Η προτεινόμενη διάταξη για το βιασμό

Γοργά βήματα προς τα πίσω

Με έκπληξη ενημερώθηκα ότι το άρθρο για το βιασμό του ποινικού κώδικα έχει προταθεί να αλλάξει προς το χειρότερο στο σχέδιο της επιτροπής του νέου ποινικού κώδικα που έχει τεθεί για διαβούλευση.

Σήμερα το εν λόγω άρθρο (336ΠΚ) προβλέπει:

1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της τιμωρείται με κάθειρξη.»

2. Αν η πράξη της προηγούμενης παραγράφου έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών”.

Στο νομοσχέδιο που έχει τεθεί προς διαβούλευση το άρθρο έχει ως ακολούθως:

Άρθρο – 336 

Βιασμός

1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη.
2.Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.
3. Αν η γενετήσια πράξη έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
4. Αν κάποια από τις πράξεις των προηγουμένων παραγράφων είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος, επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών”.

Η Επιτροπή όχι  μόνο δεν έχει συμπεριλάβει την έννοια της συναίνεσης αλλά ουσιαστικά θεωρεί ότι ο βιασμός συντελείται μόνο μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος ζωής ή σωματικής ακεραιότητας. Όλες οι άλλες εκφάνσεις είναι εκτός πεδίου εφαρμογής του σχετικού άρθρου. Ουσιαστικά δηλαδή το έγκλημα του βιασμού γίνεται σαφέστατα πιο δυσαπόδεικτο και τα θύματα αποθαρρύνονται. Το θύμα κατά το προτεινόμενο άρθρο πάντα  έχει βιαστεί μόνο εάν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ζωής ή σωματικής ακεραιότητας. Η ψυχολογική βία ή κάθε είδους μορφή βίας (η οποία αναγνωρίζεται στις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας) αγνοείται παντελώς. Και βέβαια η έννοια της συναίνεσης είναι παντελώς απούσα.

Δηλαδή εάν το θύμα είναι ναρκωμένο και βιαστεί δεν υπάρχει βιασμός; Θέλω να πιστεύω ότι η προτεινόμενη διατύπωση είναι ένα ατόπημα που θα διορθωθεί άμεσα και το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να επανέλθει η παλιά διατύπωση και να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για τον εμπλουτισμό της διάταξης με την έννοια της συναίνεσης.

Κάθε άλλη αντιμετώπιση κατά την άποψή μου είναι αναχρονιστική και καταδεικνύει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και άπτονται της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορώ παρά να επισημάνω ότι η προχειρότητα αυτή δημιουργεί ρωγμές στο δικαιικό σύστημα με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

41 points
Upvote Downvote

6
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
5 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
6 Συντάκτες σχολίων
idrilyiota007βλαχάκι(το)Scotland for HolidaysClocloudaki Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Επίσης: “Διεθνής Αμνηστία: «Οπισθοδρόμηση» ο προτεινόμενος ορισμός του βιασμού στο νέο Ποινικό Κώδικα” https://www.google.com/amp/s/www.lifo.gr/now/greece/229127/diethnis-amnistia-opisthodromisi-o-proteinomenos-orismos-toy-viasmoy-sto-neo-poiniko-kodika%3famp — Μεγάλη συζήτηση, περί βιασμού, είχε γίνει στα σχόλια εδώ στο αμπά: https://ampa.lifo.gr/apantiseis/agapiti-a-mpa-niotho-viasmenos/ Και αναμεταξύ άλλων… “freezing up during rape is a common biological response (study finds)” (…) “The courts may be inclined to dismiss the notion of rape [if] the victim didn’t appear to resist,” Möller said. “Instead, what might be interpreted as passive consent is very likely to represent normal and expected biological reactions to an overwhelming threat.” https://mic.com/articles/179184/freezing-up-during-rape-is-a-common-biological-response-study-finds#.TuaRs0gAY …Οπότε υπάρχει σοβαρή περίπτωση ένα άτομο και δη μία γυναίκα να “κάτσει να την μαμήσει”… Διαβάστε περισσότερα »

Clocloudaki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ωστόσο στη σελίδα της δημόσιας διαβούλευσης, τα σχόλια που αφορούν την τροποποίηση του εν λόγω κεφαλαίου είναι 4. Για το άρθρο 336 που αναφέρεστε δε, μονάχα 1. Μήπως αυτό το άρθρο να γίνει copy paste στα σχόλια της διαβούλευσης; επειδή έχει τύχει να ασχοληθώ με νόμους που τίθενται σε δημόσια διαβούλευση (από τελείως διαφορετική σκοπιά βέβαια) έχω ενημερωθεί ότι έχουν ληφθεί υπόψη τα σχόλια στο τελικό κείμενο του νόμου. Αν γίνει συσπείρωση του νομικού κλάδου και τα σχόλια από 4 γίνουν 104 δε θα τα λάβει κάποιος υπόψη; Ή έστω αν ο νομικός σύλλογος κάνει οργανωμένα κάποια κίνηση ως προς… Διαβάστε περισσότερα »

yiota007
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Και εγώ θα πρότεινα στη δικηγόρο μας να το αναρτήσει και στη δημόσια διαβούλευση. Ευτυχώς τα σχόλια αυξήθηκαν σε 14 έως προ ολίγου. Μήπως θα έπρεπε να εκδηλώσουμε τη δυσαρέσκεια μας και όλ@ όσ@ διαβάζουμε εδώ μέσα; Είναι ευθεία επίθεση σε ένα από τα πιο σοβαρά θέματα μας. Και το open gov είναι το πλέον αρμόδιο όργανο του κράτους στο οποίο μπορούμε να συμμετάσχουμε ως απλοί πολίτες. Η συζήτηση θα διαρκέσει έως Τετάρτη 27 Μαρτίου και το μόνο που απαιτείται είναι το e-mail μας το οποίο φυσικά δεν δημοσιοποιείται. Το λινκ είνσι http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=9808#comments ή γκουγκλάρετε open gov, υπουργείο δικαιοσύνης, δεύτερο… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Για εμένα αυτό το άρθρο θα έπρεπε να είναι πρόσκληση του κοινού του Α, Μπα να συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση στο http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=9808#comments

Δεν χρειάζεται μακροσκελές σχόλιο, αν ανησυχείτε για το πώς θα το γράψετε δημόσια, η γλώσσα σας δίνεται μέσα στο παρόν άρθρο καθώς και στο site της Διεθνούς Αμνηστίας.
https://www.amnesty.gr/news/articles/article/21842/milisoyme-gia-nai
Για το όνομα της Θεάς, σας παρακαλώ, κινητοποιηθείτε και βάλτε και άλλους να δηλώσουν αντίθεση! Δεν εξαρτάται από κάποιους άλλους, από εμάς εξαρτάται!

I KNOW!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Θα το ξαναπώ, γιατί πρέπει να τυποποιηθούν όλες οι περιπτώσεις ως βιασμός; Υπάρχουν και τα εγκλήματα που συμπεριλαμβάνουν συνουσία με ναρκωμενο, εκμετάλλευση, παρενόχληση. Ναι, δεν είναι ίδιες βαρύτητας η απειλή ζωής με την εκμετάλλευση ναρκωμένου. Δεν υποστηρίζω ότι θα μείνει ατιμώρητη, εχει πάντως σίγουρα μικρότερη ποινική απαξία και γι’αυτό τυποποιειται σε διαφορετικό έγκλημα.

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αγαπητη Μαρινα Μπουζη, δειτε και αυτο το αρθρο που δημοσιευτηκε πριν 2 περιπου μηνες στο Α,μπα και τη συζητηση γυρω απο την αναγκη για αναθεωρηση του νομου και συμπεριληψη της εννοιας της συναινεσης…

https://ampa.lifo.gr/zoi/29043/