και προτάσεις. Επίσης, ένας ελληνικός λογαριασμός στο instagram ‘ zerowasteingreece’ κάνει πολλή καλή δουλειά και με έχει βοηθήσει. Τέλος, ήθελα να πω κάτι που στην αρχή και σε μένα έκανε εντύπωση και αφορά γενικά το περιβάλλον. Το να… Διαβάστε περισσότερα »

Princess Consuela Banana-Hammock
Princess Consuela Banana-Hammock
5 χρόνια πριν

To αν είναι καλό για το περιβάλλον το να είσαι βίγκαν είναι σχετικό! Ας πούμε αν τρως εισαγώμενα προΐόντα, τα καύσιμα για τα μεταφορικά έχουν πολύ περισσότερες επιπτώσεις από το να προμηθεύεσαι κρέας από μικρές φάρμες της περιοχής σου (αυτό ισχύει ειδικά για περιοχές με μεγάλες κτηνοτροφικές εκτάσεις και λιγότερη αγροτική παραγωγή)! Επίσης υπάρχουν κάποια αντικατάστατα που είναι το ίδιο, αν όχι περισσότερο βλαβερά για το περιβάλλον, όπως η σόγια! Οπόταν γενικά χρειάζεται λίγο περισσότερο ψάξιμο! Γενικά είναι καλά να κάνεις μια έρευνα για το environmental foodprint σου ώστε να αλλάξεις συνήθειες προς το καλό και να μην πάνε χαμένες… Διαβάστε περισσότερα »

Melia
Melia
5 χρόνια πριν

Την ίδια απορία είχα κι εγώ για τις σακούλες σκουπιδιών /σουπερμάρκετ, αλλά τελικά οι κλασικές σακούλες σουπερμάρκετ είναι από άλλο είδος πλαστικού, πιο ελαφριού και πιο επικίνδυνου. Γι’αυτό αν πρόσεξες, τώρα που τις χρεώνουν, δίνουν και άλλου τύπου σακούλες (ή πιο χοντρές ή βιοδιασπώμενες).
Κατά τα άλλα, ήδη όποιος χρησιμοποιεί δικά του μπουκάλια νερού, κούπες καφέ και μαχαιροπίρουνα είναι σε πολύ καλό δρόμο!
Επίσης, καλό είναι να ξέρεις ακριβώς τι είδη πλαστικών δέχεται κάθε κάδος ανακύκλωσης και να τα βάζεις μέσα ξεπλυμένα.

Cloud on Toast
Cloud on Toast
5 χρόνια πριν

Ενας τέλειος τρόπος μείωσης πλαστικού ειναι αν κάποιος έχει μωρό να μην χρησιμοποιεί πάνες μιας χρήσεως, αλλά πάνες που να πλένονται. Ο άντρας μου έκανε τη σχετική έρευνα και βρήκε μια πολλή καλή μέθοδο που ταιριάζει σε μας. Για να πετύχει φυσικά κάτι τέτοιο πρέπει το ζευγάρι να έχει καλούς ρυθμούς γιατι μέσα στα άπειρα άλλα, προτίθεται το πλύσιμο, άπλωμα, δίπλωμα των πάνινων πανών (ειναι τώρα η σωστή γενική πλυθηντικού της πάνας αυτό;;;). Οπότε δεν ειναι απαραίτητα καλό για όλους.

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cloud on Toast

Είμαι υπέρ της ιδέας και το έψαξα, αλλά οι περισσότερες λύσεις που βρήκα στο ΗΒ περιείχαν ένα ποσοστό πλαστικού για να επιτυγχάνεται μια κάποια απορρόφηση και να μένει μέσα στην πάνα το…υλικό. Αυτό το πλαστικό πλένεται, αλλά τελικά θα έλιωνε στο στεγνωτήριο. Δεν ζω χωρίς στεγνωτήριο, απλά δεν γίνεται να προβλεφθεί ο καιρός εδώ που είμαι για να γνωρίζω ότι θα στεγνώσουν μέχρι να τις ξαναχρειαστώ. Θα έπρεπε να έχω 3-4 ντουζίνες πάνες για να μην ξεμείνω, και δεν είναι φθηνές. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούσα να πείσω ούτε τον εαυτό μου να μπω στη διαδικασία να πλένω 10-12… Διαβάστε περισσότερα »

Mrs Dalloway
Mrs Dalloway
5 χρόνια πριν

Για την καθαριότητα του σπιτιού μπορείς να φτιάξεις μόνη σου απορρυπαντικά κυρίως με νερό και ξύδι (υπάρχουν οδηγίες online) που θα τα βάζεις σε δοχεία πολλών χρήσεων. Για την καθαριότητα το σώματος μπορείς να βρεις στο εμπόριο σαμπουάν κλπ σε στερεή μορφή που τυλίγονται σε χαρτί ή ύφασμα.