Όσο περισσότερο ταιριάζετε στα γυναικεία πρότυπα ομορφιάς, τόσο πιο πιστευτές θα είστε

Μια νέα έρευνα συνδέει την εξωτερική εμφάνιση με την πιθανότητα να γίνουν οι γυναίκες πιστευτές ως θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, οι γυναίκες που δεν ταιριάζουν στα γυναικεία στερεότυπα ομορφιάς είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν πιστευτές ως θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

“Η σεξουαλική παρενόχληση είναι διαδεδομένη και προκαλεί σημαντική βλάβη, αλλά πάρα πολλές γυναίκες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη και στη νομική προστασία, με αποτέλεσμα να μένουν ευάλωτες σε περαιτέρω θυματοποίηση από το ίδιο το νομικό σύστημα”, δηλώνει η συν-συγγραφέας της μελέτης Cheryl Kaiser, Ph.D.,του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

 

Σύμφωνα με την Kaiser, οι ισχυρισμοί σεξουαλικής παρενόχλησης θεωρήθηκαν λιγότερο αξιόπιστοι (και η παρενόχληση θεωρήθηκε λιγότερο ψυχολογικά επιβλαβής) όταν στόχευε σε ένα θύμα που ήταν λιγότερο “ελκυστικό” και\ή δεν ενήργησε σύμφωνα με το στερεοτυπικό πρότυπο της γυναίκας.

Η μελέτη διεξήγαγε μια σειρά από 11 πειράματα πολλαπλών μεθόδων, στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 4.000 συμμετέχοντες και είχε σκοπό να διερευνήσει τι επιπτώσεις θα είχε το να μην ταιριάζει ένα θύμα στην έννοια της στερεοτυπικής γυναίκας στην άποψη των συμμετεχόντων σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση και την ισχύ των ψυχολογικών συνεπειών της.

 

Σε πέντε πειράματα, οι συμμετέχοντες διάβασαν σενάρια στα οποία οι γυναίκες υπέστησαν ή όχι σεξουαλική παρενόχληση. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν το βαθμό στον οποίο αυτές οι γυναίκες ταιριάζουν στην εξιδανικευμένη εικόνα των γυναικών, είτε σχεδιάζοντας πώς νόμιζαν πως ήταν η γυναίκα της ιστορίας είτε επιλέγοντας από μια σειρά φωτογραφιών. Σε όλα τα πειράματα, οι συμμετέχοντες θεώρησαν περισσότερο στόχους της σεξουαλικής παρενόχλησης όσες γυναίκες ταίριαζαν με τα κυρίαρχα στερεότυπα γυναικείας ομορφιάς.

Η έρευνα είχε ως σκοπό να τονίσει το βαθμό victim blaming όσων γυναικών θεωρούνταν τυπικά όμορφες και πέφτουν θύματα παρενόχλησης και την αδυναμία όσων γυναικών δεν ταιριάζουν με τα στερεότυπα της γυναικεία ομορφιάς να γίνουν πιστευτές και να αναζητήσουν νομική βοήθεια.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

22 points
Upvote Downvote

7
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
6 Συντάκτες σχολίων
Nom de plumeSymbolisPonemenosspourgitisThe other Moomin Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
The other Moomin
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αμ δεν ειναι οτι οι ομορφες βρισκουν και καμια δικαιωση ομως. Γιατι ναι μεν αμα εισαι ασχημη σιγουρα το χεις κατεβασει απο το κεφαλι σου γιατι ποιος να σου την πεσει ετσι τερας που σαι, αλλα αμα εισαι ομορφη ε δεν μπορει σιγουρα την κουνησες και συ την ουρα σου και προκαλεσες.Απο οπου και να το πιασεις η γυναικα θα βγει να φταιει.

Symbolis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Άσε που υπάρχει και η λέξη σαβουρογάμης, ασχέτως του πόσο σαβούρα είναι ο γάμης.

Nom de plume
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Δυστυχώς δε νομίζω ότι είναι μόνο αυτό. Έχω διαπιστώσει πως κάποιοι άντρες νιώθουν πραγματική απέχθεια προς γυναίκες που αποκλίνουν απο τα πρότυπα ελκυστικότητας, οποτε αδυνατούν να νιώσουν συμπόνια και άρα να πιστέψουν τις γυναίκες αυτές.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Όταν σπούδαζα στη Θεσσαλονίκη, κατέβηκα να πάρω τσιγάρα και σοκολάτες στις 3 τα ξημερώματα, στο διάλειμμα για εξεταστική. Συνήθιζα να διαβάζω βράδυ και είχα αυτή τη συνήθεια. Να βγαίνω μέσα στο κρύο και να πηγαίνω περίπτερο Δελφών. Ο περιπτεράς μου λέει “εχτές ένας επιτέθηκε σε μια κοπέλα” και συνεχίσει “και δεν ήταν και καμιά ωραία”…… Χωρίς λόγια………..

Ponemenosspourgitis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Έχω την εντύπωση ότι η Αμερικανική ψυχολογική εταιρεία πετάει τα χρήματα των επιχορηγήσεων. Επιβεβαίωσε τα αυτονόητα.

Symbolis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Πόσο εκτός θέματος αυτό με τα πρότυπα ομορφιάς! Ακόμη να κατανοήσουν ότι ο βιασμός δεν είναι θέμα ερωτικής έλξης αλλά πράξη βίας! Στη θέση μιας γυναίκας “μη ελκυστικής” θα μπορούσε να ήταν ένα αγόρι, μία τρανς, οποιοσδήποτε. Αφού το αρρωστάκι της υπόθεσης είναι ο βιαστής, το θύμα δεν ορίζει την κατάσταση ούτε ευθύνεται γι’ αυτήν.

zoi kai kota
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όπως αποδείχθηκε και πριν 2 χρόνια στην Ιταλία στη συγκεκριμένη υπόθεση βιασμού:
https://www.theguardian.com/world/2019/mar/11/men-acquitted-of-charges-because-victim-judged-too-masculine