Η ιστορία μιας γυναίκας που έκανε παιδί με δωρεά εμβρύου

‘Νόμιζα ότι δεν θα είχα το προνόμιο..’

Photo by Dragos Gontariu on Unsplash

Είναι λοιπόν καλοκαίρι του 15′ και παίρνω ένα email από φίλη αλλοδαπή που ζει στο Νότιο ημισφαίριο. Έχουμε γνωριστεί πριν 15 χρόνια σε μυστηριώδη χώρα της  Β. Ευρώπης, φοιτήτριες σε μεταπτυχιακό και γειτόνισσες στο flat.  Μου γράφει λοιπόν ότι στις αρχές του 16΄θα έρθει Ελλάδα για τεχνητή γονιμοποίηση με embryo donation. Δε το είχα ξανακούσει αλλά κατάλαβα περίπου τι είναι. Πράγματι, αρχές του 16΄ερχεται στην Αθήνα. Και συναντιόμαστε. Και είναι σαν να μη πέρασε μια μέρα. Και μου λέει την ιστορία της.

Είναι πια στα 40, και αποφασίζει να αποκτήσει παιδί. Έχει  περάσει από κάποιες σχέσεις που δεν ευδοκίμησαν, ξέρει όμως ότι θέλει να τεκνοποιήσει. Στα επαγγελματικά της βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και ήδη έχει αποκτήσει δυο ακίνητα (έχει σημασία αυτό) και πληρώνει στεγαστικό. Βλέπει ότι ξεκάθαρα δεν πρόκειται να παντρευτεί και ξεκάθαρα δεν επιθυμεί να εμπλακεί στα προβλήματα που έχουν δυο άνθρωποι σχετικά με το πώς θα μεγαλώσουν το παιδί τους. Δεν επιθυμεί να βρεθεί ποτέ στη θέση να διεκδικήσει την επιμέλεια του παιδιού της ούτε να διαπραγματευτεί απολύτως τίποτα με κανέναν σε περίπτωση διαζυγίου. Ξεκινάει λοιπόν σε κλινική στη χώρα οπού βρίσκεται να κάνει παιδί, αρχικά με δοτή σπέρματος και δικά της ωάρια.

Σύντομα διαπιστώνει ότι δεν επιτυγχάνει εγκυμοσύνη με δικά της ωάρια. Τότε της προτείνεται από την εκεί κλινική να μεταβεί στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε κλινική της Ελλάδας ή της Τσεχίας, οπού θα μπορούσε να λάβει δωρεά εμβρύου. Η Ελλάδα και η Τσεχία όπως μου λέει έχουν ένα αρκετά ελαστικό νομοθετικό πλαίσιο, σε σχέση με αυτό της Αυστραλίας, όπου το παιδί που γεννιέται με δωρεά έχει το δικαίωμα να αναζητήσει τους βιολογικούς του γονείς. Εδώ, στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πρόσβαση στα στοιχειά των δοτών. Αυτό είναι κάτι που θέλει η φίλη, ας την πούμε Karen, γιατί εδώ δε θέλει πατέρα για το παιδί, θα ήθελε ποτέ να έχει το παιδί της επαφή με τους δοτές; Ασφαλώς όχι.

Επιλέγει να έρθει σε κλινική της Αθηνάς για να πιούμε κι ένα καφέ και να τα πούμε μετά από 15 χρόνια, στην Τσεχία τι να κάνει; Όλα έγιναν πολύ εύκολα. Η κλινική της χώρας της τη στέλνει σε κλινική της Αθηνάς που προσφέρει και τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Πάει στην κλινική και έχει μαζί της 6.000 ευρώ σε μετρητά. Με τα χρήματα αυτά δεν θα αγοράσει το έμβρυο, θα πληρώσει για τη διαδικασία της εμφύτευσης. Μου λέει ότι όταν έβγαλε στη ρεσεψιόν τα 6.000 η υπάλληλος έλαμψε κι εγώ της υπενθυμίζω ότι στην Ελλάδα έχουμε  capital controls και μετρητά γιοκ. Δεν ζήτησε απόδειξη ούτε της έδωσαν.

Πριν από αυτό τη ρώτησαν ποια είναι για την ιδία τα επιθυμητά χαρακτηριστικά των δοτών και αυτό που ζήτησε ήταν να έχουν και οι δυο δοτές ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Από την κλινική της είπαν ότι θα προσπαθούσαν οι δοτές να πλησιάζουν στα φυσικά χαρακτηριστικά της ιδίας, ώστε κατά κάποιο τρόπο το παιδί να της μοιάζει. Αυτά που έμαθε ήταν ότι ο δότης σπέρματος ήταν Δανός και η δότρια Ελληνίδα.

Έγινε η εμφύτευση, αναπαύτηκε για μια μέρα, ξεκίνησε ειδική αγωγή και επέστρεψε στη φυσιολογική της ζωή. Είχε 70% πιθανότητες επιτυχίας και της είπαν ότι το έμβρυο που της εμφύτευαν ήταν πολύ καλής ποιότητας. Είχε μια πολύ καλή εγκυμοσύνη και καθώς η Karen είναι πολύ αθλητικός τύπος, έκανε ποδήλατο μέχρι τον ένατο!

Όταν ήρθε η ώρα της γέννας, στη χώρα της πια, της προτείνουν να γεννήσει με καισαρική, λογω της ηλικίας της. Τους λέει ότι δεν είναι μια τυπική 40αρα (μάλλον εννοούσε αγύμναστη και χωρίς αντοχές) και τους ερωτάει αν υπάρχει άλλος λόγος εκτός από την ηλικία της για να κάνει καισαρική. Της λένε όχι. Προχωρεί σε φυσιολογικό. Τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά και παραλίγο να χάσει το παιδί. Τη γλυτώνει με ένα αιμάτωμα στο κεφάλι.

Παίρνει 1,5 χρόνος και με πληροφορεί ότι θα ξαναέρθει στην Αθήνα για δεύτερη εμφύτευση. Θέλει άλλο ένα παιδί, ένα αδέλφι για την κόρη της. Μπορεί να πάρει έμβρυο από τους ίδιους δοτές και τα παΐδια της να είναι βιολογικά αδέρφια. Έρχεται και μένει σπίτι μας με το μωράκι της πλέον. Της λέω ένα βραδύ, να δω τη μικρή σου που κοιμάται; Είναι πολύ συγκινημένη. Της λέω, η κόρη σου είναι υπεροχή και σε λατρεύει. Και τότε μου λέει μια φράση που συμπυκνώνει όλα τα γιατί και τα πως της απόφασης της να τεκνοποιήσει, μου λέει: “νόμιζα ότι δεν θα είχα το προνόμιο…”. Το έβλεπε και το βλέπει ως προνόμιο. Νιώθει ότι είναι ένα προνόμιο να μεγαλώνει το παιδί της. Νόμιζε ότι δεν θα είχε αυτό το προνόμιο επειδή δεν θα παντρευόταν.

Καθώς εκεί που βρίσκεται δεν έχει συγγενείς, αδέλφια κτλ, ένα θέμα που έπρεπε να λυθεί είναι το τι θα γινόταν σε περίπτωση που της συνέβαινε κάτι. Ζήτησε από φιλικό της ζευγάρι να αναλάβει την κηδεμονία του παιδιού σε περίπτωση θανάτου της, εκείνοι δέχτηκαν και συντάχτηκε σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο. Κάθε χρόνο στα γενέθλια της μικρής τρώνε σε Ελληνικό εστιατόριο. Η δεύτερη εμφύτευση δεν έτυχε. Έδωσε στην κόρη της Ελληνικό όνομα, Σοφία, και μια κυρία στο αεροπλάνο της είπε ότι την ήμερα των γενεθλίων της κόρης της γιορτάζει και η αγία Σοφία, που είναι αληθινό και αρκετά κουλό γιατί η Karen δεν έχει ιδέα από αγίους.

Η Karen ως μονογονεϊκη οικογένεια και σε χώρα που δεν έχει συγγενείς, νιώθει ότι η ιδία και το παιδί της δεν ανήκουν σε ένα ευρύτερο οικογενειακό πλαίσιο. Έτσι  όλες και όλοι οι φίλοι της είναι “θειες/θειοι” του παιδιού. Εγώ ας πούμε είμαι η θεια από την Ελλάδα. Η στήριξη που έχει στο μεγάλωμα του παιδιού προέρχεται από φίλους και την καλή οικονομική της κατάσταση. Το παιδί θα μάθει (ή έχει μάθει δεν γνωρίζω) ότι γεννήθηκε μέσω τεχνητής γονιμοποίησης και εκεί που ζει υπάρχει σχετική καθοδήγηση για το πώς θα επικοινωνήσει αύτη την πληροφορία στο παιδί. Αν και μονή, δεν έχει παραπονεθεί ποτέ για οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίζει. Συνεχίζει να θεωρεί τη γονεϊκότητα προνόμιο και απόλαυση.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

85 points
Upvote Downvote

18
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
10 Θέματα σχολίων
8 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
17 Συντάκτες σχολίων
TropiqueΕύα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Συμμετέχων

Να είναι καλά η γυναίκα και το παιδάκι, αλλά έλεος με τη χοντρή παρανομία, που δεν βλέπω να έκανε και καμμία εντύπωση! Πως να ζητήσει τα στοιχεία των δοτών; Εδώ απόδειξη δεν της έδωσαν, η δωρεά εμβρυου δεν είναι καταγεγραμμένη πουθενα!

Stalkerou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Δεν είναι παράνομο. Έχει διαφορετικό νόμο από της Αυστραλίας, δεν το κάνει παράνομο αυτό. Υπάρχουν κέντρα που παίρνεις το σπέρμα και κέντρα που συνεργάζονται με δοτριες ωαρίων. Φυσικά και είναι ανώνυμα, σου λένε όσα πρέπει να ξέρεις. Επίσης, όταν κάνεις εξωσωματική, οταν δε θες να βάλεις αλλά έμβρυα και περισσεύουν, αποφασίζεις τι θα τα κάνεις, μεταξύ αυτών κ να τα δωρίσεις, νόμιμα.

Μέλος
Συμμετέχων

Stalkerou, δεν είπα ότι είναι παράνομη η απόκτηση εμβρύου, αλλά η διαδικασία που ακολουθήθηκε εδώ, κρυφά με μαύρα λεφτά.

Μέλος
Συμμετέχων

Αξίζει να σημειώσουμε και διορθώστε με αν κάνω λάθος οτι h ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει σε μονογονεικές οικογένειες τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν μέσω δωρεάς σπέρματος ή εμβρύου. Για το λόγο αυτό πολλές διαδικασίες γίνονται στα ίδια τα κέντρα παράνομα. Μάλλον γι’αυτό στο άρθρο η Καρεν πλήρωσε ‘μαύρα’λεφτά ούσα single mum.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Fama volat κάνεις λάθος σε αυτό. Μπορείς να κάνεις εξωσωματική και ως μονογονεϊκή οικογένεια.

Εύα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Οχι, δεν ισχύει αυτό, δεν απαγορεύει ο νόμος την εξωσωματική γονιμοποίηση με δότη σπέρματος ή/ ωραρίου για την υποψήφια μονογονέα. Αυτό που μάλλον περιπλεκει στην ιστορία τα πράγματα σε σχέση με τα “μαύρα χρήματα” είναι πως δεν επιτρέπεται εμπορική συναλλαγή, αλλά μόνο διάθεση (δωρεά χωρίς αντάλλαγμα) γεννητικού υλικού.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Όλα καλά αλλά μια τυπική 40άρα δεν είναι ούτε αγύμναστη, ούτε χωρίς αντοχές.

Σενιόρα Σούλα
Μέλος
Συμμετέχων

Ε, μα ναι! Το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα 🙂

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

“το έμβρυο που της εμφύτευαν ήταν πολύ καλής ποιότητας’ , “ποια είναι για την ιδία τα επιθυμητά χαρακτηριστικά”, σόρρυ αλλά δεν πήγε να αγοράσει προβατίνα, για άνθρωπο μιλάμε. Δε μου άρεσε καθόλου η περιγραφή, ούτε η παρανομία ούτε το σχόλιο για τα 6000 λες και είμαστε ιθαγενείς εδώ στο Ελλάντα και δεν έχουμε ξαναδεί και αστράφτουν τα μάτια μας. Να της ζήσουν τα παιδιά αλλά απαράδεκτο το κείμενο.

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Στις εξωσωματικές τα έμβρυα παίρνουν διαβάθμιση ανάλογα με την ποιότητά τους, δηλαδή με τα στάδια κυτταρικής διαίρεσης που επιτυγχάνονται μετά τη γονιμοποίηση. Αρα μια χαρά τα λεει.

Dimitra
Μέλος
Συμμετέχων

Το ότι μερικές χώρες δίνουν το δικαίωμα στο παιδί αν το επιθυμήσει πχ μετα την ενηλικίωση να πληροφορηθεί για τις ρίζες του βασίζεται σε μελέτες…Ένα ποσοστό των παιδιών που υιοθετούνται ή που προέρχονται από δωρεά σπέρματος, ωαρίου κτλ θα αποχτήσει έντονη ανάγκη στο μέλλον να μάθει για τους βιολογικούς του γονεις. Αυτό δεν χρειάζεται να οφείλεται στην έλλειψη αγάπης ή στην κακή σχέση με τους γονεις του. Απλώς μερικές φορές αποτελεί εσωτερική ανάγκη του ατόμου. Ούτε θα έπρεπε να θεωρείται απειλή. Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο γι αυτό. Φυσικά το πώς εξελίσσονται τα πράγματα για το κάθε άτομο ξεχωριστά κανείς δεν το… Διαβάστε περισσότερα »

Ophelia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Η τυπική 40άρα είναι αγύμναστη και χωρίς αντοχές; Τι στερεότυπο είναι αυτό πάλι;
Επίσης, ναι είναι προνόμιο αλλά όχι επειδή δεν θα παντρευόταν. Είναι προνόμιο γιατί δεν έχουν 6000 ευρώ πολλές γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδί.

Meddle
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Βέβαια να επισημάνουμε ότι προτίμησε τη χώρα μας όχι μόνο για το θεσμικό πλαίσιο αλλά και για λόγους οικονομίας. Μια τέτοια επέμβαση στην Αυστραλία φαντάζομαι θα στοιχίζει πολύ περισσότερα χρήματα.

the_duck
Μέλος
Συμμετέχων

Δεν είναι προσόν να μην μπορεί να αναζητήσει κάποιος τις βιολογικές του ρίζες. Είναι απαράδεκτο να δίνονται έτσι έμβρυα χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα στον μελλοντικό άνθρωπο να αναζητήσει, για οποιονδήποτε λόγο, τις βιολογικές του ρίζες (δεν θα πω καν γονείς). Οι λόγοι θα μπορούσαν να είναι ιατρικοί, όχι συναισθηματικοί. Δεν καταλαβαίνω γιατί να γίνεται όλο αυτό με τέτοια “κτητικότητα”. Καλώς ή κακώς το έμβρυο δεν είναι της μητέρας, και πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ιχνηλάτησης.

Barracuda
Μέλος
Συμμετέχων

Εχω ανάμεικτα συναισθήματα σχετικά με τη μη δυνατότητα ενός παιδιού να μάθει ποιοι ειναι οι γονείς του. Κυρίως για ιατρικούς λόγους. Τουλάχιστον θα έπρεπε να υποχρεώνουν τα ιατρικα κέντρα σε γονιδιακό έλεγχο των εμβρίων (ενδεχομένως να κάνω λάθος στην ονομασία της εξέτασης) ώστε το παιδι να ξέρει σε ποιες αρρώστιες έχει προδιάθεση. Επίσης, στα κέντρα αυτα οι υποψήφιοι γονεις παροτρύνονται να πουν στα παιδιά τους οτι ειναι οι βιολογικοί γονείς. Η επιστήμη βοηθά αλλά αυτό για μένα είναι ανήθικο. Οκ, οι δότες να μη γνωρίζουν που πήγε το γεννετικό υλικό ώστε να μην υπάρχει ο φόβος της διεκδίκησης. Αλλά το… Διαβάστε περισσότερα »

Νινακι127
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Τι όμορφη ιστορία, σε ευχαριστούμε Λένα!!! Εύχομαι τα καλύτερα για τη φίλη Karen (κάπως άτυχης η επιλογή ονόματος) και τη μικρή Σοφουλα!!!

ak
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν είναι το πιο σημαντικό σε αυτή την ιστορία, ωστόσο επειδή μπορεί να διαβάζουν και γυναίκες που σκέφτονται ή ξεκινούν προσπάθειες εξωσωματικής, επιτρέψτε μου μια μικρή διόρθωση. Οι γιατροί δεν κάνουν “εμφύτευση”, τουλάχιστον όχι ακόμα. Γίνεται / κάνουν εμβρυομεταφορά ενός εμβρύου (συνήθως τριών ή πέντε ημερών). Η εμφύτευση αυτού του εμβρύου στην μήτρα είναι το αποφασιστικότερο στάδιο ώστε να προκύψει εγκυμοσύνη, δεν είναι όμως κάτι που κάνουν οι γιατροί. Γίνεται στο σώμα μας ή όχι (ισχύει και για την φυσική σύλληψη. Ακόμα και αν το ωάριο γονιμοποιηθεί αν δεν εμφυτευτεί στην μήτρα δεν προκύπτει εγκυμοσύνη).

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στην Ελλάδα γενικώς έχουν αναπτύξει έναν “αναπαραγωγικό παράδεισο” με όλες τις νέες τακτικές, ώστε να προσελκύουν ξένους, που επιθυμούν τεκνοποιία (π.χ. παρένθετες μητέρες κτλ). Είναι στο πλαίσιο του λεγόμενου ιατρικού τουρισμού.
Η λογική είναι ότι μπορείς να συνδυάσεις διακοπές με ιατρικές παροχές.