Το παράδοξο του #metoo, ως όχημα υποκρισίας

Για όσους θέλουν να ακολουθήσουν το ρεύμα επειδή πρέπει, αλλά όχι επειδή θέλουν

Για την ώρα, η ιστορία αποφάσισε: ο Κάβανο μπήκε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά από μια εξαιρετικά διχαστική διαδικασία για όλη τη χώρα. Οι προβλέψεις για την πορεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη θέση της γυναίκας είναι μοιραία – και λογικά – δυσοίωνες. Η ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα θα συνεχιστεί και τα αποτελέσματα θα φανούν στις επόμενες εκλογές, αλλά δεν είναι ο σκοπός μου να κάνω προβλέψεις, σε αυτό είμαι πολύ κακή. Θέλω να σχολιάσω κάτι άλλο.

Μετά την συμπληρωματική έρευνα του FBI, όλα τα μέσα παρακολουθούσαν τις αντιδράσεις των τεσσάρων Γερουσιαστών που δήλωναν αναποφάσιστοι. Οι τέσσερις γερουσιαστές που είχαν την εξουσία να αλλάξουν την πορεία της προδιαγεγραμμένης ιστορίας έγιναν δυο, και οι δυο μηδέν, και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.

Η Σούζαν Κόλλινς, πρόσωπο-κλειδί για την ιστορία για εκείνη την ημέρα, έβγαλε έναν πενηντάλεπτο λόγο στον οποίο εξηγούσε για ποιο λόγο τελικά θα ψηφίσει υπέρ του Κάβανο. Από πολλά μέσα σχολιάστηκε ως «λόγος ορόσημο». Ορόσημο; Με μια έννοια, είναι. Είναι λόγος ορόσημο της υποκρισίας, με μια λογική επιχειρημάτων που φυσιολογικά και αναμενόμενα ανήκει σε λόγο Ρεπουμπλικάνας και μέλος της Γερουσίας που πρέπει να ισορροπήσει πολλά συμφέροντα για να παραμείνει στην πανίσχυρη θέση της, αλλά με φρίκη βλέπω ότι αναπαράγεται και από γυναίκες με απείρως λιγότερη εξουσία, που όμως νομίζουν ότι έχουν και πρέπει να περιφρουρήσουν με τον ίδιο τρόπο, πέφτοντας με τα μούτρα στο λάκκο που σκάβουν μόνες τους.

Η «λογική» αυτή είναι ως εξής: «φυσικά και πιστεύω τις μαρτυρίες γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία. Όλες οι γυναίκες έχουν μια τέτοια ιστορία να αφηγηθούν. Ξέρω γιατί δεν καταγγέλλουν, γιατί δεν μιλάνε, γιατί δεν πάνε στην αστυνομία. Έχουμε χρέος ως κοινωνία να τις στηρίξουμε και να μην τις αμφισβητούμε. ΑΛΛΑ, η συγκεκριμένη, μπορεί να μη θυμάται καλά (γιατί δεν με βολεύει στις υπόλοιπες επιδιώξεις που έχω).  Δεν έχω αρκετά στοιχεία. Άρα, την πιστεύω, αλλά δεν πιστεύω ότι έγινε αυτό που λέει ότι έγινε.» Είναι το #metoo του Σρέντιγκερ.

Η φόρμουλα λοιπόν για την ώρα είναι: λέω ό,τι χρειάζεται για να φανώ σύμμαχος, και με ένα «αλλά» ακυρώνω όλα όσα ισχυρίζομαι ότι πιστεύω. Και η πίτα ολόκληρη, και ο σκύλος χορτάτος;

Για την ώρα η μεγαλύτερη επιτυχία του #metoo σε αυτό το επίπεδο εξουσίας είναι να μην λοιδορούνται οι γυναίκες που μιλάνε γι’αυτό.  Τις παίρνουμε στα σοβαρά, αλλά «μπορεί να μην θυμούνται καλά». Ναι μεν, αλλά. Δεν είναι μικρό βήμα, σε σχέση με το κλίμα που επικρατούσε μόλις δυο, τρία χρόνια πριν. Κάθε άλλο. Η αρχή έχει γίνει, αλλά η επαγρύπνηση είναι πιο δύσκολη μετά την ευφορία της πρώτης ρήξης. Αυτή η επαγρύπνηση πρέπει να γίνεται μέσα μας, όταν νομίζουμε ότι απειλούνται τα δικά μας συμφέροντα, όσο ασήμαντα κι αν είναι.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

50 points
Upvote Downvote

4
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
4 Συντάκτες σχολίων
Flying Grandmaleasloglady Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Πάντως πιστεύω ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι ακόμα οι γυναίκες είμαστε το φτωχό φύλο. Και ο φτωχός πάντα θα αδικείται σε σχέση με τον πλούσιο. Για να δώσω ένα ακραίο παράδειγμα: Αν μια δισεκατομμυριούχος γυναίκα είχε παρενοχληθεί ή βιαστεί από έναν άνεργο, πάμφτωχο άντρα , μια χαρά θα την πίστευαν και θα τον έχωναν στην φυλακή. Δεν είναι φυσικά εφικτό να γίνουμε όλες οι γυναίκες δισεκατομμυριούχοι, είναι όμως εφικτό να γίνουμε οικονομικά ίσες με τους άντρες. Την ημέρα που τα χρήματα που βγάζουν οι γυναίκες όλου του κόσμου θα είναι ίσα με αυτά που βγάζουν οι άντρες όλου του… Διαβάστε περισσότερα »

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Φωτεινή, αυτό που περιγράφεις είναι εντελώς ανέφικτο κι εκτός κι αν εννοείς ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ, σε ΟΛΗ τη γη, να παίρνουμε π.χ. 1000 ευρώ το μήνα, δεν λύνει το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης ενός τραπεζικού στελέχους, π.χ., προς την υπάλληλο του κυλικείου (ακόμη κι αν γυναίκες/άνδρες τραπεζικά στελέχη παίρνουν τα ίδια χρήματα ακριβώς).

Νομίζω είναι κομματάκι πιο εφικτό να τιμωρούνται τα σεξουαλικής φύσεως εγκλήματα και να μην τη βγάζουν καθαρή οι θύτες, από το να εξισωθούν όλα τα εισοδήματα σε όλο τον πλανήτη.

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Σωστά loglady, και επίσης πρώτα θα έρθει η ισότητα και μετά θα φτάσουμε να παίρνουμε ίση αμοιβή για ίση δουλειά. Δεν πάει ανάποδα.

Flying Grandma
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Πραγματικά ιστορικές στιγμές. Αυτό το βίντεό με τις δυο νεαρές γυναίκες να αντιμετωπίζουν με σπασμένη φωνή μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες τον Φλεικ με έχει συγκλονίσει.

https://youtu.be/bshgOZ8QQxU