in

Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί οποιαδήποτε φωνή αμφισβητεί την επιστήμη είναι θεωρία συνωμοσίας;

Απλά και εγώ όπως όλοι μας προσπαθώ να κατανοήσω τι γίνεται

Απλά και εγώ όπως όλοι μας προσπαθώ να κατανοήσω τι γίνεται ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

43dfcbe616817d9680724fb0dcb5b941

Λένα, γειά σου! Με αφορμή το θέμα με τον Κορωνοϊό, έχω παρατηρήσει κάτι στις απόψεις σου και θα ήθελα να μου το εξηγήσεις. Σε φεμινιστικά θέματα κάποιος πχ. σου λέει: “Διάβασα την τάδε έρευνα που έδειξε ότι οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο IQ από τους άντρες.” Τότε απαντάς ότι οι έρευνες πολλές φορές βγάζουν τα αποτελέσματα που αναμένεται να βγάλουν, τα οποία αποτελέσματα ταιριάζουν με τις επικρατούσες απόψεις της κοινωνίας. Επίσης έχεις πει: “Ποιός θα χρηματοδοτήσει μια έρευνα που θα βγάλει σαν αποτέλεσμα ότι οι γυναίκες έχουν ίσο IQ με τους άντρες;” Στο φεμινιστικό ζήτημα λοιπόν παραδέχεσαι ότι το σύστημα (δηλαδή τα λεφτά) είναι ακόμα σε αντρικά χέρια άρα είναι λογικό να μην υποστηρίζονται έρευνες, μελέτες και ειδήσεις που θα βγάζουν αποτελέσματα υπέρ τις γυναικών. Όμως σε άλλα ζητήματα, πχ με το τρέχον θέμα του Κορωνοϊού, γιατί είσαι τόσο σίγουρη ότι οποιαδήποτε φωνή αμφισβητεί την επίσημη γραμμή (δηλαδή αυτά που ακούγονται από την πλειοψηφία των ΜΜΕ ανά τον κόσμο) είναι ψέμα και θεωρία συνωμοσίας; Δεν εννοώ σε καμιά περίπτωση ότι δεν υπάρχει Κορωνοϊός και ότι δεν κινδυνεύουμε! Απλά και εγώ όπως όλοι μας προσπαθώ να κατανοήσω τι γίνεται. Εύχομαι να βγούμε από όλο αυτό όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι από άποψη υγείας και οικονομίας.

-Φωτεινή

Αν κι εσύ πιστεύεις ότι όντως υπάρχει κορωνοϊός και κινδυνεύουμε, τότε τι ρωτάς; Εσύ πώς είσαι σίγουρη ότι ισχύουν αυτές οι υποθέσεις; Αν δεν εννοείς αυτό, τότε τι εννοείς;

Πες μου για ποια φωνή μιλάς και τι αμφισβητεί αυτή η φωνή, για να σου απαντήσω. Όμως, δεν υπάρχει κάτι τρομερά δυσνόητο για να καταλάβεις, εσύ, εγώ, ή οποιοσδήποτε. Ο άνθρωπος είναι ανίσχυρος απέναντι στους ιούς. Συνήθως την σκαπουλάρουμε επειδή ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό μας, αν το ανοσοποιητικό όμως είναι για κάποιο λόγο ανίσχυρο, την πατήσαμε. Ο συγκεκριμένος ιός είναι συγγενής με γνωστούς ιούς και ταυτοποιήθηκε γρήγορα, αυτό δεν σημαίνει ότι καταπολεμάται και γρήγορα. Μολαταύτα, δεν είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να μας τύχει, με λίγη καραντίνα, θα την σκαπουλάρουμε. Έτσι και μεταλλαχθεί όμως αυτός της γρίπης ξαφνικά, τότε έχετε γεια βρυσούλες, ούτε καραντίνα, ούτε τίποτα δεν μας σώζει. Και να το χειροτερέψω, ένας από τους λόγους που δεν μας ξέκανε ο Έμπολα ολοκληρωτικά ως είδος, είναι ότι οι άνθρωποι πέθαιναν τόσο γρήγορα και με τόσο φριχτό τρόπο, που ο ιός δεν προλάβαινε να μεταπηδήσει σε άλλον άνθρωπο.

Την πρώτη χρονιά που πήγε η κόρη μας στον παιδικό, με εντελώς ανίσχυρο ανοσοποιητικό, έκανε το bootcamp όλων των ανθρώπων, που είναι «χτίσιμο ανοσοποιητικού με ταχύρρυθμα μαθήματα». Ευτυχώς το περνάμε πολύ μικροί και το ξεχνάμε, γιατί είναι πολύ επίπονη διαδικασία. Δεν το ξεχνάει όμως κανένας γονέας. Κολλούσε, όπως είναι γνωστό σε όλους που έχουν παιδιά, έναν ιό ανά ώρα. Ήα ανά λεπτό; Ήταν πραγματικά στα όρια του εξωφρενικού το πόσο ανίσχυρο ήταν το σώμα της σε κάθε μα κάθε ιό, και πολύ τρομαχτική η οργισμένη αντίδραση του οργανισμού στην προσπάθεια του να τον αποβάλει. Εκείνη τη χρονιά από περιέργεια, άγχος και κάποιου είδους διαστροφή, άρχισα να διαβάζω για τους ιούς γιατί δεν χωρούσε το μυαλό μου πώς ένας τόσο μικρός άνθρωπος είναι δυνατόν να βγάζει τόση μύξα, τόσα φλέματα, να βήχει τόσο πολύ, να κάνει τόσο πυρετό, να μην τρώει και να μην κοιμάται για μέρες, και να αναρρώνει. Να επιβιώνει. Στο τέλος είχα καταλήξει ότι στη γη οι άνθρωποι και οι ιοί είναι σε μια μόνιμη λυσσαλέα μάχη, και η ισορροπία είναι πάρα πολύ λεπτή. Επιβιώνουμε και οι μεν και οι δε στο παρά τσακ, και οι δυο πλευρές με μεγάλες απώλειες, αλλά επιβιώνουμε. Και τώρα, πάλι, θα επιβιώσουμε, και εμείς, και ο κορωνοϊός. Θα βγει φάρμακο, θα βγει εμβόλιο, αλλά δεν θα τον εξολοθρεύσουμε εντελώς. Θα προστεθεί στους 100 (πολύ περισσότερους) ιούς που κυκλοφορούν κάθε χειμώνα. Και θα συνεχίσει να πεθαίνει κόσμος από τις επιπλοκές του, όπως πεθαίνει κόσμος κάθε χρόνο, όλο το χρόνο, από επιπλοκές ιώσεων.

Οπότε, Φωτεινή, δεν είμαι σίγουρη τι ρωτάς. Η έκπληξη σου μάλλον προκύπτει από την έλλειψη επαφής με το θέμα. Δεν έχει συμβεί κάτι πρωτότυπο – σχετικά με την ύπαρξη των ιών και τις γνώσεις που έχει η επιστήμη γύρω από αυτούς, εννοώ. Το πρωτόγνωρο είναι ότι η γη, απορροφημένη από χίλια δυο, νομίζοντας ότι έχει κατακτήσει ένα καλό επίπεδο ιατρικής περίθαλψης, δεν ήταν προετοιμασμένη για πανδημία. Τι χρειάζεσαι για να καταλάβεις ό,τι δεν είχες καταλάβει; Σαν τι άλλο θα μπορούσε να συμβαίνει, εκτός από αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας; Σαν τι θα χρειαζόσουν για να πειστείς, και για ποιο πράγμα χρειάζεται να πειστείς;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

40 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
4 χρόνια πριν

Για εμάς, τους επιστήμονες των θετικών επιστημών και των επιστημών υγείας κάθε θεωρία υποστηρίζεται από ένα πειραματικό πρωτόκολο, που έχει επαναληφθεί πολλές, πάρα πολλές φορές, για να είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα είναι επαναλήψιμα. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών με φιλοσοφίες, ούτε να τα σκεφτούμε ούτε να προσπαθήσουμε να τα καταλάβουμε για να τα δεχτούμε. Δεν μπορούμε να καταργήσουμε την επιστημονική έρευνα γιατί “δεν μας φαίνονται σωστά ή δεν μας αρέσουν” αυτά που λέει. Τελεία και παύλα. “Διάβασα την τάδε έρευνα που έδειξε ότι οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο IQ από τους άντρες.” Εδώ αναφέρεσαι σε μια κοινωνιολογική… Διαβάστε περισσότερα »

Ένα Μπλούμπερι
Ένα Μπλούμπερι
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

Από τότε που η Νομική θεωρείται επιστήμη, δηλαδή ανέκαθεν. Απλώς δεν είναι θετική επιστήμη.

Εντελβάις
Εντελβάις
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ένα Μπλούμπερι

Επειδή έχει ξαναγίνει αντίστοιχη συζήτηση – σφαγή απ όσο θυμάμαι, ας κλεισουμε μια για πάντα το θέμα 😁https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B7

Barolo
Barolo
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

“Χούλιγκανς; Πού είδατε τους χούλιγκανς; Οι άνθρωποι είναι νέα παιδιά, μορφωμένα, γιατροί, δικηγόροι, επιστήμονες.” Αργύρης Σαλιαρέλης.

AllesGoed
AllesGoed
4 χρόνια πριν

Vietman flashback: Ήταν φθινόπωρο. Ειχα αποφασισει οτι θα γυρισω στη δουλεια οταν ο μικρος κλεισει τους 5 μηνες και θα τα δωσω ολα για τον δρομο προς την προαγωγη που κοπηκε στη μεση λογω τοκετου. Το παιδι θα πηγαινε παιδικο και ολα θα γυριζαν στην πρότερη κανονικότητα. Το συμπαν με άκουγε και έκλαιγε από τα γέλια. Από την πρώτη εβδομάδα μέχρι και τον Ιούλιο ήταν άρρωστος κάθε μα κάθε μα κάθε εβδομάδα. Δεν υπερβάλλω. Ήταν άρρωστος 3-4 μέρες μετά 3 μέρες ήταν καλά και πάλι από την αρχή. Κάθε εβδομάδα. Για μήνες. Εκείνη την χρόνια δεν μου έμεινε άδεια. Είχε… Διαβάστε περισσότερα »

Ένα Μπλούμπερι
Ένα Μπλούμπερι
4 χρόνια πριν

Γιατί δεν έχεις δικαίωμα να διαφωνείς με την επιστήμη επειδή ‘αισθανεσαι’ ότι ξέρεις καλύτερα. Διαφωνείς με την επιστήμη μόνο με επιστημονικά αντεπιχειρηματα, αν έχεις. Αλλιώς είναι σα να διαφωνείς με τη βαρύτητα – δε χρειάζεται ούτε την έγκριση, ούτε την κατανόηση σου για να λειτουργήσει. Αν πιστεύεις ότι το μήλο δε θα πέσει επειδή αισθάνεσαι διαφορετικά, δεν είναι άξιο συζητησης. Αν πιστεύεις ότι μπορείς να διαφωνήσεις με τον επιστήμονα, το φυσικό που θα χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του για τη θεωρία της βαρύτητας για να εξηγήσει κάτι επειδή σου έχει μπει άλλη ιδέα στο μυαλό, χωρίς να είσαι του χώρου, κανείς… Διαβάστε περισσότερα »

este
este
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ένα Μπλούμπερι

Τα λες πολύ ωραία. Εγώ τις προάλλες πέτυχα στο σούπερ μάρκετ πατέρα συμμαθητή μου ο οποίος μου είπε οτι “δεν πιστεύει στον κορονοιο” (whatever that means). Και εκεί που πήγα να τον αποχαιρετήσω γιατί άρχισε να στραβώνει το στόμα μου με ξαναζωντάνεψε: ” αχ βρε παιδιά και εσύ και ο γιός μου τζάμπα τόσες σπουδές, τίποτα δεν μάθατε”.
Αυτά από μένα.

Ένα Μπλούμπερι
Ένα Μπλούμπερι
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ένα Μπλούμπερι

Δεν είμαι φυσικός, οπότε αν λέγεται μόνο νόμος και όχι θεωρία, έχεις δίκιο και ευχαριστώ για τη διόρθωση! Ήταν ένα παράδειγμα, και δε νομίζω ότι το λάθος μου λόγω άγνοιας του σωστού ορου το στερεί από το περιεχόμενο του. Για να έχεις επιστημονικά αντεπιχειρηματα, πρέπει να γνωρίζεις τη συγκεκριμένη επιστήμη αρκετά ώστε ο επιστημονικός διάλογος να γίνεται στο ίδιο επίπεδο. Δεν είπα ότι παίζει ρόλο η ηλικία, είπα ότι πχ η γνώση του μέσου μη-ειδικού στη θεωρία lattice είναι αντίστοιχη με του μέσου Λευτερακη με το καπετάνεμα πλοίου. Φυσικά και πρέπει να είσαι του χώρου, έστω παραπλήσιου για να μπορείς… Διαβάστε περισσότερα »

Ένα Μπλούμπερι
Ένα Μπλούμπερι
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ένα Μπλούμπερι

Το παράδειγμα μένει αναλλοίωτο είτε είναι θεωρία είτε νόμος. Εφόσον λέτε ότι είναι μόνο νομος και όχι θεωρία, απλως βάλτε νόμος εκεί που λέει θεωρία. Βουαλα και πρεστο. Το νόημα του παραδείγματος δεν ήταν ότι πρόκειται για θεωρία αλλά ότι κάποιοι αμφισβητούν τα κοινώς και ευρέως αποδεκτά χωρίς να προβάλλουν τα αντίστοιχα επιστημονικά αντεπιχειρηματα. Όσο για το δεύτερο σκέλος της απάντησης, στηρίζετε το κατηγορηματικα όχι σας σε παραδείγματα αναγεννησιακων. Λυπάμαι αλλά αυτό είναι όντως ατυχεστατο, γιατί η σύγχρονη επιστημονική μέθοδος και ο όγκος γνώσης που είναι προαπαιτουμενο για να γίνει επιστημονικός διάλογος σε παρόμοιο επίπεδο προϋποθέτει πλέον πολύ εξειδικευμένες γνώσεις… Διαβάστε περισσότερα »

Ένα Μπλούμπερι
Ένα Μπλούμπερι
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ένα Μπλούμπερι

Αλλα διαβάζουμε, αλλα καταλαβαίνουμε.

‘Νομίζω ότι όταν χρησιμοποιείς μια επιστημονική ορολογία με λάθος τρόπο είναι καλύτερο να το αναγνωρίζεις και να προσπαθήσεις να καταλάβεις ό,τι σου εξηγούν’

‘Δεν είμαι φυσικός, οπότε αν λέγεται μόνο νόμος και όχι θεωρία, έχεις δίκιο και ευχαριστώ για τη διόρθωση!’

Τα υπόλοιπα, ανάξια σχολίου. Καλή συνέχεια.

Graphene
Graphene
4 χρόνια πριν

Αυτή η ερώτηση είναι μια καλή περίληψη των επιπτώσεων που έχει η μηδενική διδαχή βιολογίας στα σχολεία. Είναι παραγκωνισμένη σε σημείο αηδίας. Δε γίνεται να τελειώνουμε το σχολείο και να μην ξέρουμε πολύ βασικά πράγματα, όπως τις διαφορές ιών/βακτηρίων και πώς τα καταπολεμά η επιστήμη.

Po the Panda
Po the Panda
4 χρόνια πριν

Εγώ πάντως έχω νέα αγαπημένη θεωρία συνομωσίας: O κορωνοϊός φτιάχτηκε απο φεμινίστριες και είναι ειδικά σχεδιασμένος να πεθαίνουν πιο πολλοί άντρες. Δεν με πιστεύετε; Είσται κι εσίς στο κόλπο, εεε;;;;;;;

este
este
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Po the Panda

Πες μου οτι οντως το ακουσες καπου αυτο;

Po the Panda
Po the Panda
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  este

Σου το λέω, το άκουσα 😂

este
este
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Po the Panda

Εκπληκτικο!!!

brain user
brain user
4 χρόνια πριν

Πραγματικα με τρομαζει το γεγονος οτι τοσοι πολλοι ανθρωποι σκεφτονται σοβαρα οτι ισως υπαρχει καποια αληθεια μεσα σε ολες αυτες τις γελοιες θεωριες συνομωσιας. Πραγματικα πιστευουν οτι ξεσκεπαζουν καποια αληθεια μεσα απο διαφορα ποστς στο Ιντερνετ, οπου ο καθενας γραφει το μακρυ του και το κοντο του. Αν εχεις αμφιβολιες αγαπητη Φωτεινη παρε να διαβασεις κανα βιβλιο βιολογιας! Το εχεις σκεφτει ποτε αυτο; Ιστορια ισως; Μηπως και η Μαυρη Πανωλη τον Μεσαιωνα ηταν σκευωρια των φαρμακευτικων και των Μασσονων ή δεν ξερω κι εγω τι αλλο; Ελεος καπου.

dex_
dex_
4 χρόνια πριν

ΑΜΑ ΕΧΕΙΣ ΕΛΛΑΝΙΚΟ DNA ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΟ ΣΑΛΙΟ ΤΩΝ ΕΡΠΕΤΟΜΟΡΦΩΝ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΛΙΓΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΒΑΛΑΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ; ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΛΑΝΙΚΟ DNA. ΤΗΝ ΑΜΠΑ ΜΗ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΡΠΕΤΟΜΟΡΦΗ ΕΙΝΑΙ. Οι θεωρίες συνομωσίας δεν αμφισβητούν την επιστήμη, την καταργούν. Η αμφισβήτηση είναι μέρος της επιστήμης. Πολλά από τα ψευδοεπιστημονικά κινήματα, που συνήθως αμφισβητούν την κύρια άποψη, δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν τις θεωρίες του. Γιατί εκεί βασίζεται η επιστήμη στην απόδειξη. Το bias σε έρευνες που έχουν να κάνουν με θέματα φύλου, προσωπικά το βρίσκω αδύνατον. Όχι γιατί… Διαβάστε περισσότερα »

DrStrange
DrStrange
4 χρόνια πριν

Είμαι 99.99% σίγουρος ότι δεν έχουμε δει σε κανένα επιστημονικό περιοδικό δημοσίευση ότι οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο IQ από τους άνδρες. Ίσως σε φυλλάδες τύπου Μακελειό ή Espresso.

dex_
dex_
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  DrStrange

Ακριβώς. Άλλο τι γράφει μια έρευνα και άλλο τι καταλαβαίνουμε ότι γράφει.
Έρευνα: Ο ιός επιβιώνει σε χάλκινες επιφάνειες για 4 ώρες.
Εφημερίδα: Ο χαλκός σκοτώνει τον κορονοιό.
Μπλογκσποτ: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ!!!!!! Απίστευτο! Βραχιόλι από χαλκό σκοτώνει τον κορονοιό.
Η θεία μου: κλέβει χαλκό από κολόνες τις ΔΕΗ για να φταίξει βραχιόλι, γιατί τι ξέρετε εσείς οι επιστήμονες;

lioness
lioness
4 χρόνια πριν

Αμφισβητούμε μία έρευνα, όταν φαίνεται να μπαίνει ο παράγοντας του biased και του δευτερογενούς οφέλους από “μαγειρεμένα” αποτελέσματα και περίεργα στημένες μελέτες ή περίεργα ερωτήματα, όταν κάτι εξυπηρετούν. Στο φεμινιστικό ζήτημα που αναφέρεις, εξυπηρετούν την ακεραιότητα ενός συστήματος εγκαθιδρυμένου από αιώνων, που έχει όνομα. Στο θέμα του κορονοϊού, πρέπει να αναρωτηθείς ποιο είναι το όφελος για τους επιστήμονες να πουν ψέμματα, και για ποιο θέμα. Και κάπου εκεί γεννιούνται οι θεωρίες συνομωσίας, όπου θεωρίες συνομωσίας εννοούμε σοβαροφανή επιστημονικοφανή πράγματα που λέγονται και γράφονται, ενάντια σε κάθε λογική. Δε μας αναφέρεις ποια δεδομένα τίθενται, κατά τη γνώμη σου, υπό αμφισβήτηση, θα… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Granita Lemoni
4 χρόνια πριν

Φωτεινή, εδώ θίγεις 2 διαφορετικά θέματα. Στην πρώτη περίπτωση μιλάς για bias στην έρευνα. Υπάρχουν διάφορα είδη bias, χοντρικά όμως αυτό σημαίνει ότι για κάποιους λόγους η έρευνα δεν είναι αντικειμενική (είτε από την πλευρά συλλογής των δεδομένων είτε από την πλευρά επεξεργασίας τους από τον ερευνητή). Δηλαδή είναι ελάττωμα στον σχεδιασμό της έρευνας (εσκεμμένο ή ακούσιο). Από την άλλη ειδικά το IQ δεν είναι κάτι αντικειμενικό αλλά (όσο και να λέμε ότι τα tests είναι culture-free) σχετίζεται άμεσα με ψυχοκοινωνικά στοιχεία. Με πιο απλά λόγια; Αν κάποιος μεγάλωσε σε ένα χωριό στα βάθη της Ινδίας χωρίς να έχει λάβει… Διαβάστε περισσότερα »