Ομοιοπαθητική: Να την εμπιστευτώ;

Η φαρμακοποιός του Α, μπα, Αθηνά Παπαναστασίου, απαντά

Η ομοιοπαθητική είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που έχει τις ρίζες της στο 1700, όταν ένας Γερμανός γιατρός (Samuel Hahnemann) ανέπτυξε τη θεωρία ότι τα όμοια θεραπεύονται με τα όμοια. Θεραπεύεις, δηλαδή, μια ασθένεια με χρήση φαρμακευτικών ουσιών που είναι ικανές να προκαλέσουν τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας, όταν χορηγηθούν σε έναν υγιή οργανισμό.

Τα ομοιοπαθητικά προϊόντα είναι φτιαγμένα από ορυκτά, βότανα και αρκετά άλλα υλικά. Η θεραπευτική ουσία τρίβεται και γίνεται σκόνη μαζί με σάκχαρα και κατόπιν διαλύεται είτε με 9 είτε με 99 μέρη αποσταγμένου νερού(ή ονοπνεύματος) και ταράζεται δυνατά. Η διαδικασία αυτή λέγεται αραίωση και δυναμοποίηση. Στη συνέχεια λαμβάνεται ένα μέρος από το ήδη διαλυμένο φάρμακο και αραιώνεται ξανά με τον ίδιο τρόπο. Από το διάλυμα που προκύπτει λαμβάνεται ξανά ένα μέρος και πάλι αραιώνεται με 9 ή 99 μέρη νερού. Οι διαδοχικές αραιώσεις συνεχίζονται μέχρι την επίτευξη της επιθυμητής αραίωσης.

Μια αραίωση 30X σημαίνει ότι η αρχική ουσία έχει αραιωθεί 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 φορές.

Οι νόμοι της χημείας, βέβαια, λένε ότι υπάρχει ένα όριο στην αραίωση που μπορεί να γίνει χωρίς την ολοκληρωτική απώλεια της αρχικής ουσίας. Η απάντηση της ομοιοπαθητικής είναι ότι όσο μεγαλύτερη η αραίωση τόσο ισχυρότερο το φάρμακο. Αυτό επιτυγχάνεται με την ισχυρή δόνηση που δέχονται σε κάθε αραίωση τα διαλύματα, με αποτέλεσμα τα μόρια να συγκρούονται μεταξύ τους κ τελικά το διάλυμα να αποκτά μεγάλη δύναμη και ότι ακόμα και εάν το τελευταίο μόριο φύγει, παραμένει μια «ανάμνηση».

Δυστυχώς,η ομοιοπαθητική δεν έχει καταφέρει να αποδείξει με έρευνες και επιστημονικά δεδομένα τους ισχυρισμούς της. Αφού πολλά ομοιοπαθητικά σκευάσματα δεν περιέχουν ανιχνεύσιμα ποσά δραστικής ουσίας είναι αδύνατον να ελεγχθεί εάν περιέχουν ή όχι αυτά που αναγράφονται στην ταμπέλα τους. Στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ομοιοπαθητικών φάρμακων δεν έχει ποτέ ελεγχθεί την ίδια ώρα που για την κυκλοφορία στην αγορά ενός φαρμάκου της κλασσικής ιατρικής απαιτούνται μακροχρόνιες και εξαντλητικές έρευνες και πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

Πρόσφατα η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης. Λίγο καιρό νωρίτερα, με απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Στη Μεγάλη Βρετανία, το National Health Service (NHS), ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Τέλος στην Αυστραλία, οι αρχές προειδοποιούν πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια.

Ο κάθε άνθρωπος βέβαια έχει την ελευθερία να επιλέξει οποιαδήποτε θεραπευτική προσέγγιση επιθυμεί προκειμένου να προστατέψει την υγεία του.

Image result for if water has a memory then homeopathy

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

33 points
Upvote Downvote

36
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
9 Θέματα σχολίων
27 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
14 Συντάκτες σχολίων
Eleanor OliphantOrigami LoverSouviΦούστα Κλαρωτή Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
DrStrange
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εμένα η αστρολόγος μου πάντως μου έχει πει να παίρνω μόνο ομοιοπαθητικα φάρμακα.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Η αλήθεια είναι ότι η ομοιπαθητική έχει τόση επιστημονική βάση όσο και το ξεμάτιασμα. Σφαγη στα σχόλια σε 3,2,1……..

WD40
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το ξεμάτιασμα τώρα τι σου φταίει; Το μάτι το δέχεται και η Εκκλησία αφού. :p

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Στην Αμπα σφαγή στα σχόλια για την ομοιοπαθητική;;;; Τσ τσ τσ

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

…Αυτά είναι όλα πολύ ωραία, όμως εφόσον οι επιστήμονες φαρμακοποιοί διαθέτουν πέραν των κλασικών, ομοιοπαθητικά σκευάσματα και μάλιστα τα διαφημίζουν στις ταμπέλες και τις κάρτες τους κανονικά και με το νόμο κι εφόσον επιστήμονες ιατροί που έχουν βγάλει τις ιατρικές τους και ανήκουν στους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους, ασκούν την ομοιοπαθητική, μου φαίνεται κάπως περίεργο να απευθυνόμαστε ή και να την “πέφτουμε” στον εύπιστο και παραπλανημένο κοσμάκη. Επιτέλους, αν η ομοιοπαθητική είναι pseudoscience και απάτη, αυτό είναι ένα ζήτημα που άπτεται, πλέον, των κρατικών πολιτικών.https://en.wikipedia.org/wiki/Regulation_and_prevalence_of_homeopathy

Κοντράριος
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Κοντράριος

Των ίδιων κρατικών πολιτικών που αντί να διώξουν για απάτη, φορολογούν και δίνουν ΚΑΔ 96.09.19.01 σε όσους παρέχουν αστρολογικές ή “πνευματιστικές” υπηρεσίες;

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

Σπατάλη λεξεων. “Ομοιοπαθητική, να την εμπιστευτώ ;” ΟΧΙ

Τέλος .

Μακαρονοτέρας, το αληθινό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μπαίνω στο site, βλέπω τον τίτλο χωρίς ένα μεγάλο “ΟΧΙ” δίπλα. Πάει χάλασε ο κόσμος λέω! Διαβάζω το κείμενο και λέω εντάξει, τουλάχιστον δεν λέει ναι. Αλλά παρόλα αυτά, ο τίτλος θα έπρεπε να είναι πιο συγκεκριμένος. Και τώρα αποψάρα: Έχω ένα θέμα με τους φαρμακοποιούς που πωλούν τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα. Αν πιστεύουν στη λειτουργία τους και τα πωλούν, χάνω κάθε εκτίμηση για την επιστημονική ιδιότητά τους. Αν πάλι δεν τα πιστεύουν αλλά παρόλα αυτά τα πωλούν για το κέρδος σε ανθρώπους που δεν έχουν την ικανότητα να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν θα έπρεπε να τα αγοράζουν,… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

όχι

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

Όχι, εκει που μένω έχουμε δύο φαρμακεία. Ένα μοδάτο με νέα φαρμακοποιό ανακαινισμένο και με όλα τα τελευταία προϊόντα καλλυντικά κλπ. Και ένα πιο παραδοσιακό με φαρμακοποιό μεγαλυτερης ηλικίας πολύ καλό στοκ σε φάρμακα αλλά μονο τα βασικά σε κρέμες, καλυντικα και οδοντόβουρτσες. Συνηθιζα να προτιμώ το μοδάτο και ανακαινισμένο, μέχρι που συνέβησαν τα εξής περιστατικά 1) Έβαλαν μία τεράστια φωτεινή πινακίδα “ομοιοπαθητικά φάρμακα” και έκαναν πανηγυρικά εγκαίνια του νέου τμήματος ομοιοπαθητικής 2)μετά από ένα χρόνο μαχης με τις ψείρες (που αγόραζα το ένα προϊόν μετά το άλλο) ζήτησα ένα πολύ δυνατό αντιφθειρικό που μας είχε δώσει η παιδίατρος και… Διαβάστε περισσότερα »

Κοντράριος
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Κοντράριος

Το κακό με το φυτικό είναι ότι δεν βλάπτει ούτε τις ψείρες.

Ntolmadaki yalantzi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Υπάρχει πολύς πόλεμος ως προς την ομοιοπαθητική χωρίς να καταλαβαίνω το γιατί (αν δεν θες, δεν το κάνεις – η κριτική είναι περιττή). Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα ότι οι γιατροί αυτοί (που είναι γιατροί) χρησιμοποιούν το placebo effect. Πράγμα χαζό καθώς αυτά τα φάρμακα δίνονται σε μωρά και παιδιά που δεν έχουν ιδέα αυτό πως λειτουργεί, ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. Επίσης άλλος μύθος είναι ότι πας μόνο στον ομοιοπαθητικό που είναι κάτι σαν τσαρλατάνος και σου δίνει βοτάνια. Ο ομοιοπαθητικός δουλεύει σε συνεργασία με την κλασσική ιατρική, καθώς είναι και ο ίδιος γιατρός (εκτός από ομοιοπαθητικός). Στην ομοιοπαθητική στρεφόμαστε ιδιαίτερα όταν… Διαβάστε περισσότερα »

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

14 ώρες μέχρι να τσιμπήσει ο υπέρμαχος της ομοιο…….. και να κάνει νέο προφίλ για να υπερασπιστεί τα ματζούνια του. Με επιχειρήματα νηπιαγωγείου που χρησιμοποιούν οι προσήλυτοι στις μπ…… Σπασαμε ρεκόρ συνήθως ορμάνε στα 5 λεπτά

Ntolmadaki yalantzi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ποια είναι τα επιχειρήματα νηπιαγωγείου? Επίσης έθιξα κανέναν και δεν το κατάλαβα?

Ntolmadaki yalantzi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ποιά ακριβώς είναι τα επιχειρήματα νηπιαγωγείου?? Επίσης γιατί είναι κατακριτέο εσύ να μπορείς να εκφράσεις την γνώμη σου ενώ εγώ όχι?? Έθιξα κάποιον και δεν το κατάλαβα?? Διάβασες έστω και λίγο την απάντηση η απλά ήθελες να πεις την αποψαρα σου?

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα ότι οι γιατροί αυτοί (που είναι γιατροί) χρησιμοποιούν το placebo effect. Πράγμα χαζό καθώς αυτά τα φάρμακα δίνονται σε μωρά και παιδιά που δεν έχουν ιδέα αυτό πως λειτουργεί, ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ Όχι δεν δουλεύουν, το Placebo effect μπορεί να λειτουργεί και στον γονέα, να νομίζει ότι βλέπει βελτίωση ενώ είναι μία ύφεση της νόσου. Επίσης άλλος μύθος είναι ότι πας μόνο στον ομοιοπαθητικό που είναι κάτι σαν τσαρλατάνος και σου δίνει βοτάνια. Ο ομοιοπαθητικός δουλεύει σε συνεργασία με την κλασσική ιατρική, καθώς είναι και ο ίδιος γιατρός (εκτός από ομοιοπαθητικός). Όχι δεν είναι, αντίθετα οι… Διαβάστε περισσότερα »

Ntolmadaki yalantzi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είδες που όταν θέλει κάποιος χρησιμοποιεί αντεπιχειρήματα και όχι ειρωνία? Γι αυτό στο τέλος λέω κριτική σκέψη. Δεν δεχόμαστε τίποτα και από κανέναν άκριτα. Ούτε από τον κλασσικό γιατρό (πάρε την αντιβιωσουλα σου για το βηχαλακι) ούτε από τον ομοιοπαθητικό ούτε από κανέναν. Το ήταν ένας δεν σημαίνει ότι είναι όλοι. Κι αφού χρησιμοποιείς την αρχή lenfou θα την χρησιμοποιήσω κι εγω. Έχω δει την ομοιοπαθητική να θεραπεύει χημική πνευμονία σε 4χρονο. 10 χρόνια τώρα έχω διαγνωστει με πολυκυστικες ωοθηκες όπου δύο (ο ένας με φοβερό όνομα στον χώρο) γυναικολόγοι και ένας ενδοκρινολόγος μου έλεγαν πάρε αντισυλληπτικά με κλειστά μάτια.… Διαβάστε περισσότερα »

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

Γιατί όταν θα επανέλθει η νόσος θα σε στείλει αδιάβαστο. Πάμε πάλι; ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΣ. Αν θεράπευες θα ήσουν τώρα στη Στοκχόλμη και εγώ από κάτω θα χειροκροτούσα. Στη θρομβοφιλία πρέπει να κάνεις ακριβώς αυτό ΤΙΠΟΤΑ. Έκοψες τα αντισυλληπτικά και ταράααααν τίποτα άλλο δεν έκανες. ΘΑ κάνεις (αντιπηκτικές ενέσεις) όταν μείνεις έγκυος. Τα αντισυλληπτικά τα παίρνεις για να ρυθμιστεί ο κύκλος, εξετάσεις για θρομβοφιλία πριν τα πάρεις δεν έκανες; κακώς. Τα έπαιρνες εφτα χρόνια γενική αίματος δεν έκανες; πάλι κακώς., οκ έχεις πολυκυστικές πάλι τίποτα δεν χρειάζεται να κάνεις. Έχεις δει να θεραπεύει χημική πνευμονία σε τετράχρονο; Στη χημική πνευμονία πάλι… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

και μην ξεχνάτε, και οι τούρτες του ζαχαροπλαστείου χημικά έχουν

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

“Είδες που όταν θέλει κάποιος χρησιμοποιεί αντεπιχειρήματα και όχι ειρωνία? Γι αυτό στο τέλος λέω κριτική σκέψη. Δεν δεχόμαστε τίποτα και από κανέναν άκριτα”

Εσύ δηλαδή πως μπορείς να κρίνεις ιατρικά δεδομένα; Είσαι απόφοιτος επιστημών υγείας;

Παρεπιπτόντως, έχω ένα πρόβλημα στον προσδιορισμό νικελίου, να σου τα παραθέσω για να με βοηθήσεις με την κριτική σου σκέψη;
Όχι, δεν ειρωνεύομαι…..

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Αμα θέλετε να τις βγάλουμε έξω να τις μετρήσουμε τις εμπειρίες, μπορώ να σας πω για τη γνωστή μου που πέθανε (ναι, πέθανε) από κρίση άσθματος επειδή ο ομοιοπαθητικός της συνέστησε να κόψει τα φάρμακα και να συνεχίσει με βοτάνια. Ναι, πέθανε από άσθμα εν ετη 2017. Αν είναι δυνατόν. Και μπορώ να σου παραθέσω και άλλες 4-5 περιπτώσεις που απλά η ομοιοπαθητική δε δούλεψε. Ευτυχώς δεν έπαθαν άνθρωποι ζημιά ή να πεθάνουν, απλά παρέμειναν στην ίδια κατάσταση. Οπότε αυτά με τα “εμενα δούλεψε στην οικογένειά μου” τα ακούω βερεσέ. Ας μας δείξουν καμιά κλινική μελέτη, καμιά τεκμηριωμένη έρευνα και… Διαβάστε περισσότερα »

Souvi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αγαπητή/ε Origami Lover είσαι πραγματικά πανέξυπνη.Μα καλά που με κατάλαβες ότι άλλαξα προφίλ και μπήκα για να υπερασπιστώ την ομοιοπαθητική.΄Έχεις φοβερές ικανότητες
Αχ όχι λυπάμαι δεν είμαι εγώ το γιαλαντζί ντολμαδάκι είναι ένας άλλος άνθρωπος που τόλμησε να εκφράσει άποψη περι του θέματος .Ω μα τα χίλια κόκαλα ναι συμβαίνει να είμαστε πολλοί οι τσαρλατανοπλικτοι….
Εσύ πάντως που μετράς και τις ώρες ….!!!! μέχρι να μπεί κάποιος να πεί κάτι μην είσαι και τόσο σίγουρη για τη μύτη σου δε τα πιάνει όλα τελικά
Με αγάπη…

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

Δεν αναφερομουν σε εσένα αλλά σε όσους ομοιοπαθητικοβαρεμενους βλέπουν το θέμα στις κοινοποιήσεις στο facebook και ορμάνε να υπερασπιστούν το μαγαζάκι τους . Αλλά όποιος έχει τη μύγα……

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Θίγετε συγκεκριμένα την επιστήμη της ιατρικής, και τους ανθρώπους που πάσχουν από κάτι που είναι ακόμη ανίατο, αλλά δεν πειράζει καθόλου τους ομοιοπαθητικούς να πάρουν τα ζεστά λεφτάκια τους για να τους πουλήσουν ζαχαρόνερο.

Και μας ψέγετε και για απουσία κριτικής σκέψης. Μάλιστα.

Ntolmadaki yalantzi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

1 δεν θίγω καμία επιστήμη είπα ότι η ομοιοπαθητική λειτουργεί συμπληρωματικά ίσα με 3-4 φορές. 2 δεν θίγω κανέναν άνθρωπο ξεκίνησα το σχόλιο μου με το “αν δεν το θες δεν το κάνεις – οριστε όμως τα επιχειρήματα μου γιατί το κάνω εγώ”. 3 δεν κατηγόρησα κανέναν για απουσία κριτικής σκέψης. Είναι δύσκολο και το καταλαβαίνω όταν έχουμε μάθει να βλέπουμε διάφορες πρακτικές ανα τον κόσμο (δεν είναι μόνο η ομοιοπαθητική δυστυχώς) σαν τον διάολο χωρίς να σκεφτούμε η ίσως να συζητήσουμε (ακριβώς στην πρώτη απάντηση με ειρωνευτηκαν-χλευασαν που εξέφρασα μια άποψη) ποια μπορεί και να είναι τα κέρδη της… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

αυτό το ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ που το έβαλες και με κεφαλαία πως αποδεικνύεται; Έχεις καμιά αξιόλογη επιστημονική μελέτη να μας παραθέσεις ή στο είπε εξειδικευμένος ομοιοπαθητικός παπαρολόγος;;

Ntolmadaki yalantzi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το έχω δει να δουλεύει σε πολλές περιπτώσεις μέσα στην οικογένεια μου. Αυτό που όλοι λέτε ότι είναι βλακείες (στο μεταξύ μόνο εσείς μου επιτίθεστε εγώ απλά παραθέτω επιχειρήματα και εσείς απαντάτε με ειρωνίες) εσείς που το είδατε? Η απλά διαβάσατε την Λένα στο ίντερνετ (που η ίδια λέει συνέχεια ψάξτε το πρώτα και μην πιστεύεις τον άγνωστο που θα στο πει) και λύθηκε το πρόβλημα σας και επιβεβαιώθηκε ο Έλληναρας ότι κάνει την σωστή επιλογή? Επειδή δεν καταλαβαίνετε αυτό που προσπαθώ όμορφα και ωραία να πω από την αρχή. πάμε πάλι: να σκεφτόμαστε λιγο πέρα από την μύτη μας… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ Ψάξε και ενημερώσου. Τα “ξέρω μια περιπτωση” δεν είναι επιστήμη.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το πρόβλημα του Homo Ellinarus είναι πως εκτός από αμόρφωτος είναι και ανάγωγος (αν δεν καταλαβαίνετε την διαφορά, google it!). Μπορεί να πιστέψει ότι ένας κύριος έκανε το νερό κρασί και έκοβε βόλτες στην επιφάνειας της θάλασσας με την κατάλληλη δόση πλύσης εγκεφάλου, αλλά όταν κάποιος έρχεται να καταθέσει μία άποψη για κάτι διαφορετικό (και μάλιστα με στοιχεία και παραδείγματα) από αυτά που χωράει ήδη το μυαλουδάκι του, όχι απλά αδυνατεί να το πιστέψει, έχει και την ανάγκη συν τις άλλοις να τον χλευάσει χωρίς καν επιχειρήματα. Ίσως γιατί όταν ήταν 9 μηνών δεν τον βούταγαν σε ένα καζάνι με… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ. Δ Ε Ν Ε Ι Ν Α Ι ! ! ! ! !
ΚΑΙ Ο ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΙ ΣΠΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ. Σ Π Α Ν Ι Α ! ! ! !
Είστε επικίνδυνοι εσείς που γραφετε αυτές τις αερολογίες γι’αυτό και σας ειρωνεύονται, όχι γιατί δε μπορούν να δεχθούν τα ‘αποτελέσματα’ που παραθετετε. Είστε επικίνδυνα αμόρφωτοι

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Οσα κεφαλαία και να βάλεις, όταν δεν παραθέτεις επιχείρημα απλά αποδεικνύεις για άλλη μια φορά ότι όσο πιο άδειος είναι ο τενεκές τόσο πιο πολύ θόρυβο κάνει. Απάντησε μου σε αυτά που σου λέω για να δούμε το δικό σου επίπεδο γιατί με κεφαλαία και θαυμαστικά άλλος φαίνεται αμόρφωτος και επικίνδυνος, αν και είστε η πλειοψηφία πλέον, εχω συμβιβαστεί με την ελληνική πραγματικότητα. Εγώ λοιπόν δεν εφαρμόζω ομοιοπαθητική, αλλά ξαναρωτάω: Που σας ενοχλεί αν κάποιους τους βοηθάει; Τι πρόβλημα έχετε εσείς με αυτό; Αν δεν σας αρέσει, δεν την κάνετε, δεν την πιστεύετε και χρησιμοποιείτε τα συμβατικά φάρμακα και μπράβο… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Αν θελει κάποιος να πεθάνει και να αρνηθεί θεραπεία δε με ενδιαφέρει καθόλου. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να λέμε τα πράγματα σωστά και να μην παραπληροφορούμε και παρασύρουμε τον κοσμάκη με τις βλακείες μας. Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ φάρμακα. Δεν υπάρχουν συμβατικά και μη συμβατικά φάρμακα. Υπάρχουν τα φάρμακα και αυτά που δεν είναι φάρμακα. Μπορεί να σε ενοχλούν τα κεφαλαία και τα θαυμαστικά αλλά ούτε κι αυτό με ενδιαφέρει καθόλου. Το να είσαι επικίνδυνα αμόρφωτος δεν είναι ούτε αυτό προσβολή, είναι απλά γεγονός.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Πολύ ψύχραιμο,λιτο και κατανοητό το κείμενο. Δυστυχως, από τη στιγμή που ιατροί και φαρμακοποιοί προωθούν αυτές τις πρακτικές (ειτε καθαρά για το κέρδος είτε γιατι τα πιστευουν), είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί ο κόσμος. Ειδικά για τις περιπτώσεις παιδιάτρων-ομοιπαθητικων θα έπρεπε να είναι πολύ αυστηρά τα πραγματα.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

ενώ καταλήγει στο σωστό συμπέρασμα, η προσέγγιση δεν μου άρεσε γιατί αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.
Δηλαδή, για να είμαι ακριβής, ο επίλογος δεν μου άρεσε. Αφού καταρρίπτονται στο άρθρο οι ισχυρισμοί της ομοιοπαθητικής, δεν είναι δυνατό να καταλήγουμε στο “Ο κάθε άνθρωπος βέβαια έχει την ελευθερία να επιλέξει οποιαδήποτε θεραπευτική προσέγγιση επιθυμεί προκειμένου να προστατέψει την υγεία του.”
ΔΕΝ είναι θεραπευτική προσέγγιση. Τελεία και παύλα.

Κοντράριος
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Κοντράριος

Κι όμως θυμάμαι που είχα συζήτηση με έναν αλλεργιολόγο, και του είχα πει ότι ειδικά αυτοί έχουν περισσότερους ασθενείς που στρέφονται στην ομοιοπαθητική και μου είχε πει, στο περίπου, το ίδιο πράγμα. Υποθέτω το βλέπουν αλλιώς, εξάλλου και το placebo δουλεύει στο 25% των περιπτώσεων. Το ζήτημα είναι όταν παίρνει την απόφαση γονιός για το παιδί του. Στον εαυτό του ας κάνει ό,τι θέλει.

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τον όρο Tooth Fairy science στο πόστερ σας. Προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το λήμμα του SkepDic πάνω στο θέμα, με guest star τον προσφιλέστατο Δία.