«Μήπως φταίνε οι ορμόνες μου;» η ερώτηση-παγίδα

Με αφορμή μια συζήτηση στα σχόλια

Σε αυτό το ποστ υπάρχει το εξής σχόλιο:

«Για όσους δεν γνωρίζουν ο θυρεοείδης είναι ο μεγαλύτερος αδένας που έχουμε και παράγει δύο ορμόνες που είναι σημαντικές για την ρύθμιση του μεταβολισμού αλλά και τη ρύθμιση του άγχους. Γενικά ένας απορυθμισμένος θυροειδής, που είναι αρκετά σύνηθες να απορυθμιστεί μετα απο μια γέννα μπορεί να σου επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογική διάθεση. Και χαίρομαι που το έψαξες γιατί είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα. Δεν είχα σχολιάσει τότε την απάντηση της Λένας, γιατί θεωρώ πως το θέμα των ορμονών καλό θα είναι να το αντιμετωπίζουμε την σοβαρότητα που απαιτείται έχοντας και τις απαραίτητες γνώσεις. Παρόλα αυτά θεωρώ πως είναι επικίνδυνο να λέμε πως δεν υπάρχουν και οτι δεν μας επηρεάζουν ή δεν μπορούν να μας επηρεάσουν αρνητικά γιατί έτσι χάνουμε πραγματικά την ευκαιρία να ξεπεράσουμε το θέμα που μπορεί να προκύψει. Δεν εξηγούνται όλα με τις ορμόνες μας σαφώς αλλά μην θεωρούμε πως δεν είναι στη φύση μας να απορρυθμίζονται εξαιτίας του γεγονότος ότι η πατριαρχία τις χρησιμοποιεί ως εξήγηση κάποιων συμπεριφορών των γυναικών. Και στη φύση γενικότερα παρατηρούνται αντίστοιχα φαινόμενα στα θηλαστικά.»,

το οποίο συμπληρώθηκε με το εξής;

«Οι ορμόνες παίζουν ιδιαίτερο ρόλο σε όλα. Και ναι φυσικά δεν είμαστε έρμαια αυτών, αλλά η εναλλαγή τους παίζει μεγάλο ρόλο για το πώς είναι η ψυχολογία μάς.»

Σκόπευα να γράψω σχόλιο, αλλά πήρε τόσο πολύ σε μέγεθος, που το μεταφέρω εδώ.

Φυσικά, συμφωνώ απολύτως με την τελευταία φράση. Παραδόξως όμως, και είναι ενδιαφέρον, η γυναίκα που έστειλε την ερώτηση δεν είπε «ρύθμισα τις ορμόνες μου κι έγινα καλύτερα», αλλά αναφέρει μια σειρά από πάρα πολύ σημαντικές αλλαγές στη ζωή της, και ότι μετά από αυτες τις αλλαγές έγινε καλύτερα. Μπορεί να ρυθμίστηκαν οι ορμόνες της και γι’αυτό να βρήκε το κουράγιο να κάνει τις αλλαγές – όμως ενώ όταν αισθανόταν δυσάρεστα, σκέφτηκε τις ορμόνες και τις ανέφερε, όταν αισθάνθηκε καλύτερα, δεν το απέδωσε στην φαρμακευτική αγωγή, αλλά στις πρακτικές και σημαντικές αλλαγές που έκανε.

Οι ορμονικές διαταραχές, εκτός από ευερεθιστότητα και άγχος, μπορεί να προκαλέσουν και πολλά ακόμη συμπτώματα όπως πρησμένο πρόσωπο, εύθραυστα μαλλιά, αυξημένη δίψα, αλλαγές στην ευαισθησία στο κρύο και στη ζέστη, ανεξήγητη εφίδρωση, ο κατάλογος πραγματικά είναι τεράστιος. Παραδόξως όμως (καθόλου παραδόξως) σκεφτόμαστε αμέσως τις ορμόνες όταν έχουμε άγχος και ευερεθιστότητα, αλλά είναι μάλλον απίθανο να τις σκεφτούμε πρώτες και καλύτερες όταν χάσουμε ξαφνικά βάρος ή αρχίσουμε να κατουράμε πιο συχνά. Ταυτόχρονα, η ευερεθιστότητα και το άγχος είναι δύο πάρα πολύ συχνές καταστάσεις που δεν συνδέονται απαραίτητα με ορμονικές διαταραχές: όταν έχεις μόλις γεννήσει, όταν πρόκειται να γεννήσεις, και όταν είσαι δυσαρεστημένη από τη ζωή σου, το άγχος και η ευερεθιστότητα είναι δεδομένα. Κι όμως, ακόμα και όταν το πρόβλημα είναι μπροστά στα μάτια μας, έχουμε χάσει τη δουλειά μας, έχουμε να κοιμηθούμε τρεις μήνες διότι έχει έρθει το μωρό και ο άντρας μας βλέπει αγώνα, αντί να σκεφτούμε πώς να λύσουμε το πρόβλημα, μπαίνει και η παραδοχή «ε, είναι και οι ορμόνες στη μέση». Είτε είναι, είτε δεν είναι. Ακόμα και αν είναι όμως, είναι ένα μέρος του προβλήματος. Το μωρό θα εξακολουθήσει να μην κοιμάται, ακόμα και αν ρυθμιστούν οι δικές μας ορμόνες. Ο άντρας θα συνεχίσει να βλέπει αγώνα, ακόμα και αν ρυθμίσουμε τις ορμόνες. Η θεωρία (η πραγματικότητα που έχει γίνει μόνιμη θεωρία) με τις ορμόνες μας έχει κάνει να μην παίρνουμε αρκετά σοβαρά τα φανερά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Και τώρα, το προφανές επιχείρημα. Προβλήματα θυρεοειδή έχουν και οι άντρες, και τα συμπτώματα τους μπορεί να είναι επίσης ευερεθιστότητα, νευρικότητα, κόπωση. Όχι το ίδιο συχνά, αλλά και οι άντρες μπορεί να έχουν τέτοια ιατρικά θέματα. Πείτε μου αν υπάρχει άντρας που εκνευρίζεται συχνά και σκέφτεται μήπως φταίνε «οι ορμόνες του». Πείτε μου αν υπάρχει περίπτωση να του πει άντρας φίλος «πολλά νεύρα έχεις τελευταία, μήπως φταίνε οι ορμόνες σου;» Πείτε μου αν εσείς, ως γυναίκες, θα σκεφτόσασταν αυτή την εξήγηση για έναν νευρικό άντρα. Η πιθανότητα υπάρχει. Είναι “στη φύση” των αντρών. Αλλά γιατί δεν θα το σκεφτόμασταν; (Επειδή το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και μας “τρελαίνει;”)

Αυτό είναι το πρόβλημα μου και απελπίζομαι κάθε φορά. Όταν έχουμε ανεξήγητα κακή διάθεση, υπάρχει η πιθανότητα να φταίνε οι ορμόνες μας. Όταν όμως έχουμε γονατίσει επειδή έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα στη ζωή μας, να κοιτάξουμε και το πρόβλημα, να κοιτάξουμε και τις ορμόνες, αλλά όχι μόνο τις ορμόνες προκειμένου να μπορούμε να αντέξουμε το πρόβλημα.

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

76 points
Upvote Downvote

11
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
8 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
11 Συντάκτες σχολίων
leasIntrusive ThotΛένα ΦουτσιτζήIzabel Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
angus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συχνά δε η ίδια συμπεριφορά ανάμεσα στα φύλα αποδίδεται σε διαφορετικές ορμόνες. Ευερέθιστος άνδρας που δεν μπορεί να συγκρατήσει το θυμό του : τεστοστερόνη. Ευερέθιστη γυναίκα που δεν μπορεί να συγκρατήσει το θυμο της: οιστρογόνα.

Kira K.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Απλά για κάποιο λόγο η τεστοστερόνη είναι πιο κοινωνικά αποδεκτή από τα οιστρογόνα… Λες και χαλάλι – έχει την απαραίτητη τεστοστερόνη ο άνθρωπος… Για οιστρογόνα δεν έχω ακούσει καλά λόγια.

Supergirl
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εξαιρετικά! Συμφωνώ μέχρι τελείας!! Ειδικά την τελευταία πρόταση θα την εκτυπώσω και θα την κάνω κορνίζα…

Astronaut
Μέλος
Συμμετέχων

Είμαι έγκυος, ετοιμόγεννη, πνιγμένη σε ένα χάος προετοιμασιών με σχεδόν ανύπαρκτη συμπαράσταση από το περιβάλλον μου, με αποτέλεσμα να κουράζομαι, να αγχώνομαι και να είμαι ευερέθιστη με τους γύρω μου. Όταν ακούω αυτό το «οκ σε καταλαβαίνω, φταίνε και οι ορμόνες», πραγματικά βγαίνω εκτός εαυτού. Όχι δεν φταίνε οι ορμόνες μου. Αν μη τι άλλο, αν δεν είχα προτεραιότητα να διατηρήσω την ηρεμία μου λόγω της κατάστασης, θα είχα πολύ διαφορετικές αντιδράσεις απέναντι στη γαϊδουρια και την αναισθησία που αντιμετωπίζω. Οπότε, ναι, συμφωνώ οτι ειναι απαράδεκτο αυτο το σχολιο και ασταθές (είτε αναφερόμαστε σε PMS, είτε σε περίοδο εγκυμοσύνης/ λοχείας).… Διαβάστε περισσότερα »

Mr Mazis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Λένε ότι οι γυναίκες είναι περίπλοκες αλλά νομίζω σε αυτή την περίπτωση συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οι άντρες μαθαίνουν σχετικά εύκολα να συνδυάζουν τα συμπτώματα κακής διάθεσης στις γυναίκες με τον έμμηνο κύκλο, οπότε πιάνονται από το ένα αυτό πράγμα για να εξηγήσουν ακόμα και πώς γυρίζει ο κόσμος. Για τον εαυτό τους είναι πιο εύκολο να καταλάβουν: φταίει ο μαλάκας που σου παραβίασε το στοπ και σε μούτζωσε, ο συνάδελφος που σου πήρε τη δουλειά, η κούραση από τις ατελείωτες υποχρεώσεις, το σεξ και η τρυφερότητα που σου λείπουν. Κοκ. Στη γυναίκα, που συχνά αντέχει και υπομένει πιο αποτελεσματικά… Διαβάστε περισσότερα »

Izabel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Έχοντας φάει τον πρόλογο των ορμονών μια ζωή λέω εγώ περίοδο δεν είμαι καλά, περιμένω περίοδο δεν είμαι καλά. Μετά από τη γνωση που λαμβάνω από εδώ άρχισα να παρατηρώ τι μπορεί να.μου φταίει εκτός από τις ατιμες ορμόνες και προσπαθώ να εστιάζω εκεί από το να παραδινομαι. Και τώρα πια παρατηρώ πως περιμένω περίοδο κάποιες φορές κι ειμαι απόλυτα ήρεμη γιατί απλά είμαι καλά. Πριν λίγες μέρες ο γιος του άντρα μου μου είπε ότι όταν έχει περίοδο η μαμά του την πληρώνει αυτός. Και του εξήγησα όσο καλύτερα μπορούσα αυτή την εξήγηση που έχω διαβάσει εδώ ελπίζοντας πως… Διαβάστε περισσότερα »

Intrusive Thot
Μέλος
Συμμετέχων

Εγώ πάντως κάθε μα κάθε μήνα στην περίοδο και κάποιες μέρες πριν έχω και ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα. Αρχικά είμαι σε ακραίο βαθμό ευσυγκίνητη και κλαίω με πράγματα που τον υπόλοιπο μήνα θα μου περνούσαν αδιάφορα (κλαίω σε διαφημίσεις π.χ.). Κάποιες φορές κρατιέμαι να μην κλάψω στη δουλειά και εκτεθώ κι αν νιώθω ότι δεν μπορώ να το αποφύγω αποσύρομαι για λίγο σε χώρο χωρίς συναδέλφους (μόνο εκείνες τις μέρες τονίζω). Νιώθω μια θολούρα στο μυαλό και μια αίσθηση ότι δεν μπορώ να σκεφτώ καθαρά και να αποφασίσω σωστά και κάποιες φορές αυτό εκδηλώνεται σε βεβιασμένες αποφάσεις και συμπεριφορές που… Διαβάστε περισσότερα »

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Αυτή τη μουφα με τις ορμόνες ποτέ δεν την είδα με καλό μάτι. Έχοντας σύνδρομο πολυκυστικων ωοθηκών πολλές φορές υπήρξαν ορμονικές αποκλίσεις που τις επιβεβαίωνα με εργαστηριακό έλεγχο. Σχεδόν ποτέ δεν γινόταν εξωτερικά αντιληπτό, εγώ ζεν. Πέρασα κάποια στιγμή έναν δύσκολο υπερθυρεοειδισμό που διαπιστώθηκε και εργαστηριακά αλλά δεν θα το χαρακτήριζα παρόμοια φάση με περιοδο εκνευρισμού από γεγονότα που ειχα να αντιμετωπίσω. Δηλ, αν δεν είχα σωματικά συμπτώματα δεν θα το καταλάβαινα να το ψάξω γιατί ήμουν σε πολύ ήρεμη φάση της ζωής μου και χωρίς άγχος. Άρα, ούτε τότε είχα νεύρα. Αυτό που θυμαμαι και με χαρακτήριζε τοτε είναι… Διαβάστε περισσότερα »

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Είναι πολύ λογικό να σκεφτόμαστε τις ορμόνες όταν δεν είμαστε καλά, όταν έχουμε άγχος, νεύρα, εξάντληση και άλλα τέτοια. Είναι λογικό γιατί πολλές φορές είναι το σύμπτωμα ορμονικού θέματος. Και το κυριότερο, είναι λογικό γιατί είναι το πιο εύκολο να κάνουμε, όταν δεν θέλουμε να δούμε τα δύσκολα κατάματα. Οι άντρες όταν έχουν νεύρα δεν σκέφτονται πρώτα τις ορμόνες τους. Δεν ξέρω μήπως τελικά θα έπρεπε να το σκέφτονται, και να κάνουν έναν απλό έλεγχο. Οι άντρες δεν σκέφτονται πρώτα τις ορμόνες, ίσως γιατί δεν βρίσκονται στην συχνή θέση των γυναικών να πρέπει να αποδώσουν κάπου αλλού αυτό που τους… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Δεν γνωρίζουν όλοι αυτή τη μικρή και θεμελιώδη λεπτομέρεια αλλά σε πολλές περιπτώσεις ο εγκέφαλος είναι αυτός που δίνει εντολή στον οργανισμό μας να παράξει τις ορμόνες που χρειάζεται… Σε πολλές περιπτώσεις λοιπόν, όπως και στη δική μου έγινε ακριβώς αυτό! Όταν γεννήθηκε το μωράκι μας(εμένα και του συζύγου), χρειάστηκε να την κρατήσουν για κάποιο διάστημα στη θερμοκοιτίδα. Εμείς πηγαίναμε καθημερινά σε όλα τα επισκεπτήρια για να τη δούμε και να μπορώ κι εγώ να τη θηλάζω… Ίσως λόγω της αβέβαιης κατάστασης, το σώμα μου έκανε κάτι παράξενο… Με λίγα λόγια, no tiny baby, no post partum hormones! Χωρίς να… Διαβάστε περισσότερα »